Dodaj do ulubionych

Ratujmy Swiat Ksiazki

21.12.12, 19:51
pewnie wielu z Was juz slyszalo - Weltbild zamyka oddzial polski. O ile nie znajdzie sie ktos, kto je kupi - wydawnictwo Swiat Ksiazki zniknie z rynku.

Utworzona zostala specjalna strona na FB z akcja 'ratunkowa", najlepiej opisano ja chyba tutaj:
www.granice.pl/kultura,czy-czytelnicy-uratuja-Swiat-ksiazki,5040
Jesli macie ochote i mile wspomnienia zwiazane z SK - wesprzyjcie.

Zle by sie stalo, gdyby tak duze wydawnictwo zniknelo ...
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 21.12.12, 23:27
      > Jesli macie ochote i mile wspomnienia zwiazane z SK

No właśnie niespecjalnie mam.
      • shiva772 Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 21.12.12, 23:57
        Mam wspomnienia takie, że się kiedyś ledwie wywinęłam z "obowiązkowych" książek. Wolny rynek to twarde reguły gry, gdyby miała zniknąć Nasza Księgarnia pewnie bym się wzruszyła. "ŚK" to wydawnictwo które funkcjonowało wiele lat z rozpędu a ten to wziął się z pewnych luk prawnych lat 90-ch. Brutalne ale prawdziwe: nie rusza mnie los Świata Książki gdyż byłam jedną z ich pierwszych ofiar i miałam wszelkie złote, srebrne i inne karty - przegapili swoją szansę: niemal każdy Polak ma na półce ich książki ale firma nie umiała tego przekuć na nowe realia.
        • maniaczytania Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 22.12.12, 09:13
          shiva772 napisała:

> "ŚK" to wydawnictwo które funkcjonowało wiele lat z rozpędu
          > a ten to wziął się z pewnych luk prawnych lat 90-ch. Brutalne ale prawdziwe: nie rusza mnie los Świata Książki gdyż byłam jedną z ich pierwszych ofiar

Jakich luk prawnych? Jaka ofiara? Ktos kogos zmuszal do podpisywania zobowiazania? Chyba nie.Nic nie bylo ukryte, informacja o obowiazku klubowym byla jawna, chyba to nie ich wina, ze ludzie podpisuja bez czytania? Ja tez bylam od poczatku prawie, od drugiego katalogu, ale od poczatku z pelna swiadomoscia, co to bedzie. Nigdy nie mialam problemow, co wiecej kupowalam tyle ksiazek, ze najpierw zmniejszono mi obowiazek klubowy z 5 do 4 ksiazek rocznie, a pozniej w ogole zwolniono z niego.
          --
          Maniaczytania - blog
          • shiva772 Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 22.12.12, 15:32
            Luka była taka, że wysyłali nie zamówione książki a teraz już tak nie można - pamiętam że początkowo ich katalog był naprawdę skąpy i nie było nic fajnego, to się brało jakąś klasykę ale po jakimś czasie już naprawdę nie było co więc dostawałam jakieś niezamówione bzdurne pozycje. Po dwóch latach chciałam zrezygnować to:
            a) najpierw wysłałam rezygnację za wcześnie
            b) potem wysłałam ją za późno
            Po kolejnym roku wstrzeliłam się w moment ale napastowali mnie jeszcze ze dwa lata :)
            Ty nie miałaś problemów bo dużo zamawiałaś ale ja naprawdę miałam już wtedy pełne półki i kupowałam też o wiele taniej w Prószyńskim - też wysyłkowo więc zdecydowanie mi taki układ nie odpowiadał.
            • kiri_bati Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 03.01.13, 10:31
              O tak, rzeczywiście odchodziły takie akcje z wypisywaniem się/rezygnowaniem z umowy, przez rok potem przysyłali zapytania czy może jednak się czytelnik nie rozmyślił... ale moja mama była z nimi aż do końca, tj. zanim przejął ich Weltbild.

Ale fakt że sporo książek z tego wydawnictwa mam na swojej półce (np. Akunin, i teraz szlag mnie jasny trafia, że nie skończyli wydawać serii o Fandorinie, a już taka ładna kolekcja mi na półce wyrosła).
        • zona_mi Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 22.12.12, 10:09
          > Mam wspomnienia takie, że się kiedyś ledwie wywinęłam z "obowiązkowych" ksią

Mnie się kilka razy nie udało, więc uszczęśliwiono mnie jakimiś cudnymi poradnikami...
          Wiem, wiem, mogłam nie podpisywać, czytać umowę, pilnować terminów, moja wina ;)

Jako autorce nie odpisali mi ani razu, nigdy, nawet odmownie.
          Pies z nimi.
          • Gość: Kajapucyn Re: Ratujmy Swiat Ksiazki IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.12, 14:35
            E, jesteś niesprawiedliwa. Wydawali różne książki, i dobre, i złe, a zwalanie na nich winy, że nie potrafiłaś niczego zamówić, nie jest w porządku. Pomijam, że od tego czasu to wydawnictwo się zmieniło.

Natomiast jako autorce to już zupełnie nie pies, bo a) prawie nikt nie odpowiada b) jeśli oni upadną, to na czas trawienia książek po kilka złotych skurczy się rynek nowości, więc jako autorka możesz dostać rykoszetem, twoja książka może się przesunąć w kolejce...

Nie ma jak typowo polska postawa: pies z nimi. Przykro.
            • zona_mi Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 22.12.12, 15:30
              > Natomiast jako autorce to już zupełnie nie pies, bo a) prawie nikt nie odpowiada

Tak, to faktycznie rzeczowy argument...

> od tego czasu to wydawnictwo się zmieniło.

Dzięki zagrywkom z wciskaniem książek nie zdążyłam się o tym przekonać, zrezygnowałam z ich oferty.
              Tak samo w temacie moich książek, bo nawiązałam współpracę z wydawcą, który nie traktuje potencjalnego współpracownika jak natrętnego petenta.

Typowo polskie? Nie wiem. Nie muszę "walczyć" o nich i nie zamierzam tego robić, tyle.
    • poziomka001 Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 22.12.12, 22:07

Mnie nie będzie żal. Właśnie czytam książkę wydaną przez ŚK i oczom nie wierzę, bo w tłumaczeniu są żenujące błędy, a redaktor to chyba nawet nie zajrzał do środka.
      • Gość: ommamamamamia Re: Ratujmy Swiat Ksiazki IP: *.pools.arcor-ip.net 30.12.12, 09:34
        Ja tez nie zaluje,slabi byli, to plajta - znajda dobrowolnych sponsorow czy ryzykantow biznesowych to niech dalej dzialaja, ale zadnych polityczno-gospodarczo-dotacyjnych wsparc.
        • shiva772 Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 30.12.12, 11:20
          Ale ich Quo vadis (na to mnie wyhaczyli właśnie) jest pięknie wydane i papier jest ciągle taki biały w środku, choć ta książka stoi u mnie już z 18 lat :) Ciągle też krąży wśród znajomych "Potęga podświadomości" i trzyma się fest, jak nowa.
          • Gość: jot6 Re: Ratujmy Swiat Ksiazki IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.12, 13:35
            a mnie żal Świata Książki - wbrew opiniom przedpiśców ja nie miałam problemów z niechcianymi tytułami,zawsze można było coś znaleźć,jeśli nie dla siebie,to prezentowo.a książki bardzo starannie wydawane.Miewali dobrych autorów - z polskich np Rylski i Marek Nowakowski,i wielu innych,z obcych Mahfuz, Morrison,a i lżejsze rzeczy - np moja ukochana Doncowa (taka rosyjska Chmielewska), jej tytułów to u nas nawet w antykwariacie nie widuję,,, Szkoda Świata Książki...
            • sto100 Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 01.01.13, 20:15
              tylko, że mnie jest bardziej żal PIWu.
    • Gość: Czytelnik Re: Ratujmy Swiat Ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 09:02
      maniaczytania napisała:
      > pewnie wielu z Was juz slyszalo - Weltbild zamyka oddzial polski.

Jedno wydawnictwo w te czy we wte, przeżyjemy.
    • zuzanna.rudnicka Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 21.01.13, 15:39
      Ja się podpisuję;
      abstrahując od klubu i kontrowersji z nim związanych, jako czytelniczka żałuję, że może przestać istnieć w ogóle; rynek książki nie ma się przecież wcale rewelacyjnie, sytuacja w jakiej znalazło się wydawnictwo tylko to potwierdza; im więcej wydawnictw, które wydają różnorodną literaturę (a ŚW wydaje taką gdzie znaczna część czytelników coś dla siebie znajdzie, pozycje lekkie, ale również ambitniejsze) tym lepiej;
    • prakseda_ka Re: Ratujmy Swiat Ksiazki 23.01.13, 18:14
      abstrahując od wydawnictwa, moi rodzice się zmartwili, bo chętnie kupowali książki z katalogu ( oboje są (anty-internetowi) no i weltbild był dla nich super. Teraz muszą ewentualnie jeździć do najbliższego miasta 25 km żeby sobie coś nowego nabyć a są molami książkowymi strasznymi ;-) czy jest jakaś inna księgarnia która wysyła jeszcze normalne drukowane katalogi?
      • Gość: ktosia Re: Ratujmy Swiat Ksiazki IP: *.connected.pl 25.01.13, 23:52
        ja też z załuję, uważam, ze poziom książek, ktore wydawali był calłkiem niezły, a i wydania porządne.
        Wydali sporo świetnych rzeczy, których inny nie tknął - choćby książki Susan Gregory.

Teraz zaczęli serię Karin Wahlberg, która może nie była rewelacyjna, ale i tak żal,, ze nie będzie kontynuacji.
    • nchyb weltbild sprzedano... 10.02.13, 10:10
      Dziś właśnie na innym forum (książki dla dzieci i młodzieży - dzięki Abepe) zamieszczono link o sprzedaży Weltbilda.
      tu link na temat - bardziej rozwinięty:
      manager.money.pl/news/artykul/sprzedaz;sieci;ksiegarn;weltbild;przejmuje;dressler,153,0,1247897.html
      Firma z Ożarowa (z zagranicznym finansowaniem) przejęła - Dressler. Poszukałam w necie - stronka ich obecnej księgarni to: www.fabryka.pl/

Jeden cytat z info o sprzedaży:
      Gerlach dodał, że od lutego Świat Książki wstrzymuje działalność wydawniczą. Kwestia praw autorskich do książek opublikowanych przez 18 lat istnienia Świata Książki pozostaje otwarta, nie zapadły jeszcze żadne decyzje.

Rzecznik prasowy Weltbildu Patrycja Narożna dodała, że sprzedaż sieci księgarń Weltbild nie ma nic wspólnego z ewentualną sprzedażą wydawnictwa. Trwają rozmowy w sprawie sprzedaży tak wydawnictwa Świat Książki i sklepu internetowego Weltbild.pl, jednak ich potencjalnym nabywcą nie musi być firma Dressler

więc tak naprawdę, co dalej z samym Światem Książki - nie wiadomo, jedyny plus dla części pracowników księgarń Weltbild, ze z nimi mają nowi właściciele nawiązać umowy o pracę:

Nowy właściciel wyraża chęć kontynuowania współpracy z częścią obecnych pracowników sprzedanych placówek.
    • maniaczytania wyglada na to, ze uratowany ;) 12.02.13, 18:03
      info z oficjalnego profilu na FB:
      "Z nieukrywaną przyjemnością informujemy, że Świat Książki został kupiony przez wrocławskie wydawnictwo Bukowy Las.

Nowy właściciel deklaruje zachowanie odrębnego profilu Świata Książki z istniejącym obecnie planem wydawniczym na 2013 rok, jak najszybsze wznowienie działalności oraz, co ważne dla nas, chęć dalszej współpracy z częścią dotychczasowego zespołu. "

Pozostaje patrzec, jak sie sytuacja rozwinie i trzymac kciuki, zeby sie udalo dotrzymac :)
      • Gość: portalu Re: wyglada na to, ze uratowany ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.13, 20:00
        Jesteś chyba jedyną osobą na forum, którą to wydawnictwo w ogóle obchodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka