Gość: regata Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. IP: *.vx.pl / *.vx.pl 24.02.04, 19:55 właśnie zamówiłam i już nie mogę sie doczekać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. n/t. IP: 195.216.116.* 25.02.04, 13:41 Witaj! Własnie wrzuciłam Jedwab do koszyczka merlinowego ale na razie jeszcze nie kupiłam. pewnie wkrótce to uczynie bo na razie chce przeczytać Ocean, morze który już posiadam a potem kto wie? Może dokupie tez i te pozostałe ksiązki Baricco!:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. n/t. 25.02.04, 14:31 Gość portalu: monika_kot napisał(a): > Witaj! > Własnie wrzuciłam Jedwab do koszyczka merlinowego ale na razie jeszcze nie > kupiłam. pewnie wkrótce to uczynie bo na razie chce przeczytać Ocean, morze > który już posiadam a potem kto wie? Może dokupie tez i te pozostałe ksiązki > Baricco!:) Pozdrawiam! Przyznam, że ja kupiłem w księgarni, znalazłem nieco ukrytą pod wieżycami ułożonymi z innych, potężniej wyglądających książek. Miłego czytania! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. n/t. IP: 195.216.116.* 26.02.04, 07:35 Agrafek! A jaka jest Twoja ulubiona powieśc Baricco? Czy może wszystkie uważasz za równie udane? o rozumeim że wszystkie cztery juz przeczytałeś. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. n/t. 26.02.04, 11:22 Gość portalu: monika_kot napisał(a): > Agrafek! A jaka jest Twoja ulubiona powieśc Baricco? Czy może wszystkie uważasz > > za równie udane? o rozumeim że wszystkie cztery juz przeczytałeś. Pozdrawiam! Zacząłem Baricco "od końca", czyli od "City". I chyba ta pierwsza miłość pozostanie największa, jak to bywa:). Ale "Ocean morze" i "Jedwab" też pozostawiły mnie z otwartymi ustami. Szeroko. Wolę jego nieco dłuższe formy, gdzie ma więcej czasu na zaprezentowanie bohaterów i ich historii. I najbardziej mi się podoba, że, podobnie jak Swift, Baricco nie ukrywa, że opowiada opowieść - przeciwnie, wygrywa to właśnie. Zresztą, Swift i Baricco stoją u mnie na półce obok siebie:). O i od razu urodziła się u mnie ciekawość. Macie jakiś klucz, według którego ustawiacie książki na półkach? I czekam na Twoje wrażenia:). Gdybym miał koniecznie przedstawić jakąś kolejność, to byłaby właśnie taką: "City", "Ocean morze", "Jedwab", "Bez krwi". Ale zrobiły na mnie wrażenie wszystkie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. n/t. IP: 195.216.116.* 26.02.04, 11:37 Agrafek!!!:)))) Doskonale rozumiem, że czasami pierwsza przeczytana ksiązka danego autora staje się tą najważniejszą. zaraz pomyślałam sobie o Swifcie, bo o Baricco jeszcze nie mogę pisać, i mimo że tak naprawde nie jest najlepsza to do Ostatnej kolejki mam ogromny sentyment i gdyby nie zachwyt nad nia pewnie i po inne Swifty bym nie sięgnęła. jakże mnie cieszy twój zachwyt baricco, sam fakt że pisarz pozostawia nas z otwartymi ustami to już coś!:) Uwielbiam taki stan:)))) I licze że po baricco będę oczarowana skoro nie tylko od Ciebie słyszę że jest doskonały. Ja równiez wolę dłuzsze formy powieści bo lubię dokładnie zaprezentowanych bohaterów i całą otoczkę historii jaka jest opisywana. Swoft i Baricco ramie w ramie obok siebie na półce? Cudownie... ja układam ksiązki różnie, nie wszystkie sa wg tego samego kodu. Ale najczęściej to autorami, seriami (Kameleon, Salamandra) czy tematyką (opowieści morskie)... Jak tylko przeczytam Ocean, morze napisze o wrażeniach. Ale tak przy okazji, wybacz że znów wracam do Swifta, czy czytałes jego najnowszą powieśc W świetle dnia? Mnie bardzo się podobała. Ale możemy pociągnąć ten wątek jak sie okaże że już czytałeś. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Swift 26.02.04, 13:01 Ze wstydem przyznaję, że o nowej powieści Swifta dowiedziałem się od Ciebie. Tym większa moja wdzięczność względem Ciebie:). Książkę natychmiast zamówiłem, teraz będę czekał. Prawdopodobnie za dni kilka będziemy mogli porozmawiać sobie o wrażeniach z lektur:). pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Swift IP: 195.216.116.* 26.02.04, 13:11 Agrafek! Bardzo się cieszę że mogłam przyczynic się do poszukania i nabycia nowego Swifta. Mam nadzieję że ta powieśc nie zawiedzie Cię a potem, juz po przeczytaniu, zajmie swoje miejsce obok innych Swiftów i baricco na półeczce:) W takim razie będę oczekiwać Twojej oceny W świetle dnia, a ja postaram sie wkrótce dać znać na temat Ocean, morze. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Swift 02.03.04, 15:59 > nowego Swifta w miarę czytania wątku zastanawiałam się, gdzie te podobieństwa autora Guliwera z Baricco :-) teraz wszystko jasne. Tamten Swift raczej nic nowego nie napisał :-) Re. Baricco: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=7337794&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Swift 03.03.04, 15:06 martolka napisała: > > nowego Swifta > > w miarę czytania wątku zastanawiałam się, gdzie te podobieństwa autora Guliwera > > z Baricco :-) > teraz wszystko jasne. Tamten Swift raczej nic nowego nie napisał :-) :). Aczkolwiek wielu podobieństw między nimi bym się nie doszukiwał. Rzecz polega raczej na tym, że w podobny zachwyt wprawiają. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Do Agrafka!:))) IP: 195.216.116.* 01.03.04, 16:02 Witaj! No i jestem po lekturze Oceanu, morza Baricco. Zaczęłam w sobote przed południem... skończyłam w sobotę wieczorem! To było coś! Nie mogłam sie oderwać a jednoczesnie każda linija tekstu,każda strona to najwspanialsza uczta dla czytelnika. Ależ on ma styl! jakie słowa! toż to poezja zaklęta w ramy prozy! naprawde cudowna opowieśc która jest tym blizsza mnie że także kocham morze i moge godzinami w nie patrzeć. Juz czuje że żadna powieśc Baricco mnie nie zawiedzie i pewnie skusze sie na kolejne jego ksiązki. Dziękuję za rekomendację i jestem pod ogromnym wrażeniem. Myślałam że żaden pisarz tak bardzo mnie juz nie zadziwi i nie porwie w swoją opowieść. A tu taka niespodzianka. czekam na Twój odzew po lekturze Swifta. Pozdrawiam!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Do Agrafka!:))) 02.03.04, 10:43 Czytałem dziś na przystanku autobusowym o kwiaciarni pana Rose. Na literki upadł płatek śniegu. Zdmuchnąłem go i przeczytałem, że na świecie powinny istnieć same kwiaciarnie. Dwa płatki śniegu, dmuch. Ale zaraz za nimi całe stado płatków śniegu, złośliwcy. W ten sposób dowiedziałem się, że znów jest zima. Mówiąc prościej - książka już mi towarzyszy i świata bożego poza nią nie widzę. Szkoda, że mam czas czytać tylko na przystankach. Ech, najwyżej nie pośpię dziś w nocy:). pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Do Agrafka!:))) IP: 195.216.116.* 02.03.04, 12:47 Witaj!:) Ten fragment opisujący kwaciarnię pana Rose na długo zapadł mi w pamięc. Był taki przepiękny że nawet zakreśliłam sobie go delikatnie ołówkiem w ksiązce. Ciesze się że ksiązka już Ci towarzyszy. Naprawdę trudno dostrzegać realny świat kiedy czyta sę takie wspaniałew opisy jak u Baricco czy Swifta. Pozdrawiam! A zima może niedługo odejdzie i wiosenny świat będzie wyglądać jak jedna wielka kwiaciarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. n/t. 02.03.04, 11:27 nie czytałąm jeszcze nic tego autora, ale narobiliście mi ochoty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. n/t. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.04, 13:01 Jesli nie czytałaś to nie czytaj! Nie warto!!!Nie rozumiem czym się tak emocjonujecie!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. n/t. 02.03.04, 19:57 Gość portalu: a napisał(a): > Jesli nie czytałaś to nie czytaj! > Nie warto!!!Nie rozumiem czym się tak emocjonujecie!!!??? Prawdę mówiąc wprowadziliśmy tu z Moniką kot odrobinę zamieszania otwierając wątek o Baricco a pisząc w nim też o Swifcie:). Dlatego nie jestem pewien który z pisarzy jest tu odradzany. Na szczęście na obu mogę odpowiedzieć jednakowo. Po pierwsze - jeśli jedni radzą czytać a drudzy wręcz przeciwnie, to wato jednak posłuchać tych pierwszych. Zaryzykujesz wtedy jedynie stratę odrobiny czasu, a to niewiele w porównaniu z ryzykiem utraty możliwości przeczytania czegoś niezwykłego. Czym się tak emocjonujemy? Cóż, nieczęsto trafia się okazja obcowania z pięknem. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. n/t. IP: 195.216.116.* 03.03.04, 14:04 Witam! Agrafek w odpowiedzi na odradzanie czytania obu pisarzy przez gościa ukrytego pod nickiem a napisał: Czym się tak emocjonujemy? Cóż, nieczęsto trafia się okazja obcowania z pięknem I myślę że w tym zdaniu tkwi cała kwintesencja twórczości Alesandro Baricco i Grahama Swifta. Uważam że lepiej skosztować kilka kropel z kielicha ich twórczości i skrzywić twarz niz potem całe życie nie zdawać sobie sprawy z jakim pięknem nie było nam dane obcować na naszych literackich ścieżkach. Każdy z nas oczywiście poszukuje czegoś innego w literaturze, dlatego wpisami w tym wątku chcemy tylko zachęcić a nie zmuszać, do przeczytania ksiązek tak wspaniałych w naszej ocenie pisarzy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Jedwab i Swift IP: 81.210.22.* 03.03.04, 10:59 Witam, To jest naprawdę jakaś tajemnicza historia - po wielu miesiącach poszukiwań zdobyłem upragniony "Jedwab" w antykwariacie i prawie od razu pojawiło się wznowienie :))))))))) I wspaniale - to magiczna książka, która powinna trafic pod strzechy (podobnie jak inne pozycje Baricco i Swifta :))))))))) Cieszę się również Agrafku, że czytasz najnowsze dzieło pana GS. A w przypadku tego autora dogmat pierwszej miłości jakoś się nie sprawdza - każda kolejna jego książka zachwyca mnie coraz bardziej... Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Swift 04.03.04, 13:55 >każda kolejna jego książka zachwyca mnie coraz bardziej... ponieważ wszyscy tak zachęcająco piszą o Swifcie, to, proszę, podpowiedzcie od czego najlepiej rozpocząć to zachwycanie się Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Swift 04.03.04, 14:48 Ale pytanie!:). Może od "Raz na zawsze"? Jest bardzo charakterystyczne dla Swifta. Ja zacząłem od "Krainy wód". Nie polecałbym na tomiast zaczynać znajomości od zbioru opowiadań. Są znakomite, ale lepiej je przeczytać dopiero po zapoznaniu się z którąś z powieści. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Swift 04.03.04, 15:41 dziękuję za podpowiedź i na pewno skorzystam. Zachwycających pisarzy nigdy za mało :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Do Agrafka!:) IP: 195.216.116.* 04.03.04, 18:12 Witaj! Skończyłeś juz czytać W świetle dnia? Jak się Tobie podobało? Mnie trudno byłoby wybrac jakiegos Swifta dobrego na początek. Ale opowiadania faktycznie lepiej zostawic sobie na później a poczuć jak pisze dłuższe formy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Do Agrafka!:) 04.03.04, 18:46 Swifta czytam powoli. I dlatego, że wydaje mi się to bardzo hmmm... "swiftowe"(:)) i dlatego, że, niestety, czytam go głównie na przystankach i w autobusach. Z utęsknieniem czekam na weekend, choć na początku rozdziału 12 zamarłem na chwilę i tak trwam. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Do Agrafka!:) IP: 195.216.116.* 04.03.04, 19:40 Agrafek! Napisałeś że Swifta czytasz powoli. Doskonale to rozumiem, bo ja przy najlepszych ksiązkach i ulubionych autorach lubie celowo nawet zwolnić tempo aby się ich pisarstwem delektować:) Nie pamiętam co jest na początku 12 rozdziału ale jak będzie okazja zajrzę w domu do książki.Pozdrawiam!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: wznowienie "Jedwabiu" jest. n/t. 09.03.04, 07:56 dzięki- wczoraj dostałam JEDWAB i odrazu go pożarłąm niczym mała larwa jedwabnika pałszjąca morwę. niesamowita, dziwna opowieść. pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś