Dodaj do ulubionych

Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę

10.10.08, 11:27
Przeglądając kiedyś sieć natknąłem się na ciekawy artykuł:
"Polacy chcą informacji o wysokości pensji w ogłoszeniu o pracę"
www.tinyurl.pl?aF6pneyB
Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Bo ja uważam że jak najbardziej. Zresztą
podejście o tym że chcę wiedzieć o widełkach finansowych na danym stanowisku i
w danej firmie zanim pojadę na rozmowę od dawna stosuję. Ogłoszenie jest formą
oferty handlowej, jeśli podane są w nim oczekiwania od kandydata i na czym
mniej więcej polega praca na danym stanowisku, to kandydat ma prawo spytać
jakie zarobki firma jest w stanie zapewnić nawet przez telefon, nie jadąc na
rozmowę. Jeśli firma takiej informacji nie udzieli to:
a) nie warto sobie zawracać nią głowy, bo mamy do czynienia z amatorami,
którzy nie wiedzą ile za taką pracę należy zapłacić.
b) na 99% głównym kryterium selekcji będą oczekiwania finansowe kandydata, a
nie jego wiedza, umiejętności czy to jak zaprezentuje się na rozmowie.
Sprawa jest dosyć prosta: jeśli w odpowiedzi na dane ogłoszenie wysyłam CV w
którym mam dokładnie opisane wykształcenie, dotychczasowy przebieg pracy
(włącznie z wypunktowanymi zadaniami jakimi zajmowałem się w każdej
dotychczasowej firmie) oraz inne informacje odnośnie mojej osoby przydatne dla
procesu rekrutacji, firma oddzwania że chce się spotkać, to czymś zupełnie
normalnym jest że pytam "a jakich zarobków można spodziewać się na tym
stanowisku?". "Atrakcyjne wynagrodzenie" - to bajka dla małych dzieci.
Atrakcyjne? Ale dla kogo? To każdy kandydat ocenia czy dane wynagrodzenie jest
dla niego atrakcyjne, a nie firma. Może kiedyś firmy wreszcie nauczą się
szanować czas kandydatów, i przede wszystkim swój, tak jak to ma miejsce na
zachodzie, bo to co w obecnej firmy znaczna większość firm reprezentuje sobą
to żarty i prowadzenie rekrutacji metodą "szukamy tego kto za mniej podejmie
się tej pracy" lub metodą którą nazywam "polowanie na najtańszego łosia".
Mógłbym tak długo, bo piszę o tym pracę magisterską, ale jestem ciekaw Waszego
zdania.
Obserwuj wątek
    • unhollyseth Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 13:41
      Maczek... ja się z Tobą zgadzam sam wiesz, a co do pytania, też wiesz jak jest i
      o co chodzi i czemu jest cisza...
    • tdx Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 13:57
      True. Poczytaj sobie ogloszenia na ostrowieckiej wersji "Wybiorczej -
      Gazecie Ostrowieckiej ;) Podzwon po "pracodawcach" ;-) Juz gdzies na
      ten temat pisalem ;-) I nie bede sie powtarzal :)Bedac ostatnio w
      Rowcu zauwazylem na ulicy Hummera... Ktory dorobkiewicz za dyszke
      sobie go kupil?. No... to teraz czas na wozidelko ojca R. Jak zwykle
      serdecznie pozdrawiam :)
      • maczek83 Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 14:04
        Zadzwonię do Endriu i spytam ile oferuje serwisantowi kas i czy ciągle wszystko
        na umowie-zleceniu :P A Hummera kupił właściciel Margherity. Ktoś chyba tutaj
        pisał że chyba jest na gaz ^_^
        • tdx Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 18:11
          Mac, pogratuluj mu pomyslu. Zamiast zatrudnic kogos na pelen etat,
          trzeba sie przylansowac ;] To ten od zdjec i pizzy?;) Ubawilem sie.
          Nie ma to jak lans po ostrowiecku =]
      • Gość: absolwent Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.08, 18:28
        nie znam człowieka, ale jesli kupił za swoje to jego sprawa. Załóż
        własną firmę to też bedziesz mógł sobie pozwolic na taki wóz . A
        ponieważ nie wiesz kto nim jeździ, to czemu sądzisz że to
        dorobkiewicz? A może to miłośnik takich samochodów ?
    • rotarepo Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 14:16
      Jestem za .
      Niektóre firmy udzielają takich informacji ale rzadkość . Spotkałam się z tym
      gdy mąż dostał wysłał Cv do firm min we Wrocławiu , Czechowicach , Poznaniu .
      Panie zadzowniły telefonicznie przekazały wszystkie informacje łącznie z
      proponowaną pensją ( co nie wykluczało negocjacji większej pensji ) . Jeśli
      by się zdecydował miał tylko jechać na rozmowę( ewentulanie negocjowac więcej )
      i podpisać umowę o pracę .
      • rotarepo Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 18:12
        A jeśli chodzi o atrakcyjność , to atrakcyjna to może być praca zarobki raczej
        satysfakcjonujące .
        A tu masz przykład
        www.lex.com.pl/serwis/du/2005/1223.htm
        że zarobki nie są żadną tajemnicą i sa okreslone kategoriami za szergowania .
    • Gość: absolwent Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.08, 17:45
      a to ciekawe ... CCNE in progress piszący pracę magisterską o
      wysokosci pensji w ogłoszeniu o pracę ... czego to ludzie nie
      wymyslą!
      • unhollyseth Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 17:49
        Mama w domu?
        • Gość: absolwent Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.08, 18:02
          o przepraszam, zapomniałem że tworzycie zgrany duet ludzi
          renesansu...
          • tdx Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 18:17
            Panie Absolwent (podstawowki, zawodowki, technikum, liceum?;), cos sie Panu pokickalo pod kopolka =] Tez jestem absolwentem (mam magaziniera) i nic mi po nim w tym smutnym jak pi... miescie. Bez ukladziku nic Pan nie osiagnie i co najwyzej wyladuje w markeciku. Szkoda slow. Kazdy ma prawo wiedziec jakie beda warunki finansowe "pracodawcy". A teraz offtopic. Nie wiem, czy zauwzyliscie, ale od jakiegos czasu "ludzie" piszacy z *.netia.pl to praktycznie jedna osoba ;p Wyczuwam trolla ;)
            • Gość: gosc Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 18:36
              ukladziki są na całym swiecie, przyklad PZPN-u swiadczy o tym
              dobitnie. Listkiewicz ma układy w FIFA i UEFA, wiec ten cały nasz
              drób to mu może ... Więc czemu u nas ma być inaczej ?
            • Gość: absolwent Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.08, 20:58
              Panie tdx, po kopółką to chyba u Pana coś nie tak! Ja rozumiem, że
              jest Pan takiej klasy specjalistą, że biedny Ostrowiec nie ma Panu
              nic do zaogerowania, poprostu same układy ..., ale te układy to są
              byc może w urzędach, a przeciez jest tez całe mnóstwo firm
              prywatnych. Gdyby wię Pan był faktycznie specjalistą w jakiejś
              dziedzinie , to prędzej czy poźniej znalazby Pan tu pracę. Chciaz
              gdyby do mnie przyszła osoba z takim nastawieniem jak Pan, to
              napewno bym jej nie zatrudnił, nawet jaky była "wybitnym " CCNE (i
              to nie in progress...). Jeśli nie potrafi Pan szanowac miasta z
              którego pochodzi (piszac o nim "Rowiec") , to szerokiej drogi i
              proszę uszczęśliwia pracodawców w innych miastach!
              • maczek83 Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 22:17
                Wiesz co, widzę że się mnie uczepiłeś jak rzep psiego ogona. Może byś się chciał
                spotkać, pogadać tak jak tutaj tylko że na żywo. Ciekawe czy wtedy też byś był
                taki odważny chojrak jakiego próbujesz zgrywać na forach. Póki co to stwarzasz
                wrażenie człowieka, który ma problemy nie tylko ze swoim życiem ale i z życiem
                innych. Masz problemy z erekcją, kobieta ci nie daje i przez to jesteś taki
                sfrustrowany? Porozmawiaj może o tym z kimś...
                • Gość: absolwent Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.08, 07:04
                  no,no ... piekne wystąpienie! i wiesz co , nie pisz o rzeczach, o
                  ktorych nie masz pojecia
              • tdx Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 11.10.08, 11:18
                O wielki znawco tematu. Nie satysfakcjonuje mnie praca po 14 godzin
                na pol etatu (na papierku) za 1200 dawane z wielkiej laski.
                Rozumiem, ze "pracodawcy" ponosza koszty zswiazane z ubezpieczeniem
                i podatkami. Smieszy mnie, ze zamiast inwestowowac w rozwoj firmy i
                utrzymanie (dobrego) pracownika wola zainwestowac w LCD "HD Ready" i
                do niedzielnego lansu pod TESCO kupuja Nevarke. A najbardziej dziwi
                mnie sytuacja, w ktorej kobiety w wieku mojej mamy (50 lat) stoja od
                5 rano pod PUP, zeby wyzebrac umowe o prace publiczne. Tak powinno
                byc w normalnym miescie? Mysle, ze nie.
                • maczek83 Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 11.10.08, 17:58
                  Ale komu Ty to tłumaczysz? Gościowi który jak widać nie ma zielonego pojęcia o
                  gospodarce rynkowej, pojęciu inwestycji i kapitale ludzkim, i który
                  prawdopodobnie nigdy nigdzie jeszcze nie pracował i nie ma zielonego pojęcia jak
                  wygląda rynek pracy.
                  • Gość: absolwent Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.08, 18:33
                    przepraszam Cię maczek83, ja myślałem że Ty jesteś CCNE in progress
                    (dla niewtajemniczonych Cisco Certified Network Engineer) ale sądząc
                    z Twoich wypowiedzi to CCNE to chyba oznacza raczej "Commission on
                    Collegiate Nursing Education ", więc jeszcze raz przepraszam ...
                    Ale jeżeli to miałobyc jednak Cisco ... , to pewnie wieksze szanse
                    masz na LCNE czyli Linksys (tez Cisco ...:):) )
                    • Gość: widz Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę IP: 83.238.163.* 11.10.08, 18:47
                      dobre!!! znam gościa, bliżej mu do pielęgniarki niz inzyniera ...
                      hahaha
                      • maczek83 Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 11.10.08, 18:58
                        Absolwent już nie ma argumentów i ściąga kolegów żeby na forum pisali?
                    • maczek83 Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 11.10.08, 19:01
                      No cóż ja mogę powiedzieć, poza tym że jesteś wzorem forumowego trolla, który
                      nie zabiera głosu w dyskusji tylko czepia się ludzi wałkując w kółko jeden i ten
                      sam temat, nie wiedzieć po co i na co. Jak cię to bawi to klep dalej te swoje
                      wypociny, po mnie to spływa. Ahoj!
                      • Gość: absolwent Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.08, 19:06
                        chłopcze, przeczytaj najpierw swoje "merytoryczne" wypowiedzi ..., i
                        to nie tylko w dyskusji ze mną !
                      • Gość: absolwent Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.08, 19:07
                        ok, nie będę więcej się Ciebie czepiał
                        • maczek83 Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 11.10.08, 20:57
                          A rób co uważasz. Ja mam z tego wszystkiego niezły ubaw.
          • unhollyseth Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 22:39
            A powiesz mi prosto w oczy, że jestem idiotą?? Bo ja mogę Ci to powiedzieć, bez
            żadnych skrupułów...w każdej chwili.
            • unhollyseth Miękki herbatnik 10.10.08, 22:42
              Za miękki herbatnik z Ciebie absolwencie ( wydaje mi się, że twój pseudonim
              raczej pochodzi od nazwy alkoholu w którym gustujesz. moim zdaniem finlandia,
              jakoś było by bardziej wyszukane)
      • maczek83 Re: Wysokość pensji w ogłoszeniu o pracę 10.10.08, 19:11
        A poza tym w rodzinie wszyscy zdrowi? Masz manię prześladowczą, nudzi ci się,
        czy zwyczajnie jesteś idiotą, który nie ma co zrobić ze swoim życiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka