edyta95
06.11.08, 17:25
Piernik
Ciasto przygotować 5-6 tygodni przed Świętami, piec na 4 dni
wcześniej
½ kg miodu
2 szklanki cukru
25 dkg. masła
podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia a następnie wystudzić
Do chłodnej masy dodać:
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w ½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika
Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub
emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne
miejsce.
Pieczenie
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na
posmarowanej tłuszczem blasze w temperaturze 160-180º. Pieczemy ok.
20 minut w zależności od grubości placka (do suchego patyczka).
Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi
(można je wymieszać z bakaliami, figami), nakrywamy arkuszem papieru
i równomiernie obciążamy, odstawiamy aż „skruszeje” na jakieś 3-4
dni. Potem możemy polać polewą albo polukrować. Polukrowany dłużej
się przechowuje.
Uwagi:
Ciasto ma dość „wolną” konsystencję, stężeje jak posiedzi w zimnie
i da się rozwałkować.
.
PRzepis pochodzi z Galerii Potraw. Sprawdziłam go osobiście kilka
razy. Rewelacyjny.
Ps. Autora przepisu niestety nie pamiętam