sayonara2 Agatha Christie 30.07.08, 08:28 Nie bede wymieniac tytulow,bo polecam wszystkie jej ksiazki ) Odpowiedz Link
aiczka Re: Również tradycyjny Artur Conan Doyle 06.08.08, 18:12 Ja wolę jednak Agathę Christie, bo z reguly dostarcza czytelnikowi wszystkich wskazówek potrzebnych do rozwiązania zagadki, podczas gdy Holmes zawsze dostrzeże jakieś bloto na butach czy coś w tym rodzaju. Nie polecam jednak wszystkich książek - niektóre są bardziej sensacyjne, rozbiegane i nieciekawe (np. "Dom nad kanalem" albo "Wielka czwórka"). Odpowiedz Link
merolik Re: P.D. James 31.07.08, 11:50 Polecam, polecam, jeszcze raz polecam Dla mnie to więcej niż zwykły kryminał Piękny styl pisania. Odpowiedz Link
exotique Joe Alex 31.07.08, 15:33 Latwe lekkie i przyjemne. Do pociagu czy samolotu, nie sa dlugie, wartka akcja. Choc te skomplikowane tez lubie Odpowiedz Link
kwiecienka1 Sue Grafton 02.08.08, 16:07 czyli kryminały alfabetycznie każdy tytuł to literka, np.: "C jak Cisza" "Z jak Zwłoki" "S jak Stryczek" główna bohatreka - Amerykanka, prywatny detektyw Kinsey Millhone pozdrawiam Kwiecienka o Kryminałach Odpowiedz Link
kwiecienka1 Aleksandra Marinina 02.08.08, 16:09 rosyjkie kryminały wydaje je WAB cała seria, której bohaterką jest major milicji Anastazja Kamieńska link: www.wab.com.pl/index.php?id=9&aid=147 pozdrawiam Kwiecienka o Kryminałach Odpowiedz Link
morepig Re: Aleksandra Marinina 03.08.08, 16:23 o jak dobrze ze jest to forum bo zupelnie o niej zapomnialam!!! dziekować! Odpowiedz Link
harleyquin jo nesbo 03.08.08, 17:45 kto pokochał menninga i skandynawski spleen, to pokocha i harrego więcej się dzieje niż w wallanderach! Odpowiedz Link
agawa79 Re: jo nesbo 01.09.08, 21:13 Jo Nesbo obowiązkowo! I koniecznie w kolejności "Czerwone gardło", "Trzeci klucz" i "Pentagram". Niezwiązaną z cyklem Oslo książkę "Nietoperz" też warto przeczytać, chociaż nie stawia włosów na karku tak jak trylogia. BTW, przeczytałam już kolejną część, niewydaną jeszcze w Polsce - "Frelseren" (super!) i zamierzam się zabrać za "Snomannen". Ach, ten Harry... Odpowiedz Link
agawa79 Re: jo nesbo 01.09.08, 21:14 agawa79 napisała: "Nietoperz" Ten nietoperz to "Człowiek nietoperz", oczywiście. Odpowiedz Link
myszunka Re: KRYMINAŁY 07.08.08, 13:32 Jilliane Hoffman-Odwet Trzyma w napieciu i niewiedzy do ostatniej strony. Polecam Odpowiedz Link
meggi7 Re: KRYMINAŁY 07.08.08, 14:02 mój numer 1 - Henning Mankell ale lubie też Marininę i Marka Krajewskiego Odpowiedz Link
marta_monika Re: KRYMINAŁY 07.08.08, 18:08 Zygmunt Miloszewski: "Domofon" i "Uwiklanie". (Nie mam polskiej czcionki - zamiast l w nazwisku powinna byc polska literka) Odpowiedz Link
agnieszka_azj Donna Leon 20.08.08, 23:53 i jej weneckie kryminały z komisarzem Brunettim w roli głównej. W tle jego zona Paola, dzieci i starozytni, których czytuje w wolnych chwilach. I Wenecja. Odpowiedz Link
mbmm Re: KRYMINAŁY 14.09.08, 09:38 Johan Theorin Mickey Spillane Marcin Wroński i "Komisarz Maciejewski" Hakan Nesser Asa Larsson Tatiana Polakowa I oczywiście wymienieni powyżej: A. Christie, M. Krajewski, A. Marinina. Odpowiedz Link
kamkap Re: KRYMINAŁY 12.07.09, 19:33 Głonie kryminały skandynawskie: Mankell Alvtegen Sigurdardottir Mrklund Lisa Lehtolainen Leena (na razie nic więcej nie czytałam, ale mam kupione ) Rosyjskie: Marinina Polakowa Akunin Boris Gimenez-Bartlett (Hiszpania) Cornwell Patricia Krajewski Marek i królowa kryminału: Christie Odpowiedz Link
ojuciasan Re: KRYMINAŁY 12.07.09, 21:26 Kocham Agathy oczywiście nic chyba nigdy nie przebije. Ale współczesne skandynawskie też bardzo lubię, zazwyczaj mają ten swoisty "zimny" klimat. I nie tylko: bo np. "Matka" Petry Hammesfahr (niemiecki kryminał) - po prostu rewelacja. Moja ukochana P.D. James (współczesna angielska "królowa kryminału"). Akunin - owszem, niektóre. Dick Francis - moja kolejna wielka miłość! Ale i Joe Alex, klasyka - uwielbiam wciąż od nowa MacLean - oczywiście. Stare Chmielewskie - mogą być. Co jeszcze... Krajewskiego akurat nie cierpię. Amerykańskich sensacji także nie, już mnie od nich mdli. O, mam : "Martwa laguna" Michael Dibdin (Angol, ale akcja w Wenecji, genialne). No i "Imię róży" Eco czy "Szachownica flamandzka" Pereza-Reverte to także przecież kryminały - i zarazem jedne z moich ulubionych książek w ogóle. No i ktoś już tu gdzieś już wspominał kiedyś o serii Akifa Pirinci z Kotem Francisem jako detektywem - cudo Odpowiedz Link
kamkap Re: KRYMINAŁY 13.07.09, 10:27 MARKLUND oczywiście miało być (zjadłam 1 literkę ) Odpowiedz Link
aniuta75 Re: KRYMINAŁY 13.07.09, 09:37 James Patterson, w sumie wszystko jego autorstwa co dotąd przeczytałam jest bardzo wciągające i trzymające w napięciu . Odpowiedz Link