Dodaj do ulubionych

Powieści grozy

18.08.12, 16:53
Czy ktoś interesuje się i może polecić jakieś ciekawe powieści grozy? Chętnie poczytałabym o jakiś nawiedzonych domach , widmach , upioru. Nie chodzi mi o literaturę w stylu Kinga , lecz bardziej gotyckie klimaty -takie jak '"W kleszczach lęku " Henry'ego Jamesa czy "Kobieta w czerni" Susan Hill. Jeżeli ktoś zna powieści w podobnym klimacie będę wdzięczna jeśli podzieli się tytułami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Baba Re: Powieści grozy IP: *.tel.tkb.net.pl 18.08.12, 19:26
      Mnich-M.G.Lewisa,
      Wampir-WładysŁawa Reymonta,
    • 0mirka2 Re: Powieści grozy 19.08.12, 11:37
      Polecam (choć jeszcze nie czytałam) " Italczyk albo Konfesjonał Czarnych Pokutników" - Ann Radcliffe www.biblionetka.pl/book.aspx?id=14407
      oraz te, które czytałam: "Taniec" - John Saul www.biblionetka.pl/book.aspx?id=15281, "Carmilla" i "Stryj Silas" - Joseph Sheridan le Fanu , "Zamczysko w Otranto" - H.Walpole
      • Gość: Apolonia Re: Powieści grozy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.12, 21:29
        -Witold Gombrowicz "Opętani"
        -Mary Shelley "Frankenstein"
        -Bram Stoker "Dracula"
        -Mervyn Peake:
        "Tytus Groan", "Gormenghast", "Tytus sam",Tytus się budzi"
        -John Fowles "Mag"
        • Gość: wujek matt Re: Powieści grozy IP: *.petrus.pl 20.08.12, 23:16
          Polecam również twórczość Edgara Allana Poe.
        • shadow493 Re: Powieści grozy 21.08.12, 12:41
          Opętani Gombrowicza jest super, o ile ktoś lubi jego styl pisania :)
    • Gość: chochliczek Re: Powieści grozy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.12, 16:30
      Skoro mowa o klasyce, niezwykły nastrój grozy mają opowiadania Lovecrafta. Z polskich pisarzy polecam także utwory Stefana Grabińskiego - pełne metafizyki i lęku.
    • white_lake Re: Powieści grozy 07.09.12, 12:15
      "Kobieta w bieli" Wilkie Collinsa, bardzo polecam, nastrój grozy i tajemniczości, a do tego kryminalna intryga, uwielbiam takie klimaty
      podobne ciarki i niemożność oderwania się od lektury wywołał u mnie "Kwinkunks" Charlesa Pallisera, książka dość nowa, ale epoka i klimacik ten sam
      • 0mirka2 Re: Powieści grozy 07.09.12, 18:58
        O, "Kobieta w bieli" mnie też się bardzo podobała. :)
        "Kwinkunks" czeka na półce już kilka lat. Jakoś ciągle odwlekam chwilę rozpoczęcia tego opasłego tomiszcza ( 1144 strony to nie bagatela:)), ciągle wyskakują inne książki, które muszę przeczytać już-natychmiast. Jednak Twój post narobił mi wielkiego smaku na zanurzenie się w ten specyficzny klimat. :)
    • Gość: gość Re: Powieści grozy IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.12, 22:04
      Polecam "Trzynastą damę" J.Somozy. Jak ją czytałam, to bałam się tak bardzo, że chciałam nakryć się kołdrą na głowę i schować się pod łóżko :o)
      • dominka1 Re: Powieści grozy 10.12.13, 18:52
        Dziękuję wszystkim za podpowiedzi:)Przeczytałam większość polecanych przez Was powieści.Szczególne wrażenie zrobiła na mnie "Marina" Zafona oraz "Kobieta w bieli".Stryj Silas to zdecydowanie moje klimaty,powolna akcja , dużo szczegółów...tylko zakończenie pozostawiło niedosyt.Książką,którą długo czytałam i miała przy nawiązaniach do klasyki taką jakąś "świeżość" był Mag! Znakomity!
        Inną książką ,której klimat mnie zachwycił była "Siostrzyca"Hardinga i "Ktoś we mnie"Waters.Gorąco polecam wszystkim ,którzy lubią "klasyczną grozę":)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka