ramshe 06.08.04, 09:33 A czy czytuje ktoś Imre Kertesza? Sądząc po wynikach z wyszukiwarki, to chyba nie. A jestem ciekawa co sądzicie o jego twórczości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Imre Kertesz 06.08.04, 11:22 czytałam 'los utracony', po której to lekturze z uznaniem o pisarzu myślę, ale rodzaj tematyki sprawia, że na razie nie będę się wgłębiać w kolejne dzieła no ja nie wiem, czy to ci wystarczy :( Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: Imre Kertesz 06.08.04, 20:12 czytałam tylko "Los utracony" i "Kadysz za nienarodzone dziecko", pierwsza bardziej mi się podobała, w drugiej autor chciał chyba pobawić się skomplikowaną i baaardzo rozbudowaną składnią, ale nie wyszło mu to zbyt dobrze, ogólnie proza naznaczona piętnem jego pobytu w Oświęcimiu, chyba właśnie to zadecydowało o tym, że nie mam już ochoty czytać innych jego książek, choć uważam goza dość ważną postać we współczesnej literaturze pozdrawiam pax Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vivian Darkbloom Re: Imre Kertesz IP: *.mil.net.pl / *.milnet.silesianet.pl 06.08.04, 21:26 Mam podobne odczucia jak pax_tibi. Czytałam "Los utracony" - bardzo mnie poruszył, pokazuje obóz od innej strony niż np. "Opowiadania" Borowskiego. "Kadysz..." juz mi sie nie podobał. Jego forma jest sztuczna, sprawia to wrażenie jakby autor bardzo chcial przekazać tę historię w sposób oryginalny stylistycznie i przedobrzył... Problem z literatura obozową jest taki, że niesie ona niewiele przesłan uniwersalnych - jest raczej traktowana jako świadectwo, czyta sie ją nie dla wrażeń artystycznych czy dostarczenia refleksji związanych jakoś z naszym życiem lecz by poznać obóz widziany oczami ludzi, ktorzy w nim byli, żeby poznać historię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: Imre Kertesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 16:47 a może to przekład jest do d.....a nie składnia??? nie czytałem , nie wiem, nie znam jego ojczystego języka, ale takie klasyfikowanie może byc zwodnicze według mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jendza OT IP: *.fbx.proxad.net 13.08.04, 13:11 Vivian, napisalam do CIe sazniscie na feminizmie i nie wiem, czy to odnalazlas:( Zalezy mi bardzo, bys to przeczytala. Dasz cynk? Pozdrawiam i dobrych wakacji zycze! jendza oto link (post sie rozrosl, dokonczenie znajdziesz sama bez problemu:)) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=14357236&a=14634269 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Imre Kertesz IP: *.utp.pl 09.08.04, 09:15 Odezwała sie grupka specjalistow, chyba własnie problemy z kadyszem dlatego ze spodziewali sie kolejngeo odcinka serialu pt "literatura obozowa" Ja ze swojej strony moge polecic "Fiasko"- swietny dowod na wszechstronnosc Kertesza Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Imre Kertesz 09.08.04, 12:23 Czytalam wszystkie ksiazki Kertesza, nie ukrywam, ze Kadysz, Likwidacja czy Fiasko, to zupelnie inna literatura niz Los Utracony, ktory czyta sie jednym tchem, ale warto siegnac po pozostale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryske Re: Imre Kertesz IP: *.telia.com 14.08.04, 20:51 Uwazam, ze jest doskonaly. Bylam na spotkaniu z nim w geteborgu na targach ksiazki. Zrobil swietne wrazenie. Przy okazji polecam innego Wegra: Peter Nádas. Odpowiedz Link Zgłoś