Dodaj do ulubionych

Coś super zabawnego

IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 12:40
Szukam jakiejś książki, która nie tylko pozytywnie nastraja, ale pozwala się pośmiać w głos. Czegoś jak "Lesio" Chmielewksiej, czy "Dziennik Bridget Jones". Macie jakies swoje typy? Słońce za oknem, więc i pośmiać się trzeba.
Tematyka, autor - nie ważne. Byleby było super zabawnie.
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Coś super zabawnego 31.03.11, 18:47
      No np. "Trzech panów w łodce, nie licząc psa".
    • annaagnieszka Re: Coś super zabawnego 31.03.11, 21:11
      Peter Mayle "Psi Żywot"
    • yanga Re: Coś super zabawnego 01.04.11, 10:57
      Shirley Jackson "Życie wśród dzikusów" i "Poskromienie demonów". Teresy Hołówki "Delicje ciotki Dee" - teraz jeszcze bardziej na czasie, bo wszystkie opisywane zjawiska obserwujemy już w Polsce.
    • chiara76 Re: Coś super zabawnego 01.04.11, 11:15
      Mendoza i jego "Brak wiadomości od Gurba".
      • ewa9717 Re: Coś super zabawnego 01.04.11, 13:24
        O tak, "Delicje" cudne, ale czy do dostania?
        No to moze jeszcze Ephraim Kishon.
        • Gość: gość Re: Coś super zabawnego IP: 188.123.252.* 01.04.11, 18:58
          Nacięłam się na te "Delicje". Odradzam, to mogło być śmieszne 20 lat temu, w chwili napisania książki. Teraz przaśne i momentami żenujące.
          • yanga Re: Coś super zabawnego 02.04.11, 17:22
            IMHO nadal są śmieszne (Delicje), tylko z innego powodu. Przypominam sobie oburzenie autorki, że znana sieć (od dawna znana w Polsce, ale jeszcze nie wtedy) rozprowadza specjalne kosmetyki dla uczennic. To straszne, kto to widział, żeby takie smarkule się malowały! No i co teraz obserwujemy? Albo ten telefon: "Właśnie wygrali państwo 1000 dolarów!" Minęło ćwierć wieku i nie ma dnia, żebym nie odebrała takiego esemesa...
            • Gość: r Re: Coś super zabawnego IP: *.Red-81-43-167.staticIP.rima-tde.net 04.04.11, 18:44
              Mnie tez Delicjemocno rozczarowaly, przytoczone wyzej przyklady tez nie smiesza, 1 zniknal w codziennosci, 2 raczej denerwuje.
              Nie pamietam szczegolow, taki smiech z kogos kto szuka klamki albo zderza sie z drzwiami z fotokomorka. Zestarzala sie ta ksiazka po prostu, jak czesc dowcipow sprzed lat.
              • apodemus Re: Coś super zabawnego 23.05.11, 11:56
                Gość portalu: r napisał(a):

> Mnie tez Delicje mocno rozczarowaly [...]

Dołączam się do grona rozczarowanych "Delicjami...". Zachęcony opinią z Forum, kupiłem tą książkę na znanym portalu aukcyjnym ;-) ale nie był to najbardziej trafny z moich zakupów. Ot, książkę czyta się "gładko", ale odkłada bez żalu. Odniosłem wrażenie, że Autorka nie może się nadziwić, że w innym kraju panują inne zwyczaje niż u nas, prezentując jednocześnie podejście w rodzaju "ale oni inni, to jakieś nienormalne". Parę razy się uśmiechnąłem podczas czytania, ale tylko parę razy i tylko trochę :) Do "Lesia", przy którym nieomal płakałem ze śmiechu, nie umywa się.
    • jarka63 Re: Coś super zabawnego 01.04.11, 15:15
      India Knight:" Moje życie na talerzu" i "Nie chcesz mnie?"
    • przystanek_tramwajowy Re: Coś super zabawnego 01.04.11, 18:05
      www.empik.com/kobieta-do-zadan-specjalnych,prod57917279,ksiazka-p?gclid=CJekmrvY-6cCFQGGDgodj2rFrQ
    • kot_w_butach1984 Re: Coś super zabawnego 04.04.11, 08:09
      Zdecydowanie seria o przygodach wiejskiego weterynarza Jamesa Herriota :-)
    • agulle Re: Coś super zabawnego 04.04.11, 20:30
      Może zawierać orzeszki / John O'Farrell - przezabawna satyra na dzisiejszych rodziców i ich stosunek do swoich dzieci.
      Pamiętasz mnie? / Sophie Kinsella - i jeszcze tej samej autorki: Wyznania zakupocholiczki

• Gość: daria13 Re: Coś super zabawnego IP: *.89.98.152.static.crowley.pl 12.04.11, 15:36
        Jeszcze ciepła i rodzima powieść niejakiego pana Jarosława Stawireja Masakra profana. Aż się musiałam powstrzymywać w środkach masowej komunikacji, żeby nie wybuchać głośnym śmiechem. Powstrzymywanie średnio mi wychodziło, bo książka jest nieodparcie śmieszna. Polecam gorąco.
        • Gość: to_tylko_ja Re: Coś super zabawnego IP: *.aster.pl 05.05.11, 09:54
          siup :-) wątek w górę, proszę dopisywać :-)
      • maitresse.d.un.francais Re: Coś super zabawnego 05.05.11, 21:50
        Może zawierać orzeszki / John O'Farrell - przezabawna satyra na dzisiejszych rodziców i ich stosunek do swoich dzieci.

IMO ani przezabawna, ani satyra.
    • marghe_72 Re: Coś super zabawnego 05.05.11, 23:27
      moje typy
      Jeremy Clarckson - większość książek
      M. Roach - chociaz ten wybór może wydać się kontrowersyjny, bo tematy, które porusza nie należą do najłatwiejszych
      Wspomniany wyżej "Gurb"
      książki Michaela Sandlera - Anglik w Paryżu i Anglik na wsi
      "Nie będę Francuzem.." merlin.pl/Nie-bede-Francuzem-chocbym-nie-wiem-jak-sie-staral_Mark-Greenside/browse/product/1,669077.html

no i nie można zapomnieć o książkach S. Grodzieńskiej
    • Gość: czytelniczka Re: Coś super zabawnego IP: *.aster.pl 20.05.11, 20:50
      podbijam wątek :-)
    • Gość: alan Re: Coś super zabawnego IP: *.wbp.olsztyn.pl 21.05.11, 10:21
      Horacy Safrin - "Przy szabasowych świecach"
      • maitresse.d.un.francais Re: Coś super zabawnego 21.05.11, 16:54
        Gość portalu: alan napisał(a):

> Horacy Safrin - "Przy szabasowych świecach"

Ephraim Kishon. POlecam.
    • yanga Re: Coś super zabawnego 21.05.11, 17:43
      Książki Leszka Talki o dzieciach: "Dziecko dla średnio zaawansowanych" i następne. Własnie ukazała się kolejna "Pitu i Kudłata dają radę", ale jeszcze nie zdążyłam się zapoznać.
    • Gość: bimba Re: Coś super zabawnego IP: *.aster.pl 22.05.11, 19:51
      "Muszę kończyć, umieram" Grzegorza Sobaszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka