meduza7 02.12.06, 08:57 Jak bardzo żałuję, że J.A. nie dokończyła tej książki! Zapowiadało się tak ciekawie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paszczakowna1 Re: Watsonowie 03.12.06, 13:57 Ano, szkoda. Choć podobno istnieje kilka wersji ukończonych (częściowo przynajmniej) - musze poszperać po sieci. Zapowiadała sie ciekawie. Klimaty trochę jakby z "Mansfield Park"? Mi osobiście jeszcze bardziej żal "Sandition", której początek robił na mnie wrażenie czegoś klasy "Emmy". Odpowiedz Link
meduza7 Re: Watsonowie 03.12.06, 17:34 MNie bardzo interesowała sytuacja głównej bohaterki, która była w podobnej sytuacji co Fanny - uboga kuzynka z wielodzietnej rodziny, wzięta na wychowanie przez bogatą ciotkę. Przez cały czas przy tym obiecywano jej, ponieważ ciotka była niezamężna i bezdzietna, że ona to wszystko odziedziczy. Ale niestety ciotka wypłatała jej brzydkiego figla, bo wyszla za mąż i odesłała kuzynkę z powrotem do domu. Było tam kilka ciekawych postaci starszych sióstr, nieco skwaśniałych, gdyż również nie rysowała im się żadna perspektywa zamążpójścia... Ogólnie zapowiadało się bardzo ciekawie pod względem psychologicznym. Odpowiedz Link