bejaa 29.12.08, 10:19 Czyj znajomy został kontuzjowany tubką od pasty do zębów, która spadła na niego, kiedy spokojnie szedł ulicą? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoe125 Re: Zagadki seria XXXX 31.12.08, 18:24 To był znajomy pani Gardener ze "Zła które żyje pod słońcem". Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki seria XXXX 01.01.09, 16:10 Tak jest. :) A już miałam dawać podpowiedź. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXX 02.01.09, 12:06 No to kolejna zagadka: Która kobieta starała się za wszelką cene kopiować stroje swojej szykownej kuzynki, jednak bez zamierzonego efektu (wyglądała tandetnie i nieciekawie, podczas gdy owa kuzynka wyglądała znakomicie?) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXX 02.01.09, 16:34 Była to Arabella Tanios, usiłowała upodobnić się do Teresy Arundell. Obie panie są bohaterkami "Niemego świadka" Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXX 03.01.09, 22:17 Zagadka, jak sądzę, z gatunku trudniejszych, ale sama w sobie zawiera podpowiedź: kto miał pismo jak stryjeczna babka Hastingsa, Maria? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXX 04.01.09, 11:31 Jeżeli sama w sobie zawiera podpowiedź, to pewnikiem Hastings? Nawet jeśli dobrze - to nie wiem, gdzie o tym było :( I Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku wszystkim życzę:) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXX 04.01.09, 13:54 Nie, to nie Hastings. Podpowiedź: chodzi o pewną starszą damę, która była niestety ofiarą morderstwa. Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki seria XXXX 04.01.09, 22:28 Zdaje się, że chodzi o Emilię Arundell z "Niemego świadka". Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXX 05.01.09, 13:24 Monsieur Girauda w "Morderstwie na polu golfowym"? Odpowiedz Link
aliana Nowa 06.01.09, 08:45 Co i przez kogo zostało nazwane: najlepszym przyjacielem żony? Odpowiedz Link
aliana Podpowiedź 08.01.09, 10:22 Chodzi o przedmiot znajdujący się w bardzo nieporządnym domu Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 08.01.09, 20:56 Panią domu była zapewne Maureen Summerhayes, a przyjacielem... bo ja wiem, odkurzacz? Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 09.01.09, 09:37 No to może tłuczek, toporek? Do cukru na przykład? :P Odpowiedz Link
aliana Tak 09.01.09, 10:23 Zgadza się,w tej książce wykorzytywany zresztą nie całkiem zgodnie z przeznaczeniem ;)Twoja kolej:) Odpowiedz Link
sowca Re: Tak 09.01.09, 22:53 Ale trudne było :) W powieściach i opowiadaniach Agathy Christie mamy do czynienia z wielokrotnie powtarzającymi się schematami postaci. Proszę wymienić co najmniej 3 takie "archetypy". Mam nadzieję, że zagadka jest zrozumiała :p Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Tak 10.01.09, 09:13 Na przykład tak: -stara panna (wiadomo: instytucja!) -emerytowany pułkownik ględa -młoda kobieta - nowoczesna, wyzwolona - ulegająca sile bardzo hm... tradycyjnego uczucia i amanta Odpowiedz Link
ewa9717 No to następna 10.01.09, 21:58 Mam nadzieję, że trudna. Która z pań została tak scharakteryzowana: "Piękne stworzenie, prawda? I do tego kurzy mózdzek." Odpowiedz Link
ewa9717 Re: No to następna 12.01.09, 09:15 Też by mogła być ;-) Ale to nic z Poirotem ani panną Marple, aczkolwiek też postaciami pojawiającymi się w kilku książkach ;-) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: No to następna 15.01.09, 12:31 Gdzieś w śledztwie jak duet fortepianowy ;-))) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: No to następna 18.01.09, 19:30 No zaczopowałam? Więc: Gilda Glen z "Człowieka we mgle" (w "Śledztwie na cztery ręce"). Odpowiedz Link
bazylkai Nowa zagadka 22.01.09, 11:37 W której powieści wystepuje osoba, która nazywa sie jak królowa Anglii(imie i nazwisko)? nie mówie o obecnej. Podaję zagadkę, bo tu sie nic nie dzieje Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Nowa 27.01.09, 11:12 No to gońmy króliczka: - Ci cudzoziemcy są jacyś dziwni, jeśli pani rozumie, co mam na myśli, czyż nie? Odpowiedz Link
aliana Re: Nowa 27.01.09, 12:35 hmmm, osoba ta nie jest cudzoziemcem i nie pamiętam by coś takiego powiedziała... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Nowa 27.01.09, 17:12 Też o niej myślałam, ale widać autorka zagadki o kimś innym. Odpowiedz Link
aliana podpowiedź 29.01.09, 07:00 bohaterka ta "świergotała" - co za mieszanina zoologiczna:) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: podpowiedź 01.02.09, 15:38 na czym właściwie stanęło? jakaś odpowiedź, podpowiedź, nic z tego nie wiem... ;) ktoś pomoże ogarnąć? Odpowiedz Link
aliana Re: podpowiedź 02.02.09, 06:58 Zagadka brzmi: jaka kobieta miała owczą twarz i "świergotała"? kolejna podpowiedź: była wdową i miała jedno dziecko Odpowiedz Link
sowca Re: podpowiedź 02.02.09, 12:31 Czyżby Adela z Pory przypływu? Przyznaję, że strzelam. Odpowiedz Link
aliana Nie 02.02.09, 12:38 kolejna podpowiedź: w książce nie występuje Poirot ani panna Marple. Odpowiedz Link
tommg Re: kolejna podpowiedź 03.02.09, 22:19 No i wychodzi na to, że musimy jakoś uniknąć spoilera. Chociaż nie wiem, czy się uda. Czy wystarczy, jeśli napiszę, że chodzi o "Rosemary znaczy pamięć"? Odpowiedz Link
tommg Nowe pytanie 04.02.09, 12:15 Proszę wymienić nazwiska (przynajmniej trzy) lekarzy praktykujących w St.Mary Mead. Odpowiedz Link
aliana Re: Nowe pytanie 06.02.09, 09:47 dr Lloyd ("13 zagadek"), dr Sandford i dr Sitn ("Zwierciadło pęka w odłamków stos") dr Reilly (dentysta wiec nie wiem czy sie liczy - "Strzały w Stonygates") no i oczywiście dr Haydock :) Odpowiedz Link
tommg Re: Nowe pytanie 06.02.09, 22:08 Sądziłem, że: Haydock będzie oczywisty, Sandforda będzie łatwo znaleźć lub sobie przypomnieć, byłem ciekaw, kto będzie trzecim. Oczywiście Lloyd jest OK i to wystarczy. Natomiast nie mogę sobie przypomnieć nazwiska Sitn, w "Zwierciadle ..." jest jeszcze Gilchrist, ale on raczej tam nie praktykował. Osobiście myślałem o Harrisonie. Pytanie poza konkurencją, w jakiej powieści się pojawia (dla mnie dość niespodziewanie). W każdym razie, Twój ruch. Odpowiedz Link
aliana Re: Nowe pytanie 07.02.09, 15:41 doktor Sitn w "Zwierciadło pęka..." jest wspomniany jako lekarz Heather Badcock.W innym wydaniu tej powieści właśnie znalazłam że nazywał się "dr Sim". Któraś z wersji musi mieć literówkę, "Sim" wydaje się bardziej prawdopodobny niż "Sitn". nowa zagadka: Jak nazywał się pewien młody człowiek który interesował się chemią i chciał wyprodukowć z kolegą nitroglicerynę? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Nowe pytanie 08.02.09, 10:23 mam - Terence Christow, kolega to Nicholson Minor, a chodzi o 'Niedzielę na wsi' Odpowiedz Link
blue_eyes nowik 08.02.09, 20:26 "Biegnąca w dal droga z przecinającym ją okopem, czerwonawa, świeża, skopana ziemia i potężny odpoczywający marynarz, wsparty o łopatę — istny Herkules w poplamionym sztruksowym kombinezonie i szkarłatnej chustce na szyi. Jego pozbawione inteligencji oczy[...], pozbawione były także nadziei, natomiast pełne tępej, podświadomej prośby." - Gdzie pojawiła się ta postać? Z kim i z czym była powiązana? Inne szczegóły mile widziane... ;) Odpowiedz Link
indil Re: nowik 11.02.09, 15:00 Ogrodnik-przemytnik z jednego z opowiadań z "Trzynastu zagadek", tego w który swoją historię opowiada Raymond West, nie pamiętam tytułu a nie mam przy sobie książki, żeby sprawdzić. Panna Marple rozpracowała jego przebranie, bo żaden prawdziwy ogrodnik nie pracuje w Zielone Świątki. Dobrze pamiętam? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowik 11.02.09, 19:13 oj nie, nie w tę stronę zupełnie. podp.: 1. to opowiadanie, bez Marple, Poirota czy Beresfordów 2. pyt. jest podchwytliwe, przyznaję się:) , bardziej można znaleźć odpowiedź po tym, z CZYM się wiąże, niż z kim 3. Niekoniecznie trzeba przeszukiwać ksiażki Agathy, żeby znaleźć odpowiedź, że tak zasugeruję... ;) Odpowiedz Link
ancza7 Re: nowik 12.02.09, 07:40 Miałaś na myśli blue-eyes, że np. można poszukać w googlach? klub.chip.pl/judawicz/nowele/otoczony.html W opowiadaniach niestety słaba jestem - to muszę dopiero odszukać i przeczytać. Więc Twoja wygrana i zadawaj następną zagadkę :) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowik 12.02.09, 08:54 nie może byc mowy o mojej wygranej, skoro ja zadawałam pytanie:) ale moją sugestię zrozumiałaś na pięć, owszem, o googlaniu to było. znalazłaś opowiadanie - Otoczony ścianą (Dopóki starczy swiatła), więc zaliczam, czyli Twoja kolej, bo po co wydłużać zagadki. ze szczegółów dodam, że chodziło mi o przedmiot - obraz pt. „Kolory”, który namalował Alan Everard. Na obrazie była przedstawiona ta barwna sceneria (podany cytat). czekamy, anczo ;) Odpowiedz Link
ancza7 Nowa 12.02.09, 19:49 Kto chciał zabrać do domu (a daleko to było :) ) sześć głodnych kotów? Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa 15.02.09, 19:47 Anna Beddingfield, nie pozwolił jej na to pułkownik Race ;) Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa 16.02.09, 22:49 Zagadka raczej dla pań :) proszę wymienić co najmniej dwie osoby, która raz ubrały się w czarną suknię, choć nie lubiły czerni i nigdy jej nie nosiły? Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa 18.02.09, 21:41 Ojoj? zadnych pomyslów? Podpowiem: w obu przypadkach te panie okazały się nie całkiem takie niewinne, jakby się wydawało. Odpowiedz Link
aliana Re: Nowa 19.02.09, 08:51 Panna Nick Buckley - Samotny dom Lady Edgware - Smierć lorda Edgwarea Odpowiedz Link
ewa9717 Następna 20.02.09, 16:13 Przez czyj dom w ciągu roku przewinęło się 15 kucharek i pokojówek? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Następna 20.02.09, 16:33 Nie chodzi o dom Hortonów z Morderstwo to nic trudnego? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Następna 21.02.09, 11:54 Gdzie Poirot znalazł ,,malutki złoty wisiorek w kształcie samolocika"? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Tak!!!!! 26.02.09, 23:14 Który z bohaterów z ksiązek Agathy Christie mógłby ,,być świętym gdyby nie to, że jest intelektualistą" Odpowiedz Link
sowca Re: Tak!!!!! 02.03.09, 21:54 Kto uważał, że kobiety przeżywające nieszczęście nigdy nie zapominają o starannym makijażu i dzięki temu przekonaniu odkrył, że ktoś nie jest szczery? Odpowiedz Link
sowca Re: Tak!!!!! 05.03.09, 11:12 Nie kojarzę lady Frani, ale i tak to nie o nią chodzi. Może wrzucę cytat: "X miała niebieskozielone oczy i jasne rzęsy, charakteryrstyczne dla osób rudowłosych. Y zauważył, że nie zrobiła sobie w ogóle makijażu. Witając się z nią (...) zastanawiał się nad znaczeniem tego faktu. W końcu uznał, iż oznacza to, że kobieta mogłaby powiedzieć znacznie więcej, niż od niej usłyszał. Wiedział z doświadczenia, że kobiety przeżywające ogromny smutek lub niepokój nigdy nie zaniedbywały makijażu. Świadome spustoszeń, jakie rozpacz czyniła w ich wygląddzie, robiły wszystko, co w ich mocy, by je zatuszować. Ciekaw był, czy X świadomie zrezygnowała ze szminki, żeby lepiej odegrać rolę strapionej żony". Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Tak!!!!! 05.03.09, 12:58 Sądziłam, że to będzie lordówna Frankie o twarzy inteligentnej małpki, ale tu idzie, jak widać, o chłopa ;-))) Strzelam: jedno z pary TandT? Odpowiedz Link
tommg Re: Tak!!!!! 05.03.09, 22:28 A ja bym powiedział raczej, że są to słowa Mr Jessopa o Mrs Betterton z jednej z pierwszych scen "Podróży w nieznane". Odpowiedz Link
tommg nowa 06.03.09, 21:47 Nie mam pomysłu na nic ciekawego, więc żeby trochę przyspieszyć: Jaki był adres domku zwanego Diana Lodge? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Następna więc :) 07.03.09, 20:10 Prosimy o następną zagadkę w nowym wątku :) Odpowiedz Link