IP: *.softel.elblag.pl 15.03.04, 15:39
po których baliście się zasnąć.
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Horrory 15.03.04, 16:08
      Dom na krańcu świata - Willam Hope Hodghson\
      Coś strasznego tu nadchodzi - Ray Bradbury
      dzieła wszystkie Kathe Koja
    • Gość: Uszczypnij_muzo Lovecraft IP: *.toya.net.pl 15.03.04, 16:52
      Ogólnie rzecz biorąc, po dziełach Lovecrafta czasem trudno zasnąć. Najbradziej
      przerażające, a zarazem najlepsze, były opowiadania "W murach Eryksu",
      tudzież "Sny w domu wiedźmy".
      • hania_23 Re: Lovecraft 17.04.17, 23:21
        Lovecraft jest straszny, a ja najbardziej boję się wiedźm, brrr
    • Gość: Zdanka Re: Horrory IP: 62.233.181.* 15.03.04, 17:32
      Odpiszę aż do bólu na temat ,bo nie wpspmnę ani słowem o trillerach,które są
      zawsze o niebo lepsze.Jak horrory to horrory,koniecznie jeszcze wydawane parę
      lat temu w wydawnictwie "Amber" i do nabycia w ówczesnych kioskach "Ruchu".
      MAM duży sentyment do "Twierdzy"Wilsona (coś w tym było...),paru kawałków
      Kinga "Smętarz...","Miasteczko SAlem","Powrot do miasteczka Salem" i fragmenty
      w innych książkach,ale trudno wskazać dokładne tytuły.Natomist notorycznie nie
      lubiłam Mastertona,ni mówiąc już o klimatach typu "Kraby","Kraby 2" ,"Kraby
      14" ...:)
      • staua Re: Horrory 15.03.04, 19:36
        Popieram i Lovecrafta, i "Twierdze". Chociaz to zupelnie rozne rzeczy.
        Ja nie moglam zasnac nawet po horrorach Mastertona, np. Wyklety, Dzinn, Manitou
        i Zemsta Manitou (ale to bylo w szkole sredniej, potem przestalam je czytac,
        nawet nie dlatego, ze wole lepsza literature, ale wlasnie dlatego, ze nie
        moglam spac)
      • karmilla Re: Horrory 18.03.04, 11:13
        Gość portalu: Zdanka napisał(a):

> Natomist notorycznie nie
        > lubiłam Mastertona,ni mówiąc już o klimatach typu "Kraby","Kraby 2" ,"Kraby
        > 14" ...:)
        Krabów to chyba tylko 6 było, a Ty od razu 14 ;-)
        Nie przeczytałam żadnych.
    • Gość: Margot w sumie to bez konkretów IP: 217.99.8.* 15.03.04, 21:04
      jak się boję to właśnie bardzo szybko zasypiam z głową pod kołdrą. tylko raz
      tak się przestraszyłam, ale bardziej przez okoliczności towarzyszace niż przez
      samą książkę. było to podczas czytania "Miasteczka Salem" Kinga. fragment gdy w
      okno jakiegoś małolata puka wampir by go zaprosić do środka. wiał bardzo mocny
      wiatr i tak niefartownie, że w sekundkę później coś zastukało w moją szybę. ale
      i tak książka jest dosyć dobrze napisana:)
      jednak najlepsze są legendy i podania, np. o Białej Damie. poza tym w okolicach
      Wrocławia jest dużo podań o jakiejś królowej czy coś takiego, która kąpała się
      w krwi dziewic. polecam takie legendy:)
      czytałam jeszcze kiedyś książkę pod banalnym tytułem: "opowieści o duchach"
      ale były tam naprwadę przerażajace opowiadania.
    • Gość: Zdanka Re: Horrory IP: 62.233.181.* 15.03.04, 21:26
      A przypomniało mi się coś.Ta książka Hodgsona,o której pisze Braineater ma
      trochę inny tytuł -"Dom na granicy światów".

I jeszce fascynujące opowiadanie,nie rozgryzłam go do dziś i polecam,bo na
      początku człowiek jest tak samo w kropce ,jak i na końcu.Heinz Ewers "Pająk".To
      jest to!Nic się nie wie do końca ,a na końcu jeszce mniej się wie...
      • Gość: urszulka Re: Horrory IP: *.acn.pl 16.03.04, 09:06
        "Miasteczko Salem" Kinga. Sięgnęłam po nie z przekonaniem, że
        książkowe "straszności" mi "nie straszne". Całą noc spałam przy zapalonym
        świetle. Dodam, że mam 40 lat i...niczego się nie boję;) Ale "Smętarza..."
        Kinga chyba nie przeczytam (podobno jeszcze "gorszy").
        • hajota Re: Horrory 16.03.04, 11:02
          Co do "Smętarza"
      • devilsrodeo Re: Horrory 16.03.04, 12:04
        Gość portalu: Zdanka napisał(a):

> I jeszce fascynujące opowiadanie,nie rozgryzłam go do dziś i polecam,bo na
        > początku człowiek jest tak samo w kropce ,jak i na końcu.Heinz
        Ewers "Pająk".To jest to!Nic się nie wie do końca ,a na końcu jeszce mniej się
        wie...

Ewers jest niesamowity! Kiedys wydano w Polsce tom jego opowiadan pt. "Dama
        tyfusowa" i tam wlasnie byl "Pajak", ""dama tyfusowa" czy chociazby
        upiorna "Kasetka z zetonami". A co do "Pajaka" to zgadzam sie, Zdanko, ze jest
        to wspaniala rzecz :-)

pzdr, devilsrodeo
    • brunosch Milczenie owiec 16.03.04, 11:08
      Rzadko czytam horrory, bo wystarcza mi historia najnowsza :) ale na fali mody
      przeczytałem Milczenie...
      Może nie miałem kłopotów z zaśnięciem, ale czytając co i raz sprawdzałem, czy
      drzwi wejściowe są zamknięte na oba zamki i jakoś wolałem nie otwierać okna.
    • Gość: solaris Re: Horrory IP: *.softel.elblag.pl 16.03.04, 16:15
      Strach wzbudzały we mnie opowiadania Poego
      • brookie A ja lubie Mastertona 18.03.04, 05:08
        Bezsenni i Walhalla to moje ulubione.
    • karmilla Re: Horrory 18.03.04, 11:11
      Nie przypominam sobe, żebym po którymkolwiek horrorzy bała się zasnąć, ale do
      swoich ulubionych zaliczam: większość Kinga (choć w jego przypadku chyba nawet
      bardziej lubię niehorrorystyczną twórczość), Poego i romans gotycki (np. Mnich
      Lewisa).
      • Gość: taki jeden Peter Straub IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.04, 14:29
        ...choć w jego wypadku problemy z zaśnięciem są raczej skutkiem zaczytania,
        pochłonięcia lekturą, niż przerażenia. Może nie "Julia", ale np. "Upiorna
        opowieść" czy "Wioska duchów", albo (chyba tylko po angielsku) "If You Could See
        Me Now", "Floating Dragon", "Koko"...
        HOdgson obowiązkowo - poza "Domem na granicy światów" po polsku byli jeszcze
        "Widmowi piraci", ale "Boats from Glen Carig" są jeszcze lepsze, szczególnie,
        jeśli lubicie "Opowieść Arthura Gordona Pyma z Nantucket" Poego.
        No i mój faworyt - T. M. Wright. Czapki z głów i klękać, a żywo, bo to geniusz.
        A dla rozrywki Gerard Houarner.

Pozdrowienia -

tj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka