Dodaj do ulubionych

Michael Connelly

21.02.06, 11:43
Zastanawia mnie znikoma popularnośc tego autora (świadczą o tym chociażby
śmieszne ceny, w jakich Prószyński wyprzedaje jego książki), bo miom zdaniem
pisze nieźle. Wszystkie książki które czytałam podobały mi się bardzo,
najnowsza jest jedną z lepszych, co dobrze świadczy o autorze, że nie schodzi
na psy.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Michael Connelly 21.02.06, 12:55
      jeszcze nie znam, ale właśnie mam na półce do czytania Wydział spraw
      zamkniętych - zdanie będę sobie wyrabiać...

A obniżki cen ksiązek nie sugerują wbrew pozorom małego zainteresowania tymi
      książkami, bo obniza sie również co jakić czas dziełka innych popularnych
      autorów. Ot, promocja, czasme tych dobrze sprzedających się...
    • kazisi Re: Michael Connelly 21.02.06, 13:25
      carollcat napisała:

> świadczą o tym chociażby śmieszne ceny, w jakich Prószyński wyprzedaje jego
      książki

to co powiedzieć o Christie za 8 zł?! smile
      • lola165 Re: Michael Connelly 21.02.06, 15:43

• aka10 Re: Michael Connelly 06.03.06, 21:47
          "Poete" wlasnie skonczylam;bardzo dobry kryminal wg. mnie.Pozdrawiam.
          • lola165 Re: Michael Connelly 06.03.06, 22:16

--Nie wiem czy wiesz Aka,ze jest druga czesc "Poety"pt."Trunk Music" rownie
            dobra.

...iii tam
            • aka10 Re: Michael Connelly 07.03.06, 16:44
              Nie wiem,jak tylko znajde,to kupiewink
              Teraz czytam "Blood Work"smilePrzed "Poeta" czytalam "The Concrete
              Blond".Pozdrawiam.
              • jutka1 Re: Michael Connelly 10.03.06, 12:42
                Halo Aka smile))

Connelly'ego czytalam chyba wszystko, i bardzo go lubie - i te z Harry'm B., i
                bez niego.

Wlasnie odkrylam to forum, i jako namietna czytelniczka, od lat, kryminalow,
                pozwole sobie wpadac czasem big_grin
            • rmstemero Re: Michael Connelly 18.03.06, 18:28
              lola165 napisała:

>
              > --Nie wiem czy wiesz Aka,ze jest druga czesc "Poety"pt."Trunk Music" rownie
              > dobra.

z prawdziwym zalem zawiadamiam ze "Trunk Musik" nie jest druga czescia "Poety".
              Druga czesc nazywa sie "The Narrows" (2004) i w tejze ksiazce Harry Bosh spotyka
              Rachel Walling. Trunk Musik jest natomiast Harry Bosh'em z 1997 i nie ma z Poeta
              nic ale nic wspolnego.

Ale poza tym wszystko sie zgadza - jedna i druga pozycja swietna. I (o ile
              spedzilo sie czas w LA) bardzo prawdziwe to wszystko.
              • lola165 Re: Michael Connelly 18.03.06, 19:59

• aka10 Re: Michael Connelly 19.03.06, 14:22
                  Lece szukac tlumaczeniawink
                  • rmstemero Re: Michael Connelly 20.03.06, 17:27
                    aka10 napisała:

> Lece szukac tlumaczeniawink

sprobuj w oryginale, naprawde jezyk swietny a wcale nie az taki trudny. Oplaca
                    sie!!!
                • rmstemero hallo lola 20.03.06, 17:30
                  jesli az tak bardzo spodobal Ci sie Connally to co sadzisz na temat Roberta
                  Crais'a albo D. Lehany'ego?
                  • lola165 Re: hello rmstemero 20.03.06, 18:30

--nie znam Crais'a, " Mystic River" Lehane'a to absolutne cudo( film zreszta
                    tez), czytalam " Shutter Island", ijuz nie to.Moze dlatego dalam sobie spokoj
                    z Lehane'm.Mowisz, ze warto?
                    • rmstemero Re: hello rmstemero 22.03.06, 20:20
                      lola165 napisała:

>
                      > --nie znam Crais'a, " Mystic River" Lehane'a to absolutne cudo( film zreszta
                      > tez), czytalam " Shutter Island", ijuz nie to.Moze dlatego dalam sobie spokoj
                      > z Lehane'm.Mowisz, ze warto?

Hi

To zalezy - jesli spodobala Ci sie tak bardzo "Mystic River" a "Shutter Island"
                      nie to znaczy ze jeszcze nie poznalas calego Lehane'a. Siegnij o pare pozycji do
                      tylu i on cie jeszcze raz zaskoczy. Jezykiem podobnym do Chandlera i
                      niesamowitym humorem. I para protagonistow (Kenzie i Gennaro). Najlepiej zacznij
                      od poczatku, od "A drink before the war". Lehane uzaleznia. Wyjatkiem jest
                      Shutter island - ale to nie thriller ale studium rozwoju choroby psychicznej.

A Roberta Crais czytalbym po koleji, zaczynajac od "Monkey's Raincoat". Zabawne
                      bo sa to dokladnie te same miejsca Akcji co u Connelly'ego. Z tym ze na poczatku
                      jest smiesznie i lekko i brawurowo a z czasem coraz powazniej. Bedzie ci sie
                      podobac.

Dlaczego 165?

Usciski

• lola165 Re: hello rmstemero 22.03.06, 23:17

• rmstemero 165 z przydzialu 24.03.06, 14:51
                          Hi,
                          tu gdzie ja (w chwili obecnej) mieszkam raczej niestety nie. Klimat nie az tak
                          piekny ale za to rzeczywistosc bardzo, bardzo ciekawa. Connelly'ego nie musze za
                          to zamawiac w sieci lecz ide do sklepiku o nazwie "Hammet" a czasem nawet jade z
                          nadzieja ze znajde miejsce do parkowania. W sklepiku dwoch dziwakow i pies i
                          15.000 ksiazek a wszystkie warte przeczytania. I porozmawiac przy kawie mozna. I
                          poradzic sie co wziasc aby sie nie nudzic w deszczowy wieczor.

Trudno mi sobie wyobrazic aby ci sie spodobala Martha Grimes skoro lubisz
                          Connelly'ego ale moze sprobuj sama. wink

Z tego co (raczej niejasno) pamietam to Connelly wyprowadzil sie z LA na Floryde
                          i spedza tam wiekszosc roku ale glowy bym za to nie dal. Tak ze nie bede
                          zgadywal gdzie mieszkasz, chociaz ciekawosc mnie zzera (uuups, smiesznie wyglada).
                          Pozdrowienia i usciski

rms
                          • lola165 Re: 165 z przydzialu 25.03.06, 23:37

Hi,
                            zazdroszcze Ci tego sklepiku Hammeta ( to ten od" Falcona"?}, ja on line
                            zamawiam ksiazki w bibliotece, bo nie mam cierpliwosci wyszukiwac na miejscu, a
                            i nie zawsze maja to czego szukam,i wtedy sprowadzaja z sasiednich oddzialow,dla
                            tego cenne sa dla mnie rekomendacje tegoz Foruma.
                            O Marcie Grimmes jeszcze nie wiem czy ja lubie, ale czytuje C.Graham wiec moze
                            one podobne sa?
                            Jezeli Connelly faktycznie mieszka na Florydzie to blizej juz niz
                            dalej,doprawdy.
                            Milczeniem jakos pomijane sa moje wzmianki o Jamesie Lee Burke("Hartwood", "
                            Purple Cane Road", "Burning Angel"}, ktorego ja bardzo cenie, moze powinnam
                            zalozyc osobny watek. W kazdym razie polecam.

Pozdrowienia.165-ta lola

...iii tam
                            • rmstemero Re: 165 z przydzialu 28.03.06, 14:56
                              wiem, czytalem. mimo to dziekuje za polecenie. Ja obecnie "zdradzam" moja prace
                              z noszona w kieszeni ostatnia pozycja takiego pana ktory sie zowie Greg Iles.
                              Rowniez polecam. Oj, swieci slonce - chyba wyjede do kawiarni, zamowie duze
                              "Latte" i rozpoczne nastepny rozdzial.

Pozdrowienia serdeczne
                              rms
      • carollcat Re: Michael Connelly 23.02.06, 18:55
        kazisi napisał:

> to co powiedzieć o Christie za 8 zł?! smile
        >

Christie to ci innego, wydań jej książek było już sporo, poza tym zapełnione są
        nimi biblioteki - po prostu rynek się nasycił, a Connelly to premierowe
        wydania...
    • amused.to.death Re: Michael Connelly 22.03.06, 21:24
      polskie wersje może i tak,
      za to angielskie w działach językowych niestety należą do tych droższychsad(
    • nchyb zapowiedź Adwokata... 28.03.06, 16:59
      na Wirtualnej Polsce pojawiła się zapowiedź Adwokata:
      ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka/71434.html,adwokat
      z opisu zapowiada się ciekawie. Ale może któryś z forumowiczów czytał już (w
      oryginale może). Jak wrażenia, warto zajrzeć?
      • lola165 Re: zapowiedź Adwokata... 28.03.06, 18:25

• rmstemero Re: zapowiedź Adwokata... 03.04.06, 17:41
          swietnie sie czyta, nawet bez Boscha.
          • aka10 Re: zapowiedź Adwokata... 27.06.06, 16:54
            "Lost Light",wlasnie kupilam na urlopowe czytanie.Mam nadzieje,ze rownie
            dobra,jak wiekszosc innych ksiazek tego autora.Pozdrawiam.
            • negev56 Re: zapowiedź Adwokata... 27.06.06, 18:11
              "Adwokat" jest świetny, uwielbiam, kiedy akcja przenosi się na sale sądowe.
            • lola165 Re: "Lost Light" 28.06.06, 01:00

--jest super, nie bedziesz zalowac Aka.To chyba tu, po raz pierwszy Harry pro-
              • aka10 Re: "Lost Light" 29.06.06, 12:23
                Dam znac,Lola. A ten "Adwokat" jak w oryginale brzmi? Pozdrawiam.
                • lola165 Re: "Lost Light" 29.06.06, 13:07

• minkipinki Re: zapowiedź Adwokata... 07.10.07, 11:45
        nchyb napisała:

> na Wirtualnej Polsce pojawiła się zapowiedź Adwokata:
        > ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka/71434.html,adwokat
        > z opisu zapowiada się ciekawie. Ale może któryś z forumowiczów czytał już (w
        > oryginale może). Jak wrażenia, warto zajrzeć?
        "Adokata" warto przeczytać, zwłaszcza, kiedy przebrnie się przez pierwszą część.
        Jeśli lubisz prawniczą sensację, powinno ci się spodobać.
        • nchyb Re: zapowiedź Adwokata... 13.11.11, 12:23
          Przez przypadek sięgnęłam po Prawnika z Lincolna i mnie olśniło - znam to. To własnie Adwokat...
    • amused.to.death dołączam do wielbicieli 29.06.06, 17:39
      przeczytałam pierwszą książkę,
      a ponieważ lubie serię to za jakiś czas na pewno przeczytam wszystkie gdzie jest H.Bosch.
      • aka10 Re: dołączam do wielbicieli 22.11.06, 20:35
        Kupilam dzis tlumaczenie "The Closers".Czytal ktos moze?
        • carollcat Re: Michael Connelly 05.12.06, 11:04
          Doczekałam się przeceny w KKKK i zakupiłam "Kanał".
          • negev56 Re: Michael Connelly 05.12.06, 16:30
            a jaka jest "Muzyka z kufra"? Czytał ktoś, warto?
            • carollcat Re: Michael Connelly 19.12.06, 14:02
              negev56 napisała:

> a jaka jest "Muzyka z kufra"? Czytał ktoś, warto?

Nie wiem, jeszcze nie czytałam. Natomiast warto "Adwokata".
              • aka10 Re: Michael Connelly 24.12.06, 22:08
                Jako,ze w domu wiedza,ze lubie Connelly'ego,wiec kupili mi ksiazki...Kupili
                dwie,ale....te same,niezaleznie od siebie.No,coz,jedna trzeba bedzie wymienic
                na cos innegosmileMam dwie"The Narrows" (w tlumaczeniu).
                • aka10 Re: Michael Connelly 31.01.07, 19:34
                  Zapomnialam w koncu dopisac,ze ksiazka swietna,z zupelnie nieoczekiwanym
                  zakonczeniemsmilePozdrawiam.
    • zorija Re: Michael Connelly 27.12.06, 11:20
      Właśnie skończyłam moją pierwszą powieść Connelly'ego "Schody aniołów". Bardzo
      mi się podobała.
      • carollcat Re: Michael Connelly 06.03.07, 19:41
        zorija napisała:

> Właśnie skończyłam moją pierwszą powieść Connelly'ego "Schody aniołów". Bardzo
        > mi się podobała.

Moja nie pierwsza, ale też mi się podoba.
        • lola165 Re: Michael Connelly 06.03.07, 22:06

• nzuri Re: Michael Connelly 09.03.07, 19:21
      A mnie się właśnie udało wylicytowć Czarne echo i Czarny lód. Oststniego kojota
      ktoś mi sprzątnął - przyznać się! Jutro odbiorę i będę miała lekturę na
      szkolenie. Miodzio.
      • aka10 Re: Michael Connelly 10.03.07, 20:06
        "Czarny lod" wlasnie koncze.Dobrze sie czyta.Pozdrawiam.
        • negev56 Re: Muzyka z kufra 24.03.07, 23:00
          o tak, bardzo dobra rzecz. Bosch jak zwykle ma mnóstwo kłopotów z prowadzonym
          przez siebie śledztwem, intryga zakręcona, że ho ho. I nareszcie układa mu się
          życie, lubię tak.
          A właściwie, to jaka jest kolejność książek z Boschem, ktoś może wie?
          • lola165 Re: Muzyka z kufra 25.03.07, 14:30

• negev56 Re: Muzyka z kufra 25.03.07, 15:06
              Dziękismile
              Ojtam, przeczytałam 6 sztuk, a tu podajesz sztuk 12, to jeszcze sporo do
              nadrobienia mam.
              • lola165 Re: Muzyka z kufra 25.03.07, 15:21

• negev56 Re: Muzyka z kufra 25.03.07, 15:40
                  "Adwokata" czytałam, podobał mi się, lubię prawnicze kryminały.
                  • aka10 Re: Muzyka z kufra 25.03.07, 18:22
                    "Poeta" tez bardzo fajnywink
                    • aka10 Re: Muzyka z kufra 25.03.07, 18:23
                      Kilka dni temu zaczelam "The Closers" (w tlum.)Zapowiada sie ciekawie.
                  • lola165 Re: Muzyka z kufra 25.03.07, 18:25

• negev56 Re: Poeta... 13.05.07, 00:35
                      książka niesamowita, trzymająca w napięciu od pierwszej do ostatniej strony.
                      Powiem tylko, że samobójtwo popełnia oficer z wydziału zabójstw, jego brat
                      bliźniak, który jest dziennikarzem, bardzo to przeżywa i zaczyna dociekać
                      prawdy, bo nie może uwierzyć w wersję podaną przez policję.

Polecam, wiem, że kupić jej nie można, bo nakład wyczerpany, ale może biblioteki
                      mają, konieczniesmile.
                      Ja przeczytałam w odwrotnej kolejności, najpierw II część Kanał a teraz Poetę,
                      ale co tam...
                      • zorija dziś na TVN Krwawa profesja. 06.06.07, 09:37
                        W roli Terry'ego McCaleb'a Clint Eastwood. Jest on także reżyserem filmu.
                        • tjbazuka Re: dziś na TVN Krwawa profesja. 06.06.07, 14:53
                          zorija napisała:

> W roli Terry'ego McCaleb'a Clint Eastwood. Jest on także reżyserem filmu.

W "Angels Flight" jest opisany bilbord z premiery filmu "Blood Work".
                          He,he, Harry ma dylemat czy Clint Eeastwood pasuje do tej roli.
                          Ja zawsze Harrego Boscha wyobrazam sobie jako Robert Duvall.
                          smile
                          • negev56 Re: dziś na TVN Krwawa profesja. 06.06.07, 17:54
                            widziałam już ten film jakiś czas temu, i Bosch zawsze kojarzył mi się z
                            Eastwoodem, jakież było moje zdziwienie, kiedy czytając teraz "Czarne echo",
                            dowiedziałam się, że Harry B. to gość mierzący 170-175cm, szczupły ale żylasty.
                            Mimo wszystko w wyobraźni dalej jest jak C.Eastwood smile
                            • negev56 Re: sprostowanie... 06.06.07, 18:51
                              oczywiście pomyliłam się, Eastwood grał McCaleba, co dalej nie zmienia faktu, że
                              H.Bosch kojarzy mi się z tym aktorem,oj mam wybitny talent do mylenia,
                              przekręcania itd...
                              • zorija Re: sprostowanie... 07.06.07, 08:10
                                Mi też Bosh kojarzy się z Clintem. I nic tego nie zmieni, nawet opis (którego
                                nie czytałam, "Czarne echo jeszcze przede mną.)
                                • negev56 Re: Harry Bosch... 12.06.07, 18:38
                                  z Portalu Kryminalnego w pigułce wszystko o ulubionym bohaterze
                                  www.portalkryminalny.pl/content/view/138/42/
                                  • tjbazuka Re: Harry Bosch... 20.06.07, 13:46
                                    Witam
                                    wlasnie skonczylem "The Overlook"
                                    Dosyc 'skromna' ksiazka bo tylko 260 stron i cala akcja rozgrywa sie w ciagu 12
                                    godzin sledztwa.
                                    Ale czyta sie niezle. Tym razem Bosch ma przeje@ane.
                                    Terorysci,skorumpowani agenci FBI, byla zona utrudniajaca sledztwo, nowy
                                    partner ktory nic nie kapuje iii tak dalej wink
                                    Jest tez krotki wywiad z M.Connelly jako dodatek.
                                    Jest dobrze. Harry (jak to powiedzial autor)will be around for at least a few
                                    more books smile) Super!

Pozdro
                                    • negev56 Re: Harry Bosch... 20.06.07, 17:08
                                      Ostatnio przeczytałam "Czarny lód" i wiadomo, super.

A wyczytałam w Portalu kryminalnym, że na grudzień Prószyński planuje wydać Echo
                                      Park smile)
                                      • nzuri Re: Harry Bosch... 20.06.07, 19:11
                                        Jak ja do grudnia wytrzymam?
                                        Teraz poluję na Betonową blondynkę bo już tylko tego mi brakuje, ale posucha,
                                        posucha.
                                        • negev56 Re: Harry Bosch... 20.06.07, 19:21
                                          możemy w razie co spotkać sie przy licytacjismile
                                          • nzuri Re: Harry Bosch... 20.06.07, 20:53
                                            Obawiam się, zę nie tylko my. Tego juz z rok nie było...
                                            • negev56 Re: Harry Bosch... 04.07.07, 18:31
                                              jest zapowiedź "Kronik kryminalnych", wyczytałam na okładce innej książki, ktoś
                                              może wie, czy to dalsze przygody Boscha, czy coś innego?
                                              • nzuri Re: Harry Bosch... 04.07.07, 20:51
                                                O ile się nie mylę to jest to:
                                                wysylkowa.pl/ks729503.html
                                                Nie Bosch znaczy...

• negev56 Re: Harry Bosch... 19.08.07, 09:47
                                                  i "Schody Aniołów", no mówię żesz"smile, jaka to świetna książka.
                                                  Ciekawe czemu tak się dzieje, że detektywi najlepsi z najlepszych, muszą
                                                  obowiązkowo mieć nieudane życie osobiste lub mieć jakiś nałóg?

No i w tym roku jeszcze
                                                  www.literatura.gildia.pl/tworcy/michael_connelly/echo_park
                                                  • negev56 Re: Echo Park... 03.10.07, 17:37
                                                    już jest znana data polskiego wydania , bardzo proszę:
                                                    www.proszynski.pl/Echo_Park-p-29704-1-30-.html
                                                    jako wielbicielka starego, dobrego Boscha, nie odmówiłam sobie przyjemności
                                                    poinformowania o tym fakciesmile
                                                  • siostra_pelagia Re: Echo Park... 03.10.07, 18:44
                                                    To fajnie. Boscha bardzo lubię, chociaż odkryłam go dopiero w tym
                                                    roku. Negev sprawdź, jaki jest tyt. oryg. Muzyki z kufra.
                                                  • negev56 Re: Echo Park... 03.10.07, 18:48
                                                    siostra_pelagia napisała:

>. Negev sprawdź, jaki jest tyt. oryg. Muzyki z kufra.

Trunk music, swoja drogą widziałam na allegro. Kup, pożycz, ale przeczytaj
                                                    konieczniesmile
                                                  • nzuri Re: Echo Park... 03.10.07, 19:28
                                                    Och, nie wyrabiam się zkupowaniem, a to dodatkowo wyjdzie jak mnie
                                                    nie będzie. Jestem zrozpaczona.
                                                  • siostra_pelagia Re: Echo Park... 03.10.07, 20:29
                                                    Dzięki Negev. Na pewno zakupię na allegro. Bosch jest bossski.
                                                    Nzuri, to niech Ci ktoś to kupi. Ja też się nie wyrabiam z
                                                    kupowaniem. Ostatnie paczki to mi do pracy przyniósł dostawca, bo
                                                    się obawiam, że w koncu mnie rodzina skieruje na literacki odwyksmile.
                                                  • negev56 Re: Echo Park... 03.10.07, 20:45
                                                    No halo, przecież ludzie nie wykupią od razu całego nakładu, myślę, że starczy
                                                    dla wszystkich.
                                                    Tak się zastanawiam czasami, czemu ludzie niektóre pozycje np.Connelly'ego
                                                    kupują na allegro, w taniej książce jest często gęsto taniej, no i bez kosztów
                                                    wysyłkowych, pomijam "białe kruki"smile.
                                                  • siostra_pelagia Re: Echo Park... 04.10.07, 08:15
                                                    Ja na allegro kupuję w oryginale i wychodzi to cztero-pięciokrotnie
                                                    taniej niż w księgarni językowej.
                                                  • nzuri Re: Echo Park... 07.10.07, 19:14
                                                    To nie chodzi o to, że nie starczy. To chodzi o to, że ja muszę
                                                    NATYCHMIAST, no prze mnie, prze...
                                                  • zorija Poeta 23.10.07, 10:29
                                                    Nie lubię książek o seryjnych mordercach i rzadko je czytuję, a
                                                    kiedy ich autorem jest Amerykanin, to omijam je z daleka. Jednakże
                                                    moja miłość do Connelly'ego (tzn. jego książek) okazała się
                                                    silniejsza i "Poetę" przeczytałam. Nie zawiodłam się, bo książka
                                                    bardzo ciekawa. Brak w niej scen rodem z teksańskiej masakry piłą
                                                    mechaniczną, a sama intryga też nie jest prosta jak budowa cepa.
                                                  • siostra_pelagia Re: Poeta 23.10.07, 14:05
                                                    A książkę o tej włamywaczce czytałaś? Zakupiłam właśnie na allegro.
                                                  • carollcat Kroniki kryminalne 04.11.07, 18:40
                                                    Trochę mnie rozczarowały.
                                                    Spodziewałam się czegoś hmmm... mniej filozoficznego? Więcej konkretów? A tu głównie refleksje.
                                                  • negev56 Re: Kroniki kryminalne 04.11.07, 18:58
                                                    O, to mnie zasmuciłaś, Kronik jeszcze nie czytałam, ale mam i czekają w kolejce.
                                                  • zorija Re: Poeta 05.11.07, 08:24
                                                    siostra_pelagia napisała:

> A książkę o tej włamywaczce czytałaś? Zakupiłam właśnie na allegro.

Miałam, nawet zaczęłam. Nie podobała mi się, znudził mnie opis
                                                    przygotowania do włamania.
                                                  • siostra_pelagia Re: Poeta 05.11.07, 10:38
                                                    Tak podejrzewałamsad. Mam też W pogoni za pieniądzem, ale kiepścizna.
                                                  • negev56 Re: Echo Park... 10.11.07, 21:35
                                                    Miłośnikom Boscha, Echa rekomendować nie trzeba, książka jest świetna.
                                                    Niby wszystko jest jak trzeba, Harry prowadzi śledztwo, policja i prokuratura są
                                                    bardzo zaangażowane... i dochodzimy do rozdziału "Wizja lokalna". Więcej nie
                                                    powiem, to trzeba samemu przeczytaćsmile.

Szkoda, że Connelly pisze takie "szczupłe" książki.
                                                  • siostra_pelagia The Overlook 08.06.08, 15:57
                                                    Jest już nowa książka z Harrym Boschem, wprawdzie na razie tylko po angielsku,
                                                    ale myślę, że szybko ja u nas wydadzą. Stron niestety tylko 261smile.
                                                  • negev56 Re: The Overlook - czyli Punkt widokowy 03.11.08, 22:04
                                                    wielbicielom Harry'ego Boscha, do których również się zaliczam, uprzejmie
                                                    donoszę, że za miesiąc
                                                    www.proszynski.pl/Punkt_widokowy-p-30006-1-30-.html
                                                  • siostra_pelagia Re: The Overlook - czyli Punkt widokowy 04.11.08, 18:25
                                                    Jako wielbiciel również się cieszęsmile
                                                  • negev56 Re: The Overlook - czyli Punkt widokowy 07.12.08, 23:50
                                                    Tego cieszenia się nowym Boschem, wystarczyło raptem na kilka marnych godzin,
                                                    książeczka liczy sobie tylko 184 strony, licząc stronę z Podziękowaniami.
                                                    Człowiek nie zdążył się rozpędzić, jak już był koniec.

Ale oczywiście warto Punkt widokowy przeczytać. Choćby po to, by razem z Harrym
                                                    B. rozwiązać zagadkę zabójstwa doktora Kenta i wyjaśnić kradzież radioaktywnego
                                                    cezu. Konflikt między policją w osobie Boscha a FBI reprezentowaną przez Rachel
                                                    Walling, znaną z Echo Park, ostry, ale z wiadomym wynikiem smile.
    • chiara76 Re: Michael Connelly 22.02.09, 11:25
      odkopuję wątek, jako, że odkryłam, że moja Druga Połowa go czytawink Czyli jak
      skończę to , co zaczęłam, zacznę i ja , co prawda od końca, ale po przejrzeniu
      entuzjastycznych postów jakie są na naszym forum i zajrzeniu, że ma bardzo dobre
      oceny na biblionetce wiem, że pewnie i mnie wciągnie i pewnie zapoznam się z
      jego książkami.
      • siostra_pelagia Re: Michael Connelly 22.02.09, 14:23
        Przyłączam się do odkopywania wątku, bo wyszedł The Brass Verdict.
        Rzecz dzieje się w środowisku filmowym, a na kartach książki spotykają razem
        Harry Bosch i Mickey Haller znany nam z Lincoln Lawyer.
        Tak jak lubię Boscha, to ten Lincoln Lawyer nie specjalnie mi się podobał i
        ciekawa jestem rezultatu.

Have you met Mickey Haller yet? If not, read The Lincoln Lawyer. Do you know his
        connection to Harry Bosch? If not, read The Black Ice for a reminder.
        • januanio Re: Michael Connelly 12.06.09, 16:55
          ja właśnie rozpoczynam Boscha

Cykl Harry Bosch
          1. Czarne echo
          2. Czarny lód
          3. Betonowa blondynka
          4. Ostatni kojot
          5. Muzyka z kufra
          6. Schody Aniołów
          7. Ciemność mroczniejsza niż noc
          8. Cmentarzysko
          9. Zagubiony blask
          10. Kanał
          11. Wydział spraw zamkniętych
          12. Echo Park
          13. Punkt widokowy
          • januanio Re: Michael Connelly 12.06.09, 17:13
            w październiku mma się ukazać

14 Harry Bosch - 9 Dragons (2009)

Harry Bosch is assigned a homicide call in South L.A. that takes him
            to Fortune Liquors, where the Chinese owner has been shot to death
            behind the counter in an apparent robbery.

Joined by members of the department's Asian Crime Unit, Bosch
            relentlessly investigates the killing and soon identifies a suspect,
            a Los Angeles member of a Hong Kong triad. But before Harry can
            close in, he gets the word that his young daughter Maddie, who lives
            in Hong Kong with her mother, is missing.

Bosch drops everything to journey across the Pacific to find his
            daughter. Could her disappearance and the case be connected? With
            the stakes of the investigation so high and so personal, Bosch is up
            against the clock in a new city, where nothing is at it seems.
            • negev56 Re: Michael Connelly 12.06.09, 18:19
              Przed nr 10 koniecznie Poetę, bo Kanał to II część Poety smile.

Bez Boscha jest Adwokat, jeśli lubisz bardziej prawnicze.

A najnowsza książka ma tytuł polski "Ołowiny wyrok", i tam spotkają się Bosch i
              bohater "Adwokata" Mickey Haller. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam,
              wyczytałam to w którymś z katalogów wziętych z MTK.
              • januanio Re: Michael Connelly 15.06.09, 10:14
                wczoraj skończyłem ostatniego kojota, narazie betonowa blondyna chyba najlepsza

wziąłem się za muzykę z kufra
      • chiara76 Re: Michael Connelly 15.06.09, 10:32
        mnie baaardzo podobało się jego "Cmentarzysko" i "Zagubiony blask", szczególnie
        ta druga z pewnych konkretnych względów...
        • januanio Re: Michael Connelly 16.06.09, 11:35
          (jestem na 5 książeczce)

fajny ten connelly, trochę podobny do Rebusa,
          lubi sobie zapalić,
          chodzi swoimi drogami,
          śledztwo robi po swojemu,
          owija partnerów w okół palca

jedyna różnica to nosi spluwę
          • ksikorsz1 Re: Michael Connelly 19.06.09, 17:15
            Czy nie wiecie gdzie dostac starsze ksiazki Connelliego z serii Boscha?
            Probowalem w bibliotekach, ale poza "czarnym echem" to wiekszosc jest niedostepna
            • siostra_pelagia Re: Michael Connelly 19.06.09, 17:37
              Do kupienia czy do pożyczenia? W pierwszym przypadku na allegro a w drugim to
              nie wiem, bo u mnie w bibliotekach osiedlowych Connelly jest do dostania bez
              problemu. Brakowało chyba tylko Poety, to go sobie dokupiłam na allegrosmile.
              • negev56 Re: Michael Connelly 19.06.09, 19:04
                Swojego Connelly'ego skompletowałam, szukając w tanich książkach i na allegro.
                Nawet sama przed sobą nie przyznaję się do kwot, jakie wtedy wydałam na Boscha smile.
                Teraz chyba zaczęli wznawiać, więc jest łatwiej i taniej.
              • ksikorsz1 Re: Michael Connelly 19.06.09, 19:56
                Siostro Pelagio a mieszkasz w wawie?, bo chetnie bym odwiedzil taka biblioteke
                Nagrev niestety nie wznawiaja czarnego lodu i betonowej blondynki a na allegro obie pozycje przekracaja logiczna cene!
                • siostra_pelagia Re: Michael Connelly 19.06.09, 21:12
                  Przykro mi, Pelagia nie jest z Warszawysmile.
                  A tego zamieszania z tą zabetonową blondynką to naprawdę nie rozumiem. Jak dla
                  mnie jedna z najsłabszych książek Connelly`go, a na allegro szaleństwo cenowe.
                  Ale podobno mężczyźni wolą blondynkiwink.
                  • elmar43 Re: Michael Connelly 22.06.09, 14:56
                    Mam podobny problem jak ksikorsz. Connelly'ego czytam w kolejności
                    przypadkowej, zaczęłam od polecanego tu kiedyś w innym
                    wątku "Poety", którego szczęśliwie namierzyłam w bibliotece. "Poeta"
                    mi się podobał, więc zaczęłam się Connelly'm interesować: trochę
                    kupiłam w tanich książkach, trochę w księgarni, kilka pożyczyłam z
                    biblioteki, ale zostało mi jeszcze trochę staroci do przeczytania i
                    jakoś nie mogę ich namierzyć. Próbowałam na allegro - cena 85 zł za
                    Ostatniego kojota z lekka mnie powaliła...
                    Podziwiam metodyczność januanio smile
                    • januanio Re: Michael Connelly 23.06.09, 10:09
                      tak się składa że moja kochana miejska biblioteka jest dość obszernie w
                      connellego wyposażona.
                      nie ma tylko poety i echo park, ale te jakoś postaram się sam skombinować smile
                      • negev56 Ołowiany wyrok 08.09.09, 18:42
                        www.proszynski.pl/Olowiany_wyrok-p-30174-1-30-.html
                        bardzo się cieszę, że już za chwilę się ukaże, i to nie jakiś "szczupły "tomik,
                        tylko słusznych rozmiarów kniga smile.
                        • negev56 Re: Ołowiany wyrok 27.09.09, 18:28
                          Connelly jeszcze raz potwierdził, że jest mistrzem w swojej profesji.
                          Tym razem rzecz jest o Mickey'u Hallerze, adwokacie (którego zresztą znamy z
                          "Adwokata") podejmującego się obrony winnych, jak sam o sobie mówi. Haller jest
                          nie tylko znakomitym obrońcą, umie też świetnie dogadywać się z policją, w
                          osobie Harry'ego Boscha.
                          Zagadka kryminalna jak zwykle bardzo dobra, a Haller musi ją rozwiązać, jeśli
                          chce skutecznie bronić swojego klienta. Tę samą zagadkę usiłuje rozwiązać Bosch,
                          i siłą rzeczy muszą się jakoś dogadać.
                          Pierwszoplanową postacią jest Mickey Haller, Harry Bosch wyraźnie drugą, i
                          trochę dziwnie jest poznawać Harry'ego mimo wszystko już innego (co nie znaczy
                          gorszego smile.
                          Ostatnie strony książki troszkę mnie rozczarowały, chodzi mi o Haller & Bosch,
                          zrobiło się mocno słodziutko.
                          Myślę, że polecać nie trzeba, to się rozumie samo przez się smile.

• zorija Re: Ołowiany wyrok 03.10.09, 10:07
                            Niezbyt lubię kryminały prawnicze, te wszystkie hece na sali sądowej mnie nudzą.
                            Znudziło mnie zwłaszcza przesłuchanie nt. testu GSR, które zresztą sobie
                            darowałam. Poza tym książka ciekawa. Koniec słodziutki? Raczej słodko-gorzki. W
                            końcu nie padli sobie w ramiona, ani nic, tylko na "ty" przeszli.
                            • negev56 Re: Ołowiany wyrok 03.10.09, 12:21
                              Jak dla mnie to tak, zbyt słodki, zbyt hepiendowy. Nie spodobało mi się
                              rozwiązanie popełnione przez autora (mówię o wątku Haller & Bosch końcówka
                              książki), całe szczęście, że Harry jest jaki jest, i nie zrobił się z tego
                              harlekin smile.
                              A prawnicze kryminały lubię, ale tu gigantem jest Grisham.
                              • januanio Re: Ołowiany wyrok 02.03.10, 13:37
                                na 2010-11 zapowiedziana Bosha część 15. The Reversal
    • zorija Re: Michael Connelly 05.03.10, 14:45
      Widzę, że to z Halllerem. Trochę szkoda - nie za bardzo lubię prawników w roli
      głównej bo wtedy za dużo miejsca poświęca się wydarzeniom sądowymsmile
    • 0karola Re: Michael Connelly 02.05.10, 13:55
      witam

a powiedzcie jak pisze owy autor? mozna go do kogos porownac? o czym sa ksiazki, jakim stylem pisane?
      dzieki bardzo
      natknelam sie wlasnie na jego ksiazki i zastanawiam sie czy kupic ale boje sie ze to jakies komercyjne czytadlowink
      Ja lubie najbardziej (z tego gatunku) Kinga,Iles'a,Nicci French(razem i osobno),Ostrowska ...
      • siostra_pelagia Re: Michael Connelly 02.05.10, 14:14
        Na pewno do Ostrowskiej, Kinga, Ilesa czy Nicci French podobny nie jest.
        Zakup sobie na próbę jedną książkę i sama sprawdzisz, czy Ci pasuje.
        Polecałabym Cmentarzysko lub Ciemność mroczniejsza niż noc na począteksmile
        • zorija Re: Michael Connelly 03.05.10, 09:48
          Mnie on trochę przypomina Iana Rankina, ale spotkałam osoby co Rankina nie
          lubią, a w Connelly'm się zaczytująwink Moim zdaniem Connelly to godny następca
          Chandlera.
          • januanio ołowainy wyrok 05.06.10, 14:49
            podobał mi się, nawet bardzo
            • kamkap Prawnik z lincolna 13.05.11, 09:52
              Znalazłam coś takiego :
              www.gandalf.com.pl/b/prawnik-z-lincolna/
              Ale wg opisu wygląda mi na nowe wydanie Awokata
              • januanio Re: Prawnik z lincolna 13.05.11, 10:59
                owszem, bo film wyszedł

ale jest też nowa
                https://esensja.pl/obrazki/okladkiks/123346_strach-na-wroble_200.jpg
                • kamkap Re: Prawnik z lincolna 14.05.11, 12:10
                  januanio napisał:

> owszem, bo film wyszedł
                  >
                  > ale jest też nowa
                  > https://esensja.pl/obrazki/okladkiks/123346_strach-na-wroble_200.jpg

a film jaki ma tytuł, bo nic nie słyszałam ?
                  • januanio Re: Prawnik z lincolna 14.05.11, 12:19
                    taki jak książka (dość dziwne, rzadko spotykane hehe)
                    filmosfera.pl/index.php?str=film,5087
                    • kamkap Re: Prawnik z lincolna 15.05.11, 11:45
                      Dzięki.
                      Trzeba będzie obejrzeć smile
                      • januanio Re: zapowiedzi 09.06.11, 09:26
                        Telefon - wychodzi na to że to wznowienie Pogoń za pieniądzem (Chasing The Dime, 2002) 3 kwartał

lata 2012-13 to wysyp Connellego
                        9 smoków - (9 Dragons, 2009) piętnasty Bosch
                        Wyrok - (The Reversal, 2010) Bosch (16) i Haller (3) w jednym
                        Wydział spraw zamkniętych - (The Closers, 2005) tym razem wznowienie Bosha (11)
                        Piąty świadek - (The Fifth Witness, 2012) tym razem sam Haller (4)
                        • siostra_pelagia Re: zapowiedzi 09.06.11, 11:10
                          Też się cieszę. Boscha bardzo lubię.
                          • januanio Re: zapowiedzi 09.06.11, 15:39
                            Długo trzeba czekać na Bosha odkąd Prószyński sobie odpuścił uncertain a szkoda bo seria jest swietna
                            • januanio Re: zapowiedzi 20.07.12, 18:38
                              we wrześniu mają ukazac się 3 książki pod banderą albatrosa.
                              Nie ma jeszcze terminów, ani okładek ale są to:

Michael Connelly 9 smoków 9 Dragons
                              Michael Connelly Wydział spraw zamkniętych The Closers
                              Michael Connelly Wyrok The Reversal

Pierwsza to solówka z Boshem, druga jak wiadomo wznowienie, a trzecia to tak jak ołowiany wyrok połączenie Bosha z Hallerem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka