zielona_kaczka Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 22.04.06, 20:02 Cześć, zaczynam brać Diane 35 i są to moje pierwsze tego typu tabl, ale będę je braę tylko ze względu na trądzik. Mam jednak obawy, że mogę po nich utyć, bo tego bardzo bym nie chciała. Jak to wyglądało u Was? Chciałabym jeszcze wiedzieć, jak oceniacie Diane w leczeniu trądziku? Duża poprawa czy nie bardzo? Z góry dzięki za odp Odpowiedz Link
zefir_ek Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 25.04.06, 23:06 coz moge powiedziec, bralam Diane jakies 2 lata temu i utylam oraz ogolenie zle sie czulam. Teraz znow bralam diane mimo mojego protestu, no i po pierwszym opakowaniu czuje sie fatalnie, piersi dotknac nie moge tak mnie bola i ogolem zle, zaczelam drugie-plamienie i nabawilam sie grzybicy do tego mdleje, wiec w koncu lekarka sie zlitowala i dostalam Yasmin, nie wiem czy lepiej bedzie-mam nadzieje, skoncze diane i nigdy wiecej. Wlasciwie wszystko bym przezyla, ale boje sie sama z domu wychodzic, bo mdleje-trace przytomnosc bez powodu i to ponoc diane...wiec uwazajcie, moj organizm nie toleruje diany... Odpowiedz Link
nataliaa.s Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 28.04.06, 08:41 Witam. Poprzez zwykłe niedopatrzenie wzięłam poniedziałkową tabletkę, jednak nie z minionego, ale przyszłego. W ubiegły poniedziałek spojrzałam na listek i ze strachem stwierdziłam, że jest na swoim miejscu. Bylo to we wtorek, wiec zgodnie z ulotką wzielam 2 tabletki diany. Teraz jednak zorientowalam się co zrobiłam. Problem polega na tym, że opakowanie konczy mi się w niedziele a nie tak jak zawsze w poniedziałek. Pytanie: TEORETYCZNIE BEDE MIEC WZIETE 21 TABLETEK ALE PRZECIEZ W JEDNYM DNIU WZIELAM 2 (( NA SZCZESCIE MAM AWARYJNE OPAKOWANIE. CZY POWINNAM WZIAC 22 TABLETKE, TA Z PRZYSZLEGO PONIEDZIALKU? Będę wdzieczna za pomoc, bo naprawde nie wiem co robic Odpowiedz Link
kulpa Re: przedłużona 7-dniowa przerwa 28.04.06, 21:24 Witam,przedluzylam przez nieuwage 7-dniowa przerwe do 8 dni. Czy powinnam jakos specjalnie postepowac w tym przypadku w celu zachowania dzialania antykoncepcyjnego?Dzieki. Odpowiedz Link
zarra Re: TAJEMNICZE INFO W ULOTCE 23.06.06, 16:32 Tajemnicze, bo Diane-35 kobiety stostują jako środek antykoncepcyjny, a w ulotce jest jak byk napisane żeby nie używac Diane jako środka antykoncepcyjnego. I o co chodzi ? Ja biorę Yasmin, ale mam problem z brakiem recepty, kiedyś mama mi przyniosła to Diane od koleżanki. Pomyślałam ze moze mogłabym awaryjnie zastosować ten środek. Ale informacja w ulotce trochę mnie zdziwiła. Odpowiedz Link
malutk_a88 WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 27.06.06, 22:37 mam pytanie ginekolog zalecil mi stosowanie diane 35 w 16 dniu cyklu, czy jesli zazyłam po przerwie zaraz po stosunku czy stnieje prawdopodobienstwo ze moge byc w ciazy? Odpowiedz Link
orenya pominięcie tebletki 06.07.06, 21:29 witam wszystkich na forum pragnę podzielić się z Wami pewnym spostrzeżeniem które wyczaiłam na stronie www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=683 a tym co zawarte jest w ulotce w części POMINIĘCIE DAWKI DIANE 35 więc chodzi mi to że na stronie www j.w. podny jest czas przyjęcia tabletki do 36 godzin a na ulotce jest do 12 godzin. Jak WY to rozpaturjecie bo ja mam nie mały problem właśnie z tym pominięciem tabletki,w piątek ostatnią wziełam o 23:30 a następną w niedzielę o 6:30 (pominięcie zmieściło się w 31h),dzisiaj byłam u lekarza a ten wypisał mi receptę która kosztuje 20zł a POSTINOR-DUO 54zł(dużo!!!!!)i zalecił wziąć P-DUO, w tym momencie nie wiem wogóle czy to coś pomoże skoro jest 36h(oby) Odpowiedz Link
malgooo1 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 15.07.06, 23:33 bralam diane jakies 4 lata temu przez ponad rok i przytylam ok. 10 kilo...teraz znow biore jakies pol roku,ale na razie bez zmian. nawet wydaje mi sie ze schudlam...tak wiec nie mozna byc pewnym czy przyczyna tylko i wylacznie byla diana. chyba stresy + jeeedzenie i brak ruchu... dziewczyny, po prostu kochajcie sie duzo...to najlepszy sport Odpowiedz Link
mya86 Może któraś z Was mi pomoże ? 06.08.06, 13:31 Odkąd pamiętam, zawsze miałam kłopoty z cerą. Cierpię na trądzik i jeszcze do tego na tą najgorszą chyba odmianę(podskórne, bolące guzki itp). Postanowiłam brać Diane-35. Efekty nie przyszły szybko, ale po ok.6 miesiącach stosowania cera była wprost idealna. Brałam je 1,5 roku. Przestałam jakieś 3 miesiące temu. A moja cera ...Znowu koszmar.Wróciła do swojego pierwotnego stanu albo nawet i jeszcze gorzej. Włosy także szybko się przetłuszczają. Wiem, że mój trądzik spowodowany jest zaburzeniem równowagi hormonów w moim organiźmie i aby się go pozbyć, potrzebne są środki farmakologiczne które to wyrównają- z tym, ze nie chcę już brać Diane-35. Za dużo złego robia w organiźmie i skutki uboczne odstawienia przeobrażają moje najśmielsze oczekiwania. Może któraś z Was po Diane035 odkryła drugi, cudowny środek na trądzik ? Pozdrawiam wszystkie dziewczyny zmagające się z tym strasznym problemem. Odpowiedz Link
largecoffe Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 06.08.06, 16:37 Nie chcę Cię martwić, ale niewiele można zrobić. Mam 27 lat, kilka razy brałam Dianę, były to okresy od 6 miesięcy do 2 lat. Po każdym odstawieniu prędzej czy później koszmar wracał. Po 26 urodzinach uznałam,że koniec z tymi wstrętnymi prochami i przeszłam na Novynette. Cera wytrzymała 8 miesięcy - to najdłużej w historii. Obecnie biorę Jeanine, która ma podobne, lecz słabsze działanie. Jestem w trakcie 3 opakowania, jest lekka poprawa, za to mam bóle głowy. Odpowiedz Link
mala_ilonka Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 06.08.06, 18:14 czy robilas badania hormonalne? poziom testosteronu i androstendionu? ja mialam straszne problemy z cera i okazalo sie ze to sprawka przerostu nadnerczy i PCO oraz nietolerancji insuliny. malo kto przypuszczalby, że nie jedzenie słodyczy ma BARDZO zasadnicze znaczenie.ja polecam Ci pojscie do dobrego endokrynologa, z tym ze prywatnie! a jakie mialas skutki uboczne po dianie? Odpowiedz Link
largecoffe Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 06.08.06, 18:55 Robiłam badania, spędziłam tydzień w szpitalu, poziom hormonów oznaczano mi bardzo dokładnie (m.in. badania w nocy). Diane jest ideaknym suplementem dla mnie, wyrównuje wszystko idealnie. Przez jakich czas brałam też inne tabletki - różne w zależności od fazy cyklu. Efekty były mierne jeśli chodzi o cerę. Teraz znowu zaczynam, bo chcę zajść w ciążę. Co do skutków ubocznych - pajączki na nogach, rozszerzone żyły. Po dwuletnim okresie brania słabe wyniki prób wątrobowych. W końcu lekkie tendencje do zakrzepów, po specjalistycznych badaniach w centrum hematologii odstawiłam Dianę.Generalnie bilans wychodzi na zero - świetne efekty terapeutyczne a z drugiej strony syf i trucie organizmu, jak z większościa leków. Odpowiedz Link
mya86 Może któraś z Was mi pomoże ? 06.08.06, 20:57 A możesz mi powiedzieć ile kosztuje taka prywatna wizyta u endokrynologa? Muszę się koniecznie wybrać ...A co do słodyczy to jem je ogromnymi ilościami czasami (po prostu nie mogę się powstrzymać, mój organizm tego potrzebuje). Jeśli natomiast chodzi o skutki uboczne po Diane-35- na początku było ok.Bynajmniej tak mi się wydawało ...Dziś już wiem, że spadek libido i huśtawki nastrojów były spowodowane zażywaniem tabletek. A ostatnio miewałam częste bóle głowy, podczas których zdażało mi się wymiotować i często miewałam uczucie "ciężkich nóg". Czy to mogło być spowodowane predyspozycjami Diane-35 do powstawania zakrzepów ????? Jedno jest pewne: te krosty nie zmuszą mnie do ponownego zażywania Diane. Kupiłam na początek benzacne-stary sposób :] Odpowiedz Link
largecoffe Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 07.08.06, 08:36 Wizyta u endokrynologa to wydatek 65-170 zł. Jeśli jesteś z Wa-wy mogę Ci polecić 2 nazwiska. Odpowiedz Link
mya86 Może któraś z Was mi pomoże ? 07.08.06, 14:10 Niestety nie jestem z Wa-wy. Przypuszczam, że w mieście w którym mieszkam ceny wizyt mogą być troszkę mniejsze. Bynajmniej mogłyby być Cóż, przede mną kilka wizyt u(miejmy nadzieję)specjalistów. Odpowiedz Link
mala_ilonka Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 07.08.06, 15:14 dziewczyno nie lecz sie w malych miastach. oni tam nie maja zielonego pojecia o wielu zagadnieniach. jak kolezanka chce Ci polecić kogoś sprawdzonego w w-wy warto zainwestować i pojechać do stolicy. jeszcze raz napiszę. słodycze maja scisly zwiazek z tradzikiem!!! Odpowiedz Link
mya86 Może któraś z Was mi pomoże ? 08.08.06, 11:38 Zastanawiam się właśnie nad tymi słodyczami. Ostatnio dowiedziałam się, że słodycze(np.czekolada)wcale nie wpływają na pogorszenie stanu skóry. A jeśli jednak ma wpływ to dlaczego ?? Odpowiedz Link
mala_ilonka Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 08.08.06, 17:31 na trzustce tworza sie pecherzyki, im iwecej cukrów sie spozywa, tym wiecej tych pecherzykow, ktore pekajac uwalniaja hormony androgenne, czyli te odpowiedzilane za tradzik. Odpowiedz Link
turzyca Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 23.10.06, 00:14 Slodycze MOGA miec zwiazek z tradzikiem. Wszystko zalezy od organizmu. Moja doktor kazala mi eliminowac produkty z diety i do nich wracac i sprawdzac, czy jest jakis wplyw na cere. U mnie nie ma zadnego, za to powiazanie z cyklem jest tak widoczne, ze przy nieregularnych cyklach moglam przewidziec nadejscie @ na podstawie stanu cery wlasnie. Odpowiedz Link
mya86 TSH? 11.08.06, 11:06 Byłam dziś u lekarza rodzinego z moim problemem i pobrali mi krew by zmierzyć TSH, a to ma wykazać czy cierpię na nadczynność lub też niedoczynność tarczycy. Nie znam się na tym za bardzo ale czy to właśnie takie badanie może określić czy trądzik i zaburzenia miesiączkowania są spowodowane przez tarczycę ? Jakie jeszcze powinnam badania zrobić?Acha i jeszcze jedno pytanko:Czy ktoś wie ile może kosztować badanie na poziom prolaktyny w organiźmie i kto powinien skierować na takie badanie. Odpowiedz Link
nobody19 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.08.06, 01:56 ja diane biorę prawie miesiąc. przyjmuję je głównie z powodu mojej cery od ok 5 lat walcze z trądzikiem! i to jest naprawdę masakryczna walka. w końcu dermatolog postanowił zastosować tabletki hormonalne(diane 35). na początku to było straszne! trądzik się nasilił! z domu wolałam nie wychodzić gdy nie było takiej potrzeby teraz zostały mi 4 tabletki do zakończenia opakowania i tyle co mogę powiedzieć to to, że to co diane pogorszyło na początku teraz próbuje (ale z wielkim oporem!) to naprawić... z tego co czytałam tutaj, dziewczyny zauważyły poprawę cery po ok od 2 do 3 miesięcy... mam nadzieję, że i ja się jej doczekam i jeszcze jedno. mam straszne wrażliwe piersi! ledwo co mogę nosić stanik no i ten apetyt... czuję, że tyję ) czekam bardzo bardzo bardzo na pierwsze widoczne pozytywne efekty! pozdrawiam was wszystkie Odpowiedz Link
sanyu Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 31.08.06, 19:02 czy ktoś ma na zbyciu opakowanie lub receptę? potrzebuję pilnie! Odpowiedz Link
bee86 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 22.10.06, 23:55 Dziewczyny, poratujcie! Przez moją nieuwagę obudziłam się właśnie z "ręką w nocniku" i zobaczyłam, że w moich zapasach Diane pustki! Przyzwyczajona do tego, ze zawsze jakieś 1-2 awaryjne opakowania spoczywają w szafce, nie sprawdziłam, czy coś zostało, a tu przerwa mineła, 23. godzina, niedziela, chce wziac tabletke z nowego opakowania i.... no właśnie nie ma. Moja endokrynolog przyjmuje tylko w soboty, wiec bylabym zmuszona czekac na nowe opakowanie tydzien(!) a to za długo! A może da się zrobić tak, że po rozpoczęciu nowego opakowania z tak dużym poślizgiem czasowym nic sie nie stanie i nie rozreguluje się całkiem organizmu? Poradźcie co w takich sytuacjach da sie zrobic, bede wdzieczna [dodam, ze chodzi o problemy z cerą, nie o antykoncepcje]. Jeśli któraś z Was mieszka w Warszawie i ma do odsprzedania opakowanie, to bardzo bym prosiła o kontakt. Pozdrawiam ciepło blush86@wp.pl Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 23.10.06, 00:10 Wbić się jutro do dowolnego internisty (albo kogolwiek innego, specjalizacja nieważna) i wyprosić receptę. Po czym pojsc do apteki, kupic lek i polknac tabletke. Lepiej zebys zrobila to rano, ale po poludniu tez sie nic nie stanie. Zdarza sie przeciez, ze zapomni sie o jednej tabletce z opakowania. Szczegolowe info sa w ulotce, nie pamietam szczegolow, a nie chce mi sie biec po moja. Ew. w sobote przejsc sie do pani dr i dopytac o szczegoly. Odpowiedz Link
karcia1985 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 10.11.06, 15:09 Masz moze do sprzedania te tabletki ?? Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 10.11.06, 18:00 A apteki przestaly juz je sprzedawac? Odpowiedz Link
doroniak Wahania nastrojów, Płaczliwość, Nerwowość. 01.11.06, 13:43 Czy któraś z was jeszcze, a znalazłam na formu już 2 takie osoby oprócz mnie, miała takie objawy po kilku opakowaniach Diane 35 jak częsta płaczliwość, drażliwośc, nerwowość, nastroje depresyjne. U mnie coś takiego zaczeło sie od mniej wiecej 2-3 opakowania, natomiast w zyciu prywatnym wszystko niezle sie układa, wiec zaczelam szukac mozliwych wyjasnien... PROSZE o wasze komentarze i ewentualne wskazowki. Czy powinnam odstawic pigułki?! Odpowiedz Link
turzyca Re: Wahania nastrojów, Płaczliwość, Nerwowość. 01.11.06, 19:04 "Czy powinnam odstawic pigułki?!" Powinnas o tym porozmawiac z lekarzem. Tym bardziej, ze jesli dostalas Diane, to rozumiem, ze masz problemy z gospodarka hormonalna (bo Diana to silne lekarstwo, a nie tabletki antykoncepcyjne), wiec tak powaznej decyzji nie powinnas podejmowac sama. Moze Twoje problemy da sie leczyc w inny sposob, a moze zwykle pigulki dadza wystarczajaco dobry efekt leczniczy. Odpowiedz Link
ororoo Zmiana pigułek 10.11.06, 23:45 Witam Od trzech miesięcy biorę tabletki Cilest (pierwsze moje pigułki anty) i nie zauważyłam negatywnych wpływów, pozatym że pogorszył mi się nieco stan cery. Dotychczas nie miałam wiekszych problemów, a od jakiegoś czasu nie było dnia żebym nie miała nic na twarzy, począwszy od małych "syfków" do tych podskórnych, bolących. Nie jest to takie straszne, ale jak kazda wie, obniża samopoczucie A chciałabym wreszcie przestać używać pudru Tak więc postanowiłam zmienić je na diane i zobaczyc jak na mnie wpłynie (mam nadzieję że bardzo dobrze W związku z tym mam pytanie- czy po skończeniu bieżącego opakowania Cilest mam wziąc Diane pierwszego dnia okresu czy po 7-dniowej przerwie? Bo czytam sprzeczne opinie na ten temat i już nie wiem... Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkie uzytkowniczki Odpowiedz Link
turzyca Re: Zmiana pigułek 11.11.06, 00:06 Ja bym sie powstrzymala ze zmiana. 3 miesiace to krociutko, ocene skutecznosci lekow dermatologicznych przeprowadza sie najczesciej po pol roku, a Diana to jednak baaardzo ciezki kaliber. Jesli Ci naprawde zalezy, zeby pozbyc sie ostatnich krostek, to pojdz do dermatologa i popros o cos miejscowego, co wyrowna cere - teraz jest swietny czas na agresywniejsze leczenie, bo malo slonca. Ale jak sie koniecznie upierasz: bez zadnych zmian, po tygodniowej przerwie. Odpowiedz Link
ororoo Re: Zmiana pigułek 11.11.06, 01:08 Dziękuję Wiem że to silne tabletki, bo dużo przeczytałam na ich temat, a jednak spróbuję, zobaczymy co będzie Pozdrawiam Odpowiedz Link
turzyca Re: Zmiana pigułek 11.11.06, 01:39 ja bym na Twoim miejscu dala jednak sobie czas na przyzwyczajenie sie, a Cilestowi na zadzialanie, ew. dorzucila do tego leki dermatologiczne. Ale to Twoja decyzja. A co Twoj gin na to? (bo moj sie krzywil od poczatku i jak sie tylko dermatolog zgodzila, przestawil mnie na cos lzejszego) Odpowiedz Link
ororoo Re: Zmiana pigułek 11.11.06, 13:28 No właśnie tak sie sklada ze u ginekologa jeszcze nie bylam nigdy. Wspolzyje z chlopakiem od niedawna, mniej wiecej od czasu kiedy zaczelam brac tabletki, a z nimi to bylo tak ze siostra zaczela brac i bardzo zle na nie zareagowala (stany depresyjne, codzienny placz itp) wiec odstawiła. A że zostało jej opakowanie- dała mi, zaczełam brać (przedewszystkim na regulację okresu... no i jako anty) a tak sie sklada ze na nastepne opakowania nie potrzebowałam recepty (i nadal nie potrzebuję). Wiem, że powinnam iśc, ale jakos nie umiem sie wybrac A co do zmiany tabletek to wydaje mi się że nawet kompetentny gin nie jest w stanie dokładnie przewidziec reakcji organizmu na dane pigułki... trzeba poprostu sprawdzić. A tak nota bene- kolezanka dośc dawno temu poszła do ginekologa (jeszcze jako dziewica), nie badał jej tylko przepisał te, o ktore prosila- diane...chciala chyba też żeby uregulować cykl... no i do tej pory je bierze, działają na nią bardzo dobrze. Cóż, spróbuję, zobaczymy czy będzie ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link
turzyca Re: Zmiana pigułek 11.11.06, 15:16 Az mi trudno sformulowac, co chce napisac. Jakbys byla moja mlodsza siostra juz bysmy byly w drodze do gina. Bo dla mnie jest ona bardzo wazna osoba i nie chcialabym, aby ryzykowala swoim zdrowiem. Tabletki antykoncepcyjne nie bez kozery wydaje sie tylko na recepte. Ginekolog zaczyna do wywiadu, sprawdza ogolny stan zdrowia, pyta sie o przebyte choroby, o choroby aktywne, czesto mierzy cisnienie krwi i wazy, pyta sie o zwyczaje, np. papierosy. Potem zajmuje sie "kobieca" czescia - regularnosc i bolesnosc okresow, objawy pms (o ile sa), pyta o kolor, zapach i intensywnosc sluzu. Nastepnie zazwyczaj nastepuje badanie na fotelu podczas ktorego ocenia budowe drog rodnych, oglada czy np. nie ma zmian skory i sluzowki wskazujacych na choroby, sprawdza czy nie ma stanow zaplanych, nadzerek. Przy okazji moze pobrac material do cytologii (proste badanie, ktore ulatwia wykrycie raka w najwczesniejszym stadium). Moze rowniez zbadac piersi, czy poprosic pacjentke zeby pokazala mu jak wykonuje samokontrole. KAZDA KOBIETA POWINNA BYC U GINEKOLOGA PRZYNAJMNIEJ RAZ W ROKU. Jesli chcesz stosowac antykoncepcje hormonalna dobry (ale nie wszyscy ginekolodzy sa dobrzy) lekarz zleca Ci badania krwi. Zmniejsza sie dzieki temu ryzyko skutkow ubocznych - niektore schorzenia nieujawniajace sie w zyciu codziennym sa powaznym przeciwwskazaniem dla pigulek. Przy okazji mozna dobrac tabletki do Twoich potrzeb. Moze Twoje problemy z cera to efekt zbyt duzej ilosci hormonow w tabletkach (jesli tak to Diana pogorszy sprawe!). Idz do ginekologa. Odpowiedz Link
ororoo Re: Zmiana pigułek 12.11.06, 16:43 Widzę, że jesteś bardzo kompetentną osobą i posiadasz dużą wiedzę w tym zakresie. No i muszę Ci przyznać rację Zbliżam się do końca opakowania Cilestów i zaczynam dowiadywać się o dobrego ginekologa w okolicy- wybiorę się jak najszybciej. Dziękuję za rady i za to, że pomogłaś mi przestać traktować tego wszystkiego tak lekko. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
aiwch Wszystko o Diane 35 28.11.06, 11:13 Mam 30 lat, a Diane zażywam od 6 lat z przerwą 12 miesięczną (na ciążę i poród) Dianę przepisała mi endokrynolog, po przeprowadzonych przeze mnie badaniach poziomu hormonów w 12 i 22-24 dniu cyklu miesiączkowego - oczywiście zaleciła je zrobić Pani Doktor, gdyż uskarżałam się na nieregularne bolesne miesiączkowania (często kończące się wizytą na Pogotowiu po domięśniowy zastrzyk rozkurczający), ale nie tylko. Mój cykl miesiączkowy trwał 33-36 dni, a po nim 10 dni miesiączki, do tego uciążliwy trądzik i rozhwianie emocjonalne. Diane 35 uratowała mi wówczas życie. Owszem, na reakcję musiałam czekać ok. 3 miesięcy, troszkę przytyłam (ale z tym można sobie poradzić np. dietą) spadło mi libido, ale regularne i bezbolesne miesiączki jak również gładka cera i do tego jeszcze skuteczna antykoncepcja wzięły górę. Zostałam pouczona przez Panią Endokrynolog o minusach tego środka. tj. zażywając Dianie35 nie wolno palić, należy regularnie badać ciśnienie krwi, badać krzepliwość krwi i zwracać uwagę na to czy podczas zażywania tabletek zbyt często przypadkiem nie boli nas głowa (związek-ew. wylew) A KONIECZNIE CHODZIĆ DO GINEKOLOGA RAZ W ROKU I ROBIĆ CYTOLOGIĘ. Diane 35 nie jest straszne pod warunkiem, że osoba zażywająca ten lek jest pod stałą kontrolą fachowca!!!!! Jak wiadomo Diane 35 jest lekiem hormonalnym, który dodatkowo zapewnia antykoncepcję, a nie tonikiem na trądzik. Jeśli ktoś zażywa sobie ten lek-bo siostrze zostały opakowania- to poprostu igra z ogniem!!!!!!!!!!!! Teraz dopiero może ta osoba mieć problemy z nieprawidłowym działaniem gospodarki hormonalnej. Żyjemy w świecie samolecznictwa. Aby zajść w ciążę lekarz zalecił mi odstawić Diane 35 na 6mcy, potem zaszłam w ciążę i urodziłam zdrowiuśkiego 3,5 kilowego synka, który ma obecnie 2 lata i 8 m-cy. Do Diane 35 wróciłam po trzech miesiącach od porodu z obawy, że powrócą koszmary sprzed laty. Teraz odstawiam Diane 35 ażeby zregenerować wątrobę (ona bardzo obciąża wątrobę, odbijało mi się po kotletach mielonych, albo po zażyciu alkoholu nawet najmniejszej ilości byłam chora) Niestety coś za coś. "Kobieto, puchu marny........." Pozdrawiam wszystkie Panie i czekam na ewentualne pytania Aga. aiwch@wp.eu Odpowiedz Link
pysienka Re: Wszystko o Diane 35 09.12.06, 18:58 witam Diane brałam przez 9 miesięcy. Dobrze ją tolerowałam, nie tyłam cera mi się poprawiła. Odstawiłam bo chcieliśmy dzidziusia. Lekarz kazał odczekać jeden cykl zobaczyć czy normalnie ukaże się okres i próbować. Nie miałam żadnych problemów z zajściem w ciążę i w trakcie. Mam zdrowego synusia. Po ciąży lekarz przepisał mi najpierw tabletki Yasmine - prosiałam o takie które nie bądą strasznie obniżać libido ale plamiłam po nich a poza tym cena mnie porażała. Zamiast Yasmine zaczęłam brać Trinovum przez około 10 miesięcy ale teraz się okazało że je wycofali. Wróciłam z powrotem do Diane. Mam nadzieję że będę je dobrze tolerować tak jak za pierwszym razem. Czytając niektóre wypowiedz na temat tych tabletek sama już nie wiem co myśleć, ale chyba zaufam lekarzowi. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
nepenthe2 PIERWSZY RAZ 15.12.06, 22:11 WITAM! naczytalam sie roznych sprzecznnych opini na tym forum i przyznam ze sie boje.. wlasnie czekam na ores i chce rozpoczac branie diane , beda to moje pierwsze tab anty, oprocz celow leczniczych zalezy mi na zabezpieczeniu, chce byc go pewna, nie stresowac sie jak do tej pory moja pani ginekolog powiedziala ze zabezpieczenia jest jak przy innych tabletkach... prosze o odp najlepiej doswiadczone dziewczyny w tych sprawach z gory dziekuje Odpowiedz Link
aiwch Re: PIERWSZY RAZ 19.12.06, 11:44 Witaj! Nie powinnaś martwić się na zapas, gdyż każda kobieta indywidualnie toleruje bądź nie tabletki antykoncepcyjne. Bez względu na to czy weźmiesz Diane35 czy inne tabletki Twój organizm albo je zaakceptuje albo nie. Dlatego są sprzeczne często informacje na tym forum na temat tabletek, ponieważ każda kobieta inaczej może zareagować na podany środek. Jest to kwestia tego czy Twój organizm potrzebuje takiego koktajlu hormonów czy należy szukać innego zestawu. Od tego jest endokrynolog lub ginekolog ze specjalnością endokrynologa. Ale w Polsce idzie się na skróty. Ginekolog przepisuje jakieś tabletki anty .... i czeka na reakcję Twojego organizmu. A Ty albo "chodzisz po ścianach, masz histeryczne napady, totalny spadek libido,albo nie". Wiem, wydaje się to śmieszne. W każdym razie powinno wyglądać to tak, że przed zapisaniem jakichkolwiek środków hormonalnych powinno się zrobić poziomy najważniejszych w tym ambarasie hormonów np: testosteronu, prolaktyny, tsh, ...itd. Każdy porządny endokrynolog to robi. Aby rozchwiać Twoje wątpliwości.... właśnie dlatego są różne opinie na temat Diane35. Jedna sprawa jest tylko niepodważalna; należy chodzić do specjalisty i warto wówaczas zapłacić za wizytę 150zł, bo nie jesteś królikiem doświadczalnym. Pod okiem specjalisty jestem już od 2000 roku i choć drogo, to komfortowo. Odpowiedz Link
turzyca Re: PIERWSZY RAZ 21.12.06, 01:54 Tak Diane zabezpiecza tak jak inne tabletki. Ale jej drugi skladnik jest dosc silnie obciazajacy organizm, wiec jesli nie ma sie galopujacego tradziku (lub innych problemow androgennych), warto rozwazyc inne tabletki. Ja zmienilam Diane na Marvelon wlasnie na wyrazne zadanie mojego gina, ktory kazal sie skonsultowac z dermatolog i, o ile to mozliwe, odstawic Diane. Z jego punktu widzenia to bylo niepotrzebne przeciazanie organizmu. U mnie (fakt ze po zalatwieniu najgorszej fazy tradziku za pomoca Diany) Marvelon wystarczy, zeby trzymac cere w ryzach. Odpowiedz Link
nepenthe2 Re: PIERWSZY RAZ 21.12.06, 23:25 witam, chodzi o to ze znajoma poszla do ginekologa i poprosila go o zmanie tabletek wlasnie na diane na co on odpowiedzial jej : ' jesli pani chce zajsc w ciaze to ja pani je przepisze...' ... i co o tym myslec ??? skads sie to musialo wziasc ... Odpowiedz Link
kot9940 Re: PIERWSZY RAZ 23.12.06, 00:25 To jakaś bzdura, musiało się jej coś pomylić, bo tyle lat biorę a mam tylko jedno dziecko, ktore było chciane i zapanowane, potem dopiero była Diane 35 i jest do dziś. Odpowiedz Link
kot9940 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 23.12.06, 00:23 Wygląda na to, że każda kobietka jest inna. Smiem twierdzić,że jestem rekordzistką w stosowaniu Diane 35, bo stosuję ją 12 lat i żyję. Niedawno miałam badania krwi, tzw. testy watrobowe i wyniki były dobre. Nie utyłam nigdy po Diane, wręcz przeciwnie, ale powiększenia biustu jakoś się nie doczekałam.Mam lepszą cerę niż kiedyś, włosy nie tłuszczą się.Jedynym mankamentem pigułki jest to, iż rzadko mam ochotę na seks.Moja siostra zaczęła kiedyś brać Diane i zrezygnowała, bo bolała ją głowa, utyła oraz powiększył się jej biust. Jak na ironię - odstawiła Diane, a w parę miesięcy po tym fakcie zaszła w ciążę (nie planowaną) i potem urodziły się bliżniaki... Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 24.12.06, 03:09 kot, moja dermatolog stwierdzila, ze w testach sprawdzano dzialanie osmioletniego nieprzerwanego brania. Tym niemniej moj gin (ktory przejal opieke ogolna nad moim zdrowiem) byl zdania, ze ze wzgledu na drugi skladnik Diany warto ograniczyc czas jej brania. Fakt, ze mimo dobrych wynikow badan, staram sie zwracac uwage na stopien obciazenia watroby przez lek - kiedys, wieki temu, mialam zapalenie watroby, teraz wszystko w idelanym porzadku, ale wole nie ryzykowac. Gin o tych perypetiach wie, wiec moze dlatego... Odpowiedz Link
nepenthe2 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 29.12.06, 09:16 witam, chodzi o to ze znajoma poszla do ginekologa i poprosila go o zmanie tabletek wlasnie na diane na co on odpowiedzial jej : ' jesli pani chce zajsc w ciaze to ja pani je przepisze...' ... i co o tym myslec ??? skads sie to musialo wziasc ... Odpowiedz Link
malaczarna0 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 06.01.07, 15:16 biore diane 35 od pięciu miesiecy, celem bardziej było pozbycie sie okropnego trądzika niz antykoncepcja, nie zauwazyłam zadnych skutków ubocznych,przez pierwsze miesiace bolały tylko piersi,natomiast o wyleczeniu z tradziku moge tylko nadal pomarzyc. cierpliwie czekałam kilka miesiecy poniewaz Pani ginekolog zapewniła mnie ze po około 2 miesiacach zaczni byc widoczna poprawa,mineło piec miesiecy a moja cera dalej wyglada tak samo co wiecej zaczeły pojawiac sie bolesne wrzody koło uszu,czy ma ktos ten sam problem?? prosze o pomoc Odpowiedz Link
nobody19 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 06.01.07, 21:08 ja również biorę diane już 5 miesięcy. co prawda trądzik się zmniejszył, ale nie zanikł całkowicie. ginekolog zapewniła mnie, że po tej kuracji cerę będę miała bez jakichkolwiek pryszczy! a tu co miesiąc wyskakuje mi ich po ok. 5 i oczywiście ślady mi po nich zostają. a miały mi nawet blizny po nich poznikać... za tydzień idę do lekarza, ponieważ zapasy diane już mi się kończą, i muszę zapytać czy leczenie tymi tabletkami jest aby napewno skuteczne w moim przypadku... a co wy, dziewczyny o tym sądzicie? Odpowiedz Link
ania_rose WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 09.01.07, 16:25 Nigdy nie brałam tabletek antykoncepcyjnych bo nie były mi potrzebne. Jakiś czas temu zaczęłam się zastanawiać że warto by było się przygotować na wszelki wypadek. Koleżanka doradziła mi żebym wzięła Diane 35, bo ona jest zadowolona z efektow. Czytałam na różnych forach że Diane 35 poprawiają cerę, a ja akurat mam problemy z trądzikiem. Chciałabym się dowiedzieć czy warto brać właśnie te tabletki, czy jest pewność żę nie zajdę w ciąże i czy one faktycznie poprawiają cerę. Czy mogą być jakieś skutki uboczne bo jestem jeszcze w młodym wieku Proszę o rady!! Odpowiedz Link
olenka.k Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 09.01.07, 18:10 Witaj! Problem z Diane 35 polega na tym ze w rejestrze lekow ten srodek nie jest wpisany jako doustna antykoncepcja lecz jako lek leczacy lekkie postacie hirsutizmu (to nadmiar meskich hormonow objawiajacy sie m.in. tradzikiem o podlozu hormonalnym, nadmiernego owlosienia itp.). Te srodki zawieraja OGROMNA dawke hormonow i nie zaleca sie dlugotwalego ich przyjmowania. Lek ten rzeczywiscie znaczaco wplywa na poprawe cery ale BARDZO obciaza organizm (glownie watrobe). Niestety ginekolodzy za czesto przepisuja te tabletki, ktore jak kazda doustna antykoncepcja hormonalna (jednofazowa, dwuskladnikowa) ma bardzo wysoka skutecznosc. Jezeli chcesz zaczac brac tabletki "na wyrost", a Twoje problemy z cera nie sa wynikiem zlych proporcji hormonow w Twoim organizmie (wykaza to badania na stezenie hormonow we krwi, ktore poowinno sie zrobic przed wyborem tabletek) to zdecydowanie odradzam Diane. Jest wiele innych, "lzejszych" pigulek, ktore nie dosc, ze nieco oszczedza Twoj organizm (wez pod uwage, ze zapewne dlugo bedziesz je przyjmowala) to wplyna korzystnie na cere (np. Harmonet, Regulon, Marvelon, Cilest, itp.). Pozdrawiam! Odpowiedz Link
aiwch Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.07, 11:49 Witam! Przyłączam się i potwierdzam prawdziwośc wypowiedzi olenka.k Sama używałam Diane35 od wielu, wielu lat z przerwą na dzidziusia. Wszystko było w najlepszym porządku-łącznie z wynikami, ale postanowiłam odstawić Diane aby oczyścić wątrąbę. Już trzy cykle miesiączkowe nie biorę Diany. Obserwuję swój organizm i przyznaję, że nareszcie mogę zjeść kotleta mielonego, świeżą paprykę lub ogórka zielonego bez tzw"odbijania", czy nawet wypić drinka bez ryzyka "syndromu dnia wczorajszego". Podczas brania Diany poprostu wątroba jest obciążona. Najgorzej odchorowywałam nawet najmniejszą ilość alkoholu, bo już po jednym drinku następnego dnia odczuwałam dolegliwości ze strony wątroby. A teraz widzę różnicę. Ale to znowu nie jest "trucizna" poprostu są Panie którę mają rozregulowane hormony i to jest jedyny lek na powrót do normalności. Pilnuję teraz szczególnie swojej cery, gdyż Diane35 było moim lekarstwem na "trądzik przetrwały" oraz rozregulowane poziomy hormonów. Mam nadzieję, że po tylu latach brania organizm jakby przyzwyczaił się i wskoczył na tory wyznaczone przez Diane. Jestem pod opieką endokrynologa więc się nie martwię. Pozdrawiam wszystkie uczestniczki tego forum!!! Odpowiedz Link
aelithe Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 25.05.10, 01:25 wybacz ale piszesz nieściśle 1. hirsutyzm to nadmierne owłosienie, może ono wynikać z zaburzeń hormonalnych, ale generalnie może być również konstytucyjne diane zawiera octan cyproteronu który jest antyandrogenem ( antagonistem męskich hormonów płciowych) nie jest on ani mniej , ani bardziej obciążający organizm ; po prostu ma określone działanie generalnie od połowy lat 90-tych mówi się w wielu rekomendacjach, że podanie tego hormonu w celach antykoncepcyjnych jest dużym błędem w sztuce. jedyne zaakceptowane wskazanie to hiperandrogenizm ( potwierdzony ) oleńko ja nie widziałem działań toksycznych octany cyproteronu - natomiast estrogeny same w sobie mają działanie hepatoksycznie mogą prowadzi do niewydolności wątroby generalnie w czasie ciąży to cholestaza ciężarnych i ostry tłuszczowy zanik wątroby ( acute fatty liver) w HTZ i HPT rzadko niewydolność wątroby nowe leki ( np. cilest, marvelon) nie redukują ilości epizodów uszkodzenia wątroby ale ostatecznie kilka kobiet na milion biorących to niewielka cena za wolność seksualną. Odpowiedz Link
ania_rose WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.07, 13:58 Bo to nie jest tak, ze ja chce brac przez pare lat Diane 35. Poprostu kolezanka mi radziła ze ten lek dobrze dziala na cere i jest antykoncepcyjny a właśnie tego szukalam. Załużmy ze bede brała Diane 35 przez 3 miesiące, to raczej nic mi sie nie stanie, prawda?? Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.01.07, 13:52 Jak sie ma problem z tradzikiem to sie idzie do dermatologa. Polecanego, bo niestety na tym rynku, jest jescze gorzej niz ginekologami. Dermatolog dobiera leki na podstawie ogladu cery, wywiadu itd. Bardzo czesto skutecznie pomaga tubka masci za kilka zlotych. Diane to jest naprawde ciezki kaliber i nie nalezy brac tego pochopnie. Swoja droga zwykle tabletki antykoncepcyjne tez wykazuja dzialanie antytradzikowe. U mnie na wyrazne zyczenie ginekologa pani dermatolog odstawila Diane zgadzajac sie, ze najgorsze juz minelo i zwykle tabletki powinny dzialac rownie dobrze. I dzialaja. Ja na Twoim miejscu przeszlabym sie i do ginekologa i do dermatologa i zaufala ich wiedzy. Nie ma sensu ryzykowac zdrowiem, a upieranie sie przy Dianie bez powodu tym wlasnie jest, bo jej skladniki antyandrogenne powaznie obciazaja organizm. Odpowiedz Link
nepenthe2 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 10.01.07, 09:48 Hej, mam pytanie, wlasnie koncze pierwszy listek diany i zmieniam na harmonet, jednak zastanawiam sie jak je zaczac, pan gin powiedziala ze mam zaczac po 7dniowej przerwie jednak chodzi mi o ta roznice poziomu hormonow, diane ma chyba wiecej wiec wg ulotki nie powinnam robic przerwy ???? kogo sluchac ?? i co wtedy z zabezpieczeniem ??? czy caly czas jest zachowane czy nie ?? juz sama nie wiem.. Odpowiedz Link
little_my Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.07, 22:39 Witam. mam pytanie dotyczące przerwy miedzy kolejnymi opakowaniami. Czy jest konieczne? Wczesniej brałam zwykłe tabletki ant i nie robiłam przerw przez kilka miesięcy, ginekolog powiedział że nie musze. Ale Diane zawiera wieksza dawkę hormonów, i zastanawiam się czy nie bedzie jakiś skutków ubocznych? Wy zawsze robicie przerwe między jednym opakowaniem a drugim? Pozdr. Odpowiedz Link
nepenthe2 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 12.01.07, 09:28 Hej, mam pytanie, wlasnie koncze pierwszy listek diany i zmieniam na harmonet, jednak zastanawiam sie jak je zaczac, pan gin powiedziala ze mam zaczac po 7dniowej przerwie jednak chodzi mi o ta roznice poziomu hormonow, diane ma chyba wiecej wiec wg ulotki nie powinnam robic przerwy ???? kogo sluchac ?? i co wtedy z zabezpieczeniem ??? czy caly czas jest zachowane czy nie ?? juz sama nie wiem.. Odpowiedz Link
aiwch Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 22.01.07, 14:29 Witaj little_my! W odpowiedzi na Twój post pragnę Cię poinformować iż Diane35 czy inne tabletki antykoncepcyjne mają z góry ustalony cykl ich brania, a wygląda to tak, że przez 21 dni bierzesz tabletki,a potem robisz 7 dni przerwy po to aby wystąpiło krwawienie (tak to nawet stworzyła natura!). Można brać tabletki bez przerwy tylko raz lub dwa do roku, gdyż jest to niezdrowy proces dla organizmu polegający na nieprawidłowym zachowaniu faz cyklu miesiączkowego. Jesli nie dopuszczasz do krwawienia przez wiele miesięcy, organizm może wejść na takie obroty i po odstawieniu tabletek będziesz miała poważny problem z wystąpieniem miesiączki, a co za tym idzie również możesz nie mieć dni płodnych. Musiałaś źle zrozumieć ginekologa w sprawie brania tabletek bez przerwy. Gwarantuję Tobie że w przypadku brania Diany bez przerwy, będziesz "chodzić jak tykająca bomba zegarowa". Przy Diane35 trzeba być bardzo systematycznym i rozważnym!Jak przeczytasz ulotkę obojętne których tabletek antykoncepcyjnych, znajdziesz sposób zażywania: i zawsze piszą, że należy je brać przez 21 dni a potem zrobić 7dniową przerwę! Jeśli czujesz że ginekolog nie spełnia Twoich oczekiwań, to go poprostu zmień. Pozdrawiam serdecznie!!! Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 23.01.07, 16:45 Amerykanie maja nieco odmienne poglady od Europejczykow i dopuszczaja do przerwy raz, dwa razy na pol roku. (tak, bierzemy ciurkiem np 6 opakowan, robimy tydzien przerwy, nastepne 6. W Europie niewiarygodne w Stanach prawdziwe.) Swoja droga tabletki to taka ingerencja w nature, ze chyba Twoj argument nie ma racji bytu. Ja bym chyba musiala brac tylko 14 tabletek z opakowania, zeby zachowac moj naturalny 21 dniowy cykl.... Odpowiedz Link
zabcia_160 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.06.07, 20:46 witam serdecznie!! mam pytanie dotyczace zmieny diane 35 na yasminelle, chodzi o to , ze jestem teraz w trakcie 7 dniowej przerwy, dostałam okres, wiec wszystko jest wporzadku, jednak chciałabym zmienic diane na yasminelle , lekarz wy[pisął mi recepty, wykupiłam, wiec spoko, moje pytanie brzmi czy po tej 7 dniowej przerwie w dzien w którym normlanie zaczynałam diane moge poprostu wziac yasminelle?? Odpowiedz Link
monaliza772 duży brzuch a Diane 35? 15.06.07, 23:20 Witam. Mam pytanie związane z faktem, że po 3 opakowaniu Diane 35 zaczął rosnąć mi brzuch a piersi stały sie bardzo tkliwe i bolesne. Miesiąc wcześniej robilam USG by wykluczyć ciążę ponieważ okres spoźnił sie o kilka dni, nie byłam napewno w ciąży i nie jestem jak sądzę. Czy któraś z was miała podobny problem? Ogólnie nie przytyłam i dobrze toleruje te pigulki. Prosze o odpowiedź Odpowiedz Link
turzyca Re: duży brzuch a Diane 35? 16.06.07, 11:52 Do lekarza marsz! Natychmist! Powiekszania brzucha nie ma w standardowych skutkach ubocznych, a Diana ze wzgledu na skladnik leczniczy moze, moim zdaniem, wywolywac dodatkowe komplikacje. PS na sprawdzenie ciazy duzo lepszy jest test ciazowy - kosztuje kilkanascie zlotych. Bardzo mlodej, a wiec malej, ciazy usg nie widzi, a test owszem, bo bada hormony ciazowe. Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 16.06.07, 11:54 jesli tak Ci lekarz kazal albo tak jest napisane w ulotce, to tak. Bo tam chyba jest rozna ilosc hormonow, nie? Odpowiedz Link
aneta2632 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 27.06.07, 11:04 Mam pytanie. Okres zaczął mi się w środę późnym wieczorem wiec postanowiłam, że 1 tabletke Diane wezmę dopiero w czwartek po południu i tak też zrobiłam. I w piątek ani śladu po okresie nie było. Czy to jest normalne? A moze to nie był okres? Czy jesli wzięłam 1 tabletke 2 dnia okresu to miałam gwarantowaną ochronę antykoncepcyjną? Bo po 3 tabletkach kochałam się z chłopakiem i on skończył we mnie. Czy mogę zajśc w ciąże? Dodam jeszcze, że okres dostałam ok godz. 19,20 w środe a 1 tabletke wzięłam o godzinie 17 w czwartek, czyli nie minęły 24 godziny. PROSZE O POMOC !!! Odpowiedz Link
zuniowa Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 06.07.07, 21:33 Hej Lekarz przepisal mi Diane 35. Teraz koncze Cilest. Czy pierwsza tabletke Daine mam wziasc pierwszego dnia okresu czy po tej przerwie 7dniowej. aha jeszcze jedno. Mam podwyzszona bilirubine, cos z watroba. Zastanawiam sie teraz czy te Diane sa odpowiednie. Lekarz widzial wyniki. Dodam ze to zaufany lekarz, prowadzil cala moja ciaze, byl przy porodzie. Ale czy dobrze zrobil przepisujac mi Diane skoro ona niszczy watrobe ?? Odpowiedz Link
malcontenta Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.07.07, 20:54 Jestem ciekawa w jakiej cenie jest Diane-35 w Polsce teraz?W Bxl placilam 24€ za opakowanie(3x21),a ostatnio gdy bylam u lekarza to przepisala mi Claudia-35,za ktora zaplacilam 22€ za opakowanie(6x21)czyli zapas na pol roku!Powiedziala mi ,ze sa identyczne jak Diane,tylko tansze..ktos slyszal w Pl o Claudia-35? Odpowiedz Link
justynapi Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.08.07, 11:03 biore diane od lutego,mysle o przerwie,ale jeszcze chwile chce sie nia nacieszycmoja cera wyglada rewelacyjnie!jestem zachwycona,jak tu wiec zrezynowac?pocieszylyscie mnie jednak piszac,ze mozna zaczac stosownaie innego leku,w zastepstwie tej konskiej dawki hormonow.coz,mam nadzieje,ze najgrosze jelsi idzie o tradzik juz za mna,ze nie wroci on w takiej jak niegdys formie.a bylo zle,podskorne badziewie,a wiec najgorsze z mozliwych.piszecie wyzej-jelsi masz tradzik,idz do dermatologa.oh gdyby to bylo takie proste.zrozum osobo ktora dajesz te odkrywcza rade-ja np mieszkam w wawie,korzystalam z uslu najwiekszych nazwisk,co wiecej odwiedzalam inne miasta-nop lodz.i co?niewiele,prawie nic,ilez jak lekow bralam,ile zabiegow miala.wielkie nic.dopiero diane pomogla.zrozumialam co znaczy nie wstydzic sie cery,miec czysta,a nie z grudami,co przykrywalam makijazem,efekt byl tragiczny.pisze,by podkreslic,ze bywa i tak,jak u mnie,a ze decyzja o braniu diane jest ostatnia na jaka sie pokusialam,wiedzac jakie to ryzyko niesie ze soba,nie mialam jednak wyboru.to jedyna propozycja ktora dziala naprawde.niestety!czy tylko doraznie?mam nadzieje,ze nie.biore ja jeszcze przez jakis czas,a potem sprobuje tez anty,ale z mniejsza dawka hormonow.moze pomoze jeden maly lek,ciezki dla organizmu,ale przyniosl mi tyle szczescia! na pewno rozumieja mnie osoby zakompleksione,skupione na defektach twarzy.ja ich juz nie mam,na jak dlugo kiedy ostawie?nie wiem.mam nadzieje jednak ,ze wyleczylam sie z tradzika. Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.08.07, 14:41 Popatrz ciekawostka, jestem z tego samego miasta, poszlam nie do najwiekszych slaw, ale do po prostu dobrej lekarki. I przez dlugi czas leczenie zewnetrzne bylo bardzo skuteczne, dopiero gdy w ktoryms momencie sytuacja sie gwaltownie pogorszyla, po serii badan przepisala mi Diane, tlumaczac, ze w moim przypadku podloze tradziku jest takie, ze Diana bedzie skuteczna. A swoja droga przyznala rowniez, ze nie da sie tego tradziku wyleczyc inaczej. I o to mi tylko chodzi. Ze tradzik powinno leczyc sie u dermatologa. Jesli ten dermatolog przepisze Diane - OK, widocznie ten typ tradziku takiego leczenia potrzebuje. Ale nie powinno sie isc do ginekologa/internisty/okulisty czy kogo tam jeszcze i prosic o Diane, bo ma sie brzydka cere. I jestem w stanie swietnie zrozumiec uczucia osob, ktore maja problemy z cera, sama przeciez mam cere daleka od idealu, ale nie jestem w stanie zrozumiec braku rozwagi w stosunku do swojego organizmu. A poniewaz na tym forum trafiaja sie nie tylko osoby rozwazne, ale tez zwyczajne idiotki bede dalej pisac takie posty by te zwyczajne idiotki te mogly zrozumiec, ze wycyganianie diany od internisty jest kretynstwem, ze tak sie tradziku nie leczy. Nawet jesli komus sie te posty beda wydawaly "odkrywcze". Odpowiedz Link
justynapi Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 14.08.07, 01:41 zachowajmy proporcjeczy ja agituje na rzecz zazywania diane?nic podobnego. jak we wszytskim-umiar,rozsadek,konsultacja u specjalisty!to jasne.niech sobie siksa jedna z druga nie mysla ze zdobywajac pokretna droga recepte sa takie zaradne.za 20 lat moze to zaowocowac wylewem i martwa wartoba-chcesz by cie karmiono?chcesz byc wrakiem? polecialam kazaniem,ale moze choc jedna to przeczyta.sorry reszte,madra i swiatla w temacie Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 14.08.07, 10:45 nie agitujesz. fakt. Ale poniewaz bylam jedyna osoba, ktora w tym watku zacheca do pojscia do dermatologa to tekst do "osoby, ktora daje odkrywcze rady" byl do mnie. I mialam nadzieje, ze wytlumaczenie dlaczego w przypadku problemow z cera nalezy isc do dermatologa bedzie dla Ciebie dosc jasne. Bo mnostwo dziewczyn przewijajacych sie przez to forum na ten pomysl nie wpada. I kazdej, ktora sie spyta czy warto brac Diane przy problemach z cera powiem zeby poszla do dermatologa, niech nie szafuje lekkomyslnie swoim zdrowiem. Ogolnie sie chyba zgadzamy, tylko argumentacja jakos nam odmiennie wychodzi. Odpowiedz Link
justynapi alternatywa dla diane 35 14.08.07, 21:28 Dotknal mnie ton twojje wypowiedzi.z lekka inkwizytorski.nadmiernie dydaktyczny,.zreszta piszac do mnie –cytuje z pamieci-no proszę,ja nie bylam u slaw,tez przesadzasz.to jakis wyrzut?nie widze w tym sensu.przeciez to oczywiste ze podkreslilam tym tylko,ze naparwde diane było ostatecznosca,kiedy sprobowalam już wszytskiego.a nie pochopna decyzja.ciagle uwazam,ze to najleszy preparat,ale nie wart martwicy watroby czy wylewu przeciez, Wiecie cos o preparacie POLDANEN?jest na problemy z moczem,ktos tu lub na kafeterii pisal,ze efekty porownywalne z diane,ale mniej szkodliwy. Odpowiedz Link
justynapi Re: alternatywa dla diane 35 14.08.07, 21:58 czytalam tez,ze lekarze przepisuja inny anty tez regulujacy tradzikowe problemy REGULON.wiecie cos?rownie dobry? Odpowiedz Link
turzyca Re: alternatywa dla diane 35 15.08.07, 10:28 W dianie leczniczo dziala ten drugi skladnik, dlatego nie jest pigulka antykoncepcyjna tylko lekiem antyandrogennym o ubocznym dzialaniu antykoncepcyjnym. Regulon to zwykle tabletki antykoncepcyjne. Marvelon ma ten sam sklad. Sprawdz sama: forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=1253&sid=024199f4d8cf5e1d156a8fe50e2ff905 Odpowiedz Link
turzyca Re: alternatywa dla diane 35 15.08.07, 10:30 Popatrz, ciekawostka. Mnie dotknal ton Twojej wypowiedzi. Nie byla udzielana Tobie, a i tak sie przyczepilas i to w sposob malo sympatyczny. W zwiazku z tym dostalas wypowiedz na identycznym poziomie. Proponuje wiec zamknac temat. Odpowiedz Link
czekoladka356 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 29.05.08, 23:00 witam. dzisiaj wzięłam czwartą tabletkę Diane 35,skończył mi sie już okres od wczoraj bolą mnie nerki i brzuch,a dzisiaj wystąpił krwiomocz,czy mogło być to spowodowane tabletkami? Odpowiedz Link
inaneo Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 16.08.07, 16:47 Jestem w trakcie 5 opakowania Diany-35 i muszę przyznać, ze naprawdę działa! Na początku jakoś dziwnie sie czułam, przez cały mieisąc miałam krwawienie, ale jak to przeszło to teraz jest ok, a cera..no jestem zadowolona! Nie jest tak że nie mam żadnych problemów, ale róznica znaczna, zwłaszcza plecy! Po raz pierwszy latem moge bez skrępowania nosić ciuch z odsłoniętymi ramionami i plecami! super antykoncepcja.blogspot.com/ Odpowiedz Link
m_basti Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 29.11.07, 12:10 Hej Dziewczyny!! Ja brlaam Diane przez ok 2 lata.. Dostalam je od niemieckiego ginekologa (a ponoc na zachodzie od tego odchodza) ktory stwierdzil ze studentow nie stac na dziecko.. i sam mi je dal Sprobowalam.. i bylam bardzo zadowolona.. Niestety.. pare miesiecy temu skonczyly mi sie tabletki..a ze nie musialam ich brac.. przestalam.. Teraz sie wlasnie zastanawiam.. czy nie brac ich z powodu na cere. Bo one wlasnie bardzo pomogly mi na cere i raczej schudlam po nich, i to tak jak nigdy w zyciu ( choc regularnie uprawialam sport, box, plywanie ,jogging) nie moglam pozbyc sie tluszczyku z bioder i brzucha a po Diane sam zniknal.Nie musialam przejmowac sie tym co jem ani wyciskac z siebie 7mych potow.Zostanawiam sie jednak czy to chudniecie to tylko efekt Diane.Po 1,5 roku brania, dalej jeszcze bralam ale troszke przytylam. Teraz chcialabym schudnac i m.in. dlatego chce tez brac diane. Jednak pamietam ze jak je bralam, miaalm wlasnie takie dziwne wahania nastrojow i czasami tak okropnie bolala mnie glowa.Odkad nie biore- dolegliwosci te zniknely.Czasami bolal mnie chyba zaladek -to tez byla masakra. Ale pamietam ze wlasnie po Diane wygladalam bardziej sexy - powiekszyly mi sie piersi,schudlam,popawila cera, normalnie.. czujala sie jak nigdy dotad ( znajomi ktorzy mnie dluzszy czas nie wiedzieli. na spotkaniu po jakims roku stwierdzili ze normalnie wyladnialam!!!) Teraz nie potrzebuje tabletek antykoncepcyjnuch ale mam juz recepte i chyba zaczne spowrotem brac diane.Jak nie schudne to odstawie. Cera odkad odstawilam troche sie pogorszyla ale nie jest najgorzej. Tak sie wlasnie caly czas zastanawiam czy warto "sie truc" bo jednak nie jest to naturalne. Boje sie efektow w dalekiej przyszosci. Jesli macie jakies rady, propozycje czy przemyslenia - czekam Pozdraiwam A.. i jeszcze jedno, wlasne z racji tego ze obecnie nie mam chlopaka to wolalabym zmniejszyc ochote na sex.. no i wlasnie to uczucie "wilgotnosci", stosujac Diane tez musialam uzywac lubrykatow.Teraz suchosc bedzie dla mnie zaleta ( jakos tak estetyczniej sie czuje) Odpowiedz Link
madziusej Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 18.12.07, 23:11 witam mam pytanie wlasnie biore 2 opakowanie diany pod rzad, powodem takiej decyzji bylo to ze w ostatnim tygodniu poprzednego opakowania zapomnialam tabletki i w ulotce bylo zalecenia wziecia drugiego opakowania. Pytanie mam takie czy moge odstawic tabletki tydzien przed zakoczeniem tego drugiego opakowania i zrobic 7 dniowa przerwe bez problemu? oczekuje na szybka odpowiedz z gory dziekuje! Odpowiedz Link
vero_nicze Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 29.12.07, 22:53 czy jesli bralam miedzy 3/4 tyg antybiotyk bactrim forte przy diane 35 to powinnam sie dodatkowo zabezpieczyc? dzisiaj wzielam juz ostatnia tabletke. wiem ze jest to w ulotce ale nie jestem chemikiem zeby analizowac sklady.... Odpowiedz Link
pralkapierze Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 06.01.08, 15:38 pierwszy listek juz za mna nie przyczytylam wrecz schudlam(ale po prostu mniej jem wiecej stresu mam i wiecej sie ruszam)tak jak nigdy nie bylo tradziku tak nie mam ale moje wlosy to istna tragedia do tej pory krecone i ladne zamienily sie w siano do potegi nie wiem co robic sa jakies sposoby?biore diane zeby obnizyc testosteron dzieki Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 07.01.08, 00:18 hmmm na zdrowy rozum... jesli osobom z przetluszczajacymi sie wlosami przy dianie przetluszczaja sie wolniej, to osobie normalnowlosej loju bedzie za malo. Najlatwiej chyba zmienic sposob pielegnacji - poszukac czegos bardzo lagodnego do mycia i odzywek zamykajacych luske wlosa. Ostatnie plukanie robic chlodna woda. Nie suszyc suszarka, o ile to mozliwe. Odpowiedz Link
pralkapierze Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.08, 11:25 lekarz przepisalam mi diane z powodu wysokiego testosteronu okres wczesniej jesli co jakis czas okres sie pojawial to mozna bylo go nie zauwazyc ani brzuch nie bolal a jesli pojawil sie jakis maly pryszcz to tragedia a teraz w 1 dzien okresu brzuch mnie boli strasznie, pare dni temu mialam wysyp malych krosteczek wiem ze nie moge przerwac kuracji bo kiedys trzeba unormowac hormony ale kurde nie chce zeby bylo tak co miesiac Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.08, 17:27 Ciekawe, masz na odwrot niz wiekszosc. Ale jako laikowi trudno mi sie wypowiedziec, czy tak powinno byc i czy sa to objawy porzadanych zmian, czy na odwrot. Chyba bedziesz musiala pomeczyc lekarza. Odpowiedz Link
pralkapierze Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.08, 18:59 najsmieszniejsza byla nasza rozmowa: -znikna Pani wypryski -ale ja ich nie mam -a ma Pani gdzies jakies dodatkowe owlosienie? -yyyy nie? moze moj za wyskoki testosteron to taki moj urok ktorego leczyc sie nie powinno;/ Odpowiedz Link
gabi140114 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 14.03.08, 17:33 co robić?zamiast osmego dnia wzielam siodmego dnia tabletke czyli o dzien za wczesnie. teraz mam wystapily u mnie plamienia. powinnam brac jeszcze siedem dni i teraz nie wiem czy odstawic - poczekac te siedem dni i osmego wziasc czy brac dalej do skonczenia tego listka...??? biore diane 35. Prosze o fachowa porade!!! Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 14.03.08, 23:10 fachowa porada to u lekarza, tutaj sa tylko doswiadczone amatorki. Przerwe mozna dowolnie skracac, nie mozna jej tylko wydluzac. Po skroceniu reszta jest normalna tzn. w zaleznosci od potrzeb bierzemy jedno opakowanie, przerwa, kolejne lub tez rezygnujemy z przerwy. Za to plamienia sa niepokojace, nie powinno byc tego objawu - warto zagadnac lekarza przy nastepnej wizycie (ale to nie jest powod, zeby sie na te wizyte szybciej umawiac, chyba ze sytuacja bedzie trwala lub sie nasilala.) Odpowiedz Link
chanel23 Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 21.04.08, 15:36 Nie mam problemów z cerą/włosami/wagą itd a jak czytam to forum to głównie o to chodzi. Chciałabym tylko wiedzieć czy te tabletki są tak złe jak się o nich mówi czy to tylko czarny PR? Nie stosuję żadnej innej antykoncepcji oprócz tych tabletek, dziecka na razie nie planuje, ale boję się wpadki przez Diane. Jak oceniacie jej skuteczność? Odpowiedz Link
turzyca Re: Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 21.04.08, 15:42 Skutecznosc to one maja taka jak normalne tabletki. A czarny PR nie do konca jest czarnym PRem. Diane to nie tabletki antykoncepcyjne, to bardzo bardzo silne lekarstwo. Jesli nie ma potrzeby leczenia to nie powinno sie bez powodu obciazac organizmu. Ja bym zmienila i tabletki i lekarza, bo jak ktos przepisal Ci to jako zwykle pigulki anty to znaczy ze albo jest niedouczony albo nie ma zadnego poszanowania dla Twojego zdrowia. Odpowiedz Link
anne241 Re: Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 27.06.08, 10:55 Od tygodnia biorę Diane35, ale chodzę całe dnie zmęczona, padnięta jak nigdy. Czy jeśli przyjmuję je rano, to ma jakiś wpływ? Może lepiej od następnego listka brać na wieczor? Odpowiedz Link
turzyca Re: Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 27.06.08, 13:08 Sprobuj, jak nie pomoze, to porozmawiaj z lekarzem o zmianie. Odpowiedz Link
ewelinkapmi Re: Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 20.07.08, 13:57 zamierzam brać tabletki diane-35,ale obawiam sie ze nie sa one wystarczająco skuteczne?? zdziwiła mnie tez trochę ich cena..jeśli chodzi o takie tabletki to nie sa zbyt tanie?? Odpowiedz Link
turzyca Re: Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 20.07.08, 16:50 A jako co je masz zamiar brac? Diane nie jest tabletkami antykoncepcyjnymi, ale lekiem o ubocznym dzialaniu antykoncepcyjnym. Dlatego jest taka tania, bo panstwo ja dotuje. Diana zabezpiecza w takim samym stopniu jak normalne pigulki antykoncepcyjne, ale jesli nie ma potrzeby leczenia to nie powinno sie jej brac tylko dla efektu antykoncepcyjnego, bo bardzo powaznie obciaza organizm. Odpowiedz Link
kasia9297 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 21.07.08, 12:08 mam pytanie czy spózniał sie kiedyś którejś dziewczynie okres po tabletkach diane35?? skonczylam brać 2 z trzech serii (diana 35 -1 seria 21 tab)po pierwszej serii maiłam automatycznie okres a teraz nie mam, nie uprawiałam seksu.dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link