Dodaj do ulubionych

WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie

• zielona_kaczka Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 22.04.06, 20:02
      Cześć, zaczynam brać Diane 35 i są to moje pierwsze tego typu tabl, ale będę je
      braę tylko ze względu na trądzik. Mam jednak obawy, że mogę po nich utyć, bo
      tego bardzo bym nie chciała. Jak to wyglądało u Was? Chciałabym jeszcze
      wiedzieć, jak oceniacie Diane w leczeniu trądziku? Duża poprawa czy nie bardzo?
      Z góry dzięki za odp smile
      • zefir_ek Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 25.04.06, 23:06
        coz moge powiedziec, bralam Diane jakies 2 lata temu i utylam oraz ogolenie zle
        sie czulam. Teraz znow bralam diane mimo mojego protestu, no i po pierwszym
        opakowaniu czuje sie fatalnie, piersi dotknac nie moge tak mnie bola i ogolem
        zle, zaczelam drugie-plamienie i nabawilam sie grzybicy do tego mdleje, wiec w
        koncu lekarka sie zlitowala i dostalam Yasmin, nie wiem czy lepiej bedzie-mam
        nadzieje, skoncze diane i nigdy wiecej. Wlasciwie wszystko bym przezyla, ale
        boje sie sama z domu wychodzic, bo mdleje-trace przytomnosc bez powodu i to
        ponoc diane...wiec uwazajcie, moj organizm nie toleruje diany...
        • nataliaa.s Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 28.04.06, 08:41
          Witam. Poprzez zwykłe niedopatrzenie wzięłam poniedziałkową tabletkę, jednak nie
          z minionego, ale przyszłego. W ubiegły poniedziałek spojrzałam na listek i ze
          strachem stwierdziłam, że jest na swoim miejscu. Bylo to we wtorek, wiec zgodnie
          z ulotką wzielam 2 tabletki diany. Teraz jednak zorientowalam się co zrobiłam.
          Problem polega na tym, że opakowanie konczy mi się w niedziele a nie tak jak
          zawsze w poniedziałek. Pytanie: TEORETYCZNIE BEDE MIEC WZIETE 21 TABLETEK ALE
          PRZECIEZ W JEDNYM DNIU WZIELAM 2 sad(( NA SZCZESCIE MAM AWARYJNE OPAKOWANIE. CZY
          POWINNAM WZIAC 22 TABLETKE, TA Z PRZYSZLEGO PONIEDZIALKU?

Będę wdzieczna za pomoc, bo naprawde nie wiem co robic sad
          • kulpa Re: przedłużona 7-dniowa przerwa 28.04.06, 21:24
            Witam,przedluzylam przez nieuwage 7-dniowa przerwe do 8 dni. Czy powinnam jakos
            specjalnie postepowac w tym przypadku w celu zachowania dzialania
            antykoncepcyjnego?Dzieki.
    • zarra Re: TAJEMNICZE INFO W ULOTCE 23.06.06, 16:32
      Tajemnicze, bo Diane-35 kobiety stostują jako środek antykoncepcyjny,
      a w ulotce jest jak byk napisane żeby nie używac Diane jako środka
      antykoncepcyjnego. I o co chodzi ?

Ja biorę Yasmin, ale mam problem z brakiem recepty, kiedyś mama mi przyniosła
      to Diane od koleżanki. Pomyślałam ze moze mogłabym awaryjnie zastosować ten
      środek. Ale informacja w ulotce trochę mnie zdziwiła.
    • malutk_a88 WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 27.06.06, 22:37
      mam pytanie ginekolog zalecil mi stosowanie diane 35 w 16 dniu cyklu, czy jesli
      zazyłam po przerwie zaraz po stosunku czy stnieje prawdopodobienstwo ze moge
      byc w ciazy?
    • orenya pominięcie tebletki 06.07.06, 21:29
      witam wszystkich na forum
      pragnę podzielić się z Wami pewnym spostrzeżeniem które wyczaiłam na stronie
      www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=683
      a tym co zawarte jest w ulotce w części POMINIĘCIE DAWKI DIANE 35
      więc chodzi mi to że na stronie www j.w. podny jest czas
      przyjęcia tabletki do 36 godzin a na ulotce jest do 12 godzin.
      Jak WY to rozpaturjecie bo ja mam nie mały problem właśnie z tym pominięciem
      tabletki,w piątek ostatnią wziełam o 23:30 a następną w niedzielę o 6:30
      (pominięcie zmieściło się w 31h),dzisiaj byłam u lekarza a ten wypisał mi
      receptę która kosztuje 20zł a POSTINOR-DUO 54zł(dużo!!!!!)i zalecił wziąć P-DUO,
      w tym momencie nie wiem wogóle czy to coś pomoże skoro jest 36h(oby) smile
    • malgooo1 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 15.07.06, 23:33
      bralam diane jakies 4 lata temu przez ponad rok i przytylam ok. 10 kilo...teraz
      znow biore jakies pol roku,ale na razie bez zmian. nawet wydaje mi sie ze
      schudlam...tak wiec nie mozna byc pewnym czy przyczyna tylko i wylacznie byla
      diana. chyba stresy + jeeedzenie i brak ruchu... dziewczyny, po prostu
      kochajcie sie duzo...to najlepszy sport wink
    • mya86 Może któraś z Was mi pomoże ? 06.08.06, 13:31
      Odkąd pamiętam, zawsze miałam kłopoty z cerą. Cierpię na trądzik i jeszcze do
      tego na tą najgorszą chyba odmianę(podskórne, bolące guzki itp). Postanowiłam
      brać Diane-35. Efekty nie przyszły szybko, ale po ok.6 miesiącach stosowania
      cera była wprost idealna. Brałam je 1,5 roku. Przestałam jakieś 3 miesiące
      temu. A moja cera ...Znowu koszmar.Wróciła do swojego pierwotnego stanu albo
      nawet i jeszcze gorzej. Włosy także szybko się przetłuszczają. Wiem, że mój
      trądzik spowodowany jest zaburzeniem równowagi hormonów w moim organiźmie i aby
      się go pozbyć, potrzebne są środki farmakologiczne które to wyrównają- z tym,
      ze nie chcę już brać Diane-35. Za dużo złego robia w organiźmie i skutki
      uboczne odstawienia przeobrażają moje najśmielsze oczekiwania. Może któraś z
      Was po Diane035 odkryła drugi, cudowny środek na trądzik ? Pozdrawiam wszystkie
      dziewczyny zmagające się z tym strasznym problemem.
      • largecoffe Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 06.08.06, 16:37
        Nie chcę Cię martwić, ale niewiele można zrobić. Mam 27 lat, kilka razy brałam
        Dianę, były to okresy od 6 miesięcy do 2 lat. Po każdym odstawieniu prędzej czy
        później koszmar wracał. Po 26 urodzinach uznałam,że koniec z tymi wstrętnymi
        prochami i przeszłam na Novynette. Cera wytrzymała 8 miesięcy - to najdłużej w
        historii. Obecnie biorę Jeanine, która ma podobne, lecz słabsze działanie.
        Jestem w trakcie 3 opakowania, jest lekka poprawa, za to mam bóle głowy.
        • mala_ilonka Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 06.08.06, 18:14
          czy robilas badania hormonalne? poziom testosteronu i androstendionu? ja mialam
          straszne problemy z cera i okazalo sie ze to sprawka przerostu nadnerczy i PCO
          oraz nietolerancji insuliny. malo kto przypuszczalby, że nie jedzenie słodyczy
          ma BARDZO zasadnicze znaczenie.ja polecam Ci pojscie do dobrego endokrynologa,
          z tym ze prywatnie!
          a jakie mialas skutki uboczne po dianie?
          • largecoffe Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 06.08.06, 18:55
            Robiłam badania, spędziłam tydzień w szpitalu, poziom hormonów oznaczano mi
            bardzo dokładnie (m.in. badania w nocy). Diane jest ideaknym suplementem dla
            mnie, wyrównuje wszystko idealnie. Przez jakich czas brałam też inne tabletki -
            różne w zależności od fazy cyklu. Efekty były mierne jeśli chodzi o cerę. Teraz
            znowu zaczynam, bo chcę zajść w ciążę.
            Co do skutków ubocznych - pajączki na nogach, rozszerzone żyły. Po dwuletnim
            okresie brania słabe wyniki prób wątrobowych. W końcu lekkie tendencje do
            zakrzepów, po specjalistycznych badaniach w centrum hematologii odstawiłam
            Dianę.Generalnie bilans wychodzi na zero - świetne efekty terapeutyczne a z
            drugiej strony syf i trucie organizmu, jak z większościa leków.
    • mya86 Może któraś z Was mi pomoże ? 06.08.06, 20:57
      A możesz mi powiedzieć ile kosztuje taka prywatna wizyta u endokrynologa? Muszę
      się koniecznie wybrać ...A co do słodyczy to jem je ogromnymi ilościami czasami
      (po prostu nie mogę się powstrzymać, mój organizm tego potrzebuje). Jeśli
      natomiast chodzi o skutki uboczne po Diane-35- na początku było ok.Bynajmniej
      tak mi się wydawało ...Dziś już wiem, że spadek libido i huśtawki nastrojów
      były spowodowane zażywaniem tabletek. A ostatnio miewałam częste bóle głowy,
      podczas których zdażało mi się wymiotować i często miewałam uczucie "ciężkich
      nóg". Czy to mogło być spowodowane predyspozycjami Diane-35 do powstawania
      zakrzepów ????? Jedno jest pewne: te krosty nie zmuszą mnie do ponownego
      zażywania Diane. Kupiłam na początek benzacne-stary sposób :]
      • largecoffe Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 07.08.06, 08:36
        Wizyta u endokrynologa to wydatek 65-170 zł. Jeśli jesteś z Wa-wy mogę Ci
        polecić 2 nazwiska.
        • mya86 Może któraś z Was mi pomoże ? 07.08.06, 14:10
          Niestety nie jestem z Wa-wy. Przypuszczam, że w mieście w którym mieszkam ceny
          wizyt mogą być troszkę mniejsze. Bynajmniej mogłyby być smile Cóż, przede mną
          kilka wizyt u(miejmy nadzieję)specjalistów.
          • mala_ilonka Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 07.08.06, 15:14
            dziewczyno nie lecz sie w malych miastach. oni tam nie maja zielonego pojecia o
            wielu zagadnieniach. jak kolezanka chce Ci polecić kogoś sprawdzonego w w-wy
            warto zainwestować i pojechać do stolicy.
            jeszcze raz napiszę. słodycze maja scisly zwiazek z tradzikiem!!!
            • mya86 Może któraś z Was mi pomoże ? 08.08.06, 11:38
              Zastanawiam się właśnie nad tymi słodyczami. Ostatnio dowiedziałam się, że
              słodycze(np.czekolada)wcale nie wpływają na pogorszenie stanu skóry. A jeśli
              jednak ma wpływ to dlaczego ??
              • mala_ilonka Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 08.08.06, 17:31
                na trzustce tworza sie pecherzyki, im iwecej cukrów sie spozywa, tym wiecej
                tych pecherzykow, ktore pekajac uwalniaja hormony androgenne, czyli te
                odpowiedzilane za tradzik.
                • turzyca Re: Może któraś z Was mi pomoże ? 23.10.06, 00:14
                  Slodycze MOGA miec zwiazek z tradzikiem. Wszystko zalezy od organizmu. Moja doktor kazala mi eliminowac produkty z diety i do nich wracac i sprawdzac, czy jest jakis wplyw na cere. U mnie nie ma zadnego, za to powiazanie z cyklem jest tak widoczne, ze przy nieregularnych cyklach moglam przewidziec nadejscie @ na podstawie stanu cery wlasnie.
    • mya86 TSH? 11.08.06, 11:06
      Byłam dziś u lekarza rodzinego z moim problemem i pobrali mi krew by zmierzyć
      TSH, a to ma wykazać czy cierpię na nadczynność lub też niedoczynność tarczycy.
      Nie znam się na tym za bardzo ale czy to właśnie takie badanie może określić
      czy trądzik i zaburzenia miesiączkowania są spowodowane przez tarczycę ? Jakie
      jeszcze powinnam badania zrobić?Acha i jeszcze jedno pytanko:Czy ktoś wie ile
      może kosztować badanie na poziom prolaktyny w organiźmie i kto powinien
      skierować na takie badanie.
    • nobody19 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.08.06, 01:56
      ja diane biorę prawie miesiąc. przyjmuję je głównie z powodu mojej cery uncertain od
      ok 5 lat walcze z trądzikiem! i to jest naprawdę masakryczna walka. w końcu
      dermatolog postanowił zastosować tabletki hormonalne(diane 35). na początku to
      było straszne! trądzik się nasilił! z domu wolałam nie wychodzić gdy nie było
      takiej potrzeby uncertain teraz zostały mi 4 tabletki do zakończenia opakowania i tyle
      co mogę powiedzieć to to, że to co diane pogorszyło na początku teraz próbuje
      (ale z wielkim oporem!) to naprawić... z tego co czytałam tutaj, dziewczyny
      zauważyły poprawę cery po ok od 2 do 3 miesięcy... mam nadzieję, że i ja się
      jej doczekam sad i jeszcze jedno. mam straszne wrażliwe piersi! ledwo co mogę
      nosić stanik wink no i ten apetyt... czuję, że tyję smile) czekam bardzo bardzo
      bardzo na pierwsze widoczne pozytywne efekty! wink pozdrawiam was wszystkie smile
    • sanyu Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 31.08.06, 19:02
      czy ktoś ma na zbyciu opakowanie lub receptę? potrzebuję pilnie!
      • bee86 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 22.10.06, 23:55
        Dziewczyny, poratujcie! smile Przez moją nieuwagę obudziłam się właśnie z "ręką w
        nocniku" i zobaczyłam, że w moich zapasach Diane pustki! Przyzwyczajona do tego,
        ze zawsze jakieś 1-2 awaryjne opakowania spoczywają w szafce, nie sprawdziłam,
        czy coś zostało, a tu przerwa mineła, 23. godzina, niedziela, chce wziac
        tabletke z nowego opakowania i.... no właśnie uncertain nie ma. Moja endokrynolog
        przyjmuje tylko w soboty, wiec bylabym zmuszona czekac na nowe opakowanie
        tydzien(!) a to za długo! A może da się zrobić tak, że po rozpoczęciu nowego
        opakowania z tak dużym poślizgiem czasowym nic sie nie stanie i nie rozreguluje
        się całkiem organizmu? Poradźcie co w takich sytuacjach da sie zrobic, bede
        wdzieczna [dodam, ze chodzi o problemy z cerą, nie o antykoncepcje]. Jeśli
        któraś z Was mieszka w Warszawie i ma do odsprzedania opakowanie, to bardzo bym
        prosiła o kontakt. Pozdrawiam ciepło

blush86@wp.pl
        • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 23.10.06, 00:10
          Wbić się jutro do dowolnego internisty (albo kogolwiek innego, specjalizacja nieważna) i wyprosić receptę. Po czym pojsc do apteki, kupic lek i polknac tabletke. Lepiej zebys zrobila to rano, ale po poludniu tez sie nic nie stanie. Zdarza sie przeciez, ze zapomni sie o jednej tabletce z opakowania. Szczegolowe info sa w ulotce, nie pamietam szczegolow, a nie chce mi sie biec po moja. Ew. w sobote przejsc sie do pani dr i dopytac o szczegoly.
          • karcia1985 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 10.11.06, 15:09
            Masz moze do sprzedania te tabletki ??
            • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 10.11.06, 18:00
              A apteki przestaly juz je sprzedawac?
    • doroniak Wahania nastrojów, Płaczliwość, Nerwowość. 01.11.06, 13:43
      Czy któraś z was jeszcze, a znalazłam na formu już 2 takie osoby oprócz mnie,
      miała takie objawy po kilku opakowaniach Diane 35 jak częsta płaczliwość,
      drażliwośc, nerwowość, nastroje depresyjne. U mnie coś takiego zaczeło sie od
      mniej wiecej 2-3 opakowania, natomiast w zyciu prywatnym wszystko niezle sie
      układa, wiec zaczelam szukac mozliwych wyjasnien...

PROSZE o wasze komentarze i ewentualne wskazowki.

Czy powinnam odstawic pigułki?!
      • turzyca Re: Wahania nastrojów, Płaczliwość, Nerwowość. 01.11.06, 19:04
        "Czy powinnam odstawic pigułki?!"

Powinnas o tym porozmawiac z lekarzem.
        Tym bardziej, ze jesli dostalas Diane, to rozumiem, ze masz problemy z
        gospodarka hormonalna (bo Diana to silne lekarstwo, a nie tabletki
        antykoncepcyjne), wiec tak powaznej decyzji nie powinnas podejmowac sama. Moze
        Twoje problemy da sie leczyc w inny sposob, a moze zwykle pigulki dadza
        wystarczajaco dobry efekt leczniczy.
        • ororoo Zmiana pigułek 10.11.06, 23:45
          Witam smile Od trzech miesięcy biorę tabletki Cilest (pierwsze moje pigułki anty)
          i nie zauważyłam negatywnych wpływów, pozatym że pogorszył mi się nieco stan
          cery. Dotychczas nie miałam wiekszych problemów, a od jakiegoś czasu nie było
          dnia żebym nie miała nic na twarzy, począwszy od małych "syfków" do tych
          podskórnych, bolących. Nie jest to takie straszne, ale jak kazda wie, obniża
          samopoczucie wink A chciałabym wreszcie przestać używać pudru uncertain Tak więc
          postanowiłam zmienić je na diane i zobaczyc jak na mnie wpłynie (mam nadzieję
          że bardzo dobrze wink W związku z tym mam pytanie- czy po skończeniu bieżącego
          opakowania Cilest mam wziąc Diane pierwszego dnia okresu czy po 7-dniowej
          przerwie? Bo czytam sprzeczne opinie na ten temat i już nie wiem... Z góry
          dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkie uzytkowniczki smile kiss
          • turzyca Re: Zmiana pigułek 11.11.06, 00:06
            Ja bym sie powstrzymala ze zmiana. 3 miesiace to krociutko, ocene skutecznosci
            lekow dermatologicznych przeprowadza sie najczesciej po pol roku, a Diana to
            jednak baaardzo ciezki kaliber.
            Jesli Ci naprawde zalezy, zeby pozbyc sie ostatnich krostek, to pojdz do
            dermatologa i popros o cos miejscowego, co wyrowna cere - teraz jest swietny
            czas na agresywniejsze leczenie, bo malo slonca.

Ale jak sie koniecznie upierasz: bez zadnych zmian, po tygodniowej przerwie.
            • ororoo Re: Zmiana pigułek 11.11.06, 01:08
              Dziękuję smile Wiem że to silne tabletki, bo dużo przeczytałam na ich temat, a
              jednak spróbuję, zobaczymy co będzie smile Pozdrawiam
              • turzyca Re: Zmiana pigułek 11.11.06, 01:39
                ja bym na Twoim miejscu dala jednak sobie czas na przyzwyczajenie sie, a
                Cilestowi na zadzialanie, ew. dorzucila do tego leki dermatologiczne. Ale to
                Twoja decyzja. smile A co Twoj gin na to? (bo moj sie krzywil od poczatku i jak sie
                tylko dermatolog zgodzila, przestawil mnie na cos lzejszego)
                • ororoo Re: Zmiana pigułek 11.11.06, 13:28
                  No właśnie tak sie sklada ze u ginekologa jeszcze nie bylam nigdy. Wspolzyje z
                  chlopakiem od niedawna, mniej wiecej od czasu kiedy zaczelam brac tabletki, a z
                  nimi to bylo tak ze siostra zaczela brac i bardzo zle na nie zareagowala (stany
                  depresyjne, codzienny placz itp) wiec odstawiła. A że zostało jej opakowanie-
                  dała mi, zaczełam brać (przedewszystkim na regulację okresu... no i jako anty)
                  a tak sie sklada ze na nastepne opakowania nie potrzebowałam recepty (i nadal
                  nie potrzebuję). Wiem, że powinnam iśc, ale jakos nie umiem sie wybrac smile A co
                  do zmiany tabletek to wydaje mi się że nawet kompetentny gin nie jest w stanie
                  dokładnie przewidziec reakcji organizmu na dane pigułki... trzeba poprostu
                  sprawdzić. A tak nota bene- kolezanka dośc dawno temu poszła do ginekologa
                  (jeszcze jako dziewica), nie badał jej tylko przepisał te, o ktore prosila-
                  diane...chciala chyba też żeby uregulować cykl... no i do tej pory je bierze,
                  działają na nią bardzo dobrze. Cóż, spróbuję, zobaczymy czy będzie ok.
                  Pozdrawiam smile
                  • turzyca Re: Zmiana pigułek 11.11.06, 15:16
                    Az mi trudno sformulowac, co chce napisac.
                    Jakbys byla moja mlodsza siostra juz bysmy byly w drodze do gina. Bo dla mnie
                    jest ona bardzo wazna osoba i nie chcialabym, aby ryzykowala swoim zdrowiem.

Tabletki antykoncepcyjne nie bez kozery wydaje sie tylko na recepte. Ginekolog
                    zaczyna do wywiadu, sprawdza ogolny stan zdrowia, pyta sie o przebyte choroby, o
                    choroby aktywne, czesto mierzy cisnienie krwi i wazy, pyta sie o zwyczaje, np.
                    papierosy. Potem zajmuje sie "kobieca" czescia - regularnosc i bolesnosc
                    okresow, objawy pms (o ile sa), pyta o kolor, zapach i intensywnosc sluzu.
                    Nastepnie zazwyczaj nastepuje badanie na fotelu podczas ktorego ocenia budowe
                    drog rodnych, oglada czy np. nie ma zmian skory i sluzowki wskazujacych na
                    choroby, sprawdza czy nie ma stanow zaplanych, nadzerek. Przy okazji moze pobrac
                    material do cytologii (proste badanie, ktore ulatwia wykrycie raka w
                    najwczesniejszym stadium). Moze rowniez zbadac piersi, czy poprosic pacjentke
                    zeby pokazala mu jak wykonuje samokontrole. KAZDA KOBIETA POWINNA BYC U
                    GINEKOLOGA PRZYNAJMNIEJ RAZ W ROKU.

Jesli chcesz stosowac antykoncepcje hormonalna dobry (ale nie wszyscy
                    ginekolodzy sa dobrzy) lekarz zleca Ci badania krwi. Zmniejsza sie dzieki temu
                    ryzyko skutkow ubocznych - niektore schorzenia nieujawniajace sie w zyciu
                    codziennym sa powaznym przeciwwskazaniem dla pigulek. Przy okazji mozna dobrac
                    tabletki do Twoich potrzeb. Moze Twoje problemy z cera to efekt zbyt duzej
                    ilosci hormonow w tabletkach (jesli tak to Diana pogorszy sprawe!).

Idz do ginekologa.
                    • ororoo Re: Zmiana pigułek 12.11.06, 16:43
                      Widzę, że jesteś bardzo kompetentną osobą i posiadasz dużą wiedzę w tym
                      zakresie. No i muszę Ci przyznać rację wink Zbliżam się do końca opakowania
                      Cilestów i zaczynam dowiadywać się o dobrego ginekologa w okolicy- wybiorę się
                      jak najszybciej. Dziękuję za rady i za to, że pomogłaś mi przestać traktować
                      tego wszystkiego tak lekko. Pozdrawiam serdecznie smile
                      • aiwch Wszystko o Diane 35 28.11.06, 11:13
                        Mam 30 lat, a Diane zażywam od 6 lat z przerwą 12 miesięczną (na ciążę i poród)
                        Dianę przepisała mi endokrynolog, po przeprowadzonych przeze mnie badaniach
                        poziomu hormonów w 12 i 22-24 dniu cyklu miesiączkowego - oczywiście zaleciła
                        je zrobić Pani Doktor, gdyż uskarżałam się na nieregularne bolesne
                        miesiączkowania (często kończące się wizytą na Pogotowiu po domięśniowy
                        zastrzyk rozkurczający), ale nie tylko. Mój cykl miesiączkowy trwał 33-36 dni,
                        a po nim 10 dni miesiączki, do tego uciążliwy trądzik i rozhwianie emocjonalne.
                        Diane 35 uratowała mi wówczas życie. Owszem, na reakcję musiałam czekać ok. 3
                        miesięcy, troszkę przytyłam (ale z tym można sobie poradzić np. dietą) spadło
                        mi libido, ale regularne i bezbolesne miesiączki jak również gładka cera i do
                        tego jeszcze skuteczna antykoncepcja wzięły górę. Zostałam pouczona przez Panią
                        Endokrynolog o minusach tego środka. tj. zażywając Dianie35 nie wolno palić,
                        należy regularnie badać ciśnienie krwi, badać krzepliwość krwi i zwracać uwagę
                        na to czy podczas zażywania tabletek zbyt często przypadkiem nie boli nas głowa
                        (związek-ew. wylew) A KONIECZNIE CHODZIĆ DO GINEKOLOGA RAZ W ROKU I ROBIĆ
                        CYTOLOGIĘ. Diane 35 nie jest straszne pod warunkiem, że osoba zażywająca ten
                        lek jest pod stałą kontrolą fachowca!!!!! Jak wiadomo Diane 35 jest lekiem
                        hormonalnym, który dodatkowo zapewnia antykoncepcję, a nie tonikiem na trądzik.
                        Jeśli ktoś zażywa sobie ten lek-bo siostrze zostały opakowania- to poprostu
                        igra z ogniem!!!!!!!!!!!! Teraz dopiero może ta osoba mieć problemy z
                        nieprawidłowym działaniem gospodarki hormonalnej. Żyjemy w świecie
                        samolecznictwa. Aby zajść w ciążę lekarz zalecił mi odstawić Diane 35 na 6mcy,
                        potem zaszłam w ciążę i urodziłam zdrowiuśkiego 3,5 kilowego synka, który ma
                        obecnie 2 lata i 8 m-cy. Do Diane 35 wróciłam po trzech miesiącach od porodu z
                        obawy, że powrócą koszmary sprzed laty. Teraz odstawiam Diane 35 ażeby
                        zregenerować wątrobę (ona bardzo obciąża wątrobę, odbijało mi się po kotletach
                        mielonych, albo po zażyciu alkoholu nawet najmniejszej ilości byłam chora)
                        Niestety coś za coś. "Kobieto, puchu marny........."
                        Pozdrawiam wszystkie Panie i czekam na ewentualne pytania Aga.
                        aiwch@wp.eu
                        • pysienka Re: Wszystko o Diane 35 09.12.06, 18:58
                          witam
                          Diane brałam przez 9 miesięcy. Dobrze ją tolerowałam, nie tyłam cera mi się
                          poprawiła. Odstawiłam bo chcieliśmy dzidziusia. Lekarz kazał odczekać jeden
                          cykl zobaczyć czy normalnie ukaże się okres i próbować. Nie miałam żadnych
                          problemów z zajściem w ciążę i w trakcie. Mam zdrowego synusia.
                          Po ciąży lekarz przepisał mi najpierw tabletki Yasmine - prosiałam o takie
                          które nie bądą strasznie obniżać libido ale plamiłam po nich a poza tym cena
                          mnie porażała. Zamiast Yasmine zaczęłam brać Trinovum przez około 10 miesięcy
                          ale teraz się okazało że je wycofali. Wróciłam z powrotem do Diane. Mam
                          nadzieję że będę je dobrze tolerować tak jak za pierwszym razem. Czytając
                          niektóre wypowiedz na temat tych tabletek sama już nie wiem co myśleć, ale
                          chyba zaufam lekarzowi. Pozdrawiam serdecznie.
                          • nepenthe2 PIERWSZY RAZ 15.12.06, 22:11
                            WITAM! naczytalam sie roznych sprzecznnych opini na tym forum i przyznam ze
                            sie boje.. wlasnie czekam na ores i chce rozpoczac branie diane , beda to moje
                            pierwsze tab anty, oprocz celow leczniczych zalezy mi na zabezpieczeniu, chce
                            byc go pewna, nie stresowac sie jak do tej pory sad moja pani ginekolog
                            powiedziala ze zabezpieczenia jest jak przy innych tabletkach... prosze o odp
                            najlepiej doswiadczone dziewczyny w tych sprawach smile z gory dziekuje
                            • aiwch Re: PIERWSZY RAZ 19.12.06, 11:44
                              Witaj!
                              Nie powinnaś martwić się na zapas, gdyż każda kobieta indywidualnie toleruje
                              bądź nie tabletki antykoncepcyjne. Bez względu na to czy weźmiesz Diane35 czy
                              inne tabletki Twój organizm albo je zaakceptuje albo nie. Dlatego są sprzeczne
                              często informacje na tym forum na temat tabletek, ponieważ każda kobieta
                              inaczej może zareagować na podany środek. Jest to kwestia tego czy Twój
                              organizm potrzebuje takiego koktajlu hormonów czy należy szukać innego zestawu.
                              Od tego jest endokrynolog lub ginekolog ze specjalnością endokrynologa. Ale w
                              Polsce idzie się na skróty. Ginekolog przepisuje jakieś tabletki anty .... i
                              czeka na reakcję Twojego organizmu. A Ty albo "chodzisz po ścianach, masz
                              histeryczne napady, totalny spadek libido,albo nie". Wiem, wydaje się to
                              śmieszne. W każdym razie powinno wyglądać to tak, że przed zapisaniem
                              jakichkolwiek środków hormonalnych powinno się zrobić poziomy najważniejszych w
                              tym ambarasie hormonów np: testosteronu, prolaktyny, tsh, ...itd. Każdy
                              porządny endokrynolog to robi. Aby rozchwiać Twoje wątpliwości.... właśnie
                              dlatego są różne opinie na temat Diane35.
                              Jedna sprawa jest tylko niepodważalna; należy chodzić do specjalisty i warto
                              wówaczas zapłacić za wizytę 150zł, bo nie jesteś królikiem doświadczalnym.
                              Pod okiem specjalisty jestem już od 2000 roku i choć drogo, to komfortowo.
                            • turzyca Re: PIERWSZY RAZ 21.12.06, 01:54
                              Tak Diane zabezpiecza tak jak inne tabletki.
                              Ale jej drugi skladnik jest dosc silnie obciazajacy organizm, wiec jesli nie ma
                              sie galopujacego tradziku (lub innych problemow androgennych), warto rozwazyc
                              inne tabletki. Ja zmienilam Diane na Marvelon wlasnie na wyrazne zadanie mojego
                              gina, ktory kazal sie skonsultowac z dermatolog i, o ile to mozliwe, odstawic
                              Diane. Z jego punktu widzenia to bylo niepotrzebne przeciazanie organizmu. U
                              mnie (fakt ze po zalatwieniu najgorszej fazy tradziku za pomoca Diany) Marvelon
                              wystarczy, zeby trzymac cere w ryzach.
                              • nepenthe2 Re: PIERWSZY RAZ 21.12.06, 23:25
                                witam,
                                chodzi o to ze znajoma poszla do ginekologa i poprosila go o zmanie tabletek
                                wlasnie na diane na co on odpowiedzial jej : ' jesli pani chce zajsc w ciaze to
                                ja pani je przepisze...' ... i co o tym myslec ??? skads sie to musialo
                                wziasc ... indifferent
                                • kot9940 Re: PIERWSZY RAZ 23.12.06, 00:25
                                  To jakaś bzdura, musiało się jej coś pomylić, bo tyle lat biorę a mam tylko
                                  jedno dziecko, ktore było chciane i zapanowane, potem dopiero była Diane 35 i
                                  jest do dziś.
    • kot9940 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 23.12.06, 00:23
      Wygląda na to, że każda kobietka jest inna. Smiem twierdzić,że jestem
      rekordzistką w stosowaniu Diane 35, bo stosuję ją 12 lat i żyję. Niedawno miałam
      badania krwi, tzw. testy watrobowe i wyniki były dobre. Nie utyłam nigdy po
      Diane, wręcz przeciwnie, ale powiększenia biustu jakoś się nie doczekałam.Mam
      lepszą cerę niż kiedyś, włosy nie tłuszczą się.Jedynym mankamentem pigułki jest
      to, iż rzadko mam ochotę na seks.Moja siostra zaczęła kiedyś brać Diane i
      zrezygnowała, bo bolała ją głowa, utyła oraz powiększył się jej biust. Jak na
      ironię - odstawiła Diane, a w parę miesięcy po tym fakcie zaszła w ciążę (nie
      planowaną) i potem urodziły się bliżniaki...
      • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 24.12.06, 03:09
        kot, moja dermatolog stwierdzila, ze w testach sprawdzano dzialanie
        osmioletniego nieprzerwanego brania. Tym niemniej moj gin (ktory przejal opieke
        ogolna nad moim zdrowiem) byl zdania, ze ze wzgledu na drugi skladnik Diany
        warto ograniczyc czas jej brania.
        Fakt, ze mimo dobrych wynikow badan, staram sie zwracac uwage na stopien
        obciazenia watroby przez lek - kiedys, wieki temu, mialam zapalenie watroby,
        teraz wszystko w idelanym porzadku, ale wole nie ryzykowac. Gin o tych
        perypetiach wie, wiec moze dlatego...
        • nepenthe2 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 29.12.06, 09:16
          witam,
          chodzi o to ze znajoma poszla do ginekologa i poprosila go o zmanie tabletek
          wlasnie na diane na co on odpowiedzial jej : ' jesli pani chce zajsc w ciaze to
          ja pani je przepisze...' ... i co o tym myslec ??? skads sie to musialo
          wziasc ... indifferent
    • malaczarna0 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 06.01.07, 15:16
      biore diane 35 od pięciu miesiecy, celem bardziej było pozbycie sie okropnego
      trądzika niz antykoncepcja, nie zauwazyłam zadnych skutków ubocznych,przez
      pierwsze miesiace bolały tylko piersi,natomiast o wyleczeniu z tradziku moge
      tylko nadal pomarzyc. cierpliwie czekałam kilka miesiecy poniewaz Pani
      ginekolog zapewniła mnie ze po około 2 miesiacach zaczni byc widoczna
      poprawa,mineło piec miesiecy a moja cera dalej wyglada tak samo co wiecej
      zaczeły pojawiac sie bolesne wrzody koło uszu,czy ma ktos ten sam problem??
      prosze o pomoc
      • nobody19 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 06.01.07, 21:08
        ja również biorę diane już 5 miesięcy. co prawda trądzik się zmniejszył, ale nie zanikł całkowicie. ginekolog zapewniła mnie, że po tej kuracji cerę będę miała bez jakichkolwiek pryszczy! a tu co miesiąc wyskakuje mi ich po ok. 5 i oczywiście ślady mi po nich zostają. a miały mi nawet blizny po nich poznikać... za tydzień idę do lekarza, ponieważ zapasy diane już mi się kończą, i muszę zapytać czy leczenie tymi tabletkami jest aby napewno skuteczne w moim przypadku... a co wy, dziewczyny o tym sądzicie?
        • ania_rose WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 09.01.07, 16:25
          Nigdy nie brałam tabletek antykoncepcyjnych bo nie były mi potrzebne. Jakiś
          czas temu zaczęłam się zastanawiać że warto by było się przygotować na wszelki
          wypadek. Koleżanka doradziła mi żebym wzięła Diane 35, bo ona jest zadowolona z
          efektow. Czytałam na różnych forach że Diane 35 poprawiają cerę, a ja akurat
          mam problemy z trądzikiem. Chciałabym się dowiedzieć czy warto brać właśnie te
          tabletki, czy jest pewność żę nie zajdę w ciąże i czy one faktycznie poprawiają
          cerę. Czy mogą być jakieś skutki uboczne bo jestem jeszcze w młodym wieku
          Proszę o rady!!
          • olenka.k Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 09.01.07, 18:10
            Witaj!
            Problem z Diane 35 polega na tym ze w rejestrze lekow ten srodek nie jest
            wpisany jako doustna antykoncepcja lecz jako lek leczacy lekkie postacie
            hirsutizmu (to nadmiar meskich hormonow objawiajacy sie m.in. tradzikiem o
            podlozu hormonalnym, nadmiernego owlosienia itp.). Te srodki zawieraja OGROMNA
            dawke hormonow i nie zaleca sie dlugotwalego ich przyjmowania. Lek ten
            rzeczywiscie znaczaco wplywa na poprawe cery ale BARDZO obciaza organizm
            (glownie watrobe). Niestety ginekolodzy za czesto przepisuja te tabletki, ktore
            jak kazda doustna antykoncepcja hormonalna (jednofazowa, dwuskladnikowa) ma
            bardzo wysoka skutecznosc. Jezeli chcesz zaczac brac tabletki "na wyrost", a
            Twoje problemy z cera nie sa wynikiem zlych proporcji hormonow w Twoim
            organizmie (wykaza to badania na stezenie hormonow we krwi, ktore poowinno sie
            zrobic przed wyborem tabletek) to zdecydowanie odradzam Diane. Jest wiele
            innych, "lzejszych" pigulek, ktore nie dosc, ze nieco oszczedza Twoj organizm
            (wez pod uwage, ze zapewne dlugo bedziesz je przyjmowala) to wplyna korzystnie
            na cere (np. Harmonet, Regulon, Marvelon, Cilest, itp.).
            Pozdrawiam!
            • aiwch Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.07, 11:49
              Witam!
              Przyłączam się i potwierdzam prawdziwośc wypowiedzi olenka.k
              Sama używałam Diane35 od wielu, wielu lat z przerwą na dzidziusia. Wszystko
              było w najlepszym porządku-łącznie z wynikami, ale postanowiłam odstawić Diane
              aby oczyścić wątrąbę. Już trzy cykle miesiączkowe nie biorę Diany. Obserwuję
              swój organizm i przyznaję, że nareszcie mogę zjeść kotleta mielonego, świeżą
              paprykę lub ogórka zielonego bez tzw"odbijania", czy nawet wypić drinka bez
              ryzyka "syndromu dnia wczorajszego". Podczas brania Diany poprostu wątroba jest
              obciążona. Najgorzej odchorowywałam nawet najmniejszą ilość alkoholu, bo już po
              jednym drinku następnego dnia odczuwałam dolegliwości ze strony wątroby. A
              teraz widzę różnicę. Ale to znowu nie jest "trucizna" poprostu są Panie którę
              mają rozregulowane hormony i to jest jedyny lek na powrót do normalności.
              Pilnuję teraz szczególnie swojej cery, gdyż Diane35 było moim lekarstwem
              na "trądzik przetrwały" oraz rozregulowane poziomy hormonów. Mam nadzieję, że
              po tylu latach brania organizm jakby przyzwyczaił się i wskoczył na tory
              wyznaczone przez Diane. Jestem pod opieką endokrynologa więc się nie martwię.
              Pozdrawiam wszystkie uczestniczki tego forum!!!
            • aelithe Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 25.05.10, 01:25
              wybacz ale piszesz nieściśle
              1. hirsutyzm to nadmierne owłosienie, może ono wynikać z zaburzeń hormonalnych, ale generalnie może być również konstytucyjne

diane zawiera octan cyproteronu który jest antyandrogenem ( antagonistem męskich hormonów płciowych)

nie jest on ani mniej , ani bardziej obciążający organizm ; po prostu ma określone działanie

generalnie od połowy lat 90-tych mówi się w wielu rekomendacjach, że podanie tego hormonu w celach antykoncepcyjnych jest dużym błędem w sztuce.
              jedyne zaakceptowane wskazanie to hiperandrogenizm ( potwierdzony )

oleńko ja nie widziałem działań toksycznych octany cyproteronu - natomiast estrogeny same w sobie mają działanie hepatoksycznie mogą prowadzi do niewydolności wątroby
              generalnie w czasie ciąży to cholestaza ciężarnych i ostry tłuszczowy zanik wątroby ( acute fatty liver)
              w HTZ i HPT rzadko niewydolność wątroby
              nowe leki ( np. cilest, marvelon) nie redukują ilości epizodów
              uszkodzenia wątroby
              ale ostatecznie kilka kobiet na milion biorących to niewielka cena za wolność seksualną.
          • ania_rose WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.07, 13:58
            Bo to nie jest tak, ze ja chce brac przez pare lat Diane 35. Poprostu kolezanka
            mi radziła ze ten lek dobrze dziala na cere i jest antykoncepcyjny a właśnie
            tego szukalam. Załużmy ze bede brała Diane 35 przez 3 miesiące, to raczej nic
            mi sie nie stanie, prawda??
            • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.01.07, 13:52
              Jak sie ma problem z tradzikiem to sie idzie do dermatologa. Polecanego, bo
              niestety na tym rynku, jest jescze gorzej niz ginekologami.
              Dermatolog dobiera leki na podstawie ogladu cery, wywiadu itd. Bardzo czesto
              skutecznie pomaga tubka masci za kilka zlotych.
              Diane to jest naprawde ciezki kaliber i nie nalezy brac tego pochopnie.

Swoja droga zwykle tabletki antykoncepcyjne tez wykazuja dzialanie
              antytradzikowe. U mnie na wyrazne zyczenie ginekologa pani dermatolog odstawila
              Diane zgadzajac sie, ze najgorsze juz minelo i zwykle tabletki powinny dzialac
              rownie dobrze. I dzialaja.

Ja na Twoim miejscu przeszlabym sie i do ginekologa i do dermatologa i zaufala
              ich wiedzy. Nie ma sensu ryzykowac zdrowiem, a upieranie sie przy Dianie bez
              powodu tym wlasnie jest, bo jej skladniki antyandrogenne powaznie obciazaja
              organizm.
    • nepenthe2 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 10.01.07, 09:48
      Hej, mam pytanie, wlasnie koncze pierwszy listek diany i zmieniam na harmonet,
      jednak zastanawiam sie jak je zaczac, pan gin powiedziala ze mam zaczac po
      7dniowej przerwie jednak chodzi mi o ta roznice poziomu hormonow, diane ma
      chyba wiecej wiec wg ulotki nie powinnam robic przerwy ???? kogo sluchac ?? i
      co wtedy z zabezpieczeniem ??? czy caly czas jest zachowane czy nie ?? juz sama
      nie wiem.. sad
    • little_my Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.07, 22:39
      Witam. mam pytanie dotyczące przerwy miedzy kolejnymi opakowaniami. Czy jest
      konieczne? Wczesniej brałam zwykłe tabletki ant i nie robiłam przerw przez
      kilka miesięcy, ginekolog powiedział że nie musze. Ale Diane zawiera wieksza
      dawkę hormonów, i zastanawiam się czy nie bedzie jakiś skutków ubocznych? Wy
      zawsze robicie przerwe między jednym opakowaniem a drugim?
      Pozdr.
      • nepenthe2 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 12.01.07, 09:28
        Hej, mam pytanie, wlasnie koncze pierwszy listek diany i zmieniam na harmonet,
        jednak zastanawiam sie jak je zaczac, pan gin powiedziala ze mam zaczac po
        7dniowej przerwie jednak chodzi mi o ta roznice poziomu hormonow, diane ma
        chyba wiecej wiec wg ulotki nie powinnam robic przerwy ???? kogo sluchac ?? i
        co wtedy z zabezpieczeniem ??? czy caly czas jest zachowane czy nie ?? juz sama
        nie wiem.. sad
      • aiwch Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 22.01.07, 14:29
        Witaj little_my!
        W odpowiedzi na Twój post pragnę Cię poinformować iż Diane35 czy inne tabletki
        antykoncepcyjne mają z góry ustalony cykl ich brania, a wygląda to tak, że
        przez 21 dni bierzesz tabletki,a potem robisz 7 dni przerwy po to aby wystąpiło
        krwawienie (tak to nawet stworzyła natura!). Można brać tabletki bez przerwy
        tylko raz lub dwa do roku, gdyż jest to niezdrowy proces dla organizmu
        polegający na nieprawidłowym zachowaniu faz cyklu miesiączkowego. Jesli nie
        dopuszczasz do krwawienia przez wiele miesięcy, organizm może wejść na takie
        obroty i po odstawieniu tabletek będziesz miała poważny problem z wystąpieniem
        miesiączki, a co za tym idzie również możesz nie mieć dni płodnych. Musiałaś
        źle zrozumieć ginekologa w sprawie brania tabletek bez przerwy. Gwarantuję
        Tobie że w przypadku brania Diany bez przerwy, będziesz "chodzić jak tykająca
        bomba zegarowa". Przy Diane35 trzeba być bardzo systematycznym i rozważnym!Jak
        przeczytasz ulotkę obojętne których tabletek antykoncepcyjnych, znajdziesz
        sposób zażywania: i zawsze piszą, że należy je brać przez 21 dni a potem zrobić
        7dniową przerwę! Jeśli czujesz że ginekolog nie spełnia Twoich oczekiwań, to go
        poprostu zmień. Pozdrawiam serdecznie!!!
        • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 23.01.07, 16:45
          Amerykanie maja nieco odmienne poglady od Europejczykow i dopuszczaja do przerwy
          raz, dwa razy na pol roku. (tak, bierzemy ciurkiem np 6 opakowan, robimy tydzien
          przerwy, nastepne 6. W Europie niewiarygodne w Stanach prawdziwe.)
          Swoja droga tabletki to taka ingerencja w nature, ze chyba Twoj argument nie ma
          racji bytu. Ja bym chyba musiala brac tylko 14 tabletek z opakowania, zeby
          zachowac moj naturalny 21 dniowy cykl....
    • zabcia_160 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.06.07, 20:46
      witam serdecznie!!
      mam pytanie dotyczace zmieny diane 35 na yasminelle, chodzi o to , ze jestem
      teraz w trakcie 7 dniowej przerwy, dostałam okres, wiec wszystko jest
      wporzadku, jednak chciałabym zmienic diane na yasminelle , lekarz wy[pisął mi
      recepty, wykupiłam, wiec spoko, moje pytanie brzmi czy po tej 7 dniowej
      przerwie w dzien w którym normlanie zaczynałam diane moge poprostu wziac
      yasminelle??
      • monaliza772 duży brzuch a Diane 35? 15.06.07, 23:20
        Witam. Mam pytanie związane z faktem, że po 3 opakowaniu Diane 35 zaczął rosnąć mi brzuch a piersi stały sie bardzo tkliwe i bolesne. Miesiąc wcześniej robilam USG by wykluczyć ciążę ponieważ okres spoźnił sie o kilka dni, nie byłam napewno w ciąży i nie jestem jak sądzę. Czy któraś z was miała podobny problem? Ogólnie nie przytyłam i dobrze toleruje te pigulki. Prosze o odpowiedź
        • turzyca Re: duży brzuch a Diane 35? 16.06.07, 11:52
          Do lekarza marsz! Natychmist!
          Powiekszania brzucha nie ma w standardowych skutkach ubocznych, a Diana ze
          wzgledu na skladnik leczniczy moze, moim zdaniem, wywolywac dodatkowe komplikacje.

PS na sprawdzenie ciazy duzo lepszy jest test ciazowy - kosztuje kilkanascie
          zlotych. Bardzo mlodej, a wiec malej, ciazy usg nie widzi, a test owszem, bo
          bada hormony ciazowe.
      • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 16.06.07, 11:54
        jesli tak Ci lekarz kazal albo tak jest napisane w ulotce, to tak. Bo tam chyba
        jest rozna ilosc hormonow, nie?
        • aneta2632 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 27.06.07, 11:04
          Mam pytanie. Okres zaczął mi się w środę późnym wieczorem wiec postanowiłam, że
          1 tabletke Diane wezmę dopiero w czwartek po południu i tak też zrobiłam. I w
          piątek ani śladu po okresie nie było. Czy to jest normalne? A moze to nie był
          okres? Czy jesli wzięłam 1 tabletke 2 dnia okresu to miałam gwarantowaną
          ochronę antykoncepcyjną? Bo po 3 tabletkach kochałam się z chłopakiem i on
          skończył we mnie. Czy mogę zajśc w ciąże?
          Dodam jeszcze, że okres dostałam ok godz. 19,20 w środe a 1 tabletke wzięłam o
          godzinie 17 w czwartek, czyli nie minęły 24 godziny. PROSZE O POMOC !!!
          • zuniowa Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 06.07.07, 21:33
            Hej
            Lekarz przepisal mi Diane 35. Teraz koncze Cilest. Czy pierwsza tabletke Daine
            mam wziasc pierwszego dnia okresu czy po tej przerwie 7dniowej.
            aha jeszcze jedno. Mam podwyzszona bilirubine, cos z watroba. Zastanawiam sie
            teraz czy te Diane sa odpowiednie. Lekarz widzial wyniki. Dodam ze to zaufany
            lekarz, prowadzil cala moja ciaze, byl przy porodzie. Ale czy dobrze zrobil
            przepisujac mi Diane skoro ona niszczy watrobe ??
            • malcontenta Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.07.07, 20:54
              Jestem ciekawa w jakiej cenie jest Diane-35 w Polsce teraz?W Bxl placilam 24€ za
              opakowanie(3x21),a ostatnio gdy bylam u lekarza to przepisala mi Claudia-35,za
              ktora zaplacilam 22€ za opakowanie(6x21)czyli zapas na pol roku!Powiedziala mi
              ,ze sa identyczne jak Diane,tylko tansze..ktos slyszal w Pl o Claudia-35?
              • justynapi Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.08.07, 11:03
                biore diane od lutego,mysle o przerwie,ale jeszcze chwile chce sie
                nia nacieszycsmilemoja cera wyglada rewelacyjnie!jestem zachwycona,jak
                tu wiec zrezynowac?pocieszylyscie mnie jednak piszac,ze mozna zaczac
                stosownaie innego leku,w zastepstwie tej konskiej dawki
                hormonow.coz,mam nadzieje,ze najgrosze jelsi idzie o tradzik juz za
                mna,ze nie wroci on w takiej jak niegdys formie.a bylo zle,podskorne
                badziewie,a wiec najgorsze z mozliwych.piszecie wyzej-jelsi masz
                tradzik,idz do dermatologa.oh gdyby to bylo takie proste.zrozum
                osobo ktora dajesz te odkrywcza rade-ja np mieszkam w
                wawie,korzystalam z uslu najwiekszych nazwisk,co wiecej odwiedzalam
                inne miasta-nop lodz.i co?niewiele,prawie nic,ilez jak lekow
                bralam,ile zabiegow miala.wielkie nic.dopiero diane
                pomogla.zrozumialam co znaczy nie wstydzic sie cery,miec czysta,a
                nie z grudami,co przykrywalam makijazem,efekt byl tragiczny.pisze,by
                podkreslic,ze bywa i tak,jak u mnie,a ze decyzja o braniu diane jest
                ostatnia na jaka sie pokusialam,wiedzac jakie to ryzyko niesie ze
                soba,nie mialam jednak wyboru.to jedyna propozycja ktora dziala
                naprawde.niestety!czy tylko doraznie?mam nadzieje,ze nie.biore ja
                jeszcze przez jakis czas,a potem sprobuje tez anty,ale z mniejsza
                dawka hormonow.moze pomozesmile
                jeden maly lek,ciezki dla organizmu,ale przyniosl mi tyle szczescia!
                na pewno rozumieja mnie osoby zakompleksione,skupione na defektach
                twarzy.ja ich juz nie mam,na jak dlugo kiedy ostawie?nie wiem.mam
                nadzieje jednak ,ze wyleczylam sie z tradzika.
                • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 13.08.07, 14:41
                  Popatrz ciekawostka, jestem z tego samego miasta, poszlam nie do najwiekszych
                  slaw, ale do po prostu dobrej lekarki.
                  I przez dlugi czas leczenie zewnetrzne bylo bardzo skuteczne, dopiero gdy w
                  ktoryms momencie sytuacja sie gwaltownie pogorszyla, po serii badan przepisala
                  mi Diane, tlumaczac, ze w moim przypadku podloze tradziku jest takie, ze Diana
                  bedzie skuteczna. A swoja droga przyznala rowniez, ze nie da sie tego tradziku
                  wyleczyc inaczej.

I o to mi tylko chodzi. Ze tradzik powinno leczyc sie u dermatologa. Jesli ten
                  dermatolog przepisze Diane - OK, widocznie ten typ tradziku takiego leczenia
                  potrzebuje. Ale nie powinno sie isc do ginekologa/internisty/okulisty czy kogo
                  tam jeszcze i prosic o Diane, bo ma sie brzydka cere.

I jestem w stanie swietnie zrozumiec uczucia osob, ktore maja problemy z cera,
                  sama przeciez mam cere daleka od idealu, ale nie jestem w stanie zrozumiec braku
                  rozwagi w stosunku do swojego organizmu.
                  A poniewaz na tym forum trafiaja sie nie tylko osoby rozwazne, ale tez zwyczajne
                  idiotki bede dalej pisac takie posty by te zwyczajne idiotki te mogly zrozumiec,
                  ze wycyganianie diany od internisty jest kretynstwem, ze tak sie tradziku nie
                  leczy. Nawet jesli komus sie te posty beda wydawaly "odkrywcze".
                  • justynapi Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 14.08.07, 01:41
                    zachowajmy proporcjesmileczy ja agituje na rzecz zazywania diane?nic
                    podobnego.
                    jak we wszytskim-umiar,rozsadek,konsultacja u specjalisty!to
                    jasne.niech sobie siksa jedna z druga nie mysla ze zdobywajac
                    pokretna droga recepte sa takie zaradne.za 20 lat moze to zaowocowac
                    wylewem i martwa wartoba-chcesz by cie karmiono?chcesz byc wrakiem?

polecialam kazaniem,ale moze choc jedna to przeczyta.sorry
                    reszte,madra i swiatla w temaciesmile
                    • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 14.08.07, 10:45
                      nie agitujesz. fakt. Ale poniewaz bylam jedyna osoba, ktora w tym watku zacheca
                      do pojscia do dermatologa to tekst do "osoby, ktora daje odkrywcze rady" byl do
                      mnie. I mialam nadzieje, ze wytlumaczenie dlaczego w przypadku problemow z cera
                      nalezy isc do dermatologa bedzie dla Ciebie dosc jasne. Bo mnostwo dziewczyn
                      przewijajacych sie przez to forum na ten pomysl nie wpada. I kazdej, ktora sie
                      spyta czy warto brac Diane przy problemach z cera powiem zeby poszla do
                      dermatologa, niech nie szafuje lekkomyslnie swoim zdrowiem.
                      Ogolnie sie chyba zgadzamy, tylko argumentacja jakos nam odmiennie wychodzi. smile
                      • justynapi alternatywa dla diane 35 14.08.07, 21:28
                        Dotknal mnie ton twojje wypowiedzi.z lekka inkwizytorski.nadmiernie
                        dydaktyczny,.zreszta piszac do mnie –cytuje z pamieci-no proszę,ja
                        nie bylam u slaw,tez przesadzasz.to jakis wyrzut?nie widze w tym
                        sensu.przeciez to oczywiste ze podkreslilam tym tylko,ze naparwde
                        diane było ostatecznosca,kiedy sprobowalam już wszytskiego.a nie
                        pochopna decyzja.ciagle uwazam,ze to najleszy preparat,ale nie wart
                        martwicy watroby czy wylewu przeciez,

Wiecie cos o preparacie POLDANEN?jest na problemy z moczem,ktos tu
                        lub na kafeterii pisal,ze efekty porownywalne z diane,ale mniej
                        szkodliwy.
                        • justynapi Re: alternatywa dla diane 35 14.08.07, 21:58
                          czytalam tez,ze lekarze przepisuja inny anty tez regulujacy
                          tradzikowe problemy REGULON.wiecie cos?rownie dobry?
                          • turzyca Re: alternatywa dla diane 35 15.08.07, 10:28
                            W dianie leczniczo dziala ten drugi skladnik, dlatego nie jest pigulka
                            antykoncepcyjna tylko lekiem antyandrogennym o ubocznym dzialaniu
                            antykoncepcyjnym. Regulon to zwykle tabletki antykoncepcyjne. Marvelon ma ten
                            sam sklad. Sprawdz sama:

forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=1253&sid=024199f4d8cf5e1d156a8fe50e2ff905
                        • turzyca Re: alternatywa dla diane 35 15.08.07, 10:30
                          Popatrz, ciekawostka. Mnie dotknal ton Twojej wypowiedzi. Nie byla udzielana
                          Tobie, a i tak sie przyczepilas i to w sposob malo sympatyczny. W zwiazku z tym
                          dostalas wypowiedz na identycznym poziomie. Proponuje wiec zamknac temat.
            • czekoladka356 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 29.05.08, 23:00
              witam.
              dzisiaj wzięłam czwartą tabletkę Diane 35,skończył mi sie już okres od wczoraj
              bolą mnie nerki i brzuch,a dzisiaj wystąpił krwiomocz,czy mogło być to
              spowodowane tabletkami?
    • inaneo Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 16.08.07, 16:47
      Jestem w trakcie 5 opakowania Diany-35 i muszę przyznać, ze naprawdę
      działa! Na początku jakoś dziwnie sie czułam, przez cały mieisąc
      miałam krwawienie, ale jak to przeszło to teraz jest ok, a cera..no
      jestem zadowolona! Nie jest tak że nie mam żadnych problemów, ale
      róznica znaczna, zwłaszcza plecy! Po raz pierwszy latem moge bez
      skrępowania nosić ciuch z odsłoniętymi ramionami i plecami! supersmile

antykoncepcja.blogspot.com/
    • m_basti Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 29.11.07, 12:10
      Hej Dziewczyny!!
      Ja brlaam Diane przez ok 2 lata..
      Dostalam je od niemieckiego ginekologa (a ponoc na zachodzie od tego odchodza)
      ktory stwierdzil ze studentow nie stac na dziecko.. i sam mi je dal wink
      Sprobowalam.. i bylam bardzo zadowolona..
      Niestety.. pare miesiecy temu skonczyly mi sie tabletki..a ze nie musialam ich
      brac.. przestalam..
      Teraz sie wlasnie zastanawiam.. czy nie brac ich z powodu na cere.
      Bo one wlasnie bardzo pomogly mi na cere i raczej schudlam po nich, i to tak jak
      nigdy w zyciu ( choc regularnie uprawialam sport, box, plywanie ,jogging) nie
      moglam pozbyc sie tluszczyku z bioder i brzucha a po Diane sam zniknal.Nie
      musialam przejmowac sie tym co jem ani wyciskac z siebie 7mych potow.Zostanawiam
      sie jednak czy to chudniecie to tylko efekt Diane.Po 1,5 roku brania, dalej
      jeszcze bralam ale troszke przytylam.
      Teraz chcialabym schudnac i m.in. dlatego chce tez brac diane.
      Jednak pamietam ze jak je bralam, miaalm wlasnie takie dziwne wahania nastrojow
      i czasami tak okropnie bolala mnie glowa.Odkad nie biore- dolegliwosci te
      zniknely.Czasami bolal mnie chyba zaladek -to tez byla masakra.
      Ale pamietam ze wlasnie po Diane wygladalam bardziej sexy - powiekszyly mi sie
      piersi,schudlam,popawila cera, normalnie.. czujala sie jak nigdy dotad (
      znajomi ktorzy mnie dluzszy czas nie wiedzieli. na spotkaniu po jakims roku
      stwierdzili ze normalnie wyladnialam!!!)
      Teraz nie potrzebuje tabletek antykoncepcyjnuch ale mam juz recepte wink i chyba
      zaczne spowrotem brac diane.Jak nie schudne to odstawie.
      Cera odkad odstawilam troche sie pogorszyla ale nie jest najgorzej.
      Tak sie wlasnie caly czas zastanawiam czy warto "sie truc" bo jednak nie jest to
      naturalne.
      Boje sie efektow w dalekiej przyszosci.
      Jesli macie jakies rady, propozycje czy przemyslenia - czekam wink
      Pozdraiwam
      A.. i jeszcze jedno, wlasne z racji tego ze obecnie nie mam chlopaka to
      wolalabym zmniejszyc ochote na sex.. no i wlasnie to uczucie "wilgotnosci",
      stosujac Diane tez musialam uzywac lubrykatow.Teraz suchosc bedzie dla mnie
      zaleta ( jakos tak estetyczniej sie czuje)
    • madziusej Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 18.12.07, 23:11
      witam
      mam pytanie
      wlasnie biore 2 opakowanie diany pod rzad, powodem takiej decyzji bylo to ze w
      ostatnim tygodniu poprzednego opakowania zapomnialam tabletki i w ulotce bylo
      zalecenia wziecia drugiego opakowania. Pytanie mam takie czy moge odstawic
      tabletki tydzien przed zakoczeniem tego drugiego opakowania i zrobic 7 dniowa
      przerwe bez problemu?
      oczekuje na szybka odpowiedz z gory dziekuje!
    • vero_nicze Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 29.12.07, 22:53
      czy jesli bralam miedzy 3/4 tyg antybiotyk bactrim forte przy diane 35 to
      powinnam sie dodatkowo zabezpieczyc? dzisiaj wzielam juz ostatnia tabletke. wiem
      ze jest to w ulotce ale nie jestem chemikiem zeby analizowac sklady....
    • pralkapierze Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 06.01.08, 15:38
      pierwszy listek juz za mna nie przyczytylam wrecz schudlam(ale po
      prostu mniej jem wiecej stresu mam i wiecej sie ruszam)tak jak nigdy
      nie bylo tradziku tak nie mam ale moje wlosy to istna tragedia do
      tej pory krecone i ladne zamienily sie w siano do potegi nie wiem co
      robic sa jakies sposoby?biore diane zeby obnizyc testosteron dziekiwink
      • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 07.01.08, 00:18
        hmmm na zdrowy rozum... jesli osobom z przetluszczajacymi sie wlosami przy
        dianie przetluszczaja sie wolniej, to osobie normalnowlosej loju bedzie za malo.
        Najlatwiej chyba zmienic sposob pielegnacji - poszukac czegos bardzo lagodnego
        do mycia i odzywek zamykajacych luske wlosa. Ostatnie plukanie robic chlodna
        woda. Nie suszyc suszarka, o ile to mozliwe.
    • pralkapierze Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.08, 11:25
      lekarz przepisalam mi diane z powodu wysokiego testosteronu okres
      wczesniej jesli co jakis czas okres sie pojawial to mozna bylo go
      nie zauwazyc ani brzuch nie bolal a jesli pojawil sie jakis maly
      pryszcz to tragedia a teraz w 1 dzien okresu brzuch mnie boli
      strasznie, pare dni temu mialam wysyp malych krosteczek
      wiem ze nie moge przerwac kuracji bo kiedys trzeba unormowac hormony
      ale kurde nie chce zeby bylo tak co miesiac
      • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.08, 17:27
        Ciekawe, masz na odwrot niz wiekszosc. Ale jako laikowi trudno mi sie
        wypowiedziec, czy tak powinno byc i czy sa to objawy porzadanych zmian, czy na
        odwrot. Chyba bedziesz musiala pomeczyc lekarza.
        • pralkapierze Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 11.01.08, 18:59
          najsmieszniejsza byla nasza rozmowa:
          -znikna Pani wypryski
          -ale ja ich nie mam
          -a ma Pani gdzies jakies dodatkowe owlosienie?
          -yyyy nie?

moze moj za wyskoki testosteron to taki moj urok ktorego leczyc sie
          nie powinno;/
    • gabi140114 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 14.03.08, 17:33
      co robić?zamiast osmego dnia wzielam siodmego dnia tabletke czyli o
      dzien za wczesnie. teraz mam wystapily u mnie plamienia. powinnam
      brac jeszcze siedem dni i teraz nie wiem czy odstawic - poczekac te
      siedem dni i osmego wziasc czy brac dalej do skonczenia tego
      listka...??? biore diane 35. Prosze o fachowa porade!!!
      • turzyca Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 14.03.08, 23:10
        fachowa porada to u lekarza, tutaj sa tylko doswiadczone amatorki.

Przerwe mozna dowolnie skracac, nie mozna jej tylko wydluzac. Po skroceniu
        reszta jest normalna tzn. w zaleznosci od potrzeb bierzemy jedno opakowanie,
        przerwa, kolejne lub tez rezygnujemy z przerwy.
        Za to plamienia sa niepokojace, nie powinno byc tego objawu - warto zagadnac
        lekarza przy nastepnej wizycie (ale to nie jest powod, zeby sie na te wizyte
        szybciej umawiac, chyba ze sytuacja bedzie trwala lub sie nasilala.)
    • chanel23 Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 21.04.08, 15:36
      Nie mam problemów z cerą/włosami/wagą itd a jak czytam to forum to głównie o to
      chodzi. Chciałabym tylko wiedzieć czy te tabletki są tak złe jak się o nich mówi
      czy to tylko czarny PR? Nie stosuję żadnej innej antykoncepcji oprócz tych
      tabletek, dziecka na razie nie planuje, ale boję się wpadki przez Diane. Jak
      oceniacie jej skuteczność?
      • turzyca Re: Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 21.04.08, 15:42
        Skutecznosc to one maja taka jak normalne tabletki. A czarny PR nie do konca
        jest czarnym PRem. Diane to nie tabletki antykoncepcyjne, to bardzo bardzo silne
        lekarstwo. Jesli nie ma potrzeby leczenia to nie powinno sie bez powodu obciazac
        organizmu.
        Ja bym zmienila i tabletki i lekarza, bo jak ktos przepisal Ci to jako zwykle
        pigulki anty to znaczy ze albo jest niedouczony albo nie ma zadnego poszanowania
        dla Twojego zdrowia.
        • anne241 Re: Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 27.06.08, 10:55
          Od tygodnia biorę Diane35, ale chodzę całe dnie zmęczona, padnięta jak nigdy.
          Czy jeśli przyjmuję je rano, to ma jakiś wpływ? Może lepiej od następnego listka
          brać na wieczor?
          • turzyca Re: Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 27.06.08, 13:08
            Sprobuj, jak nie pomoze, to porozmawiaj z lekarzem o zmianie.
            • ewelinkapmi Re: Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 20.07.08, 13:57
              zamierzam brać tabletki diane-35,ale obawiam sie ze nie sa one wystarczająco
              skuteczne?? zdziwiła mnie tez trochę ich cena..jeśli chodzi o takie tabletki to
              nie sa zbyt tanie??
              • turzyca Re: Czy te tabletki są naprawdę skuteczne? 20.07.08, 16:50
                A jako co je masz zamiar brac?
                Diane nie jest tabletkami antykoncepcyjnymi, ale lekiem o ubocznym dzialaniu
                antykoncepcyjnym. Dlatego jest taka tania, bo panstwo ja dotuje. Diana
                zabezpiecza w takim samym stopniu jak normalne pigulki antykoncepcyjne, ale
                jesli nie ma potrzeby leczenia to nie powinno sie jej brac tylko dla efektu
                antykoncepcyjnego, bo bardzo powaznie obciaza organizm.
    • kasia9297 Re: WSZYSTKO O DIANE -35 - pytajcie i radzcie 21.07.08, 12:08
      mam pytanie czy spózniał sie kiedyś którejś dziewczynie okres po
      tabletkach diane35?? skonczylam brać 2 z trzech serii (diana 35 -1
      seria 21 tab)po pierwszej serii maiłam automatycznie okres a teraz
      nie mam, nie uprawiałam seksu.dziekuje za odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka