medzi1 02.04.05, 18:37 mam pytanie czy ktoras z dziewczyn bierze te leki rownoczesnie??? moj lekach mi przepisal chyba jakos dawke konska czytam to forum i niekt nie bral az tyle lekow na raz. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwtryf Re: androcur diana i spironol 08.04.05, 01:09 wiesz co diane to octan cyproteronu z lewonogestrelem, androcur to sam cyproteron. Androcur powinno sie stosowac razem ze srodkami antykoncepcyjnymi (a diane, pomimo ze jest lekiem to tez tak dziala), wiesz mozna by sie bylo zastanowic nad koniecznoscia stosowania ich razem, natomiast moze jest to zwiazane z Twoimi wynikami badan, bo i diane i androcur dzialaja silnie antyandrogennie, mozna by sie zastanowic nad zmiana diane na lagodniejszy antyandrogen (ale mowie, my nie znamy Twoich wynikow, i moze lekarz wie najlepiej) co do samego spironolu to wskazuje na to ze masz jakies problemy z nadnerczami i gospodarką elektrolitowa organizmu, mozliwe ze nie znalazlas u nikogo takiego zestawu, bo moze nikt nie ma poza problemami z androgenami problemow z elektrolitami... jednak pamietaj (z reszta powinnas miec to napisane na ulotkach, androcur zawsze z anty... chyba ze wycieli Ci wczesniej macice, albo jestes mezczyzna ktory leczy sie na zbyt wysoki poped seksualny...) pozdrawiam Odpowiedz Link
iwtryf Re: androcur diana i spironol 08.04.05, 01:13 i tak dla otuchy ja na razie biore harmonet, metformine, vitamine E i moze zaczne cos na nadnercza i mam zapowiedziane, ze jesli harmonet i metformina nie pomoga to jeszcze dojdzie jakis androcur lub cos takiego... a i czasem wyskakuje mi uczulenie po metforminie wiec powinnam brac jakie sleki przeciwhistaminowe i to tylko zwiazane z pcos... (koszmar czasem czuje sie jak odpadek genetyczny, a czasem jak jeden z glownych darczyncow aptek...) Odpowiedz Link
iwtryf Re: androcur diana i spironol 08.04.05, 01:17 i znow ja ;-) wyczytalam wlasnie na niemieckiej stronie, ze na pryszcze tez wlasnie dobrze dziala ten spironol, wiec moze nie masz problemow z nadnerczami, a jedynie okropne pryszcze ;-( www.pco-syndrom.de/ Odpowiedz Link
iwtryf Re: androcur diana i spironol 08.04.05, 01:19 choc tak na prawde to nie wiem dlaczego lek moczopedny moze poprawiac cere... chyba ze tez jest to zwiazane ze zbyt duza iloscia potasu i sodu... hmm nie wiem.. ale nie powiem, zaciekawilo mnie to... Odpowiedz Link
medzi1 Re: androcur diana i spironol 09.04.05, 16:21 moje wyniki to FSH 5,99 mlU/ml, LH 16,8 mlU/ml prolaktyna 6,97 ng/ml dhea- so 166 ug/dl testosteron 103 ng/dl nie mialm robiony wiecej badan tylko jeszce usg ginekologiczne i mam powqiekszone jajniki i torbiele lekarz mi zmienil diane na mercilan nie mam syfuf nie wiem dalej dlaczego mam takia duza dawke tych lekow androcur zarzywam tylko przez 10 dni po pol tabletki spironol caly czas chyba sie odezwe do ciebie na gg widze ze znasz sie na rzeczy Odpowiedz Link
iwtryf Re: androcur diana i spironol 10.04.05, 00:27 dziwne te ilosci test. tzn. te decylitry, norma dla ml jest taka: 0,1 - 1,1 ng/ml wiec jezeli przelicznik bedzie zgodny z zasadami objetosci to powinnas sie miescic w normie co do dhea-s - to tez jakies dziwne sa te jednostki... nie potrafie Ci odpowiedziec co do fsh i lh sa w normie, jesli robilas je w fazie folikularnej cyklu i jesli w jednym dniu to jednoznacznie wskazuja na pcos Odpowiedz Link
partytura Re: androcur diana i spironol 22.07.05, 01:31 Spironol to lek moczopedny-antagonista aldosteronu(najczesciej uzywany w kardiologii),ktorego efektem ubocznym jest dzialanie antyandrogenne. W leczeniu PCOS wykorzystuje sie wlasnie ten drugi efekt(w kardiologii uwazany za uboczny) wszystko zalezy od dawki i celu,ktory chcemy osiagnac. pozdrawiam cieplo Odpowiedz Link
iwtryf Re: androcur diana i spironol 22.07.05, 09:05 Partytura ;-) dzięki za informacje, z tego postu (i tamtego o tarczycy) domyslam się, żeś specjalistą... - witamy w naszym gronie w takim razie ;) przyda nam się tutaj ktoś taki ;) Odpowiedz Link
partytura Re: androcur diana i spironol 22.07.05, 22:41 he he:D dzieki, pozdrawiam cieplo :)) Odpowiedz Link
medzi1 Re: androcur diana i spironol 09.04.05, 16:55 wiem ze androcur musze brac z pigulkami anty bo rozregulowala by mi sie calkiem miesiaczka i podaczas brania androcuru nie moge zajsc w ciaze gdyz moglabym urodzic jakiegos potworka to slowa lekarza ale po co mi spironol hmm?? Odpowiedz Link
oli9 Re: androcur diana i spironol 26.04.05, 13:05 hej, pytasz czy ktos bral te leki i az tyle,ja biore obecnie diane,spironol i bromergon i mam juz dosyc,bo wlosy znowu zaczely mi strasznie sie spyac i nie wiem o dalej, bo sadzilam ze diana t ozbawienie,a jednak nie Odpowiedz Link
medzi1 Re: androcur diana i spironol 26.04.05, 18:50 bromergon to podobno bardzo silny lek. mi wlosy nie wypadaja dzieki tym lekom gdyby nie one to bym byla lysa moze musisz jeszce troche poczekac aby zobaczyc jakies rezultaty.jaki czas juz bierzesz te leki?? Odpowiedz Link
iwtryf Re: androcur diana i spironol 26.04.05, 18:58 oj, to ja chyba mam szczescie ;-) (na razie) dostalam metformine, drugi cykl biore harmonet i wlosy, ktore wypadaly mi garsciami teraz sa nawet znosne ;-)) Odpowiedz Link
medzi1 Re: androcur diana i spironol 26.04.05, 19:02 iwtryf a czy te leki pomogly ci w opanowaniu rosnieciu wlosow tam gdzie nie powinny czy nie masz takich problemow ja bralam przez jakis czas metformine i rosly sobie niczym sie nie przejmowaly. co to jest ten harmonet??? Odpowiedz Link
iwtryf Re: androcur diana i spironol 27.04.05, 11:13 wiesz co na razie sa..... natomiast jak bralam diane to tez byly, ale chyba rzeczywiscie mniej, wiesz by byl skutek antyandrogenny przy metforminie to trzeba brac ja kilka miesiecy przynajmniej, harmonet to to samo co femoden - antykoncepcyjne o lekkim dzialaniu antyandrogennym (pamietaj pcos to schorzenie na cale zycie, wiec trzeba troche oszczedzac nasza watrobe i inne organy i nie faszerowac organizmu caly czas diane...), natomiast w takich przypadkach wazne jest pochodzenie androgenow, u mnie stwierdzono, ze wlasnie ich wielkosc indukowana jest przez insuline, wiec z nia bardziej musze walczyc, gdyby ktos mial nadnerczowe to powinien brac dexamethasone (ale tez raczej po badaniu tzw. hamowania dexa..) mam wrazenie ze beda mniej (wolniej) rosly ale to jest kwestia miesiecy, to nie jest "hop siup" i do przodu.... Odpowiedz Link
bonnie_blue Re: androcur diana i spironol 27.04.05, 11:18 ja brałam spironol i rzeczywici po 4 miesiacach cos zaczelo ruszczac (nie odrastalo mi tyle wlosow). Ale jednak wrocilam do Diane, bo po niej mialam szybkie i fajne efekty, a na spironolu musze czekac i czekac (ble) Odpowiedz Link
medzi1 Re: androcur diana i spironol 27.04.05, 12:21 no ja bralam metformine 2 miesiace moze dlatego nie mialam zadnych efektow.kiedys bralam diane i wlosy nie rosly bylam bardzo zadowolona potem lekarz mi zmienil na femoden on ma wiecej tam jakis hormonow ale nie ma dzialania antyandrogenowego.i w sumie jak bralam femoden to wlosy troche podrosly ale dalo sie z tym zyc.ja niewiem skad to sie bierze moj lekarz mi zrobil tylko podstawowe badania ale jak bylam u irydologa to mi babka powierdziala ze mam nadczynnosc prawych nadnerczy8(((wogole zaluje ze sama nie jestem lekarzem bo ci wszyscy lekarze sa do bani sami chyba nie wiedza co robia Odpowiedz Link
iwtryf Re: androcur diana i spironol 26.04.05, 19:03 zobaczymy jak bedzie za kilka miesiecy na badaniach kontrolnych... ;-) Odpowiedz Link
morando Re: spironol 12.05.05, 23:30 dzis lekarz mi zalecil Spironol tlumaczac, ze jednym z jego ubocznych skutkow jest dzialanie antyandrogenne, (efekty maja byc po kilku miesiacach) moze przypisuja go osobom co maja za wysoki testosteron pochodzenia nadnercznego? na USG wyszlo ze nie mam jajnikow PCO ale testosteron 103 ng/dl (15,0-81,0) TSH 0,724 (0,25-4,0) PRL 19,2 (1,2-25,0) 17OH progesteron 2,8 (0,19-1,82) - badania robione w 6 dniu cyklu w sumie na dal nie wiem czy mam PCOS, nie mysle o ciazy - szukam przyczyn hirsutyzmu dostalam jeszcze Hamonet ale nie bede nic brala, pojde jeszcze do endo spironolu sie boje bo obniza cisnienie a ja jestem niskocisnieniowcem - a moze ktoras z was tez ma ten dylemat cisnieniowy? pozdrawiam Odpowiedz Link
gg27 Re: androcur janine i spironol 13.05.05, 08:44 Ja stosuję w tej chwili Janinę, Spironol i Adrocur. Jajniki mam policystyczne, cykle miałam całkowicie rozregulowane, problemy z cerą. Po zażyciu tych lekó zaczęły mi się sypać włosy i boję się, że będę łysa. Spać mogę w zasadzie cały czas z przerwami na sikanie. Poza tym strasznie nerwowa jestem. SChudłam 2 kg w ciągu tygodnia. To na razie wszystko z moich obserwacji. Pozdrawiam Grażyna Odpowiedz Link
medzi1 Re: androcur janine i spironol 14.05.05, 15:40 ja bralam spironol ale odlozylam zle sie czulam po nim nawet o tym nie poinformowalm mojego lekarza tylko przestalaam brac po nim podbnmo jest wieksze owlosienie a chodzi mi dokadnie o to ze jak sie przestanie to swinstwo brac to ma sie wieksze owlosienie niz sie mialo. Odpowiedz Link