aneka1 05.06.05, 18:22 czy ginekolog podzcas badania nmoze zauważyc albo stwierdzic ciąże!?!?!? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anusia29 Re: badanie 05.06.05, 19:18 Tak, ale powyżej 6-czasem dopiero 8 tygodnia. wczesniejsza (od ok. 3 tyg.) może stwierdzic tylko test ciązowy Odpowiedz Link
ja-sanderka badanie 06.06.05, 00:06 lekarz moze stwierdzic ciaże wczesniej a nie jak kolezanka napisała. ja bylam u lekarza bo mi sie miesiaczka spóżniala 2 tygodnie i po badaniu mi powiedziala ze nie jestem w ciąży, dostalam tabletki na wywolanie miesiaczki. happy bylam . ale zamiast po 30 dniach jak to normalnie bywa to dostalam okres po około 100, wiec tez nie bylam pewna co do diagnozy. ale na pewno moze stwierdzic o wiele wczesniej niz po 6 tyg. Odpowiedz Link
anusia29 Re: badanie 06.06.05, 09:43 no niestety do 6 tyg. może jedynie stwierdzić prawdopodobieństwo ciąży (mniejsze lub większe) do 6 tyg w badaniu ginekologicznym niewiele jeszcze widać. Są pewne objawy szyjki które uprawdopodobniają ciążę lub ja czynią mniej prawdopodobną, ale nie są to tzw. objawy 100%. Owszem przed 6 tyg. USG wykaże obecnośc pecherzyka (to ok. 4 tyg. nawet); natomisat testy na hcg wykazują ciążę kilkudniową, z ogromną precyzją - jesli na "tak", bo hcg jest produkowane jedynie w ciązy (przez kosmówkę) lub (niezmiernie żadko i reczej w późniejszym wieku) przez niektóre żadkie guzy. Badaniem palpacyjnym może stwiedzić dopiero min. 6 tyg. ciążę Odpowiedz Link