Dodaj do ulubionych

czy moga byc problemy z dzidziusiem?

12.02.05, 18:05
Witam dzis trafilam na wasze forum i bardzo się z tego cieszę:)).Czy któraś z
Was umiałaby mi odpowiedzieć czy to PCO i czy mogą być problemy z dzidzusiem
bo nie ukraywam ze bardzo chcę.W usg mam tak napisane: endometrium wyrazne
odgraniczone , hyperechiogenne, grubosc 8 mm.Jajnik prawy 34 na 25mm zawiera
pojedyncze , drobne pęcherzyki wielkosci do 6 mm i strukture lito plynna śr.
ok. 2cm- zapewne ciałko żółte. jajnik lewy 36 na 15 mm z pojedyńczymi
pęcherzykami wielkosci do 6 mm. Ślad płynu w jamie Douglasa.Jajeczkowanie mam
tzn tak mi sie wydaje bo mam wtedy potworne bole podbrzusza ( jak moza
sprawdzic czy ma sie jajeczkowanie?)Czy ktoraś z Was potrafi mi odpowiedziec?
Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: czy moga byc problemy z dzidziusiem? 12.02.05, 22:45
      witaj, z opisu wynika, ze wlasnie jestes po przebytej owu! czyli masz owu!
      endometrium rowniez w porzadku! nie masz sie czym martwic! to, ze masz troche
      drobnych pecherzkow na jajnikach jeszcze nie swiadczy o tym, ze masz PCO!
      to, czy masz owulacje regularnie mozesz stwierdzic tylko monitorujac cykle,
      czyli kazdego 11-12dc chodzic na usg i sprawdzac, czy jest pecherzyk
      dominujacy, za dzien/dwa sprawdzic czy pekl! jezeli miesiaczkujesz reularnie,
      jezeli nie masz objawow, jak opisane tu na forum (czyt. hirsutyzm, bardzo
      dlugie cykle, otylosc itp.) mozesz spac spokojnie :)
      powodzenia!
      • marta2605 Re: czy moga byc problemy z dzidziusiem? 12.02.05, 23:31
        dziekuje piegoosku ze odpisalas , bardzo mi pomoglas , chociaz wiem jak mozna
        stwierdzic owulacje!! tylko gdzie ja teraz bede mogla zrobic usg , przeciez w
        przychodni czeka sie 2 miesiace o zgrozo!!Jesli natomiast chodzi o objawy PCO
        to jestem otyła:( buu.caluski
        • piegoosek Re: czy moga byc problemy z dzidziusiem? 13.02.05, 12:40
          witaj Marto! niektore prywatne kliniki rowniez przyjmuja na NFZ wiec moze
          sprobuj! ja zazwyczaj chodze prywatnie, niestety... u mnie koszt wizyty z usg,
          to 70 zl. w jednym cyklu dwa/trzy razu niestety musisz pojsc zeby zobaczyc czy
          wszystko jest ok! samo stwierdzenie, ze pecherzyk jest nie wystarczy, trzeba
          obserwowac czy peknie! sa cykle, ze peka dosc pozno 18-19dc! wtedy cykl sie
          wydluza! wtedy tez sprawdzisz czy nie masz za krotkiej drugiej fazy cyklu - tej
          od owu! prawidlowo powinna miec 14 dni, jesli jest krotsza, znaczy to, ze jest
          niedomoga lutealna, co objawia sie zbyt malym progesteronem w tej czesci cyklu!
          a progesteron utrzymuje ciaze, wiec... czasem wystrczy wydluzyc ta faze, zeby
          wszystko wrocilo do normy, ale do tego potrzeba czasu! trzeba niestety zaczac
          od monitoringu i samoobserwacji! moze zapisz sie na wizyte a w miedzyczasie
          mierz temperature! zazwyczaj juz wtedy sprawdzisz czy owulacja jest - skok
          temperatury przed owu!
          otylosc przy PCO jest rowniez charakterystyczna - to otylosc typu meskiego,
          czyli glownie "oponka" wokol bioder ;) jesli probowalas odchudzac sie i nic z
          tego nie wychodzi, to tez jest wyznacznik! bardzo trudno odchudzac sie przy tym
          schorzeniu...
          zycze Ci powodzenia! i pamietaj z PCO rowniez ma sie dzieci!! rowniez normalnie
          da sie zyc! jest to nasza niedoskonalosc, ale wszystko zalezy od nastawienia!
          sa duzo gorsze choroby... ja tak podchodze ;)
          zycze Ci duzo cierpliwosci i wytrwalosci!
          • marta2605 Re: czy moga byc problemy z dzidziusiem? 13.02.05, 13:14
            czesc piegoosek, dzieki ze odpisalas ponownie.Otyłość mam taka jak napisalas to
            znaczy oponka tu i tam:)).Odchudzalam sie juz tysiace razy i z roznym
            skutkiem , tzn. jak sie przylozylam to udalo mi sie zrzucic.Ciesze sie ze
            wyjasnilas mi z ta owulacja bo nie mialam pojecia ze tak mozna ja
            sprawdzic.Teraz jak robilam usg zaplacilam 72zl i nie jest to z wizyta u
            ginekologa .Trudno zdrowie wazniejsze i poswiece te pieniazki:).Mnie sie wydaje
            ze owulacja zaczyna mi sie 14 dnia cylku bo w tym dniu rozpoczynaja sie tez
            bole ( rozrywa mi brzuch - okropnosc!!).Czyli powinnam isc 11 badz 12 dn cylku
            na usg a potem za 2 dni powtornie aby sprawdzic czy pecherzyk pekl dobrze
            rozumiem? Tzn im wiecej ich peknie to lepiej prawda? z tym mierzeniem temp to
            znaczy ze normalnie pod pacha mierze tez zaczynajac od 11 czy 12 dn tak? Kurcze
            przepraszam cie za tak idotyczne pytania ale bardzo chce wiedziec.Teraz bede
            miala pobierana krew na kore nadnerczy i krzywa cukrowa i wtedy jednoznacznie
            postawia diagnoze.A jak z ta choroba jest u ciebie? Wielkie dzieki caluski w
            taka piekna pogode
            • piegoosek Re: czy moga byc problemy z dzidziusiem? 13.02.05, 20:00
              hej Marta! temperature najlepiej mierzyc w pochwie, rano zanim wstaniesz z
              lozka! to troche uciazliwe, bo trzeba posiwecic rano te 5-10 minut... mi sie ze
              dwa razy w zyciu udalo trzymac taki rygor i mierzyc ;) bo, niestety musisz
              mierzyc od 1dc do ostatniego! narysuj wykres, taki X i Y i tam gdzie X tempki
              od 30kilku stopni do 37-38, a na Y-dni cyklu poczwszy od pierwszego! trzeba do
              tego sporo cirpliwosci! stad najpewniejsze, ale i najdrozsze rozwiazanie, to
              bieganie na monitoring do gina :) powinnas znalezc taki gabinet, gdzie gin nie
              tylko zrobi usg, ale Ci o nim od razu opowie, zebys potem z opisem nie musiala
              biegac znowu do innego lekarza :) i tak jak napisalas, najpierw okolo 11-12dc,
              a pozniej, w zaleznosci od tego jaki bedzie pecherzyk tego dnia! przed owu
              powinien miec juz okolo 20mm lub wiecej, jesli bedzie mial 12-14, to spokojnie
              jeszcze 2-3 dni do kolejnego usg! jesli masz owu (jesli tak czujesz) 14dc, to
              na pierwsze usg mozesz smialo isc 12dc!
              zawsze peka jeden pecherzyk! niestety reszta zostaje na jajnikach i tworzy taki
              pancerz... niestety z czasem, kiedy ten "pancerz" robi sie za gruby, potrzebna
              jest laparoskopia, aby uwolnic te pecherzyki, ktore beda chcialy rosnac, a nie
              beda mogly sie przebic... ale na razie tym sie nie martw! pobiegaj na usg,
              zorientuj sie co w trawie piszczy ;) ja z PCO mam normalnie owu, regularne
              miesiaczki, jestem raczej normalna, nie otyla... tylko wloski mi doskwieraja...
              pozdrawiam cieplutko!
            • piegoosek Re: czy moga byc problemy z dzidziusiem? 13.02.05, 20:03
              no i zapomnialam dodac, ze nie tylko wloski, ale i za niski progesteron, za
              wysoka prolaktyna, przez ktore to hormonki niestety nie moge normalnie zjasc w
              ciaze! ale jestem po udanej stymulacji do in vitro, teraz czekam na transfer
              moich zamrozonych dzieciaczkow i wierze, ze w koncu sie uda!!
              • marta2605 Re: czy moga byc problemy z dzidziusiem? 14.02.05, 20:42
                hej
                Wielkie dzieki za odpowiedzi , nie wiem czy dobrze rozumiem tzz nie udaje wam
                sie naturalnie tak? Moge zapytac ile probowaliscie i czy mialas laparoskopie?
                Wiesz to cale czytanie o tej chorobie jeszcze bardziej mnie pograzylo, nie ma
                dnia zebym o tym nie myslala.Jak bylam nieswiadoma bylo chyba latwiej .Acha a
                ta temp mam mierzyc od 1 dn czyli w czasie okresu takze hmm to chyba malo
                komfortowe jak sie leje... papatki
                • piegoosek Re: czy moga byc problemy z dzidziusiem? 16.02.05, 22:29
                  witaj Marto :)
                  przepraszam, ze tak dlugo nie pisze, ale wrocilam po dluzszym zwolnieniu do
                  pracki i... wiadomo!
                  a wiec tak, nie zachodze naturalnie, dodatkowo chlopaczki mojego M sa
                  slabiutkie, wiec to bylo dodatkowym motorem do in vitro! laparoskopii nie
                  mialam, dosc szybko zdecydowalismy sie na IVF wiec podczas pobierania
                  pecherzykow ponakluwano mi te niedojrzale, zalegajace na jajnikach... zreszta
                  balam sie laparoskopii... no i zawsze mialam samoistnie owu, wiec tak jakby nie
                  bylo specjalnego zalecenia laparo!
                  nie mialam tez HSG, bo po inseminacjach zachodzilam w ciaze, tylko niestety
                  biochemiczna, ale to oznaczalo, ze jajowody sa drozne (raczej) ja tak sobie to
                  wydedukowalam :) wiec nie chcialam dodatkowych stresow zwiazanych ze szpitalem,
                  kolejnymi zwolnieniami z pracy itp :) mialam jedynie zalecenie histeroskopii,
                  bo zawsze mialam bardzo gruba sluzowke! moj poprzedni lekarz, mawial, ze mam
                  piekna sluzowke, a ja zachodzilam w ciaze biochemiczna i nic wiecej, wiec kiedy
                  kolejny lekarz zobaczyl moja sluzowke i powiedzial, ze jest za gruba, to nie
                  czekalam na dalsze zalecenia, tylko pobieglam na histeroskopie! wykazala ona,
                  ze mam przerost sluzowki, ze zle sie oczyszcza i takie tam...
                  wiec to tak u mnie wyglada :) jestem jednak dobrej mysli! wierze, ze i mi sie w
                  koncu uda... mam juz swoje latka :) poza tym chyba troche w tym temacie staran
                  mam pecha! moje kumpelki z PCO juz pozachodzily, tylko ja sie jeszcze turlam...
                  nie mysl tak o tym jak o wyroku, a na pewno bedzie Ci latwiej! taka juz nasza
                  uroda :) moze nie jest latwo, ale dziewczyny z PCO rowniez zachodza w ciaze!
                  niekotre nie wiedza nawet, ze takie cos maja :) zachodza, rodza, a przy
                  porodzie lekarz komunikuje: "wie Pani, ze ma PCO?" Nie martw sie na zapas
                  wiec!! pozdrawiam cieplutko i powodzenia!!
                  • marta2605 Re: czy moga byc problemy z dzidziusiem? 17.02.05, 17:50
                    dzieki piegoosku za wszystkie rady i dodawanie otuchy, wierze ze ci sie uda nie
                    moze byc inaczej . Pozdrowienia dla Ciebie i Twojego meza. caluski.P.S dopiero
                    za ok 2 - 3 tyg bedzie jednoznaczna diagnoza ale glupia marta juz sobie
                    wmowila , fuj uciekam z ta mysla . papatki
                    • piegoosek Re: czy moga byc problemy z dzidziusiem? 18.02.05, 00:26
                      zadnych takich mi tu mysli!! trzeba isc do przodu i nie ogladac sie za siebie!!
                      co z tego, ze sa przeciwnosci :) trzeba je pokonywac!! walcz!! mimo wszystko!!
                      pa!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka