Dodaj do ulubionych

pytanie o metody badań chlamydii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 21:44
Panie Doktorze, mam pytanie dotyczące metody badań
chlamydii-immunofluorescencji i PCR. Pierwszy raz robiłam metodą
immunofluorescencji (wymaz z cewki) i wyszła mi dodatnia chlamydia.
Przeleczyliśmy się z mężem i kolejne badania-po 4 i 6 tyg. robiliśmy już
PCRem. Wszystko wyszło negatywnie (2 moje wymazy i jeden męża). W ciągu tych
trzech miesięcy przeczytałam wiele artykułów na temat chlamydii i metod jej
wykrywania. Skoro metoda immunofluorescencji ma tak duży odsetek błędu
dlaczego nie informuje się o tym pacjentów. Czy ma Pan jakieś doświadczenia w
związku z tym problemem? Czy mogłabym jakoś dojść do tego czy tę chlamydię
faktycznie miałam, czy nie? Problem jest dla mnie istotny w obliczu przyszłej
ciąży-czy powinnam jeszcze wydawać pieniądze i sprawdzać ciągle czy tego nie
mam. Dziękuję z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: Int. Re: pytanie o metody badań chlamydii IP: *.tpnet.pl 15.11.09, 22:13
      forum.chlamydioza.pl/portal.php
    • packigo Re: pytanie o metody badań chlamydii 16.11.09, 15:11
      Dzięki ale to forum przeznaczone jest głownie dla "posiadaczy" chlamydia
      pneumoniae, a to zupełnie coś innego. Umiem korzystać z wyszukiwarki i
      przeczytałam bardzo wiele na ten temat. Niestety dalej mętlik w głowie, trudno
      uwierz mi znaleźć lekarza który się w tym dobrze orientuje.
    • jacek_tomaszewski Re: pytanie o metody badań chlamydii 24.11.09, 11:51
      Mam „pewne” doświadczenie i nawet jestem autorem rozdziału w najnowszym
      podręczniku dotyczącym również i tego problemu. Poniżej fragmenty tej monografii
      dotyczacy interesujących Panią informacji. Co do odsetka wyników negatywnych lub
      fałszywie dodatnich w testach p/chlamydiowych to pytanie powinna Pani zadać
      producentowi zestawu lub laboratorium które zaproponowało Pani takie oznaczenie.
      Metoda immunofluorescencji jest czułą metodą, ale nie jest rutynowo wykonywanym
      oznaczeniem w testach przesiewowych ze względu na fakt, iż warunkiem
      wiarygodnego rozpoznania infekcji jest adekwatna liczba ciałek elementarnych
      chlamydia w pobranym materiale biologicznym. Pozdrawiam.

„...zakażenie Chlamydia trachomatis (CT), obok zakażeń wirusem brodawczaka,
      należy do najczęstszych chorób przenoszonych drogą kontaktów seksualnych u
      ludzi. W roku 2002 tylko w USA odnotowano 834 555 udokumentowanych przypadków
      zakażenia CT. Szacuje się, że tylko w tym jednym kraju dochodzi rocznie do 3-4
      milionów nowych zachorowań a na świecie liczba ta jest zbliżona do około 90
      milionów. Większość z tych infekcji nigdy nie została odnotowana. Odsetek
      pacjentek skolonizowanych przez CT wynosi od kilku do kilkudziesięciu procent
      ogółu populacji kobiet w zależności od kraju w którym dokonywano analizy
      epidemiologicznej. Jednak tylko co piąta z nich przechoruje objawową infekcję CT
      a z powodu nawrotu schorzenia do lekarza zgłosi się ponownie nawet 30-50 %
      leczonych wcześniej kobiet. Zakażenia CT częściej dotyczą kobiet młodych, rasy
      czarnej, o niskim statusie socjoekonomicznym, nieródek, wcześnie
      rozpoczynających współżycie płciowe, posiadających wielu partnerów seksualnych,
      prowadzących ryzykowane zachowania seksualne, niestosujących antykoncepcji
      barierowej oraz palących marihuanę. W populacji kobiet europejskich częstość
      występowania zakażenia CT wynosi od 1.7% do 17%. Najbardziej zagrożoną grupą
      stanowią nastolatki (46%) oraz młode kobiety pomiędzy 20 a 24 rokiem życia
      (33%). Częstość występowania zakażenia CT wśród kobiet ciężarnych waha się w
      granicach od 2.7% do 35% a nawet 50% procent. Najniższe wskaźniki chorobowości
      na tle infekcji CT u kobiet ciężarnych odnotowano w krajach skandynawskich,
      gdzie już od ponad dwudziestu lat prowadzi się systematyczne badania przesiewowe
      w kierunku chlamydiozy. W przypadku mężczyzn szczyt zachorowania na CT przypada
      na 20-24 rok życia. Następnie odsetek zakażeń maleje, by osiągnąć najniższe
      wskaźniki około 50 roku życia. U 50 % mężczyzn i 80 % kobiet zakażenie CT ma
      przebieg bezobjawowy. Faktyczna liczba przypadków zachorowania na chlamydiozę w
      Polsce nie jest znana i prawdopodobnie znacznie przewyższa liczbę odnotowanych
      zachorowań. Jest to związane zarówno z brakiem sprawnie działającego systemu
      ewidencji chorób przenoszonych drogą płciową (liczne przypadki leczone i nie
      zgłaszane), jak i z ograniczeniami wynikającymi z braku schematów dotyczących
      wykrywania i terapii zakażeń. Szacunkowy odsetek pacjentek wymagających leczenia
      wynosi w naszym kraju od 4.3%-50% procent, w zależności od grupy wiekowej,
      miejsca zamieszkania (miasto/wieś) i wzorca aktywności seksualnej.

CDN.
      • jacek_tomaszewski Re: pytanie o metody badań chlamydii 24.11.09, 11:52
        Identyfikację zakażenia chlamydialnego umożliwiają liczne metody laboratoryjne
        (vide tabele ponizej). Idealny test wykrywający kolonizację ustroju ludzkiego
        przez CT powinien charakteryzować się wysoką czułością (>90%) oraz
        specyficznością (>99%). Najstarszą z metod jest wykrywanie patogenu w
        mikroskopie świetlnym. Czułość i specyficzność oceny mikroskopowej nie jest
        satysfakcjonująca. Hodowle komórkowe pozwalają na wykrycie ciałek inkluzyjnych
        CT, jednak, pomimo 100% specyficzności metody, nie jest ona aktualnie rutynowo
        stosowana w praktyce klinicznej. Do czułych metod wykrywających antygeny
        powierzchniowe Chlamydia trachomatis należą testy immunofluorescencyjne (Direct
        Fluorescent Antibody Assay; DFA), immunoenzymatyczne (ELISA) oraz metody oparte
        na wykrywaniu kwasów nukleinowych. Metody oparte na amplifikacji kwasów
        nukleinowych CT (Nucleic Acid Amplification; NAA) charakteryzują się najwyższą
        czułością i specyficznością. Uzyskanie materiału biologicznego dla tej ostatniej
        metody może odbyć się bez badania ginekologicznego. Zakażenie wywołane przez
        Chlamydia trachomatis często współistnieje z innymi chorobami przenoszonymi
        drogą płciową. W związku z tym u pacjentki, u której zostanie potwierdzona
        infekcja CT należy rozważyć wykonanie dodatkowych badań przesiewowych w kierunku
        innych zakażeń przenoszonych drogą płciową: rzeżączki, kiły, wirusowego
        zapalenia wątroby typu B i C oraz HIV.
        Rekomendowanym miejscem do pobrania materiału biologicznego w kierunku
        potwierdzenia/wykluczenia infekcji CT u kobiet jest kanał szyjki macicy. W celu
        wykrycia nosicielstwa CT wymazy diagnostyczne można pobierać ujścia zewnętrznego
        cewki moczowej, okolicy odbytu oraz wewnętrznej powierzchni górnej i dolnej
        powieki spojówki oka. Wykrycie materiału genetycznego CT w zainfekowanych
        komórkach obecnych w moczu, wydzielinie pochwy, gruczołu krokowego, nasieniu,
        łzach, płynie stawowym, płynie owodniowym oraz skolonizowanych tkankach
        umożliwia metoda PCR. Czułość tego badania zależy od prawidłowej techniki
        pobrania materiału komórkowego.
        Wskazaniami do przeprowadzenia diagnostyki laboratoryjnej w kierunku
        potwierdzenia/wykluczenia kolonizacji CT są:
        • objawy zakażenia układu moczowo-płciowego typowe dla CT
        • zapalenie spojówek na tle CT
        • dolegliwości, których przyczyną może być nierozpoznane zakażenie CT (zapalenie
        narządów miednicy mniejszej, zapalenie stawów u kobiet w okresie rozrodczym,
        przewlekły ból w miednicy mniejszej, niepłodność jajowodowa, zapalenie
        najądrza/jądra u partnera seksualnego, zapalenie spojówek niewyjaśnionego
        pochodzenia)
        • Pozytywny wywiad epidemiologiczny w kierunku kontaktów seksualnych z partnerem
        - bezobjawowym nosicielem lub leczonym z powodu objawowego zakażenia CT
        • Skrining w kierunku bezobjawowego nosicielstwa CT u kobiet poniżej 25 roku życia
        • Profilaktyka zakażenia CT u kobiet rozpoczynających współżycie z nowym
        partnerem lub prowadzących ryzykowne zachowania seksualne, nie stosujących lub
        sporadycznie stosujących barierowe metody regulacji poczęć
        • Skrining w kierunku bezobjawowego nosicielstwa CT u kobiet w okresie ciąży
        • Wykluczenie infekcji CT u kobiet przed zabiegami ginekologicznymi lub
        położniczymi ( np. hysteroskopia, hysterosalpingografia, poronienie zabiegowe,
        wyłyżeczkowanie macicy po poronieniu, założenie wkładki wewnątrzmacicznej,
        techniki rozrodu wspomaganego medycznie: inseminacja wewnątrzmaciczna, IVF-ET).
        • jacek_tomaszewski Re: pytanie o metody badań chlamydii 24.11.09, 11:53
          Co do częstości badan w kierunku infekcji chlamydialnych. Jest to standard
          postępowania i albo się go akceptuje abo nie. Jeżeli nie prowadzi Pani
          ryzykownych zachowań seksualnych i jest Pani pewna „wiarygodności” partnera to
          wybór opcji profilaktyki należy do Pani. Chlamydioza jest problemem raczej
          nastolatek rozpoczynających współżycie ale oczywiście niekiedy dotyczy to kobiet
          dojrzałych. Jednak ryzyko to związane jest tylko i wyłącznie z indywidualnym
          profilem zachowań seksualnych Pani i Pani partnera. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka