Gość: Merlin IP: *.univ.gda.pl 21.02.02, 20:23 Wpisujcie się kochani :-) Chcę kupić coś nowego,interesującego.Dużo książek mam już za sobą, ale coś mnie ciągle gna do księgarni :-)))Was też? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikolaj7 Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 21.02.02, 20:53 wlasnie czytam niebywale wciagajace pozycje o tytule 'przysposobienie obronne'. na serio. a potem czeka na mnie pare podobnie zajmujacych lektur. chcialem sie tez wybrac do ksiegarnii po silmarillon, ale jakos nie bylo czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merlin Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.univ.gda.pl 21.02.02, 21:03 Tak..."przysposobienie obronne" też miałem "przyjemność" czytać...i niestety ptaktykować (idiotyczne zawody bandażowania i biegania z noszami), także ciesz się, że tylko czytasz:-)))Co do Tolkiena, jesteś fanem? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Ksia˛z˙ka, która˛ w?as´nie czytasz-opinie 23.02.02, 13:10 Gos´c´ portalu: Merlin napisa?(a): > Tak..."przysposobienie obronne" tez˙ mia?em "przyjemnos´c´" czytac´...i niestety > ptaktykowac´ (idiotyczne zawody bandaz˙owania i biegania z noszami), takz˙e ciesz > sie˛, z˙e tylko czytasz:-))) nie tylko, od dwoch tygodni bandazujem sie na lekcjach ;-))) Co do Tolkiena, jestes´ fanem? tak, chociaz teraz fanem Tolkiena jest kazdy, kto ogladal film - pelno plakatow, film ogladniety pare razy i nie tknieta nigdy ksiazka i tacy ludzie uwazaja sie za fanow Tolkiena. ja lubie czytac i Tolkien bardzo mi sie spodobal, a skoro napisal cos wiecej niz Trylogie i Hobbita to warto po to siegnac. a zreszta w ogole lubie fantasy i sf pod roznymi postaciami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Pisarze/rki z Egiptu... - rewelacja IP: *.ots.utexas.edu 23.03.02, 07:25 Ja akurat teraz jestem na etapie ksiazek pisarzy z Egiptu. Reeeeeeeewelacja... Szczegolnie polecam: Naguib Mahfouz (skadinad Noblista) - Zebrak, Zlodziej i Psy. Poza tym (po angielsku)Autumn Quail, Wedding Song, Arabian Nights and Days. i dwie kobiety - tylko nie wiem, czy cos wyszlo po polsku (ale pewnie tak). 1) Alifa Rifaat - Distant View of a Minaret and Other Stories (super!!!!!) 2) Nawal El Saadawi - The Hidden Face of Eve, Woman at Poit Zero, God Dies by the Nile... i mase innych. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 21.02.02, 23:43 "Baudolino". Nie wiem, co na ten temat napisano na forum, bo dopiero zaczęłam książkę i nie chciałam się sugerować cudzymi opiniami. Szczerze mówiąc, jak na razie czyta się ciężko, ale to nie nowina... Pamiętam, że w przedmowie do "Imienia Róży" Eco pisał, że pierwsze sto stron to testowanie czytelnika... :o) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 22.02.02, 02:20 W przypadku "Wahadła Foucaulta" pierwsze pięćset stron to testowanie czytelnika... Ja ostatnio próbuję czytać Wykłady o literaturze Nabokova, bo pisze o Ulissesie... A do Ulissesa zamierzam wykonać drugie podejście i łudzę sie, ze mi Nabokov pomoże... .y. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 22.02.02, 07:27 ydorius napisał(a): > > Ja ostatnio próbuję czytać Wykłady o literaturze Nabokova, bo pisze o > Ulissesie... A do Ulissesa zamierzam wykonać drugie podejście i łudzę sie, ze > mi Nabokov pomoże... > > .y. ''Wyklady o literaturze'' Nabokova tez sobie powoli ''podczytuje'' :-) Podobal mi sie ten o Jane Austen, ktorej prawie nie znam. Licze rowniez na Nabokova w sprawie Ulissesa , ktory stoi na polce i czeka cierpliwie na swoj czas :-). ada Odpowiedz Link Zgłoś
bukowski27 ja do ulisesa jeszce nie podeszlem tez. 22.02.02, 11:03 ada, to nabokov pomoze?;))))) czytam teraz tak: stopa pod jej stopami SALMANA RUSHDIEGO pociągi pod specjhalnym nadzorem BOHUMILA HRABALA (zmierzam sie z wersja oryginalna... a tak sobie szpanuje) pamietnik żolnierza korteza BERNARDA DIAZA DEL CASTILO i poczytuje sobie czasami opowiadania marqueza i poczytuje tez moje sluszne poglady na wszystko LESZKA KOLAKOWASKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: ja do ulisesa jeszce nie podeszlem tez. 22.02.02, 11:39 bukowski27 napisał(a): > ada, to nabokov pomoze?;))))) > Licze na to :-))) Wlasciwie to nie wiem , dlaczego ja do tego Ulissesa podchodze , jak pies do jeża....:-) A nabokova wyklady fajne są :-) Ja ponadto czytam (bo takie bylo pytanie): - Wspomnienia Awdotii Panajewej (byla to , jak mowią Rosjanie ''okołolitieraturnaja żeńszczina'' :-))) , przyjaznila sie z pisarzami, m.in. z Dostojewskim) - Króla mrówek - Zbigniewa Herberta - Czlowiek zbuntowany - Camusa (bo przeczytalam w ''Wysokich obcasach'', ze nie lubil kobiet, ktore na tematy m.in. literatury wypowiadaly sie na rowni z mezczyznami; postanowilam go przeto ukarac :-))) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 17:53 heh zaczełam czytać własnie "Imię roży" , coż poczatki są zawsze ciezkie , trudno mi sie ja czytało .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryżymałp Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: 195.116.167.* 22.02.02, 19:50 " Gra na wielu bębenkach" - nowe opowiadania Tokarczuk. Rewelacja!!!! "Opętani" Gombrowicza- zajadów dostaje ze śmiechu i tegoż " Wspomnienia polskie"- smutne ale prawdziwe- o patriotycznym zadęciu naszego narodu krytycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik@ Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.02, 22:23 o,'wspomnienia polskie' czytalam w ostatnie wakacje...bardzo ciekawe! zabawne,ale i smutne chwilami,jak to wspomnienia o czasach ktore minely... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 23.02.02, 01:13 A ja czytam wlasnie 'Czerwony notatnik' Paula Austera, ale cos kiepsko jak na Austera mi idzie... No i na dokladke 'Mis, czyli rzecz o Stanislawie Barei' Macieja Luczaka - hihihihihihihi.. dobre...:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MODERATO MISJA PAPIESKIEJ RÓŻY IP: *.krakow.mtl.pl 23.02.02, 12:19 Gość portalu: Merlin napisał(a): ) Wpisujcie się kochani :-) Chcę kupić coś nowego,interesującego.Dużo książek mam ) ) już za sobą, ale coś mnie ciągle gna do księgarni :-)))Was też? Bestseller polski 2002 Autor: Gość portalu: Pola Data: 02-02-2002 15:48 adres: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl Szanowni Państwo ! Chcę zainteresować Państwa najnowszą książką Janusza L. Sobolewskiego zatytułowaną "Misja(Papieskiej Róży)". Książkę wydało niezależne wydawnictwo Mamiko z Nowej Rudy w serii Sensacja, “Misja (Papieskiej Róży)” to powieść z pogranicza literatury faktu i political fiction. To powieść akcji z ważką fabułą, ekscytująca, dobrze napisana, oparta na autentycznych wydarzeniach, nie ustępująca w niczym światowym bestsellerom tego gatunku. Szeroki czytelnik znajdzie w niej sensację i wzruszenie.” "...wielowątkowa akcja powieści rozgrywa w Chinach i w Polsce..." "...Zachęcam do przeczytania tej interesujacej powieści, opartej na chińskich realiach, na wydarzeniach prawdziwych i prezentującej autentyczne postacie. Dodatkowy jej atut stanowi ukazanie walki politycznej w Europie Środkowej, w tym i w Polsce, obejmującej świat przestępczy i struktury policyjne." WIĘCEJ INFORMACJI O KSIĄŻCE, AUTORZE I WYDAWNICTWIE ZNAJDZIECIE PAŃSTWO NA STRONIE www.mamiko.pl Re: Bestseller polski 2002 Autor: ignatz@poczta.gazeta.pl Data: 04-02-2002 01:16 Dopiero zaczalem - przedtem czytalem w podstawowce, wiec sie troche zapomnialo. Dzienniki gwiazdowe sa zajeb... tez musze sobie odswiezyc. Dla mnie jednak "Sledztwo" - to jest to! Re: Bestseller polski 2002 Autor: Gość portalu: An-Nah Data: 09-02-2002 16:43 adres: *.chello.pl Rany, ale fajna dyskusja! Bests, to rozrużnaianie między szerokim a wąskim czytelnikiem mnie rozbroiło! Zajmujesz się też rekalmą powieści fantasy? Jak tak, to może mi pomożesz z moją, jak ją skończę ;)? Nie, sory, wolę nie. Pewnie i tak zaraz się na mnie rzucisz, że jestem płytka, wąska i w ogule... Acha, i nie zapominajmy o mojej ortografii. Z góry ostrzegam - moja ortografia nie świadczy o moim poziomie intelektualnym. A fragment książki rzuca na kolana! RATUNKU!!!! Ignatz, jestem z tobą. "Czat prywatny" z Januszem L. Sobolewskim, autorem książki "Misja Papieskiej Róży", zarejestrowany na portalu "www.gazeta.pl" w dniu 13 lutego 2002 roku, godz. 9.30-10.30. Janusz L. Sobolewski: Witam wszystkich zaproszonych przeze mnie gości oraz wszystkich innych gości, nie znanych mi, a zaproszonych przez zaproszonych przeze mnie gości.... Sorry. Czyli witajcie wszyscy. A powodem spotkania jest dyskusja pewnego rodzaju, prowadzona w portalu www.gazeta.pl /Forum/Forum Humorum/Forum na plażę/ Bestseller polski 2002. Marek: Cześć, Janusz. Pal sześć dyskusja, powiedz lepiej, po kiego licha napisałeś książkę? Janusz L. Sobolewski: Trzeba było, Marku, trzeba było, dla dobra sprawy, by nam nie pluli w twarz...... Tak powiedziałby Dyzma? Winicjusz: Mnie pan nie zna, więc zapytam, czy czuje się pan Dyzmą? Marek: Ale odpowiedz, czemu napisałeś w tych czasach, kiedy ludzie nic nie czytają i nie kupują książek? Dla siebie? Janusz L. Sobolewski: I to jest dobre pytanie. Bynajmniej nie dla siebie. By dać świadectwo. Przepraszam, ale kogoś wielkiego zacytowałem, bynajmniej nie Dyzmę. Rola: Jakie świadectwo? Janusz L. Sobolewski: Dyskusja w "Forum" jest czatowa i O.K. Jest książka, można poczatować nawet humorzasto... Ale nikt nie wyczatował, że ja nie jestem powieściopisarzem, lecz reporterem. I ta książka też jest pewną zakamuflowaną formą reportażu. Ryś: Czyli to wszystko, co Pan napisał, jest zgodne z prawdą? Janusz L. Sobolewski: Posługuję się tu formułą: "oparte na faktach". To bezpieczna prawnie formuła. A zapewniam, że prawda jest w książce cała. Marek: Czyli prawdą jest według ciebie, że polskie służby specjalne organizowały wizytę Papieża w Chinach i nic z tego nie wyszło? Janusz L. Sobolewski: Jasne, zapytaj w UOP. Czy czytali moją książkę. Zdziwiłbyś się odpowiedzią. Jola: Co to jest UOP? Czym się mam zdziwić? Janusz L. Sobolewski: Urząd Ochrony Państwa. I UOP miał okazję zapoznać się z moją książką. Notabene kto wie, czy przypadkiem nie czytał jej jeszcze przed drukiem, bo w trakcie wydawania książki nastąpiło włamanie do drukarni "niezidentyfikowanych osobników" - tak mnie poinformował wydawca - i kradzież gotowego już komputerowego składu książki. Chyba nawet z komputerami. Z tego powodu wydanie książki uległo opóźnieniu. Kot: Ale co jest w książce takiego sensacyjnego, żeby aż... Janusz L. Sobolewski: Wie Pan, gdy piszę o szczegółach rywalizacji dwóch służb wywiadu chińskiego: Gonganbu i Guojia Anquanbu - to wiem, o czym piszę. Gdy opisuję Bao Tonga, to nie wymyślam człowieka. To facet z krwi i kości, który kto wie, czy się teraz nie odezwie. Niech Pan zadzwoni do Ambasady ChRL w Warszawie to Panu powiedzą. Niech pan zapyta Chińczyków o pewne sprawy, bo z wiarygodnego źródła wiem, że książkę analizują. Gdy piszę, że w Mysłowicach konkretnego dnia wyleciała w powietrze konkretna hurtownia cytrusów, a pewien funkcjonariusz policji współpracował dawniej ze Stasi, czyli "ubecją NRD", to nie kłamię. I wtedy, gdy wykazuję, że nasze elity władzy współpracowwały z mafią różnego kalibru. Grzegorz: Zdradź, jak się tego wszystkiego dowiedziałeś? Jola: Przecież w telewizji mówili. Grzegorz: Skoro mówisz, że to prawda, to musisz mieć to udokumentowane. Janusz L. Sobolewski: Słusznie. Wszystkie cytowane w książce dokumenty są do obrony. Ryś: No to jest to książka political fiction, czy nie? Wydawca twierdzi, że tak. Janusz L. Sobolewski: To "sfabularyzowany reportaż", a wydawca (www.mamiko.pl) nie musi wiedzieć wszystkiego... Adam: W takim razie czemu sfabularyzowany? Janusz L. Sobolewski: To najważniejsze pytanie. Najprościej byłoby powiedzieć, że dla własnego bezpieczeństwa. By nie polec w sądzie. I taka jest prawda. W tym stanie rzeczy zawsze można wykpić się formułą "political fiction" i wszelkie oskarżenia ośmieszyć. Ale prawdą jest też i to, że nie wszystkie opisane wydarzenia mam solidnie udokumentowane. Po prostu nie było na to rady. Pewne wydarzenia są prawdziwe, niestety nie w pełni udokumentowane. Winicjusz: To pana pierwsza tego typu książka? Janusz L. Sobolewski: Trzecia - w ten sposób pisana. Dwie poprzednie dotyczyły przedwojennego złotego Funduszu Obrony Narodowej oraz pewnej ucieczki z obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu. Kot: Co to znaczy "w ten sposób pisana"? Janusz L. Sobolewski: W każdym przypadku źródłem moich informacji jest konkretny, oczywiście zawsze inny człowiek, którego relacje i wspomnienia zarejestrowałem reportersko. Zdradzę tajemnicę, że osoba, która stanowiła źródło moich informacji o misji "Papieskiej Róży", występuje w książce na trzecim-czwartym planie. Proszę nie pytać, kto to, bo nie powiem, mimo iż ów bohater książki ukryty jest pod pseudonimem. Marek: Myślę, że i tak dużo nam powiedziałeś. Powinieneś teraz czekać aż ktoś sfilmuje twoją książkę w Hollywood, wtedy to będzie HIT. Janusz L. Sobolewski: Dziękuję za perspektywy... Pewnie się uśmiechniesz, ale ta książka trafiła już pod pewien adres w Beverly Hills... Marek: Żartujesz? Janusz L. Sobolewski: Nie, nie żartuję. Adam: Chyba sobie kupię tę książkę. Janusz L. Sobolewski: Powodzenia... i wszystkim dziękuję za czas i uwagę. Cześć i pozdrawiam! Autor: ignatz@poczta.gazeta.pl Data: 17-02-2002 17:46 O Jezu... Sprawy zaszly ciut za daleko. Oprocz Walbrzycha i Nowej Rudy w spisku tkwi jeszcze Krakow. Chce wierzyc, ze to grupa osob produkuje te posty, bo jesli nie, to... Z Krakowa do... Autor: ignatz@poczta.gazeta.pl Data: 21-02-2002 10:54 Moderato, jestes, kurwa, najlepszy. Po prostu najlepszy, nikt i nic cie nie przebije. I do tego z Krakowa! A teraz, na zakonczenie programu, dwa male cytaty. 1. "Mam, no mam juz tego dosc, po Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imbir Re: MISJA PAPIESKIEJ RÓŻY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.02, 17:21 Wydaje mi się, że Ty troszkę oszalałeś na punkcie tej książki. Jeżeli taka w ogóle istnieje. O co Ci chodzi. Powiedz w końcu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słońce Re: MISJA PAPIESKIEJ RÓŻY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.02, 18:24 I znowu będzie dym w związku z tą książką! Drogi polecjący - napisz raz a dobrze i nie zaśmiecaj forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 ja czytam IP: *.proxy.aol.com 24.02.02, 04:53 "Blina Assassin" Margaret Atwood, bo mi kilka znajomych polecalo. Wciaga i to bardzo chociaz mam na razie mieszane uczucia. Niedlugo ma byc dostepna po polsku, albo juz pewnie jest. Z non-fiction czytam "Unbearable Weight" Susan Bordo o tym jak cialo kobiece jest manipulowane w reklamie, pop kulturze i zyciu codziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
verbal.kint Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 26.02.02, 09:51 To wprawdzie już drugi raz, ale ten watek jest liczniejszy, więc trzeba mu pomóc: Czytam "Cryptonomicon" - opasłe tomisko Neala Stephensona. To taki Ludlum cyberpunka, ale dla wymagajacych. Jeśli ktoś nie słyszał, polecam. Jestem po stu stronach i ciesze się, że mam 600 przed soba. "Strzelby, zarazki, maszyny" - Jared Diamond. Coś o tym, dlaczego cywilizacja europejska opanowała świat (upraszczam). Pasjonujace, okazuje sie, że wszystko z powodu pszenicy i jęczmienia :-) v Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hokusai Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.o.s.bonet.se 14.03.02, 21:17 "Tecza Grawitacji" Thomasa Pynchona - polecam. Troche ciezko bylo mi sie wciagnac, ale teraz juz trzyma na mur beton. Odjazdowa ksiazka "Mercedes Benz" Pawla Huelle - sama przyjemnosc, a watki o Hrabalu po prostu rozczulajaco urodziwe. Polecam bardziej niz goraco. Nie polecam: "Samotnosci w sieci" Wisniewskiego i "Listow do krolowej Wiktorii" Bojarskiej z jednego powodu - kicz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.02, 15:14 Cykl" Honor Harrington " Davida Webbera mimo okropnych okładek i kiepskiego tłumaczenia całkiem wciągająca space opera czyli bohaterowie,kosmiczne bitwy,cuda techniki itd. pięć tomów jak na razie ,czekam na wiecej. Oczywiście polecam fanom sf. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: 217.110.225.* 15.03.02, 15:42 Zdecydowanie polecam "Samotność w Sieci" Wiśniewskiego. Poprostu niesamowita. Bojarską zignorowałem, ale teraz właśnie kupię. Po nazwaniu jej "kiczem". To dobra zachęta w Twoich słowach. "Mercedes.." no, okay. Może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Marc Levy"A jesli to prawda" IP: 213.241.11.* 15.03.02, 16:30 Wlasnie wyszla, a ja natychmiast kupilam, gdyz wczesniej naczytalam sie pochwalnych recenzji na amazonie i widzialam ciekawy wywiad z autorem na BBC. Ale, niestety, troche sie rozczarowalam - za krotka, za plytka, chociaz pomysl bardzo ciekawy. Ale jesli ktos lubi romantyczne historie, to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
vwdoka Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 15.03.02, 16:41 W tej chwili skończyłem "Doktor Bluthgeld" Philipa K. Dicka. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Padre Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: 217.110.225.* 15.03.02, 17:05 "Samotność..." Wiśniewski. Paraliżuje. Czytałem w nocy z latarką bo nie było prądu na osiedlu. Przeczytam jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 'Dzuma' Camusa 15.03.02, 22:45 Gość portalu: Merlin napisał(a): > Wpisujcie się kochani :-) Chcę kupić coś nowego,interesującego. to pewnie juz czytales, swietne, wprawdzie jeszcze nie skonczylem, bo nie bylo kiedy (nawet krotkie ksiazki czytam przez tydzien, w ogole nie mam czasu :-((( ), ale swietny styl, zreszta co bede chwalil, klasyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAT Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.03.02, 13:53 Obecnie czytam kolejny tom powieści Antoniego Gołubiewa pt. Bolesław Chrobry. Jak zawsze z chistorią byłem na opak, to ta książka wręcz wchlonęła mnie w czasy początków naszego państwa. Tródno mi ją zamknąć nawet w pracy. Jeden problem tkwi w tym, że nie wiem, czy jest obecnie w sprzedaży. Wydanie, które mam w ręce pochodzi z 81 roku, lecz WARTO poszukać !) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 17.03.02, 18:17 "Krzyk w niebiosa" Anne Rice książkę po prostu trzeba przeczytać! Moj już była u części znajomych i wraza za każdym razem z recenzją, że jest fantastyczna. Poza tym czytali ją: rodzice mojej koleżanki, babcia innej, mój Tatko właśnie niedługo zacznie... polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krra Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 17.03.02, 19:24 Koniecznie Gra na wielu bębenkach Tokarczuk. Sa tam 3-4 opowiadania niemal genialne, a w kazdym razie doskonale. Moim zdaniem to Che Guevara, Szkocki Miesiac i opowiadanie tytulowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: 62.233.151.* 23.03.02, 18:02 "Człowiek, który był czwartkiem" Chestertona Nie wiem, co Wy na to, ale mnie sie podoba. Łatwe, lekkie i przyjemne - na takie książki też trzeba znaleźć czsa, bo warto przeciez odpocząć po Eco i innej ambitnej literaturze! W każdym razie polecam. Jest śmieszne. pozdro asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.westk01.tn.comcast.net 24.03.02, 02:16 Teraz czytam Kazuo Ishiguro "When we were orphans" -na pewno jest po polsku. Polecam baaaardzo. Znakomita, subtelna ksiazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.02, 14:13 Właśnie skończyłam "Świat według Garpa". Jakoś wcześniej nie wpadła mi w ręce. Rewelacja! A zaraz dzień po tym, jak skończyłam czytać, obejrzalam też film. Też niezły, ale polecam tylko w takiej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krrra Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 18:50 Po swiecie w/g Garpa obowiazkowo czytaj Hotel New Hampshire tego samego autora. To sa ksiazki blizniacze, z podobnymi watkami i druga jest rownie znakomita. Odpowiedz Link Zgłoś
caroline_p Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 29.03.02, 22:41 A potem koniecznie "Regulamin tłoczni win" tego samego autora. Inna niż obie wymienione, ale naprawde niezwykła. Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: 157.25.84.* 29.04.02, 15:01 Z Irvinga polecam też "Metodę wodną"! Buźka Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 25.03.02, 15:10 a teraz czytam "Dzieci z Bullerbyn" - moje dzieciatka dostaly w prezencie i musze. Glosno, przed kolacja. Tyle wspomnien, tyle wspomnien - wzruszylam sie Odpowiedz Link Zgłoś
jamelia Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 25.03.02, 16:03 "Dziecko w czasie" Iana McEwana - jak dla mnie przereklamowana, ale może nie trafiła na najlepszy czas. Załamanie, marazm, zagubienie -moje wiosenne przesilenie. Poza tym denerwuję się kiedy ludzie poddają się problemom albo obchodzą je bokiem - to tylko opóźnia zmartwychwstanie. Ale czuć brytyjską mgłę i mżawkę, zapach gnijących lisci, melancholię niemocy... I boli cudza strata, tak wielka, nie do uwierzenia. I nie ma nic oprócz smutku.. Deszcz pada... jamelia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burza Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: 193.0.124.* 26.03.02, 12:08 A ja postanowiłam zafundować sobie trochę strachu i właśnie czytam "Lśnienie" mojego ulubionego "przestraszacza" Kinga. Mam czego chciałam:-)polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudu Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 02:24 "Blondynka" Joyce Carol Oates - opasłe, ale warto wszystkie 800 stron "Regulamin tłoczni win" - Irvinga - jeszcze lepsze niż Swiat według Garpa Odpowiedz Link Zgłoś
ansha Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 29.03.02, 09:52 Właśnie czytam "Kwiat śliwy w złotym wazonie" jakiegoś Chińczyka. Książka bardzo hmm... kosmata, ale klimat niesamowity. Coś jak Dekameron, ale chiński :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryżymałp Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 12:33 Kosmata...dobrze powiedziane. Przy okazji można sobie sporo poczytać o kulturze i obyczajowości Chin ( nie pamietam w który wieku to się działo ale gdzieś w naszym Średniowieczu). Dla mnie bomba , chociaż odpołowy już nieco mecząca ( żony mi sie zaczęły mylić). Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 29.03.02, 10:18 "Policjantka" Dorothy Uhnak - świetnie napisane gawędy bazujące najprawdopodobniej na doświadczeniach autorki. Nie ma tam spektakularnych zbrodni, pościgów za bandytami itp., ale chwilami wstrząsające opowieści o zdarzeniach z codziennej pracy policjantów. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krra Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 17:52 Jezu, znowu autor albo ktos z jego rodziny - IP 217.110.225. - wychwala pod niebiosa Samotnosc w sieci...dziesiatki nickow, to samo IP, zmieniana wciaz plec...Wyskakuje jak Filip z konopi w setkach watkow i wciąz pisze to samo: "Samotnosc genialna, porywająca", gdzieś tam napisal o " przereklamowanych Tokarczuk i Stasiuku, a tu niedoceniona genialna Samotnosc...".Juz to ktos odkryl w w watku "tajemnicza sprawa" czy jakos tak... Jak się okaze, ze o Misji papieskiej rozy tez pisze sam autor(a może wydawca?)...hm....Forum zamieni sie sie w samoreklamy lub reklamy autorow, ale gdzie beda czytelnicy? Polecam szalenie dziwna ksiazke Hellera"Namaluj to", ale trzeba miec duzo cierpliwości. Po Paragrafie 22 to przejscie w calkiem inne klimaty. A w wolnych chwilach uuuuuwielbiam Agathe Christie, niezawodna, klasyczna autorka klasycznych kryminalow z myszką , ze wspaniala Panna Marple lub Poirot.Ostathnio mozna ja kupic w kiosku Ruchu, bo wydawnictwo Hachette wydaje calosc, bardzo tanio, okolo 20 zet tomik. Mam juz kilkanascie tomikow. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 02.04.02, 07:52 Juz Aleszkowski ''Uwaga orgazm ! Powieść fantastyczno-naukowa'' Nie przepadam za powiesciami fantastyczno-naukowymi, ale tez nie z powodu drugiej czesci tytulu kupilam te ksiazeczke :-) Moskwa, w zgrzebnych sowieckich czasach; bohater - byly łagiernik , zlodziej - zatrudnia sie w instytucie naukowym , jako dawca spermy. Z czasem naukowcy wpadaja na pomysl, ze starozytna czynnosc, jaka jest onanizowanie sie , moze zostac wykorzystana , jako zrodlo energii :-) Opowiesc snuta w stylu knajacko-wieziennym, jednoczesnie zabawna i ponura. Warto przeczytac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: 157.25.200.* 02.04.02, 10:15 "Impreza u Ralpha" Lisy Jewell - zupełnie przypadkowo wypożyczona z biblioteki. L.J. wymyśliła kilka postaci o barwnych charakterach, opisała relacje między nimi, a następnie starannie wszystko wymieszała. Świetny styl, czytałam słowa i jednocześnie widziałam obrazy, tak jakby ktoś wyświetlał film. Pojedynek - kto zje więcej papryczek chili - jest rewelacyjny; końcowy opis tytułowej imprezy u Ralpha przeczytałam rechocząc jak żaba. Aha - zaczęłam i skończyłam lekturę tego samego dnia, tak mi się miło czytało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 29.04.02, 21:57 Opowieść podręcznej" M. Atwood. > Polecam szalenie dziwna ksiazke Hellera"Namaluj to", ale trzeba miec duzo > cierpliwości. Po Paragrafie 22 to przejscie w calkiem inne klimaty. Dodam jeszcze "Nie ma się z czego śmiać". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleena Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie IP: *.opole.dialup.inetia.pl 02.04.02, 13:22 Naciagnieta przez wszechobecna reklame powiesci i filmu (a moze filmu i powiesci, w dzisiejszym swiecie to chyba obraz goruje nad tekstem?) zdobylam "Kroniki portowe" E.Annie Proulx. I jestem usatysfakcjonowana. Bardzo podoba mi sie wstrzemiezliwy styl Proulx. Uprzedzam, przed czytaniem nalezy sie zaopatrzyc w olowek i notatnik: pelno tam smakowitych zdan. Probka, czyli co mi smakowalo;) "Swiatła reflektorów wszystkich pojazdow wjezdzajacych na parking osuwały sie po scianie ich pokoju niczym surowe jajko wbite do oleju" "Jedna z tragedii prawdziwego zycia jest to, ze nie ma ono muzycznego tla" Przed swietami zaopatrzylam sie tez w najnowsza Amy Tan "Corka nastawiacza kosci". Jeszcze do niej nie zajrzalam, czytalam tylko opis okladkowy.... i troche sie obawiam: czy Tan nie powiela ciagle tych samych schematow? Robi to jak na moj gust calkiem niezle, ale na boga, jak dlugo mozna eksploatowac ten sam pomysl? Tak, wiem, sama sobie odpowiem. Dopoki ktos bedzie chcial kupowac jej ksiazki. A ja kupilam ta powiesc w ciemno, kierujac sie tym, co uprzednio przeczytalam. I jak tu dogodzic czytelnikom? ;))) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
maly.ksiaze The Shipping News 02.04.02, 17:00 Gość portalu: aleena napisał(a): > Naciagnieta przez wszechobecna reklame powiesci i filmu (a moze filmu i > powiesci, w dzisiejszym swiecie to chyba obraz goruje nad tekstem?) > zdobylam "Kroniki portowe" E.Annie Proulx. I jestem usatysfakcjonowana. > Bardzo podoba mi sie wstrzemiezliwy styl Proulx. Mnie tez sie podobalo, choc opinie wsrod moich znajomych byly podzielone. Tyle ze mysmy czytali po angielsku, wiec nie wiem, jak sie jezyk zachowal w oryginale. Poza 'zdankami' sama historia jest niezle wymyslona, koloryt zdaje sie byc w miare autentyczny. No i jeszcze to, co sie stalo z lajba Nutbeema i z domem... Smakowite. Pozdrawiam, mk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika "Polka" Gretkowskiej IP: *.ny325.east.verizon.net 07.04.02, 21:30 niezla...nic dodac nic ujac-samo zycie! Odpowiedz Link Zgłoś
spacja Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 12.04.02, 13:50 Erik Tarloff: "Czlowiek, ktory napisal ksiazke" Jestem rozdarta: z jednej strony trudno mi sie od niej oderwac, z drugiej chcialabym pozostawic sobiej choc kawalek na jutro. Szczerze polecam: lekko napisane, inteligentne, doprowadza do niepohamowanego chichotu (przynajmniej mnie) i..... zawiera sporo seksu! Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Książka, którą właśnie czytasz-opinie 02.05.02, 09:13 Sandor Marai ''Wyznania patrycjusza''. Marai jest w Polsce dopiero ''przyswajany'', pierwsza przetłumaczona na język polski powieść ''Żar'' , powieść - dla mnie - w jakiś sposób ''conradowska'',ukazała sie niedawno. Również warto przeczytać, podobno w Europie miała ogromny sukces czytelniczy. ''Wyznania ...'' zaczęłam dopiero, ale myślę, że warto je polecić tym , którzy lubią czytać takie historie , jak pisze we wstępie tłumaczka Teresa Worowska, ''(...) losów generacji urodzonej w pierwszych latach XX wieku, jej uczuć, duchowości, mentalności (...)''. Historia końca pewnej epoki, rozpadu tradycyjnych systemów wartości po I wojnie swiatowej, w znacznym stopniu autobiograficzna. Gustaw Herling-Grudziński napisał:'' Niebawem zapanuje na świecie prawdziwa 'era Maraiego'...' Odpowiedz Link Zgłoś