kakaobezmleka 08.09.09, 12:32 Kilka dni temu dowiedzialam si,ze mam mrkh. zespol rokitanskiego w skrocie.co to jest i jak to sie leczy. Panie doktorze pomoże mi Pan? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek_tomaszewski Re: witam wszystkich 14.09.09, 13:07 Izolowany brak pochwy i szyjki macicy należy do najrzadszych wad rozwojowych narządu płciowego. Rozpoznania dokonuje się najczęściej z chwilą rozpoczęcia miesiączkowania. Brak fizjologicznego kanału (pochwa) odprowadzającego krew miesiączkową powoduje wystąpienie charakterystycznej grupy objawów, do których poza pierwotnym brakiem miesiączki, należą cyklicznie pojawiające się bóle w miednicy mniejszej, a później w całej jamie brzusznej. Jest to wynikiem gromadzenia się wydzieliny w macicy, jajowodach oraz jej wstecznego wypływu do jamy otrzewnowej, czego częstą konsekwencją bywa powstanie zaawansowanej endometriozy. Podstawą rozpoznania jest badanie ginekologiczne oraz ultrasonograficzne, a w najtrudniejszych przypadkach nieodzowne staje się wykonanie rezonansu magnetycznego lub laparoskopii. Dotychczas nie opracowano referencyjnej metody leczenia wrodzonego braku pochwy i szyjki macicy przy zachowanej prawidłowej macicy zawierającej endometrium. Wrodzony brak pochwy i szyjki macicy towarzyszy najczęściej całkowitemu brakowi macicy lub obecności szczątkowych rogów macicy bez endometrium jako część zespołu Mayer-Rokitanski-Küstner-Hauser. Często współistnieją z tą anomalią wady dotyczące dróg moczowych i kręgosłupa. Izolowany brak pochwy i szyjki macicy przy obecności normalnego trzonu macicy z czynnym endometrium należy do najrzadszych, a jednocześnie obarczonych ryzykiem bardzo poważnych powikłań wad rozwojowych. Opisywana wada uznawana jest za jedną z najtrudniejszych do skorygowania i dlatego często bywa powodem usunięcia macicy. Odtworzenie i utrzymanie drożności brakującego połączenia pomiędzy zarośniętą macicą a płytkim zachyłkiem pochwy uznawane jest za trudne do osiągnięcia. Operacje wytworzenia brakującej pochwy i odtworzenie jej połączenia z zarośniętą macicą dają możliwość połączenia dwóch zasadniczych celów: przywrócenia funkcji seksualnej oraz stworzenia warunków do przyszłej prokreacji. Takie postępowanie zapewnia chorej poczucie pełnej wartości i sprzyja normalnemu funkcjonowaniu w społeczeństwie. Burzliwy rozwój technik wspomaganego rozrodu istotnie zwiększających szanse zajścia w ciążę, także w tych przypadkach daje ogromne szanse urodzenia zdrowego dziecka. Istnieje wiele sposobów wywarzania brakującej pochwy poprzez zachowawczą metodę Frankego, Vecchetiego do skomplikowanych technik operacyjnych przy wykorzystaniu przeszczepów skórnych, ściany pęcherz moczowego, fragmentu jelita cienkiego czy substancji syntetycznych. Każda z tych technik ma zwolenników i przeciwników, wady i zalety. Jednak do chwili obecnej nie znaleziono uniwersalnej metody referencyjnej. Wyboru sposobu wytwarzania pochwy należy dokonać w zależności od wieku pacjentki, chęci podjęcia współżycia i indywidualnych oczekiwań. Podczas gdy samo wytworzenie pochwy niezależnie od wybranej metody nie stwarza większych trudności, problemem staje się utrzymanie drożności w miejscu brakującej szyjki macicy. Opisywane są przypadki użycia fragmentu pęcherza moczowego, jak również substancji syntetycznych do pokrycia wytworzonej przetoki. Tak wiec czeka Panią zabieg operacyjny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: witam wszystkich IP: *.147.238.220.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.02.10, 09:35 Szukam materiałów na ten temat. Zależy mi na kontakcie z osobami, które mają zespół Rokitańskiego. Problem dotyczy mojej 17 letniej córki. Jakie kliniki w Polsce i za granicą mają największe doświadczenie w operacjach odtwórczych pochwy. Bardzo proszę o informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: witam wszystkich IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.10, 22:25 witam bardzo chetnie Pani pomoge ja przeszłam taki zabieg w Polsce polecam kontak t z klinika ginekologiczna w Poznaniu i profesorem Frebe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: witam wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 07:47 dziękuję serdecznie.Rozważałam właśnie Poznań lub Łódź (prof.A.Malinowski).Szykujemy się do operacji na lipiec-sierpień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: witam wszystkich IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.10, 22:27 zdecydowanie klinika w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
wio.letta Re: witam wszystkich 29.07.10, 21:38 czy ktos moze mi pomoc mam kilka pytan zwiazanych z tym zespolem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maleńka Witam IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.08.10, 16:22 ja również mam mrkh, ale nie przechodziłam operacji, ponieważ lekarze stwierdzili, że w moim przypadku "zachyłek" pochwy jest na tyle duży, że da się go mechanicznie rozciągnąc i faktycznie mieli rację, gdyż na chwilę obecną mogę współżyc bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
wio.letta Re: Witam 06.08.10, 19:38 Czy ktos by mi mogl powiedziec jak wyglada wspolzycie po takiej operacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Witam IP: *.183.180.214.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.08.12, 23:08 jeśli są chęci do współżycia to po tej opetacji będzie to tylko przyjemność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Witam IP: *.play-internet.pl 07.05.14, 21:59 Witam. Czy możesz mi powiedzieć w jaki sposób wytworzylas pochwe ,jakiego rozszerzadla urzylas?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: witam wszystkich IP: *.ms.lnet.pl 04.04.16, 17:37 Szanowna Pani, Widzę, że post opublikowała 5 lat temu, ale gdyby Pani chciała wiedzieć coś jeszcze to zapraszam do kontaktu : aga2906@vp.pl Aktualnie jestem po zabiegu wytworzenia pochwy w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś