mariolka11 06.03.07, 23:10 Witam!Mam Zespół Gilberta,czyli podwyższona bilirubinę.Czy przy tym można stosować tabletki antykoncepcyjne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Zespół Gilberta a tabletki anty! 07.03.07, 09:45 wrzuć sobie w wyszukiwarkę hasło "zespół gilberta", a ponadto zapytaj swojego ginekologa oraz lekarza, który prowadzi leczenie twojego zespołu gilberta, w takim zakresie, to my tu porad nie udzielamy.. mogę jedynie wypowiedzieć się jako nielekarz, że choroby wątroby są przeciwwskazaniem do stosowania tabletek antykoncepcyjnych..ale podkreślam jeszcze raz, że ja lekarzem nie jestem, więc moje zdanie nie ma tu żadnego znaczenia..znaczenia ma zdanie TWOJEGO lekarza.. Odpowiedz Link
doral2 Re: Zespół Gilberta a tabletki anty! 07.03.07, 09:47 dr W.Kazimierak2005-11-29, 22:51 Można stwierdzić, że zespół Gilberta stanowi względne przeciwskazanie do stosowania hormonalnej antykoncepcji doustnej. Nie sposób jednak przyznać racji tym, którzy twierdzą, że jest to w jakiś sposób ryzykowne - bo wątroba, jeżeli nie jest chora to nie jest też tak w pełni zdrowa. Decydujące zatem mogą być labolatoryjne wykładniki uszkodzenia komórki wątrobowej przy próbie stosowania tabletek pod postacią wzrostu aktywności enzymów wątrobowych w surowicy (ASPAT, ALAT) wystarczy z wyszukiwarki skorzystać... Odpowiedz Link