Dodaj do ulubionych

Rozpoznanie

07.07.05, 07:07
W karcie wypisu z pobytu w klinice napisano:
-Polycystic ovary syndrome
-Struma parenchymatosa in stadio euthyreosis
-Cystis lobi sinistri glandulae thyreoideae

Bardzo proszę o przetłumaczenie tych nazw .
Poza tym lekarz zalecił dietę bo powinnam schudnąć ok 15 kilo
przed włączeniem Diane 35
A ja u Was sie dowiedziałam że po Dianie sie TYJE.
Więc nie wiem jaki sens ma moja dieta (czuje sie jak królik).
Obserwuj wątek
    • dagps Re: Rozpoznanie 07.07.05, 07:58
      witaj. jasne ze jak krolik, jak chyba my wszystkie tutaj. nazwa pierwsza
      najlatwiejsza - pcos - syndrom policystycznych jajnikow. jesli nie zrobili
      hormonow to niech sobie takie diagnozy wystawiaja, sprawdz te diagnoze.
      pozostale nazwy - dla mnie trudniejsze. ostatnia moze dotyczyc pierwszej i byc
      na temat pecherzykow - cystis, albo torbileli jakiejs jednej wiekszej na
      jajniku. tego juz nie wiem. jesli natomiast rzeczywiscie masz pco to diane sa
      dobrym, aczkolwiek obciazajacym organizm wyjsciem. podobnie dzialaja yasmin ale
      sa nowe i jak dl mnie zbyt niebezpieczne - poczytaj w necie opinie o nich.
      zaleta jest ze nie zatrzymuja wody jak inne pigulki. od diane sie nie tyje,
      tylko ma sie apetyt i to nie u kazdego tak dziala. co zrobisz z apetytem to juz
      twoja sprawa. najwazniejsza odpowiednia dieta - znajdziesz na forum.ja przez 6
      lat ich lykania przytylam 2 kilo wiec to raczej tak po prostu uroslam troche
      moze w tym czasie. inne slabiej dzialajace ale jesli nie masz zbyt duzego
      owlosienia lub tradziku mozna sprobowac - jeannine, nowsze i mniej obciazajace
      od diane. co do tycia - patrz wyzej.
      • perelka2000 Re: Rozpoznanie 07.07.05, 08:41
        Miałam robione badania w klinice hormony także.
        np:testosteron wolny-7,80
        androstendion-6,35
        Do tej pory leczyłam sie na hirsutyzm bo znałam tylko tą nazwe.
        Włosów nie mam jeszcze tylko na plecach i podeszwach hi hi.
        Więc jak poszłam do endo i sie pytał co mi jest to mówiłam że mam hirsutyzm.
        Dopiero niedawno jak zmieniłam lekarza to mi wykryli te choróbska!
        Leczenie kosztuje wiec nie wiem czy warto sie truć lekami
        jeśli i tak trzeba sie depilować.
        • dagps Re: Rozpoznanie 07.07.05, 10:01
          ja mialam robione LH, FSH, estradiol i testosteron wiec tylko po tym potrafie
          rozpoznac pco. a jak wygladaja twoje jajniki w usg dopochwowym? z tymi lekami
          to jest tak ze jak masz pco a chcesz miec kiedys dzieci to warto przyjmowac
          tabletki antykoncepcyjne i antyandrogenne ktore powstrzymaja powstawanie coraz
          licziejszych pecherzykow najajnikach, czyli oszczedza je troche na przyszlosc,
          zadbaja o to bys miala miesiadczke, bo to bardzo wazne zeby wystepowala.
          dodatkowo jeli tabletki sa antyandrogenne to bardziej obnizaja testosteron i
          jest mniej wloskow, no chociaz na twarzy niech bedzie mniej, nie? reszta to juz
          trudno:(. mozna sie nie leczyc dopoki nie chce sie starac o dzecko ale jesli
          wystepuje mieisaczka conajmniej raz na trzy mieisace. ja wole nie ryzykowac, bo
          bardzo pragne miec dzieci, wiec jem co daja. obecnie cilest ale bede zmieniac
          na cos bardziej antyandrogennego - jeannine bo wlosow co nie miara i twarz jak
          u dojrzewajacej nastolatki, a pecherzyki - sie nie da policzyc nawet.
          testosteron moglabym ocenic gdybys podala jednostki i normy z wyniku ze
          szpitala. na androstendionie sie nie znam.
          • kami4 Re:do dagps 09.07.05, 23:18
            Mam prośbe,może będziesz umiała zinterpretować moje wyniki.
            10d.c-17OHprogesteron- 1,9 ng/ml (0,11-1,08)
            Cortisol - 19,4 ug/dl (4,45-22,7)
            Testosterone - 2,23 nmol/L (0,198-2,67)
            Androstendion- 2,8 ng/ml (0,21-3,08)
            S-DHEA - 461,9 ng/dl (30-333)
            TSH- 0,240 ulU/ml (0,27-4,20)
            FT4 -1,16 ng/dl (0,71-1,85)
            Badania zrobiłam 3 miesiące po odstawieniu Diany,którą brałam przez 8 m. Nie
            było żadnej poprawy (cera,owłosienie).
            Dodatkowo USG-wykonane w 6d.c (też po odstawieniu Diany)
            Trzon macicy o wymiarach 44x32x37mm.Obrysy gładkie,mięśniówka jednorodna,echo
            endometrium 9mm.Prawy jajnik 34x19 mm lewy 34x20mm,obustronnie po kilka
            pęcherzyków do 8-10mm,położonych głównie obwodowo.Zatoka Douglasa wolna.
            • dagps Re:do dagps 10.07.05, 10:30
              lepsi do interpretacji sa specjalisci na "medforum", ale z tego co widze, to testosteron w normie, choc wysoki, za to tsh niewysokie ale niezle, czyli z tarczyca nienajgorzej.sama widzisz co jest przekroczone, ale ja nie umiem po wynikach powiedziec jaka jest przyczyna, czy wina jest nadnerczy czy jajnikow. kilka pecherzykow to jeszcze dobry wynik, u mnie od kilkunastu wzwyz. a to ze malutkie, ze brak dominujacego i ze brak takich ok 20mm czyli dojrzalych to moze byc skutkiem tego ze to dopiero 6 dzien cyklu. jesli jest owulacja to jeszcze na nia czas. teraz dobrze byloby powtorzyc usg w polowie cyklu. a jak twoje miesiaczki, regularne?
              • kami4 Re:do dagps 10.07.05, 16:48
                Dzieki za odpowiedż.
                Endokrynolog powiedział że mam się nie przejmować(...),wysokie Dheas nie
                zmartwiło go, przez 2 miesiace brałam tylko Metformax,tak naprawde nie wiem po
                co,bo nie miałam robionych badań w kierunku insulinooporności.Standard.
                Wcześniej od 2 Pań ginekolog usłyszałam ,że nadmierne owłosienie,włosy na
                brodzie to taka moja URODA i w ogóle "wrodziłam się do ojca" i to dlatego!!!!
                Dobre,nie? Miesiączki regularne,cały czas problemy z cerą,zwłaszcza okolice
                żuchwy,to chyba trądzik androgenny.
                • dagps Re:do dagps 11.07.05, 23:03
                  no,pomyslowi ci twoi lekarze. moze pani chcialaby miec taka urode, poiwedz ze moge jej oddac, jak to takie fajne jej zdaniem. a metformax tez nie wiem po co w takim razie.
                • iwtryf Re:do dagps 12.07.05, 12:12
                  2 miesiace metformaxu to moze za malo, choc mi dosyc szybko sie poprawilo po
                  metforminie... ;)
                  mialas ponad norme 17 OH-P i dhea-s i chyba androstendion z tego co pamietam...
                  moze powinnas zrobic dalsza diagnostyke w kierunku czynnosci nadnerczy?
                  moze leki wczesniej Ci nei pomagaly, bo Twoj hirsutyzm jest wywolany
                  nieprawidlowym funkcjonowaniem nadnerczy... a jak twoja prolaktyna?
      • kami4 Re: Rozpoznanie 12.07.05, 17:29
        Miałam usg nadnerczy i w opisie jest:patologicznych odbić w rzucie nadnerczy
        nie uwidoczniono.W skierowaniu do endo było napisane -obserwacja w kierunku
        nadczynności kory nadnerczy.Endokrynolog po badaniach powiedział że nie jest to
        zespół nadnerczowo-płciowy,i jeśli 17OH Progesteron byłby znacznie wyższy to
        dostałabym Dexmethason,a że nie jest to nic nie dostałam bo lekarz stwierdził
        że by mi tylko zaszkodził.Tydzień temu byłam,pytam co będzie ze mną,i po raz
        kolejny przypomniałam że DHEAS był ponad norme,lekarz tylko skrzywił się i
        powiedział żeby sie nie martwić.Skoro profesor endokrynologii tak mi mówi to ja
        już naprawde nie wiem co myśleć.PRL rok temu 28.90ng/ml(norma 3.2-22.7)Chce
        zrobić krzywą cukrową prywatnie bo mam jakieś przeczucie,że może nie być
        ok.Metformaxu już nie biore,teraz tylko Yasmin,endo powiedział że mi pomoże.Tak
        naprawde to już się pogubiłam ,robie badania,wyniki ponad norme a endo mówi że
        ok,bo najwazniejsza dla niego informacja to to że mam regularne cykle,a
        przecież regularne cykle nie wykluczają bezowulacyjnych.
        • dagps Re: Rozpoznanie 12.07.05, 18:26
          no, racja nie wykluczaja. ja juz mam dosc tych lekarzy. chce mi sie byc niekulturalna i przeklinac. mimo wszytsko jesli nie starasz sie teraz to i tak nic nie zmieni jaki masz pozoiom hormonow. i tak tzreba regulowac cykle. owulacja potzrebna potem.
        • iwtryf Re: Rozpoznanie 13.07.05, 09:24
          mi pewien profesor wmówił, po badaniu usg, ze nie potrzebuje mi robić badań
          hormonalnych, bo przez oczywisty wygląd moich jajników wie jakie będą
          wyniki.....
          moze spróbuj pojsc do innego lekarza... ja jestem b. zadowolona ze szpitala
          bielanskiego w warszawie, rzeczywiscie ten 17OH-p nie jest jakos zbytnio
          wysoki, ale powinien Ci zrobić test hamowania z dexamethasonem by zobaczyc, czy
          i on i dhea-s sie obniżą po nim. (ja mialam robiony taki test i stety mi sie
          nie obnizylo) - stety dlatego, ze gdyby sie obnizylo to musialabym brac dexa -
          a to niestety kiszka.... to stryd... nie dosc ze sie po nim tyje to jeszcze
          mozna dostać zaburzen psychicznych... (ale jak mus to mus...)

          co do samej diagnostyki zespolu nadnerczowo - plciowego to tez wazna role
          odgrywaja wyniki 17-KS i 17-OHCS, moze masz lekki przerost nadnerczy? (to mozna
          wykluczyc miedzy innymi po tescie z tzw. synactenem, to jest test pobudzania
          wydzielania kortyzolu i 17 OH-P)
          • iwtryf Re: Rozpoznanie 13.07.05, 09:28
            a i odniesienie do tekstu - ze masz regularne cykle.... - to rzeczywiscie po co
            Cie badac, przyjdz dopiero wtedy kiedy bedziesz tak chora, ze zaczna Ci sie
            jakies powikłania.... koszmar - to jest to samo z
            insulinoopornoscia/hiperinsulinemia przy braniu metforminy - nie dosc ze jedni
            mysla ze juz mam cukrzyce, to jak im wytlumacze ze nei amm to sie pytaja po co
            to brac... profilaktyka przeciwcukrzycowa to jest jak pojecie z kosmosu.... ;)
    • partytura Re: Rozpoznanie 22.07.05, 00:59
      witaj, pierwsze rozpoznanie juz widze,ze odcyfrowane, czyli zespol
      policystycznych jajnikow, drugie: to wole miazszowe(tarczycy)w stadium
      eutyreozy-czyli stanie wyrownania hormonalnego(pewnie bralas lub bierzesz leki
      na tarczyce)a ostatnie to torbiel w lewym placie tarczycy. pozdrawiam cieplo


      perelka2000 napisała:

      > W karcie wypisu z pobytu w klinice napisano:
      > -Polycystic ovary syndrome
      > -Struma parenchymatosa in stadio euthyreosis
      > -Cystis lobi sinistri glandulae thyreoideae
      >
      > Bardzo proszę o przetłumaczenie tych nazw .
      > Poza tym lekarz zalecił dietę bo powinnam schudnąć ok 15 kilo
      > przed włączeniem Diane 35
      > A ja u Was sie dowiedziałam że po Dianie sie TYJE.
      > Więc nie wiem jaki sens ma moja dieta (czuje sie jak królik).
      • partytura Re: Rozpoznanie 22.07.05, 01:03
        partytura napisała:

        > witaj, pierwsze rozpoznanie juz widze,ze odcyfrowane, czyli zespol
        > policystycznych jajnikow, drugie: to wole miazszowe(tarczycy)w stadium
        > eutyreozy-czyli stanie wyrownania hormonalnego(pewnie bralas lub bierzesz
        leki
        > na tarczyce)a ostatnie to torbiel w lewym placie tarczycy. pozdrawiam cieplo
        >
        >
        > perelka2000 napisała:
        >
        > > W karcie wypisu z pobytu w klinice napisano:
        > > -Polycystic ovary syndrome
        > > -Struma parenchymatosa in stadio euthyreosis
        > > -Cystis lobi sinistri glandulae thyreoideae
        > >
        > > Bardzo proszę o przetłumaczenie tych nazw .
        > > Poza tym lekarz zalecił dietę bo powinnam schudnąć ok 15 kilo
        > > przed włączeniem Diane 35
        > > A ja u Was sie dowiedziałam że po Dianie sie TYJE.
        > > Więc nie wiem jaki sens ma moja dieta (czuje sie jak królik).
        jeszcze a propos Diane..ja biore juz bardzo dlugo (teraz juz 3rok)a wczesniej
        dwa lata z przerwa na Duphaston i moge Ci powiedziec,ze ja tyje tylko kiedy sie
        nie pilnuje i jem!!! serio!!! jasne,ze kazdy organizm jest inny i inaczej
        reaguje,ale nie sugeruj sie tym,ze po Dianie utyjesz! i powodzenia z dieta!! :)
        pozdrawiam
      • perelka2000 Re: Rozpoznanie 22.07.05, 08:32
        Partyturka dzięki Ci wielkie za odpowiedź.
        Do tej pory nie miałam problemów z tarczycą.
        Ale jak już szukają chorób to i znajdą.
        Chcesz?
        Masz!
        No i teraz mam.
        Pozdrawiam cieplutko
        • iwtryf Re: Rozpoznanie 22.07.05, 08:59
          hahaha, ja mialam dokladnie to samo.... koniec sierpnia - poczatek wrzesnia
          okazuje sie ze mam pcos, potem dalsza diagnostyka - koniec pazdziernika -
          insulinooporność i dalsza diagnostyka, bo coś nei tak z nadnerczami....
          dokladnie - wszystko na raz - daj mi człowieka znajdę mu chorobę (lub daj
          człowieka znajde paragraf...)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka