superanulka 24.08.07, 15:36 dziewczyny jak duze torbiele mialyscie ze skierowano was na laparotomie a nie na laparoskopie? moje to 4 i 8cm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiaczek557 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 24.08.07, 15:49 Moja jedna miała prawie 7cm, a druga była malutka 1,5cm,ale miała zrobioną laparoskopię. Wszystko poszło OK. M:) Odpowiedz Link
mariola19761 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 24.08.07, 19:24 Pierwsza moja torbiel miała 4cm X 3,5cm -skonczyło się własnie laparotomią . Następna 6 cm i skierowanie na laparoskopie jednak po 4 zastrzykach zoladexu torbiel wchłonęła sie - uniknęłam operacji . Odpowiedz Link
superanulka Re: laparotomia -jak duze torbiele? 25.08.07, 18:23 a czy nie proponowano Ci zoladexu przez pierwsza operacja?ja pytalam lekarzy ale mi powiedzieli ze leczenie to dopiero po operacji choc wolalabym sprobowac moze akurat by sie wchlonely nie wiem czemu zaden lekarz nie zaproponowal zadnego leczenia Odpowiedz Link
ewefis Re: laparotomia -jak duze torbiele? 21.11.08, 08:37 mój torbiel miał wielkość pomarańczy miałam robioną tomografie ale nic na niej nie wyszło!!!!!!!! po zabiegu rozeszedł mi sie szef tewraz cały czas sączy sie z niej krew chodze na opatrunki codziennie 2 doby po zabie3gu chpodziłam w 3 dobie mnie wypisali Odpowiedz Link
mariola19761 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 25.08.07, 19:31 Witaj ! Kiedy szłam na pierwszą operacje niewiedziałam kompletnie co mi jest miałam tylko torbiel ,która nie reagowała na zadno leczenie hormonalne .Wtedy jeszcze nie wiedziałam że taka choroba jak endometrioza wogóle istnieje . Dopiero gdy zdjagnozowali endo - zaczęłam leczenie najpierw Danazolem ( zupełnie bezskuteczny lek ) potem była Depo Prowera ( też niewiele zdziałała ) i na koniec zoladex - rewelacja w leczeniu 6 cm torbiel wchłonęła się po 4 zastrzykach. Odpowiedz Link
mariola19761 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 25.08.07, 19:36 Od ostatniego zastrzyku zoladexu mija własnie 8 miesięcy ,cały czas jestem teraz leczona tabletkami antykoncepcyjnymi (Rigevidon) a endo nie postępuje .Wizyty u gina mam co 2-3 miesięce i caly czas jest ok ,choroba jest zahamowana. Oby tak dalej ...... wszystkim Wam tego życzę Odpowiedz Link
superanulka Re: laparotomia -jak duze torbiele? 25.08.07, 20:26 duzo dobrego czytalam o zoladexie i dlatego nie moge pojac czemu w moim przypadku lekarze nie chca sprobowac najpierw leczenia nim tylko od razu mnie wysylaja na operacje, w ogole zadnego leczenia nie zastosowali Odpowiedz Link
chagniecha Re: laparotomia -jak duze torbiele? 07.09.07, 22:36 a ja miałam 78mm i chcieli mie zrobić laparotomie, ale jeden profesor powiedział że zdecydowanie sie to kwalifikuje na laparoskopie i tak sie stało. Odpowiedz Link
barbra25 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 30.08.07, 14:21 U mnie na USG przed laparotomią było najpierw 7 cm, potem (w dzień przed operacją) 8x6 cm, a jak mnie otworzyli okazało się że torbiel ma 12 cm. Widocznie była tak umiejscowiona, że USG nie "widziało" całej.... Odpowiedz Link
yuk-ka Re: laparotomia -jak duze torbiele? 05.09.07, 14:47 moja prawie 10 cm torbiel została usunięta laparoskopowo Odpowiedz Link
rewolka404 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 09.09.07, 15:54 ja mam ponad 6 cm i właśnie laparotomia... nie wiem czemu :( Odpowiedz Link
pani_prezess Re: laparotomia -jak duze torbiele? 23.09.07, 09:27 to chyba zależy do jakiego lekarza traficie :( ja miałam 8 cm i laparoskopie, choc pierwsza lekarka do której poszłam powiedziała mi że będzie na pewno laparotomia bo torbiel jest za duży. Może poszukajcie lekarza z większym doświadczeniem który robi dużo laparoskopii.. Odpowiedz Link
superanulka Re: laparotomia -jak duze torbiele? 30.09.07, 20:07 bylam u roznych najlepszych i wszyscy powiedzieli to samo czyli laparotomia dziwne Odpowiedz Link
rewolka404 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 24.09.07, 14:24 z tego, co lekarze mi mówili bierze się pod uwagę także inne czynniki, m. in. ca 125. Moja torbiel miala ponad 6 cm, CA 125 podwyższone i nikt na laparoskopię się zgodzić nie chciał. Teraz nie żałuję, podczas zabiegu okazało się, że mam 2 torbiele na 2 jajnikach. Ten niewidoczny na usg miał ponad 5 cm. Usg mialam robione 2 razy, ale podobno przez liczne zrosty druga torbiel mogła być niewidoczna Odpowiedz Link
pani_prezess Re: laparotomia -jak duze torbiele? 25.09.07, 21:56 być może jest tak jak piszesz, ale ja tez mialam podwyzszone ca-125 (99 przy normie do 35) a torbiel 8 cm! no i to ze mialam laparoskopie a nie laparotomie nie przeszkodziło w tym, zeby wyciac mi jeszcze 5mm mięśniak z macicy o ktorego istnieniu nikt nic nie wiedzial, bo usg go nie wykazało.. pozdrawiam Odpowiedz Link
rewolka404 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 28.09.07, 15:40 Witam, w 2 szpitalach zostałam zakwalifikowana na laparotomię i dalej nie szukałam...może powinnam bardziej włączyć swoje zdolności negocjacyjne ;) Odpowiedz Link
olalaa82 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 30.09.07, 23:48 witam ja miałam laparotomie bo miałam wysokie ca 125 podobno jest tak że jak wychodzi wysokie ca 125 to raczej laparotomia.....jestem po i nie narzekam badania histo-patologiczne wykazały że miałam prawdopodobnie cystę endo ale jest napisane że prawdopodobnie więc może jakąś inną ale napewno nie nowotwór moja cysta miała 7 cm.pozdrawiam Odpowiedz Link
anna811 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 02.11.07, 23:19 No to Wam powiem, ze moja torbiel miala 6l płynu żaden lekarz nie dawał mi szans na przeżycie no i zyje juz 6 lat i nie mam problemow, urdziłam dziecko i wyleczyłam się Odpowiedz Link
superanulka Re: laparotomia -jak duze torbiele? 03.11.07, 00:03 niesamowite 6l to długo musiała ci ta torbiel rosnąć Odpowiedz Link
olka981 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 03.11.07, 03:47 to nie mozliwe 6 l plynu juz dawno by ci to peklo ale co do mnie to mialam 8 cm cyste i mialam laporoskopie rano poszlam wieczorem bylam w domu i wtedy sie dowiedzialam ze mam endo mialam 3 dziurki sklejone na klej ktory sie rozpuscil po 3-4 tyg i dzisiaj nie mam zadnego sladu na brzuchu nic Odpowiedz Link
aglaia1 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 03.11.07, 10:00 Moje torbiele były niewielkie - jedna (jajnik lewy)-3,5 cm, druga (jajnik prawy) -1,5 cm, trzecia (okołojajowodowa)-2,5cm. Jednak bardzo wysoki poziom CA125 (ponad 746 jednostek) i obawa silnych zrostów (już na usg było widać, że coś jest nie tak) spowodowały, że podjeto decyzję o laparotomii. Odpowiedz Link
piwonka72 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 18.11.07, 21:40 U mnie podobnie 5 i 8 cm plus zrosty, nawet nie zastanawiałam się nad upieraniem nad laparoskopią, ataki bólu tak mnie wykańczały, że chciałam miec to jak najszybciej za sobą. Po za tym bardziej zależało mi na tym co mi zrobią we środku niż na ewentualnej bliźnie na zewnątrz. W szpitalu powiedziano mi, że są większe szanse na zachowanie w całości janików i jajowodów przy laparotomii przy takich torbielach i zrostach. Po operacji okazało się, że był to IV stopień z ogniskami endo na otrzewnej, więc decyzja chyba była słuszna. Odpowiedz Link
ankama13 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 19.12.07, 18:36 ja mam 5cm torbiel i żadnych doleglowości z tym związanych. Lekarz powiedział że mam zdecydowac kiedy isc na zabieg. Ale ja boję się komplikacji. Nie wiem jakie mogą wystąpic. Czy warto coś ruszac skoro nic mi nie dolega? Odpowiedz Link
pani_prezess Re: laparotomia -jak duze torbiele? 04.01.08, 17:03 ja tez nie mialam zadnych dolegliwosci- kompletnie! moja gin wyczula przy badaniu ze cos jest nie tak i skierowala mnie na usg, a tam okazalo sie ze mam torbiel 8cm, kazali isc na laparo- do mnie tez na poczatku nie chciało to dotrzec, tez tlumaczylam sobie ze przeciez mnie nic nie boli, to po co to ruszac na szczescie otrzezwialam, zrozum, jesli chcesz miec dzieci nie masz wyjscia zdobądź sie na odwage, idz i usun to cholerstwo zadnych komplikacji po laparo nie ma, jesli sa to w jakis wyjatkowych przypadkach, ja mialam laparo pod koniec sierpnia i juz prawie o tym zapomialam jesli bedziesz miala jakies pytania, chetnie pomoge pozdrawiam Odpowiedz Link
ankama13 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 05.01.08, 16:47 Już się zdecydowałam. Zastanawiam się tylko dlaczego mój gin mówił o laparotomii a nie laparoskopii. Teraz układam sobie sprawy w pracy. Może pójdę na przełomie lutego i marca. Ile byłaś na zwolnieniu lekarskim? Czy po laparotomii zwolnienie jest dłuższe? Napisz proszę. Odpowiedz Link
pani_prezess Re: laparotomia -jak duze torbiele? 06.01.08, 09:12 słuchaj, może spróbuj jeszcze u innego lekarza, jesli masz mozliwosc moja kuzynka, ktora ma torbiel 11 cm! poszla do lekarza ktory zakwalifikowal ja do laparotomii (powiedzial ze nie da sie laparo, nie ma mowy, za duze to jest), wiec poszla na konsultacje do innego (młodszego, pewnie bardziej sprawnego)i powiedzial ze bez problemu laparoskopie zrobi! Zasada jest taka, ze u kobiet ktore jeszcze nie rodziły (a zakładam ze nie rodzilas) staraja sie robic ten zabieg jak najmniej inwazyjnie, tzn laparotomie robia juz w ostatecznosci- zawsze probuja laparoskopowo, dopiero jesli sobie nie daja rady to tną. Co do zwolnienia, to zalezy od szpitala- ja w moim szpitalu dostałam 2 tygodnie (i spokojnie wystarczyło), a siostra w innym szpitalu dostała miesiąc (i mowi ze to stanowczo za długo). Po laparotomii jest zdecydowanie dłuższe zwolnienie, bo jest więcej do zagojenia (tak jak cięcie cesarskie przy porodzie). pozdrawiam Odpowiedz Link
chank2 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 06.01.08, 14:11 przy decyzji miedzy laparotomia a laparoskopią kluczowe, oprócz wielkości torbieli, sa wskazania markerów- jeśli podwyższone, robią laparotomię Odpowiedz Link
pani_prezess Re: laparotomia -jak duze torbiele? 06.01.08, 22:17 i tu się niestety z Tobą nie zgodzę, norma ca125 wynosi do 35, ja miałam 99, a ze mna lezala dziewczyna która miała ponad 1000! i obie mialyśmy laparoskopie.. Odpowiedz Link
olka981 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 07.01.08, 03:39 ja bym na te markery tez tak nie wierzyla moj byl 16 przed usunieciem cysty ale nie zrostow pozniej spadl do 11 i teraz znowu mnie piecze w jajnika i jest 16 a lekarz twierdzi ze mam 3 stopnia endo Odpowiedz Link
oleksa0 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 11.01.08, 21:27 Witam, mam torbiel - 5,5 cm, zabieg 5.02. Wlasnie odebralam wyniki Ca125. Wynik 9,77 ale w skali 0-21. Widze ze wam wychodzily zupelnie inne wyniki. Co zatem mozecie powiedziec o moim? Lekarz wstepnie zakwalifikowal mnie na lapoaro. Mam pytanko. Jak to wszytsko wyglada po zabiegu? ile bylyscie w szpitalu? Jak dlugo dochodzilyscie do siebie? Jak dlugo bylyscie "nie do zycia" jak to mowi moja pani gin? Opiszcie prowsze wszystko jak to wygladalo. dzieki wielkie Odpowiedz Link
olalaa82 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 16.01.08, 22:44 ja miałam laparotomie bo marker 161, cysta 7 cm,podobno przy tradycyjnym cięciu jest możlwość dokładniejszego wycięcia tego syfu, i jajnik mi oszczędzili bo w końcu chce mieć dzieci:)POzdrawiam Odpowiedz Link
olka981 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 17.01.08, 01:07 Endometrioza Schorzenie to jest z reguły diagnozowane i leczone laparoskopowo. Dotyczy to zarówno zmian minimalnych, jak i średnio nasilonych. Na granice swoich możliwości laparoskopia natrafia w przypadku endometriozy głęboko naciekającej, dotyczącej zwłaszcza jelita, układu moczowego i w mniejszym stopniu przegrody odbytniczo- pochwowej. Zakres działania zależy tutaj wybitnie od doświadczenia i umiejętności operatora, a nie od samego schorzenia [23, 24]. Odpowiedz Link
olalaa82 Re: laparotomia -jak duze torbiele? 28.02.08, 18:30 a to czemu niektórzy mają robione laparotomie..tak jak ja np. :(..od czego zależy ta decyzja...czyżby lekarze którzy mnie operowali byli niedoświadczeni? to się zdenerwowałam.... Odpowiedz Link
lelah Re: laparotomia -jak duze torbiele? 17.01.08, 10:07 Ja miałam 9 cm ale zrobiono mi laparoskopię, choć przed zabiegiem straszono, że na 90 % skończy się "otwarciem". Odpowiedz Link
wesola.wdowka Re: laparotomia -jak duze torbiele? 19.01.08, 09:17 mój torbiel miał ponad 4 cm umiescowił sie na lewym jajniku! Odpowiedz Link
aniunin Re: laparotomia -jak duze torbiele? 26.11.08, 04:58 mi pierwsza torbiel pękła :/ było bardzo źle, usunęli mi część jajnika i jajowód. a i tak jeszcze wtedy nie wiedziałam, że to endo. dopiero po 4 miesiącach jak torbiele znowu się porobiły :( a teraz już po wszystkim. miałam laparoskopię 6 października, a dzisiaj z powodu bóli i opóźnienia okresu o 10 dni wylądowałam w szpitalu, gdzie po USG stwierdzili, że chyba znowu robi się torbiel na tym jajniku, który mi został :(( Odpowiedz Link