Dodaj do ulubionych

wcześniejszy "okres" przy tabletkach

03.02.08, 16:48
witam,
jestem w trakcie drugiego opakowania Yasminelle. we wtorek biorę ostatnią tabletke a dzisiaj zaczęło mi sie skąpe krwawienie. Przy poprzednik opakowaniu było tak samo - dwa dni przed ostatnia tabletką krwawienie, niezbyt obfite, mniej więcej przez tydzien. Co może powodować ze rozpoczyna sie ono wcześniej niz powinno? czy to może oznaczac coś niepokojącego? Dodam, że to moje pierwsze tabletki, służą mi poza tym bardzo dobrze, tylko przy pierwszym opakowaniu miałam dwa dni plamienia w środkowym tygodniu. dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: wcześniejszy "okres" przy tabletkach 03.02.08, 17:35
      Takie powtarzajace sie plamienie sa niepokojace i moga swiadczyc o zlym dobraniu
      tabletek. Ktos chyba tutaj wspominal, ze nie mial nawet efektu antykoncepcyjnego.
      Pomarudzilabym lekarzowi.
      • querejeta Re: wcześniejszy "okres" przy tabletkach 03.02.08, 17:50
        jej, no to jak nic do lekarza, bo "brak efektu antykoncepcyjnego" brzmi
        przerazajaco. mimo wszytsko nie panikuje jeszcze, bo przyszlo mi do glowy ze
        takie plamienie moze byc normalnym, wspomnianym w ulotce skutkiem ubocznym,
        ktory pojawia sie szczegolnie na poczatku przyjmowania tabletek.
        • turzyca Re: wcześniejszy "okres" przy tabletkach 03.02.08, 18:14
          Masz racje plamienia nie sa niczym szczegolnym i czasem sie zdarzaja. Dobrze, ze
          czytasz ulotke. smile

Co mnie niepokoi to fakt, ze dwa razy dostalas krwawienie w tym samym czasie,
          krotko przed koncem opakowania. Nie jestem lekarzem, nie moge wyrokowac, ale mi
          sie nie podoba.
          Tym bardziej ze bierzesz yasminelle, a ja odnosze na tym forum wrazenie, ze
          akurat kobiety stosujace yasmin i yasminelle czesciej, niz statystyczna
          przecietna, maja zle dobrane tabletki. Nawet wiem dlaczego - akurat te dwa
          specyfiki sa ostro reklamowane.

Moge sie mylic, to sa tylko moje laickie odczucia, ale lepiej popytac lekarza
          niz przygotowywac sie za kilka miesiecy do porodu.
          • keltoi Marudź lekarzowi 04.02.08, 01:19
            Od tego on tam w gabinecie siedzi. wink

Ja brałam pełen przekrój - Diane (tragedia, 20 kilo in plus w ciągu roku), Logest (waga spadła, ale zaczęłam wściekle trądzikować), Cilest (waga stop, trądzik stop, owłosienie fast forward), Harmonet (waga bez zmian, trądzik bez zmian, lekarka każe przerwać, zaczynam powoli wyglądać jak facet..), dopiero tu nastąpiło prawidłowe rozpoznanie i zaczęłam brać właśnie Yasmin.
            Cerę mam taką, że się nie mogę napatrzeć (wreszcie...), wyglądam jak kobieta, nie muszę co trzy tygodnie latać na depilację. Niestety, to choroba, więc mocno atletycznej budowy nie zmienię, ale na szczęście równoważę to klasyczną "klepsydrą" wink Lekarz mnie uświadomił, że może i miałam przejścia z wagą i trądzikiem, ale tylko dzięki braniu tabletek od 14 (!) roku życia jestem normalna. Na pytanie co ma na myśli, odpowiedział: "Wie Pani, jak przychodzi do mnie niski, otyły, łysy facecik z wąsami i mówi, że nazywa się Janina Kowalska..". Też tak mogłam mieć.. :shivers: Ale choroby da się leczyć ^_^

Po pierwsze zrób wywiad wśród ginekologów w swoim mieście i idź do najlepszego, nawet za cenę wysokich opłat. Wizyta dwa razy w roku Cię nie zrujnuje, a będziesz spokojna. Ja za pierwszą zapłaciłam 150, za każdą następną płacę 50, ale facet ratuje mi życie i to dosłownie... A tabletki mam dobrane "na miarę", żadnych odchyłów, zmian nastrojów, odbić fizjologicznych - oprócz tych naturalnych dla każdej baby wink W komplecie dostaję usg, cytologię i wszystkie badania tych świństw, co to się mogą zdarzyć - od jakichś drożdży po WR - przy każdej wizycie! Warto smile
            • querejeta Re: Marudź lekarzowi 04.02.08, 13:45
              dziękuje ogromnie za odpowiedzi.
              stan na dzis: winkplamienie minimalne i lekki bol brzucha jak przy poczatku
              okresu, ktory jednak nijak nie powinnien sie dzis zaczynac. koniecznie muszę
              poszukac dobrego lekarza, bo te tabletki zostały mi przepisane po 10 minutowej
              wizycie ("a może Yasminelle pani chce, to najpopularniejsze teraz tabletki wśród
              młodych dziewczyn..')
              • keltoi Osz Ty w życiu! 04.02.08, 14:48
                querejeta napisała:
                > koniecznie muszę
                > poszukac dobrego lekarza, bo te tabletki zostały mi przepisane po 10 minutowej
                > wizycie ("a może Yasminelle pani chce, to najpopularniejsze teraz tabletki wśró
                > d
                > młodych dziewczyn..')

No jak takie teksty słyszę, to mi się ciśnienie podnosi... kopnij w rzyć, aż zaskrzeczy i omijaj szerokim łukiem!! Może coś jeszcze Ci zapisze, bo popularne - ja wiem, Tramal?

Poszukaj białej listy ginekologów dla swojego miasta, wypytaj wśród znajomych (dla obu stron - kogo wybrać i kogo omijać), dostaniesz środek, który będzie dopasowany, a nie z rodzielnika koncernu wink
              • f_emmefatale No ładnie... 29.02.08, 20:37
                Ja biorę Yasmin- wczoraj zaczęłam drugie opakowanie.
                Tabletki też na miarę - miałam nakaz zbadania moczu i wydolności wątroby,
                zemdlałam po pobieraniu krwi na korytarzu przychodni,ale opłaciło się - wiem,że
                cholesterol mam poniżej minimum i pani doktor powiedziała,że chyba jestem
                długowieczna wink

Dostałam listę tabletek i powiedziała,że mogę sobie wybrać,bo ma świetne wyniki.
                zależało mi tylko na tym,by nie urósł mi biust i by nie przytyć.
                No i zdecydowałyśmy,że mam skłonności do zmian nastrojów i Yasmin będzie lepsze
                niż Yasminelle.
                koleżanka tydzień wcześniej też była po pierwsze tabletki i okazało się,że ma
                problemy z krzepliwością krwi i dostała tabletki,które miały jej to trochę wyrównać.

Byłaś badana?
                Niby w pierwszych 3 miesiącach krwawienie może występować w trakcie cyklu,ale to
                trochę dziwne,że zaczyna dziać się to regularnie przed przerwą.
                Ja bym szła do lekarza jak nic.
                najlepiej do innego lekarza...
    • camilkaaa Re: wcześniejszy "okres" przy tabletkach 29.02.08, 18:03
      ja tez mam taki problem. Zaczełam brac tabletki Cyprest jak to pierwszy raz przy tabletkach miałam troszke brazowatej wydzieliny. I wlasnie dzis dostałam okres, a zostały mi jeszcze 2 tabletki?? dlaczego??
      • dziubasekk Re: wcześniejszy "okres" przy tabletkach 29.02.08, 20:16
        Pewnie z podobnych powodów co reszta...Źle dobrane pigułki!
        Byłam młoda i głupia,i też godziłam się na : 'to może teraz te spróbujemy?Weźmie pani 2 opakowania,a jak będą złe to będziemy dalej myśleć...'
        Jak sobie pomyślę to mnie skręcauncertain
        Wszystkie piguły które brałam miały podobną ilość tych samych hormonów i dlatego na wszystkie źle reagowałam.
        Biorę Yasmin i to są pierwsze pigułki których nie czuję,że biorę big_grin
      • turzyca Re: wcześniejszy "okres" przy tabletkach 29.02.08, 21:01
        camilkaaa a dlaczego Ty wlasciwie bierzesz Cyprest? Wiesz, ze to lek a nie
        pigulki antykoncepcyjne i nie powinno sie go brac bez wyraznych wskazan, bo dosc
        powaznie obciaza watrobe?
    • nikasob Re: wcześniejszy "okres" przy tabletkach 01.03.08, 09:24
      Ja wczoraj wzięłam ostatnią tabletke yasminelle z pierwszego
      opakowania. A dwa dni temu byłam u gin. Widział, że zaczęłam plamić,
      zanim sama się o tym dowiedziałam wink i powiedział że to zupełnie
      normalne, szczególnie przy rozpoczęciu stosowania antykonc.
      Yasminelle służą mi narazie jak żadne inne.
    • querejeta Re: wcześniejszy "okres" przy tabletkach 01.03.08, 17:46
      dziekuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi. błagam nie bijcie, ale nie poszłam
      jeszcze do lekarza gdyż postanowiłam poczekać do końca trzeciego opakowania. I
      znów dziej sie to samo - ostatnią tabletkę biorę we wtorek a dziś już mam
      minimalne plamienie i generalnie wrażenie początku okresu. skaranie boskie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka