Dodaj do ulubionych

Nowości_2012

11.01.12, 07:46
ZAPOWIEDZI KRYMINAŁÓW NA 2012 - Czarna owca

W roku 2012 w naszej bestsellerowej „Czarnej serii“, przygotowaliśmy ponad 20 tytułów, m.in. dobrze już znanych Czytelnikom najlepszych szwedzkich autorów:

Lizy Marklund - "Dożywocie" i "Miejsce w słońcu" – kolejne odsłony przygód dziennikarki
śledczej Anniki Bengtzon – wszystkie także jako e-booki

Åke Edwardsona - cztery kolejne części serii o Eriku Winterze "Niech to się nigdy nie kończy", "Niebo to miejsce na ziemi", "Kamienny żagiel", "Pokój nr 10" – wszystkie także jako e-booki

Håkana Nessera - "Samotni" – ostatnia część serii o komisarzu Barbarottim
i nowy cykl o inspektorze Van Vetterenie: "Nieszczelna sieć" i "Punkt Borkmana"
- wszystkie także jako e-booki

Camilla Läckberg - w maju ukaże się wyczekiwana ósma część sagi o Fjällbacka pt. "Fabrykantka aniołków" (także jako e-book).
Ale Czytelnicy będą mieli okazję poznać Läckberg nie tylko jako autorkę kryminałów.
Wydamy jej opowiadanie "Zamieć śnieżna i woń migdałów" i dwie piękne książki kucharskie: "Smaki Fjällbacki" oraz o przygotowywaniu przyjęć.

Leif GW Persson - w lutym przedstawimy fascynującą historię morderstwa pod tytułem "Umierający detektyw" (także jako e-book).

Hans Rosenfeldt i Michael Hjorth - druga (po "Ciemnych sekretach") książka duetu pt. "Uczeń"

Jensa Høvsgaarda "Martwe księżniczki nie śnią"
(także jako e-book)

Prawdziwym przebojem będą zapewne powieści NOWYCH SKANDYNAWSKICH AUTORÓW:

SOFIE SARENBRANT - "36 tydzień", "W twoje miejsce"

CAMILLA CEDER - "Śmiertelny chłód" i "Babilon"

INGRID HEDSTRÖM - "Nauczycielka z Villette"

ALEXANDER SODERBERG - "Andaluzyjski przyjaciel"

MAGNUS ZAAR - "Nagi ambasador"
O prawa do wydania tego tytułu toczyła się zacięta walka, a Hollywood w ciemno kupiło prawa do ekranizacji wszystkich trzech zapowiedzianych części trylogii. Premierę książki w Szwecji zapowiedziano na maj 2012, a u nas - już w listopadzie. Wszystko wskazuje, że będzie to hit na miarę powieści Stiega Larssona. "Nagi ambasador" Magnusa Zaara (listopad) to pasjonująca powieść sensacyjna rozgrywająca się w fikcyjnym, lecz wyjątkowo realistycznie przedstawionym państwie afrykańskim. Pełna napięcia fabuła, ukazuje kulisy służb dyplomatycznych i zaskakującą, mroczną stronę programów pomocy rozwojowej dla trzeciego świata, gdzie humanitarne cele łatwo stają się przykrywką dla ciemnych interesów.
Obserwuj wątek
    • anetapzn Re: Nowości_2012 11.01.12, 08:50
      Cieszę się, ale moje półki na ksiażki (z braku miejsca) i karta kredytowa już mniejsmile
      • negev56 Jo Nesbo - Upiory (Gjenferd) 11.01.12, 09:04
        Podobno już w czerwcu będziesmile.
        • opty2 Re: Jo Nesbo - Upiory (Gjenferd) 11.01.12, 09:24
          już ???
          chyba dopiero !
          • negev56 Re: Jo Nesbo - Upiory (Gjenferd) 11.01.12, 13:17
            zależy z której strony spojrzeć. Akurat w czerwcu minie rok, jak Norwegowie są po premierze Upiorów, natomiast w UK dopiero ma się ukazać. Tak więc i długo, bo mija rok i nie tylko my czekamy na premierę. Ideałem byłaby premiera u nich i u nas, tak jak było z Dalls'63, ale kto mówi, że ma być idealniesmile.
            • dachauka Re: Jo Nesbo - Upiory (Gjenferd) 11.01.12, 13:47
              Niemcy byli szybsi; "Upiory" ukazały się 4 października 2011 (mniej więcej 6 października byłam już po lekturze...). Za to na tłumaczenie "Dallas'63" trzeba czekać dłużej, ukaże się dopiero pod koniec stycznia (a ja też już po lekturze... smile).
        • pochlaniacz_ksiazek Re: Jo Nesbo - Upiory (Gjenferd) 09.06.12, 17:13
          Nowa książka Jo Nesbo - Upiory pojawi się w księgarniach już 27 czerwca wink
      • klatkazlota Re: Nowości_2012 11.01.12, 19:03
        Polecam ebooki smile)) Teraz już nawet jest format na Kindle'a i do tego Czarna Owca często robi promocje smile Ich ebooki są na pewni na virtualo.pl i woblink.pl smile
    • chiara76 Re: Nowości_2012 11.01.12, 09:52
      nie wiem, jak Wy, ale ja mam dosyć tego wiecznego porównywania nowych nazwisk "na miarę" Stiga Larssona czy Mankella czy innego znanego nazwiska. Takie odcinanie kuponów uważam ze szkodą dla samych autorów, którym nie dano szansy po prostu obronić się dobrą książką własnego autorstwa. I nie sięgam coraz częściej po takie coś. Czy to ma sens? Nie wiem.
      Cieszy to, że CO postawiło na e-booki. Jako ostatnio bardzo w tej formie rozmiłowana, czekam na tę formę książki właśnie a wciąż z tym cieniutko na naszym rynku wydawniczym.
      • opty2 Re: Nowości_2012 11.01.12, 10:28
        czyli przeszłaś na czytnik, tak?
        w takim razie masz szanse na (wklejam info, które dostałam):

NOWY E-BOOK
        WCZEŚNIEJ NIŻ W WERSJI PAPIEROWEJ

"NIECH TO SIĘ NIGDY NIE KOŃCZY"
        Ake Edwardsona
        czwarta część serii kryminalnej o Eriku Winterze

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO ZAKUPU NASZYCH E-BOOKÓW ZA POŚREDNICTWEM:

www.virtualo.pl
        www.woblink.com
        www.nexto.pl
        www.eclicto.pl
        www.bezkartek.pl
        www.legimi.com

E- booki przygotowywane są w formacie ePUB.
        Na Virtualo pliki dostępne są także w formacie MOBI (na czytnik Kindle'a).

a podpieranie się Larssonem, traktuję z przymrużeniem oka,
        sama najlepiej oceniam, czy te nowosci sa dobre, mało kiedy kieruję się tymi polecankami,

pewnie, że lepiej powiadomić czytelników o kimś nowym jako ciekawym autorze bez tych porównań ale nie wiem jak to wygląda ze strony wydawnictwa, być może to jednak działa na większość?
        • januanio Re: Nowości_2012 11.01.12, 10:56
          albatros też coś wrzuci

https://www.wydawnictwoalbatros.com/ksiazki/1171/1676.jpg
          • dachauka Re: Nowości_2012 11.01.12, 11:57
            O, znam to! Sparzyłam się na tym zeszłego lata. Po trzydziestu stronach poległam sromotnie, zniechęcona okropnym językiem. Książka napisana jest krótkimi, urywanymi zdaniami, często nawet równoważnikami zdań, akcja skacze nerwowo ze sceny na scenę, nie wiem, czy to taka maniera autora, czy przyczynił się tu tłumacz. Ciekawa jestem, co powiecie, gdy ukaże się polskie tłumaczenie. Mnie odstręczyło zupełnie, mimo bardzo zachęcającego opisu z okładki.
            • beatanu Re: Nowości_2012 11.01.12, 13:42
              dachauka napisała:

> nie wiem, czy to taka maniera autora, czy przyczynił się tu tłumacz.

Podejrzewam, że tłumacz robił, co mógł, zgrzytając czasami zębami. Autorzy, bo jest ich dwóch, Börge Hellström i Anders Roslund piszą w bardzo specyficzny sposób, według mnie niedopracowany, niechlujny i przez to męczący. Ponoć ta powieść jest najlepsza, nie wiem, nie czytałam, bo poległam na wcześniejszych...
        • chiara76 Re: Nowości_2012 11.01.12, 11:08
          nie przeszłam a dołączyłam taką formę lekturywink
          Może na większość to działa (to wspieranie, o którym piszemy). Na szczęście nią nie jestem.
    • opty2 L.Kepler_Kontrakt Paganiniego 11.01.12, 12:31
      już 10 lutego
      merlin.pl/Kontrakt-Paganiniego_Lars-Kepler/browse/product/1,981925.html
    • matt.cobosco Re: Nowości_2012 11.01.12, 13:36
      Najnowszego Nessera i kolejną książkę duetu Hjorth & Rosenfeldt wstawiam na półkę "przeczytać koniecznie". Lars Kepler trafia do działu "przeczytać być może". Jens Høvsgaard ląduje w sekcji "ale po co to czytać?". Co do pozostałych, to decyzję podejmę w ciągu roku.
      • negev56 Chłopiec w walizce 11.01.12, 15:23
        nowość duńskiego duetu Lene Kaaberbol i Agnete Friis . A tak pisze o powieści wydawnictwo Papierowy Księżyc
        Jeśli znudziły Was wydawane na potęgę kryminały ze Szwecji, reklamowane jako kolejne Larssony i szukacie nowej siły ze Skandynawii, która dostarczy Wam odpowiedniej porcji adrenaliny,
        to zwróćcie uwagę na Danię. Niedawno został wydany w Polsce znakomity Jussi Adler-Olsen (tak, chwalimy konkurencję, a co!), natomiast naszym nakładem ukaże się niebawem nie mniej rewelacyjna powieść żeńskiego duetu Lene Kaaberbol i Agnete Friis pod tytułem „Chłopiec
        w walizce”.
        To najlepszy kryminał roku w Danii, który został nominowany do nagrody Szklanego Klucza, dla najlepszej powieści ze Skandynawii.
        Zapamiętajcie ten tytuł, bo to będzie jeden z najciekawszych kryminałów tego roku na polskim rynku. „Chłopiec w walizce” ukaże się we wrześniu. Więcej informacji wkrótce!
        • aka10 Re: Jan Guillou, film 11.01.12, 16:40
          akas.imdb.com/title/tt1856014/
          Moze kogos zainteresuje. Nie wiem jednak, kiedy bedzie mial premiere w Polsce.
    • opty2 Camilla Ceder_info 12.01.12, 09:27
      coś mi ta pani znajoma była smile
      zdaje się, że Czarna Owca odkupiła prawa od zbankrutowanego Skryptu ,

ava40 pisała w 2010 tak:
      Zatrzymana chwila (Fruset ögonblick) – Camilla Ceder
      Wydawca: Skrypt
      Pewnego grudniowego poranka Seję budzi telefon. To jej sąsiad, Åke. Zszokowany
      opowiada, że w pobliżu warsztatu samochodowego znalazł zmasakrowane zwłoki.
      Zawiadomił już policję, ale prosi Seję, by po niego przyjechała.
      Seji, która po rozwodzie zaczyna nowe życie na wsi, właśnie powoli udaje się
      odnajdywać w sobie siłę i poczucie wolności. I nagle, gdy docierają z Åke na
      podjazd warsztatu, gdzie policja rozpoczęła już śledztwo, wszystko wywraca się
      do góry nogami. Na wietrze kołysze się zardzewiały szyld: „Warsztat i szrot
      Thomasa Edella”. Nieoczekiwanie spływa na Seję fala wspomnień z przeszłości.
      Musi zobaczyć ciało.
      Wywołana przez wspomnienia obsesja będzie miała konsekwencje nie tylko dla Seji,
      ale również dla samego śledztwa oraz, w nie mniejszym stopniu, dla komisarza
      Christiana Tella.
      Dzięki zastosowaniu konwencji kryminału i znakomitej znajomości ludzkiej natury,
      z Zatrzymanej chwili wyłania się obraz Szwecji położonej na uboczu, z daleka od
      głównych szlaków, gdzie przypadek, konieczność i historia splatają ze sobą losy
      garstki ludzi. To wciągająca powieść, w której kryminalną intrygę znakomicie
      dopełniają ciekawe obserwacje obyczajowe.
      O tak błyskotliwym debiucie z pewnością marzy każdy autor! Nim książka Ceder
      (ur. 1976) ukazała się drukiem w jej rodzinnej Szwecji, prawa do jej wydania
      nabyły wydawnictwa angielskie, niemieckie, hiszpańskie, francuskie i inne. Także
      my tłumaczyliśmy „Zatrzymaną chwilę” z rękopisu.

• opty2 Re:Mankell_Nim nadejdzie mróz 23.01.12, 11:04
      ksiązka o Lindzie, Wallanderowej córce
      info z Deckare:
      kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=652
      • pavvka Re:Mankell_Nim nadejdzie mróz 23.01.12, 11:24
        Ja to przeczytałem już dawno dawno temu po angielsku. Ale to taki nie do końca kryminał - tzn. przestępstwa są, ale o ile pamiętam, właściwie nie było tajemnicy "kto zabił". I w ogóle ważniejsze w książce były wątki obyczajowe.
      • anetapzn Re:Mankell_Nim nadejdzie mróz 23.01.12, 11:59
        opty2 napisała:

> ksiązka o Lindzie, Wallanderowej córce
        > info z Deckare:
        > kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=652

Ciesze się, bo jestem bezgranicznie zakochana w Mankellu. Skoro Kurt na emeryturze, to lepszy rydz niż nic.
        • pavvka Re:Mankell_Nim nadejdzie mróz 24.01.12, 10:35
          anetapzn napisała:

> Skoro Kurt na emerytu
          > rze, to lepszy rydz niż nic.

Ale w 'Nim nadejdzie mróz' Wallander jeszcze nie jest na emeryturze smile Akcja książki dzieje się wcześniej niż w 'Niespokojnym człowieku', zresztą sama książka też chyba była wydana wcześniej, tylko polskie wydanie jest jakoś mocno spóźnione. A tak w ogóle to wprawdzie nie za wiele z niej pamiętam, ale pamiętam, że mnie nie zachwyciła.
        • chiara76 kiedy ten Mankell? 24.01.12, 11:05
          bo coś mi się wydaje, że jeszcze się na niego naczekamy...
          • beatanu Re: kiedy ten Mankell? 24.01.12, 13:33
            Na stronie wydawnictwa W.A.B. napisano, że książka ukaże się 18 kwietnia.
            • chiara76 Re: kiedy ten Mankell? 24.01.12, 16:48
              dziękujęwink
              • judytta Nowy Mankell 11.04 ? 31.03.12, 09:20

Na Merlinie info w sprzedaży od 11.04 czyli szybciej niż planowano.
                Ciekawe czy w stacjonarnych księgarniach też tego dnia będzie.

• kwiecienka1 Re: Nowy Mankell 11.04 ? 06.04.12, 18:01
                  smile ja wlasnie przeczytalam opis i juz wiem, ze z lektura moge sie wstrzymac (tzn. kupic na spokojnie przez kolezanke bedaca w PL w wakacje), bo jakies 2 tygodnie temu widzialam ekranizacje tej czesci wink

pozdrawiam
                  Kwiecienka o Mankellu
    • opty2 Re: Umierający detektyw_Persson 23.01.12, 11:06
      Persson oprócz trylogii policyjnej napisał też coś innego:
      kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=653
    • opty2 Re: Anne Holt/E.Holt_Arytmia 23.01.12, 11:09
      to nasz dobra znajoma Anne Holt razem z bratem napisała triller medyczny
      kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=651
      • dachauka Re: Anne Holt/E.Holt_Arytmia 24.01.12, 16:10
        Udana kooperacja prawdziwego kardiologa z krwi i kości i powieściopisarki. Świetnie się czyta.
        Właśnie zamieściłam recenzję na blogu smile.
        • opty2 Re: Anne Holt/E.Holt_Arytmia 25.01.12, 07:48
          aha! już przeczytałaś smile
          i mówisz, że dobre?
          zaraz poczytam ale niestety muszę wpisywać ręcznie adres bloga sad
          więc nie przełączę się automatycznie,
          czyli... to będzie za jakis czas
          • dachauka Re: Anne Holt/E.Holt_Arytmia 25.01.12, 16:17
            Opty, odpisałam na blogu - faktycznie odnosi się wrażenie, że wkład brata dobrze zrobił tej powieści, i nie mam tu na myśli tylko fachowych wtrętów. Świeża bryza powiała... Natomiast kto się spodziewa dzieła wybitnego, to się rozczaruje. To dobre rzemiosło.
            • zorija P. D. James 26.01.12, 10:03
              W połowie lutego wyjdzie "Zakryjcie jej twarz". Ten tom był już kiedyś wydany, ale jest szansa na wszystkie książki autorki.
    • jgiovanna Kathy Reichs z Krwi i kości w marcu, 02.02.12, 18:34
      Tess Gerritsen Milcząca dziewczyna w czerwcu smile
    • basiakia Re: Nowości_2012 03.02.12, 20:32
      A może już wiadomo jakie polskie kryminały/sensacje ukażą się w 2012 roku?
    • opty2 Marinina_Za wszystko trzeba płacić 09.02.12, 11:05
      od 21 marca ,
      ciekawe czy lepsza od poprzedniej

merlin.pl/Za-wszystko-trzeba-placic_Aleksandra-Marinina/browse/product/1,1003806.html
    • opty2 J.Theorin_Smuga krwi_29.03 09.02.12, 11:09
      no nareszcie!
      ale nas przetrzymali, dopiero od 29 marca!
      za to razem z audioobkiem
      merlin.pl/Smuga-krwi_Johan-Theorin/browse/product/1,1002832.html
    • basiakia Re: Nowości_2012 14.02.12, 20:14
      W lutym ma się ukazać nowa książka Lee Childa "Uprowadzony".
      • chiara76 niestety, ten "nowy" Child 14.02.12, 23:44
        chyba nowym nie będzie, patrząc na tytuł oryginalny. Wygląda na to, że już się to ukazało na polskim rynku, z tytułem "Umrzeć próbując". Czyli wygląda na to,że to wznowienie, szkoda, bo już się ucieszyłam.
    • chiara76 Hakan Nesser, "Samotni". 26.02.12, 17:46
      właśnie widzę, że w sprzedaży na Merlinie od 21 marca. Ja będę czekać.
      • rendell Re: Hakan Nesser, "Samotni". 26.02.12, 17:48
        Ja teżsmile
        • negev56 Sophie Hannah - Zabójcze marzenia 01.03.12, 22:16
          4 kwietnia.
          • negev56 Mons Kallentoft - Zło budzi się wiosną 01.03.12, 22:17
            3 kwietnia, he he, chyba tylko ja się cieszęsmile
            • opty2 Re: Mons Kallentoft - Zło budzi się wiosną 02.03.12, 08:54
              racja, mnie juz nikt nie namówi na Kallentofta wink
              • jot6 Re: Mons Kallentoft - Zło budzi się wiosną 04.03.12, 10:50
                a o nowej Doncowej nic nie słychać? w końcu będę musiała się przemóc i zacząć czytać w oryginale..a niestety już sporo zapomniałam...
                • kali_mera Re: Mons Kallentoft - Zło budzi się wiosną 04.03.12, 14:24
                  Też czekam na nową Doncową. Jakiś czas temu nawet napisałam do wydawnictwa z pytaniem, czy planują wydanie kolejnych powieści, ale niestety nie odpowiedzieli sad
            • kryminalna.ciocia.zosia Re: O nie, ja też! 04.03.12, 11:04
              Po "Jesiennej..." jak najbardziej smile
              • negev56 Åsa Lantz-Co się przydarzyło tej małej dziewczynce 12.03.12, 11:08
                to może być dobra książka:
                Historia, która wstrząsnęła Szwecją.
                Rozdzierająca serce i brutalna.
                "Tidningen kulturen"
                "Czy to nowy Stieg Larsson? Ta świetnie napisana, porywająca powieść to doskonały materiał na bestseller."
                "litteratursiden.dk"
                Yi Young w wieku piętnastu lat opuszcza swoją biedną chińską rodzinę i zwiedziona rządową obietnicą dobrego wykształcenia emigruje do Szwecji. Po kilku latach, za pośrednictwem
                szwedzkiej telewizji, dziewczyna chce opowiedzieć światu o okrutnym losie, jaki ją spotkał. Rząd i pewna korporacja, którym brutalna prawda mogłaby zaszkodzić, próbują powstrzymać ją przed wyjawieniem wstrząsającej historii. Okazuje się, że Yi Young nie była jedynym dzieckiem, które wpadło w sieć zła, perwersji i korupcji...

Asa Lantz - jest autorką scenariuszy, dziennikarką i copywriterem. Zaskakujący thriller Co się przydarzyło tej małej dziewczynce? jest pierwszą częścią trylogii Genesis.
                • matt.cobosco Re: Åsa Lantz-Co się przydarzyło tej małej d 12.03.12, 13:43
                  Kolejny Larsson! Kolejna trylogia! Prawdę mówiąc zaczynam powoli czuć przesyt, nawet jeśli to ma być szwedzka trylogia. Wystarczy mi już kwartet Nessera, planowany kwartet olandzki Theorina, co najmniej dziewięcioczęściowy cykl o Harrym Jo Nesbo, planowany kwartet Adler-Olsena, sześciopak Ǻsy Larsson, trojaczki Leifa G.W. Perssona i czarna trylogia sztokholmska Lapidusa.
                  Dlaczego nie można po prostu wydawać pojedynczych książek, a nie tylko te cykle i cykle?
                  • negev56 Re: Åsa Lantz-Co się przydarzyło tej małej 12.03.12, 15:41
                    A widzisz, bo płodozmian trzeba stosować. Lubię cykle i nie mam pretensji do długodystansowców (Rankin, Connelly, Child i paru Skandynawów), że też polubili swoich bohaterów i orzą nimi niemiłosierniesmile.
                    • matt.cobosco Re: Åsa Lantz-Co się przydarzyło tej małej 12.03.12, 15:48
                      Ależ ja jak najbardziej stosuję płodozmian, ale cykle tak czy owak zaczynają mnie już męczyćsmile
                      • negev56 Re: Åsa Lantz-Co się przydarzyło tej małej 12.03.12, 15:58
                        Ale jest też tak, że soliści wypuszczą jedną powieść ( Unni Lindell, Christian Jungersen), narobią czytelnikowi apetytu i cisza. I teraz albo nie chce im się wymyślać nowych bohaterów, albo cośsmile). To już niech będzie tak jak jest z tymi długodystansowcami, bardziej pewne.
                  • beatanu Re: Åsa Lantz-Co się przydarzyło tej małej 12.03.12, 16:03
                    matt.cobosco napisał:

> Dlaczego nie można po prostu wydawać pojedynczych książek, a nie tylko te cykle
                    > i cykle?

Eno, spokojnie, pojedyncze powieści też powstają (między innymi w Szwecji) tylko nie zawsze docierają do odbiorców zagranicznych, niestety sad Mnie zaczyna martwić fakt, że w zalewie powieści kryminalnych coraz trudniej znaleźć coś bardziej wartościowego. Jeszcze kilka lat temu mniej więcej nadążałam za nowościami, nawet jeżeli nie wszystko czytałam. W każdym razie miałam pojęcie, co, jak i gdzie. Teraz ponoć pani Lantz wstrząsnęła całą Szwecją, a ja o niej w ogóle nie słyszałam...

A dobre cykle nie są złe smile
            • linka.raz Re: Mons Kallentoft - Zło budzi się wiosną 27.03.12, 20:42
              Ja też się cieszę, więc nie jesteś samasmile Kallentoft wiosną będzie w Polscesmile
              • negev56 Re: Mons Kallentoft - Zło budzi się wiosną 27.03.12, 22:06
                Oo, może na WTK?
                • linka.raz Re: Mons Kallentoft - Zło budzi się wiosną 28.03.12, 18:52
                  W Poznaniu ma byc chyba 18 kwietnia, więc dużo przed WTKsmile
    • opty2 B.B. Jakobsson_Na końcu drogi 12.03.12, 13:41
      zapodam za Deckare:
      kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=661
      • opty2 Mika Waltari_Tak mówią gwiazdy panie komisarzu 12.03.12, 13:42
        za Deckare:
        kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=662
      • kasiulek1976 Re: B.B. Jakobsson_Na końcu drogi 16.03.12, 23:51
        zapowiada się ciekawie, dodaję do niekurczącej się listy planowanych zakupów....
    • opty2 Asa Larsson_Aż gniew twój przeminie 15.03.12, 14:06
      juz w kwietniu smile
      za Deckare:
      kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=663
      • negev56 James Lee Burke - Bogowie deszczu 15.03.12, 15:05
        Seria z Hackberry Hollandem (kwiecień).
    • basiakia Re: Nowości_2012 17.03.12, 21:04
      Nie mogę zrozumieć, dlaczego książka Lee Childa raz nosi tytuł "Umrzeć próbując", a w tym roku ukazuje się pod zupełnie innym tytułem "Uprowadzony". Tak się cieszyłam, że to nowość, a dopiero na tym forum dowiedziałam się, że to ta sama książka. Jestem bardzo, ale to bardzo rozczarowana i zła, żeby nie powiedzieć wkurzona, bo miała to być nowość. A ja już dawno ją czytałam i nici z radości czytania nowej książki jednego z moich ulubionych autorów.
    • sayonara2 Maj Sjowall i Per Wahloo 20.03.12, 17:50
      Zabójca policjanta - premiera 29.03.2012 smile
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Mankell "Nim nadejdzie mróz" 20.03.12, 19:27
      18/04, chyba tego nie przerabialiśmy...
      • opty2 Re: Mankell "Nim nadejdzie mróz" 21.03.12, 08:40
        juz wiemy z wątku powyżej smile)))
    • opty2 Liza Marklund_Dożywocie_kwiecień 21.03.12, 08:43
      dla fanów Marklund
      za Deckare:
      kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=667
    • opty2 Karin Wahlberg_Dziewczynka z ... 21.03.12, 08:45
      druga część K. Wahlberg (po "Zastygłym zyciu")
      "Dziewczynka z majowymi kwiatkami" pewnie w kwietniu
      za Deckare:
      kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=668
      • negev56 Rzeki Hadesu – Marek Krajewski 23.03.12, 15:55
        „Rzeki Hadesu” to trzecia po „Eryniach” i „Liczbach Charona” część trylogii o Edwardzie Popielskim.
        Edward Popielski stracił Lwów i całe dotychczasowe życie. Po latach wojennej zawieruchy trafia
        (…wink
        maj
        • negev56 Zanim znowu zabiję – Mariusz Czubaj 23.03.12, 15:55
          Kryminał z Rudolfem Heinzem i piłką nożną w tle. Warszawa, 12 kwietnia 2010 roku: w okolicach Dworca Wschodniego Jacek Kos rzuca się pod pociąg. W obliczu katastrofy smoleńskiej śmierć piłkarza z (…wink
          maj
          • negev56 Bóle fantomowe – Thomas Enger 23.03.12, 15:57
            Jeszcze nie wiemy o czym będzie, pomijając te bóle.
            czerwiec
            • negev56 Niebezpieczny chłopak – Peter Robinson 23.03.12, 15:58
              Nie szukaliśmy, która to nie w kolejności część.
              czerwiec
              • kasiulek1976 Joanna Fluke 24.03.12, 15:25
                W końcu w Polsce. Czytałam o tej autorce na tym forum, niestety nie udało mi się zdobyć żadnej książki w oryginale. A teraz będzie po polsku:
                merlin.pl/Smierc-za-cukiernia_Joanne-Fluke/browse/product/1,1019037.html#fullinfo
              • siostra_pelagia Re: Niebezpieczny chłopak – Peter Robinso 24.03.12, 17:27
                To książka z 2010, przedostatnia z Banksem. Fajnie że wydają, ale mogliby pomyśleć też o tych starszychsmile.
                • negev56 Re: Niebezpieczny chłopak – Peter Robinso 24.03.12, 19:56
                  Mogliby, ale nie tych z lat 80, bo nie wiem czy warto wracać do początku, skoro znamy koniec.
                  • siostra_pelagia Re: Niebezpieczny chłopak – Peter Robinso 24.03.12, 20:00
                    Tu jest właśnie problem, bo w tej serii chronologia ma znaczenie. Ale czekam niecierpliwie, że może jakieś wydawnictwo się machnie i przetłumaczy ostatnią książkę z jakiejś długaśnej serii, która kończy się zejściem głównego bohaterasmile
                    • negev56 Re: Niebezpieczny chłopak – Peter Robinso 24.03.12, 20:03
                      A potem zacznie wydawać tę serię od początku, to byłoby cośsmile.
                    • jgiovanna Re: Niebezpieczny chłopak – Peter Robinso 27.03.12, 10:36
                      To w ostatniej Banks umiera?
                      • negev56 Re: Niebezpieczny chłopak – Peter Robinso 27.03.12, 12:47
                        Nie mam pojęcia, natomiast moja rozmowa z Siostrą Pelagią dotyczyła hipotetycznej śmierci jakiegoś bohatera z jakiejś serii smile.
                        • jgiovanna Re: Niebezpieczny chłopak – Peter Robinso 27.03.12, 21:24
                          Wybacz, źle zrozumiałam, zmiana czasu mi nie służy wink
                          • negev56 Re: Niebezpieczny chłopak – Peter Robinso 27.03.12, 22:05
                            Oj, też źle znoszę te dodawanie i odejmowanie godzinsmile.
          • cen.taurea Re: Zanim znowu zabiję – Mariusz Czubaj 26.04.12, 14:17
            ooo, Czubaj, czekam z niecierpliwością
    • agridulce Włosi w Noir 28.03.12, 23:13
      A.Camilleri: Sierpniowy żar w czerwcu (mogliby poczekać do sierpnia wink) z audiobookiem;
      D.Leon: Ukryte piękno w kwietniu, również z audiobookiem;
      poza tym jest już Szczypta Wenecji, której współautorką jest D.Leon, są to opowieści kulinarne z przepisami - bez kryminałów, ale chyba powiązane z Brunettim.
      • matt.cobosco Arnaldur Indridason "Jezioro" 06.04.12, 00:12
        Na stronach wydawnictwa W.A.B. pojawiła się informacja, że książka ukaże się 13 czerwca.
        • chiara76 Re: Arnaldur Indridason "Jezioro" 06.04.12, 09:41
          o i tojest bardzo dobra wiadomość.
        • pavvka Re: Arnaldur Indridason "Jezioro" 17.04.12, 14:26
          A dla anglojęzycznych: również w czerwcu wychodzi kolejna książka Arnaldura "Black Skies", już ósma z serii z Erlendurem. Z opisu wynika, że tym razem głównym prowadzącym śledztwo będzie Sigurdur Olli (w poprzedniej części tę rolę pełniła Elinborg).
    • zawsze-dorzro Re: Nowości_2012 06.04.12, 08:38
      16-05-2012 Sonia Draga wyda "Zwyczajnego prawnika" Marka Gimenez smile
    • anetapzn Obelisk - Howard Gordon 10.04.12, 12:35
      Premiera 18 kwietnia

Zapowiada się nieżle -
      ABY UTRZYMAĆ POKÓJ, MUSI ROZPĘTAĆ WOJNĘ

Bezwzględni terroryści. Warta miliardy dolarów platforma wiertnicza. Samotna misja i tylko 48 godzin, żeby zapobiec katastrofie...
      Gideon Davis, specjalny negocjator z ramienia ONZ, jest prawdziwym ekspertem - potrafi pokojowo zakończyć każdy globalny konflikt.
      Teraz jednak staje przed nie lada wyzwaniem - ma tylko 48 godzin, żeby powstrzymać swojego brata, agenta Tillmana Daviesa, który przeszedł na stronę wroga. Gideon musi porzucić dyplomację i, przedzierając się przez rozdarte wojną domową państwo Mohan, dotrzeć do Obelisku - najnowocześniejszej, wartej miliardy dolarów platformy wiertniczej, zajętej przez terrorystów pod wodzą Tillmana. Wspierany przez Kate Murphy, szefową Obelisku, Gideon podejmuje się szaleńczej misji ratunkowej. Czas płynie nieubłaganie...
      • anetapzn Cesarska roszada- Melchior Medard 10.04.12, 12:36
        Opowieść prawie sensacyjna, momentami romansowa, częściej zagadkowa, niekiedy erotyczna Koniec XIX wieku, Warszawa. Miasto niespokojne, dopiero co spacyfikowane po kolejnym spisku antycarskim. Miasto wielkich interesów i ekskluzywnych hoteli, ale też dzielnic biedy i zawszonych burdeli. Miasto, w którym ktoś w okrutny sposób morduje kobiety... Estar Pawłowicz Van Houten, tajny urzędnik do zadań specjalnych, przyjechał ze stolicy Imperium, by wyjaśnić sprawę zabójstw młodych kobiet. Radził sobie już z podobnymi wyzwaniami, nie tylko w Rosji. W pracy śledczego wykorzystuje najnowsze zdobycze nauki i techniki, czym czasem wywołuje podziw, a czasem niesmak kolegów z policji. Dopiero w Warszawie Van Houten orientuje się, że sprawa ma drugie, a nawet trzecie dno. Zaczyna się rozgrywka sięgająca szczytów władzy i europejskich dworów monarszych. Szpiedzy, mordercy, zboczeńcy, piękne kobiety, spiski, zabójstwa - oto świat tajnego radcy Estara Pawłowicza. Carska roszada jest nie tylko emocjonującą, trzymającą w napięciu opowieścią kryminalno-szpiegowską. To także bogaty, soczysty i chwilami szokujący obraz dawnej Warszawy, w której krzyżowały się interesy największych ówczesnym mocarstw.
        • kasiulek1976 Anioły śniegu - James Thompson 14.04.12, 01:11
          Opis brzmi obiecująco: merlin.pl/Anioly-Sniegu_James-Thompson/browse/product/1,1023180.html#fullinfo
          • beatanu Re: Anioły śniegu - James Thompson 14.04.12, 09:43
            Rzeczywiście, obiecująco! Amerykanin piszący o Finlandii i w dodatku od razu po polsku...
            • negev56 Re: Anioły śniegu - James Thompson 14.04.12, 10:20
              jest tłumacz
              esensja.pl/esensjopedia/obiekt.html?rodzaj_obiektu=2&idobiektu=12999
              • beatanu Re: Anioły śniegu - James Thompson 14.04.12, 10:33
                Dzięki Negev! Wiem, że na pewno jest tłumacz, tylko że czasami opadają mi ręce... Nie wiem, ile razy pisałam do Empiku (tam zaszła wielka pozytywna zmiana!) i do Merlina, z prośbą o uzupełnienie opisu książki o nazwisko tłumaczki/tłumacza. Dziękują, poprawiają, dopisują, a potem zamieszczają kolejne tysiąc pięścet sto dziewięścet przekładów bez nazwisk osób, które te wszystkie książki spolszczyły. Uff!
                • kasiulek1976 Re: Anioły śniegu - James Thompson 14.04.12, 20:21
                  Zapewniam, że doceniam wielką rolę tłumaczy! Link empikowy wrzuciłam, bo tam natrafiłam na tę zapowiedź. A musiała mnie zainteresować, bo lubię kryminalne opowieści w klimacie śniegowo-śnieżycowym.
                  • kasiulek1976 Re: Anioły śniegu - James Thompson 14.04.12, 20:22
                    Przepraszam, miało być: link merlinowysmile
                  • beatanu Re: Anioły śniegu - James Thompson 14.04.12, 23:03
                    Kasiulek, przykro mi, jeżeli debrałaś mój post jako coś w rodzaju osobistej wycieczki. Nie miałam absolutnie takiego zamiaru. To przecież nie Twoja wina, że Merlin nie zamieszcza nazwisk tłumaczy w opisach książek. Poniosło mnie ciut, ale - powtarzam - to nie Twoja wina.
                    Przepraszam.

PS
                    Ja też bardzo lubię podbiegunowe klimaty, ba, czasami myślę, że w jakimś poprzednim życiu mieszkałam na Dalekiej Północy.... smile
                    • kasiulek1976 Re: Anioły śniegu - James Thompson 15.04.12, 01:51
                      Absolutnie wszystko rozumiem! Ja zresztą także zauważyłam już dawno, że Merlin nie zamieszcza danych o tłumaczach.

Oraz całkowicie podzielam Twoje odczucia co do poprzedniego wcielenia. Przy czym dziwne jest to, że zimna nie lubię.... a zimne kryminały jak najbardziej. Ale to chyba właśnie przemawia za teorią o poprzednim wcieleniusmile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka