Dodaj do ulubionych

Panie prezesie MPK

31.01.09, 14:42
Miał pan rację.Ostatnio byłem w Nowym Sączu.Gdy w miescie wielkości Ostrowca
zobaczyłem autobus 28 zamarłem ze zdziwienia.Ale było jeszcze
gorzej-Przejechał "36",a ja wpadłem w totalna dezorientację.Ujrzenie "42"
wywołało u mnie histerię.Na całe szczęście nie zobaczyłem "44"bo mogłoby się
skończyć hospitalizacja psychiatryczną.
Zabrał nam pan 46,ale łapy precz od 43!!!
Obserwuj wątek
    • mlody_konserwatysta Re: Panie prezesie MPK 31.01.09, 15:03
      Myślę, że MPK powinno Ci ograniczyć przeżyć emocjonalnych i stwierdzić, że w
      Ostrowcu jest TYLKO 27 linii autobusowych... A likwidacja "46" to zabranie
      olbrzymiego kawałka historii: podróże z meczów KSZO - jeszcze jak byliśmy w 1.
      lidze to właśnie "46" odbywałem... Ale mnie to zastanawia, że kiedyś się
      opłacało, a teraz się nie opłaca ??? I wytłumaczenie, że każdy ma samochód to
      się kupy nie trzyma... Bo kiedyś też nie każdy miał telewizor, rower, komputer...
      • pathos_phobos Re: Panie prezesie MPK 31.01.09, 15:19
        Fakt,że liczba samochodów zwiększyła się.Ale też fakt,że miasto zmieniło się od
        lat 80-tych,a sieć linii prawie nie.Stosowano tylko metodę cięć,kompletnie nie
        uwzględniając potrzeb mieszkańców.Przez te 20 lat część zadań centrum przejęła
        Aleja Jana Pawła II,Powstało Tesco i Castorama,zrewitalizowano Starą Hutę,a te
        fakty nie maja żadnego odniesienia w sieci komunikacyjnej.Kiedyś "16" jeździła
        co 15 min.Teraz co pół godziny jeździ tylko kilka autobusów w szczycie.Trzeba
        wyznaczyć na nowo potoki pasażerskie,zlikwidować wielość powtarzających się
        tras,zrobić 2-3 linie z częstotliwością 15 min i oddzielic komunikacje miejską
        od podmiejskiej.No i ceny biletów-mamy jedne z najdroższych miesięcznych w
        Polsce,a jednorazowe też nie zachęcają do podróży.
      • pathos_phobos Re: Panie prezesie MPK 31.01.09, 15:23
        mlody_konserwatysta napisał:

> w Ostrowcu jest TYLKO 27 linii autobusowych...

W Ostrowcu jest aż 26 linii autobusowych i na tym polega jego słabość.
        • pathos_phobos Re: Panie prezesie MPK 31.01.09, 15:24
          Na stronie MPK piszą,że jest v27,ale po drodze zlikwidowali 44
          • mlody_konserwatysta Re: Panie prezesie MPK 31.01.09, 18:39
            a propos tego co napisałeś: zgadzam się w 100%... Moim zdaniem komunikacja w
            Ostrowcu mogla działać na zasadzie, zmuszenie pasażerów do przesiadek - czyli
            linie należy skrócić i zrobić kilka przystanków przesiadkowych - wtedy autobusy
            dzięki, krótszej trasie częściej by się pojawiały, a przesiadki to więcej
            skasowanych biletów, a to z kolei większe zyski... Lub interesujący jest model
            komunikacji nocnej w Warszawie - wszystkie autobusy zjeżdżają się w jedno
            centralne miejsce a potem rozjeżdżają się.. I znów zmuszamy do przesiadek...
            Trasy krótsze... Częstotliwość większa...
            • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 31.01.09, 19:49
              A w Warszawie to jakie bilety czasowe czy linowy bo to tez istotne
              • pathos_phobos Re: Panie prezesie MPK 31.01.09, 19:55
                www.ztm.waw.pl/taryfa/cennik.php
                Do wyboru,do koloru-czasowe,jednorazowe,dobowe,3dniowe,7dniowe,miesięczne.
              • mlody_konserwatysta Re: Panie prezesie MPK 31.01.09, 20:21
                Malo istotne czy bilety byłyby czasowe, czy liniowe- chodzi o oszczędność w
                wożeniu powietrza... Tak samo nie rozumiem dlaczego po Ostrowcu jeżdżą takie
                duże autobusy skoro wystarczyłyby małe mikrobusy - do 30 osób... I co
                najistotniejsze to w Warszawie pamiętam, że były o to boje: żeby autobusy nie
                przyjeżdżały stadami i żeby linie się nie dublowały, a w Ostrowcu tak niestety
                jest :(
            • ostrowiak_1982 Re: Panie prezesie MPK 01.02.09, 11:47
              Jak sobie wyobrażasz przejazd np. z Kol. Rob. na NZ? Chciałbyś się przesiadać
              trzy razy i za każdym razem kasować bilet za 2zł?
              Bo tak Cię zrozumiałem.
              • pathos_phobos Re: Panie prezesie MPK 01.02.09, 18:28
                Nie wiem,jak Banan,ale ja sobie wyobrażam to tak,że poza godzinami szczytu
                kasujesz 1 bilet czasowy i przesiadasz się raz-zresztą tak jak teraz,tylko
                autobus masz z większą częstotliwością,bo jest mniej linii,wiec nie jeżdżą po 5
                na raz.
                • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 01.02.09, 18:34
                  No w miare tak
                • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 01.02.09, 18:43
                  posiadajac jeden bilet np na 1/2 godziny mozna sie przesiadac ale
                  musi byc extra synchronizacja np kila głowych lini np 5 jadacych jak
                  tramwaje przez bardzo istotne ciagi drogowe i pewnosc ze np taki
                  autobus jadacy np po koloni robotniczej( taki podmiejski powiedzmy)
                  bedzie czekał az przyjedzie ten głowny
                  podam przykład
                  tramwaj nr 1 w Łodzi jedzie 4 razy na godzine zawsze udaje mi sie
                  przesiadac na autobus po przejsciu 200 metrow i pojechac do domu ale
                  do wyboru mam 3 autobusy zawsze cos jest wsiadam w ciagu 2 minut jade

www.mpk.lodz.pl/rozklady/start.jsp
                  • pathos_phobos Re: Panie prezesie MPK 01.02.09, 18:55
                    5 Linii z dużą częstotliwością na Ostrowiec to za dużo.Ja stawiam na 3-jedna
                    zbierająca pasażerów z dużych osiedli,jadąca przez Mickiewicza i Aleję-coś jak 3
                    tylko z dłuższą trasą,Druga pozwalająca na szybkie dotarcie ze Stawek i Ogrodów
                    do centrum-np relacji Nowy Zakład/Sikorskiego-Śliska/Brezelia i trzecia z
                    Kolonii i szpitala do Szewny.(to tylko przykłady relacji).Oprócz tego autobusy
                    podmiejskie,rozjeżdżające się z jednego miejsca w centrum-np w okolicach dworca
                    pks albo Tesco,przez Rynek i Aleję najkrótszą trasą przez miasto.Przystanki na
                    Alei byłyby przesiadkowymi.Do tego szczytowe,43 i 25.I koniec
                    • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 01.02.09, 19:03
                      no głownia idea znana a ceny ile płacic aby nie zdzierac i pieniadze
                      na rozruch tego wszystkiego gdzie pisac o kase i wymusic to na
                      władzy miasta chyba atak na media z pomysłem
                      • pathos_phobos Re: Panie prezesie MPK 01.02.09, 19:37
                        Trzeba wyważyć pomiędzy rachunkiem ekonomicznym i możliwościami społeczeństwa.UE
                        niechętnie daje na autobusy,za to jakby trójmiasto się postarało,to szybką kolej
                        byśmy mieli,bo na transport ekologiczny eurasy płyną strumieniem.Niestety
                        pozostaje wkład własny,a on przy transporcie szynowym jest znaczny.
                        • mlody_konserwatysta Re: Panie prezesie MPK 01.02.09, 21:46
                          Najpierw głos w sprawie MPK: zgadzam się w 100%... Oprócz podniesienia
                          rentowności kursów nie widzę dążenia do zmian priorytetów np. linie podmiejskie
                          ustawić nieco pod kątem linii turystycznych (czyli do Bałtowa - oznaczeniem na
                          tablicach, że tu mijamy Krzemionki...do Ćmielowa też ze wskazaniem, że tutaj
                          jest stary kościół w Bodzechowie, a tutaj Fabryka Porcelany, i na przykład w
                          stronę Kalkowa, Witulin, Nietulisko - no turystycznie działa...) i po
                          odpowiedniej promocji, w każdym przewodniku by pisali, że "z Ostrowca można
                          linia podmiejskimi-turystycznymi dostać się tu, tu, tu i tu..."
                          Co do kolei: To sprawa wygląda tak, że to powinien być priorytet - wszyscy
                          omijają Ostrowiec - bo nie ma pociągów !!! Przecież ze Skarżyska do Sandomierza
                          pociąg to PRZYMUS HISTORII, TRADYCJI, EKONOMICZNY, SPOŁECZNY !!!
                          Ale cóż... sam przecież nie zacznę kłaść szyn :P
                          • pathos_phobos Re: Panie prezesie MPK 01.02.09, 21:59
                            Kiedy już się skończy remont linii kolejowej (wg optymistów w 2012) to przez
                            Ostrowiec posuną IC.Ale warto by pomyśleć nad szybkim transportem lokalnym
                            scalającym trójmiasto. osobowych dziennie to zdecydowanie za mało.
                          • pathos_phobos Re: Panie prezesie MPK 01.02.09, 22:01
                            Ostrowiec Ostrowcem,ale najbardziej traci Sandomierz.Po 17 praktycznie nie można
                            stamtąd wyjechać.
                            • mlody_konserwatysta Re: Panie prezesie MPK 01.02.09, 23:02
                              I to jeszcze w momencie, kiedy TVP zrobiła temu miastu reklamę... Piękne miasto,
                              a komunikacyjnie zaścianek - Kazimierz się nie umywa do Sandomierz, ale oni mają
                              komunikację, a Sandomierz nie !!!
                              Ale wracając do Ostrowca - plany były dotyczące 2012, ale ostatnio bylem na
                              stronach Polskich Linii Kolejowych i cóż kolejne przesunięcie 2013... Mam
                              nadzieję, że moje dzieci to już z/do Ostrowca będą jeździły koleją... Z PKP w
                              Ostrowcu jest też tak, że władze nie naciskają na województwo i same nic nie
                              robią... Wina tutaj leży też po stronie PKS... Założę się, że prosperity się
                              skończy kiedy monopolista przestanie być monopolistą, a przyjedzie mu konkurować
                              z pociągami ???
    • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 31.01.09, 20:07
      Po pierwsze mysle ze trzeba działac na granicy prawa i starac sie
      kupic nowe autobusy jednoczesnie zmniejszyc liczbe lini i po sladach
      starych lini zlikwidowanych puscic czeto autobusy + faktycznie
      zbudowac te stacyjki przesiadkowe pierwsza to okolice dworca PKS
      bilety czasowe autobusy małe juz pisałem tyle razy
    • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 31.01.09, 20:21
      pl.youtube.com/watch?v=9uREVrPsLmk
      pl.youtube.com/watch?v=9uREVrPsLmk
      jak juz bedzie wszystko zreformowane zrobimy linie na Gutwina
      pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Jelcz-O43.jpg&filetimestamp=20061009134750
      • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 31.01.09, 20:23
        pl.wikipedia.org/w/index.php?
        title=Plik:Jelcz_M081MB_VERO.jpg&filetimestamp=20060902081229
        Przepraszam ale nie wkleiłem jeszcze tego
    • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 31.01.09, 20:32
      mkmlodz.webd.pl/jelczvero/strjelczvero.htm
      mkmlodz.webd.pl/jelczvero/jelczvero2630a.jpg
      mkmlodz.webd.pl/jelczvero/jelczvero2629a.jpg
      mkmlodz.webd.pl/jelczvero/jelczvero2636a.jpg
      mkmlodz.webd.pl/jelczvero/jelczvero2636a.jpg
      • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 31.01.09, 20:36
        Jedno zdjecie jest dwa razy ale to wina kopiowania mimo wszystko
        warto takie cos kupic i tylko niech jezdzi w szczycie piec razy na
        godzina do min 3 razy koło 20 godziny
        • kszo.pany Re: Panie prezesie MPK 31.01.09, 21:25

Widziałeś Banan pewnie w jakie uliczki na Chojnach i Starym Rokiciu
          wjeżdżają te autobusiki? To jest właśnie to!
          • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 31.01.09, 21:43
            jasne w Ostrowcu mozna ustalic nowe trasy na domkach
            • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 31.01.09, 21:45
              pierwszy raz widziałem cos takiego autobusowe safari prawie
              • kszo.pany Re: Panie prezesie MPK 01.02.09, 10:04
                A tutaj Vero na objeździe w okolicach Lotniska od strony Św.
                Franciszka i Dubois. To jest własnie safari:)
                gtlodz.eu/img16750.search.htm
                • Gość: banan9991 Re: Panie prezesie MPK IP: *.toya.net.pl 01.02.09, 10:24
                  Pies do opony podleci :D na Dubois sa roboty kładzie sie tam rury i
                  sie ,,sprzeciagło w galancie,, jezdzi sie objazdem widziano tez
                  zajaca w czasie jazdy z 93 na Starowej Gorze lisa
                  63 to trasa po terenach przemysłowych po czesci
                  • pathos_phobos Re: Panie prezesie MPK 01.02.09, 18:32
                    A to pętla na Kolonii Robotniczej ;-)
                    gtlodz.eu/img16597.htm
    • pathos_phobos Mamy "program naprawczy" 02.02.09, 23:00
      www.ostrowiecka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2076&Itemid=2
      Kupimy mniejsze autobusy,przebudujemy stację benzynową,ew wprowadzimy kartę
      miejską (będę miał już 3 ;-) i wszystko będzie cacy.Ani słowa o dostosowaniu
      usług do potrzeb,o urealnieniu rozkładów jazdy,o wprowadzeniu Zarządu Transportu
      Miejskiego.
      • pathos_phobos Re: Mamy "program naprawczy" 02.02.09, 23:12
        "Stabilizację na rynku zbiorowych usług komunikacyjnych powinna przynieść
        przygotowywana ustawa o transporcie publicznym, przewidująca możliwość
        wykonywania usług wewnątrz gminy operatorowi wewnętrznemu. Być może zniknie
        wówczas pojęcie tzw. dzikiej konkurencji."-typowe myślenie minionego
        systemu.Właśnie temu służy ZTM,żeby tworzyć jednolita sieć w oparciu o różne
        podmioty (w Warszawie jest ich 9)
        "Gmina planuje też zmiany w ustalaniu cen za przejazd autobusami miejskimi.
        Radni będą przyjmowali tzw. maksymalne ceny za przejazd, by zarząd spółki mógł –
        w razie potrzeby – dostosowywać je do konkretnych zmian na rynku."-ZTM ustaliłby
        cenę za wozokilometr i nie spółka by decydowała o cenie,tylko miałaby tak być
        zarządzana,żeby się w cenie wyrobić.A tak utrzymujemy marksistowską myśl
        zarządzania przedsiębiorstwem.Skąd opór w powstaniu ZTM?Czyżby strach przed
        związkowcami MPK?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka