Dodaj do ulubionych

badania okresowe

14.12.03, 20:33
Biore od 7 miesiecy Harmonet - sa to moje pierwsze pigulki. Chcialabym zrobic
odpowiednie badania okresowe zeby sparwdzic czy wszsytko jest w porzadku,
najlepiej zebym mogla pojsc z wynikami od razu do lekarza.
Jakiego rodzaju badania powinnam wykonac? Probe watrobowa i badania jakis
konkretnych hormonow we krwi? A moze cos jeszcze? Prosze poradzcie mi z
wlsnego doswiadczenia.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • moboj Re: badania okresowe 20.12.03, 16:45
      ja zwykle robię morfologię, ob, transaminazy (czyli próby wątrobowe), badanie
      układu krzepnięcia (bardzo ważny wskaźnik podczas brania pigułek) i dla
      pewności jeszcze bilirubinę (u niektórych osób bilirubina idzie w górę podczas
      brania pigułek). takie badania robię zwykle co półtora roku, co dwa lata, choć
      wyniki morfologii dostaję co trzy miesiące po oddaniu krwi w stacji
      krwiodawstwa.
      • kamaoka Re: badania okresowe 28.12.03, 14:58
        ktore z tych badan sa platne?
        pzdr
        • moboj Re: badania okresowe 28.12.03, 18:36
          jeśli nie masz skierowania od swojego lekarza to płatne są wszystkie (koszt
          około 50 złotych).
    • ann.k Re: badania okresowe 29.12.03, 15:54
      Idź do lekarza po skierowanie. I tak za wszystko zapłacisz, ale przynajmniej
      zadecyduje co musisz zbadać.
      Ja badałam dwa tygodnie temu:

FSH, E2, progesteron, prolaktyne (z hormonów)
      do tego morfologia pełna (z OB)
      transaminaza (próby wątrobowe)
      poziom cukru we krwi

ale najważniejsze to robić badanie "na czytso", to znaczy musisz przerwać
      branie pigułek, odczekać przynajmniej jeden cykl, a najlepiej dwa i dopiero
      wtedy robić badania (na pewno sie to tyczy hormonów). inaczej dostaniesz
      zafałszowane wyniki;
      ja robiłam w połowie drugiego cyklu bez pigułek i jeszcze miałam nietypowe
      (dużo za niskie) FSH;
      • sahteene Re: przerwa????? 13.01.04, 20:43
        Dzieki dziewczyny za odpowiedzi smile
        No wlasnie - robic badania w pzrerwie - Czy zrobienie pzrerwy 3 miesiecznej jak
        zaleca mi lekarz jest dobrym rozwiazaniem?
        Biore pigulki jak juz pisalam 7-8 miesiecy, za 3-44 miesiace mam zalecenie
        zrobienia 3 miesiecznej przerwy. Czy to nie rozreguluje mi organizmu? Czy jest
        to konieczne? Lekarz twierdzi, ze powinnam zeby potem nie bylo ewentualnych
        komplikacji jezeli jajniki sie nie odblokuja. Nie che ryzykowac, z drugiej
        strony jednak mam duze opory co do skutecznosci prezewatyw na ten czas.
        • moboj Re: przerwa????? 15.01.04, 12:00
          sahteene napisała:

> Dzieki dziewczyny za odpowiedzi smile
          > No wlasnie - robic badania w pzrerwie - Czy zrobienie pzrerwy 3 miesiecznej
          jak
          >
          > zaleca mi lekarz jest dobrym rozwiazaniem?

jeśli robisz zwykłe badania krwi to przerwa nie jest konieczna. przerwę robi
          się, kiedy bada się poziom hormonów

> Biore pigulki jak juz pisalam 7-8 miesiecy, za 3-44 miesiace mam zalecenie
          > zrobienia 3 miesiecznej przerwy. Czy to nie rozreguluje mi organizmu? Czy
          jest
          > to konieczne?

pewnie wcześniej o tym pisałam: co lekarz to pogląd. moja lekarka jest bardzo
          dobrze wykształconym lekarzem, zna się na rzeczy, mam do niej wielkie zaufanie.
          ona jest zdania, że robienie przerwy po zaledwie kilku miesiącach brania
          pigułek jest niepotrzebne, jeśli nic złego nie się nie dzieje. równie bzdurne
          wydają jej się zalecenia robienia przerw co roku.
          • ann.k Re: przerwa????? 15.01.04, 21:46
            A moim zdaniem nie sa bzdurne. Jeśli się bierze pierwszy raz w życiu pigułki,
            dobrze jest zrobić po roku przerwę i sprawdzic jak zareaguje organizm. Bywa, że
            nie zaczyna miesiączkować nawet do kilku miesięcy. Wówczas warto się zastanowić
            czy aby na pewno antykoncepcja hormonalna jest najlepszym rozwiązaniem. A na
            pewno czy ta konkretna. Potem, jeśli organizm zareaguje bezbłędnie, można sobie
            okres brania wydłużać. Takie jest moje zdanie i mojej lekarki. Hormony to nie
            zabawka. To poważna ingerencja w organizm i osobiscie czułabym się źle nie
            sprawdzając czy aby na pewno wszystko jest ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka