Dodaj do ulubionych

Czy to PCO??

21.11.04, 15:01
Od ok 2 tygodni bolą mnie jajniki. Byłam u 3 lekarzy, pierwszy powiedział ze
wszystko OK, drugi powiedział że mam 'przeziębione jajniki' i dał Diclofenac
100mg, trzeci którego polecił mi znajomy potwierdził że jest to zapalenie
lewego przydatka, kazał brać ten Diclofenac,zobaczył zeszłoroczne wyniki usg
tv porozmawiał ze mną i dał skierowanie na kolejne USG TV ppodejrzewając PCO
lub endometrioze. Wiem że to zupełnie różne choroby, i diagnozuje się je po
badaniu laparoskopowym i po wynikach hormonów, ale wydaje mi się że lekarz
działa profilaktycznie - taką mam nadzieję. trochę się boję i dlatego proszę
Was (w miarę możliwości oczywiście) o wyjasnienie mi kilku rzeczy. Zacytuję
opis mojego zeszłorocznego usg i opiszę jak to u mnie jest, bo nie mam pojęcia
czy to mogą być objawy którejś z tych chorób.
"trzon macicy w prodozgięciu, grubość w dnie 29mm. Endometrium grubości 6 mm,
linijne, jednorodne, typu I. Jajnik prawy 27x11mm, jajnik lewy 34x18 mm. Oba
jajniki z dorbnymi pęcherzykami. Wolny płyn (-)"
Mam 20 lat, miesiączki raczej regularne (najkrótsza 25 , najdłuższa 32 dni)
trwają ok 5 dni. Brałam pigułki anty (Logest) przez ok 2 lata , skończyłam w
lutym. Moje miesiączki są bolesne, najbardziej w momencie rozpoczęcia
krwawienia (często mam też wtedy biegunkę :(, boli mnie podbrzusze (czuję
takie jakby napięcie) i często plecy w okolicy lędźwiowej. Trwa to ok 2-3
godziny i później ból ustępuje, i do końca dnia (czasami też w dniu następnym)
odczuwam lekki ból tzw. ćmiący. Od 3 dnia nic nie czuje. Miesiączki nie są
ani obfite, ani skąpe, raczej normalne. Zanim zaczęłam brać pigułki miałam
również podobne bóle miesiączkowe, przez okres kiedy brałam Logest też
zdarzało się parę razy kiedy nie czułam sie najlepiej ale mimo wszystko było
bardziej komfortowo. Ból odczuwam także przed miesiaczką, taki uczucie
zbliżajacego się okresu -napięty brzuch, wzdęcia itp. Czasami w trakie cyklu
również czuję kłucie (trwa to krótko, i raczej nie utrudnia mi specjalnie
życia) , myślę że może to owulacja, aczkolwiek nigdy tego nie obserwowałam, bo
mnie to nie interesowąło. Podobny bół (kłucie) odczuwam (rzadko) podczas
stosunku (też w konkretnych pozycjach), ale wtdy ból jest silniejeszy - z tego
co mi się zdaje zdarza się to, gdy jestem akurat po miesiączce i współżyję.
Do tej pory tylko jeden lekarz sugerował mi endometriozę, ale Pani stwierdziła
że zrobi mi badanie tylko jeśli bardzo chcę.
Dziś już 3 dzień biorę Diclofenac, ale mimo że mam zapalenie lewego przydatka
to boli mnie raczej z prawej strony i to tak jakby przy kościach lub kości,
czasmi na plecach. Dziś jest mój 28 dzień cyklu. proszę o jakąś porade, jakie
są objawy, czy mój ostatni wynik usg jest bardzo zły? Co myślicie.
Obserwuj wątek
    • oliwe Re: Czy to PCO?? 21.11.04, 19:36
      Jeśli chodzi o PCO to jedynym objawem, ktory mógły je sugerować jest stwierdzenie
      w obrazie usg drobnych pęcherzyków. Nie wspomina się czy brak jest tym samym dominującego
      i który to dzień cyklu. Co jest dość istotne. Trudno ocenić czy kłucie jajników
      w trakcie cyklu to owulacja. Nie piszesz czy obserwujesz przy tym obfity,
      przeźroczysty i ciągliwy śluz. Pozostałych dolegliwości nie można łączyć z PCO.
      To typowe objawy napięcie przedmiesiączkowego. Mialaś badania hormonalne?
      Albo monitoring cyklu? Tylko wtedy czegoś konkretnego się dowiesz.
      • fumcia84 Re: Czy to PCO?? 21.11.04, 22:33
        Nie miałam ani badań hormonalnych, chyba tylko na tarczycę (TSH i chyba FT4 -
        ale nie wiem czy to hormony ??) - TSH Vitros ECi 1.28 norma 0.46-4.68 uIU/ml,
        FT4 Vitros ECi 13.0 norma 10.0-28.2 pmol/l . Nie miałam też monitoringu cyklu.
        Nigdy wcześniej nie obserwowałam swojego cyklu więc nie wiem kiedy mam owulację,
        ale śluz o którym piszesz widziałam. Usg z tego co pamiętam było robione na
        początku cyklu, po miesiączce - czy to dobrze? Powiedz mi co może być przyczyną
        powstawania tych pęcherzyków? I czy sa inne choroby przy których one powstają?
        Lekarze u których byłam wcześniej nawet nie sugerowali PCO.
        • iwtryf Re: Czy to PCO?? 22.11.04, 10:43
          jesli masz grubosc endometrium 6 mm tuz po miesiazcze, to nastepuje u Ciebie
          przerost - endometrium to blona sluzowa macicy i to ona sie zluszcza podczas
          okresu, po ktorym powinna byc ciensza.

          pamietaj nie myl przerostu endometrium z endometrioza, to dwie rozne sprawy.

          Co do tych Twoich pecherzykow, to w sumie nie bardzo wiem, mi od razu napisal
          jajniki policystycznie zmienione, ale tez jest pytanie, czy jesli to jest
          podejrzewane pcos to czy usg robil dobry lekarz.

          a rowniez polecam dalsze badania, pozdrawiam
          • fumcia84 Re: Czy to PCO?? 22.11.04, 11:31
            A czy mozesz mi wytłumaczyć co się dzieje jak jest przerost endometrium? Czy to
            coś złego bardzo? Usga robiłam w Lux Medzie, badał mnie lek.med. Robert
            Bartkowiak (specjalista ginekologii i położnictwa), ja jeszcze spróbuję
            dokładnie poszukać w kalendarzykach może mam zaznaczone gdzies czy to było przed
            czy po miesiączce. Ale pamiętam że ten lekarz sam to poznał.
            • oliwe Re: Czy to PCO?? 22.11.04, 19:40
              Jeśli usg było po @ to endo jest zbyt duże ale pęcherzyki nie niepokojące, ponieważ
              tuż po miesiączce obraz może byc taki jaki jest w opisie. Tuz przed @ pęcherzyki też mogą byc takie gdyż może być po owulacji i sa w miarę jednakowe,
              choć dominujący jakiś być powinien. Wtedy z kolei endo jest w porządku.
              poza tym jeśli to było jedyne usg robione u ciebie to wogóle nie jest miarodajne,
              bo nawet u zupełnie zdrowych kobiet występują czasem zarówno cykle bezowulacyjne
              jak i niezłuszczona wystarczająco śluzówka.
                • oliwe Re: Czy to PCO?? 22.11.04, 22:07
                  To wszystko tłumaczy. Po anty jest krwawienie tzw z niedoboru, które nie powoduje
                  wystarczającego złuszczenia, a jednocześnie tabl anty zabobiegają wzrostowi pęcherzyków.
                  Zatem nie rozumiem skąd wogole pomysł z PCO.
                  • fumcia84 Re: Czy to PCO?? 22.11.04, 23:02
                    Czyli obecność pęcherzyków jest zupełnie normlana? A pomysł z PCO chyba dlatego
                    że to nowy lekarz, a ja nie pomyślałam, że dzieN cyklu w którym robiłam usg to
                    ważna informacja :)
                    • iwtryf Re: Czy to PCO?? 25.11.04, 14:32
                      no to wlasciwie chyba jest ok, jak mowi oliwe, natomiast co do przerostu
                      endometrium to jest to bardzo powazna sprawa. Jesli sie je "zapusci" to
                      konsekwencja jest rak endometrium. No ale oczywiscie jest to konsekwencja
                      wieloletniego zaniedbania, a nie kilkumiesiecznego. - M. in. dlatego mowi sie,
                      ze skutkiem pcosu jest rak end., bo jesli przez wiele lat nic sie nie robi i
                      nie ma regularnego zluszczania sluzowki to takie sa konsekwencje.

                      Ale sie nie martw, ja mam lekki przerost, ale nie panikuje, trzeba byc pod
                      dobra opieka. ;-)
    • fumcia84 Wyniki 01.12.04, 16:01
      Dziś byłam na usg. OM - 23.11.2004, trwała ok 5-6 dni i była dość skąpa.
      "Macica w przodozgięciu o niepowiększonym trzonie bez zmian ogniskowych w
      mięśniówce.
      Endometrium jednorodne szerokie do 7 mm.
      Prawy jajnik 25x19mm z pęcherzykiem o śr 16 mm.
      Lewy jajnik 30x22 mm z pęcherzykami o śr 8-10 mm.
      ślad wolnego płynu w zatoce Douglasa"

      Czy ktoś może mi pomóc zinterpretować?
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka