Dodaj do ulubionych

Co to jest kicz?

IP: *.acn.waw.pl 28.08.04, 15:11
Przeglądając wątek dotyczący rzekomej kiczowatości książki Kazimiery Szczuki
(nie czytałem), przyszło mi to głowy pytanie - jak dziś rozumiane jest to
pojęcie. Oczywiście można skompletować na temat kiczu pokaźną bibliotekę
samych tylko monografii. Chodzi mi jednak o osobiste czytelnicze opinie. Czy
czytając jakąś książkę przyszło wam kiedyś do głowy, że to straszny kicz?
Jaki jest wasz do kiczu stosunek? A może kiczu nie ma?
Obserwuj wątek
    • miziou Re: Co to jest kicz? 28.08.04, 15:24
      polecam 'Samotnosc w sieci' Wisniewskiego, ktora dodatkowo rozwiaze Twoje
      ewentualne problemy zwiazane ze znaczeniem terminu 'grafomania'... ;P
      • Gość: Zdanka Re: Co to jest kicz? IP: *.devs.futuro.pl 28.08.04, 16:28
        Od razu widzę okładkę książki Molesa " Kicz czyli sztuka szczęścia" czy jakoś
        podobnie:)))

Ale tutaj najzupełniej się zgadzam ,chyba od dawna nie wyszła w Polsce książka
        tak doskonale realizująca zasady kiczowatości, jak wspomniana "Samotność w
        sieci" Wiśniewskiego. Spełnia też zasadę milionowej popularności( ważnej w
        wypadku kiczu), podobnie jak popularny w XX-leciu międzywojennym landszaft,
        przedstawiający: Jelenia na rykowisku w świetle księżyca...Wyznacznikiem kiczu
        jest dla mnie melodramatyczność(lub jej bliskoznaczna pochodna), przechodząca
        (*wbrew woli autora) w horrendalną śmieszność....Krótko mówiąc, jeśli kobieta
        umiera z miłości, płacząc nad kochankiem, któremu, dzień przed przeszczepem
        serca, zazdrosny brat złamał kręgosłup, najeżdzajac nań koparką ( nie wiedział
        oczywiście, że jest bratem zaginionym w dzieciństwie) to przy najlepszej woli
        nie uznam tego ZA CAMP, ale za maksymalny kicz:)
    • hrabalek Re: Co to jest kicz? 28.08.04, 15:36
      Ja może "polecę "filozofią Pawlaka z "Samych swoich",że świat dzieli się na
      głupich i mądrych .A i to nie wiadomo ,którzy są którymi.A kicz? nie ma dla
      mnie takiego pojęcia,poprostu Pan Bóg tak już nas stworzył,ża każdemu podoba
      się co innego i tak chyba najlepiej.............i dla mądrych i dla głupich.
      Pada i zimno! Już po lecie?
      • ihopeyouwilllikeme Re: Co to jest kicz? 28.08.04, 18:01
        Przerost formy nad treścią.
        • pax_tibi Re: Co to jest kicz? 28.08.04, 20:27
          no z tym to się nie zgodzę, czy ktoś jeszcze mnie poprze?
          • Gość: Zdanka Re: Co to jest kicz? IP: *.devs.futuro.pl 29.08.04, 11:18
            Ja cię popieram - w takim razie całą muzykę niemieckiego romantyzmu, jak i np.
            secesję francuską, uznalibyśmy za maksymalny kicz.
            • Gość: sylwek Re: Co to jest kicz? IP: *.acn.waw.pl 29.08.04, 14:54
              Gość portalu: Zdanka napisał(a):

> Ja cię popieram - w takim razie całą muzykę niemieckiego romantyzmu, jak i
              np.
              > secesję francuską, uznalibyśmy za maksymalny kicz.

Może to i nie był kicz, ale dzisiaj bywa kiczem w odbiorze .
              Poza tym, proponuję ograniczyć się do literatury. Romantyzm był epoką, której
              najwięksi twórcy balansowali na granicy kiczu, a twórcy pomniejsi oraz epigoni
              byli kiczowaci prawie zawsze. Godny uwagi jest fakt niezmiernej szmirowatości
              większości następców Edgara A. Poe. Gdyby "Pana Tadeusza" pisał choć odrobinę
              gorszy poeta powstałby monumentalny kicz (choć, trzeba przyznać, nie
              romantyczny). Zalążki kiczu nosi w sobie "Zamek Kaniowski", a wyjątkowo
              kiczowata jest ostatnio Maria Janion ze swoimi wampirami. Przykro patrzeć, co
              dzieje się z tą utalentowaną badaczką. Nie jest wykluczone, że gdyby mniej
              zajmowała się epoką romantyzmu, nie wylądowałaby na tych intelektualnych
              mieliznach.

• ihopeyouwilllikeme Re: Co to jest kicz? 29.08.04, 19:56
              Gość portalu: Zdanka napisał(a):

> Ja cię popieram - w takim razie całą muzykę niemieckiego romantyzmu, jak i
              np.
              > secesję francuską, uznalibyśmy za maksymalny kicz.

I tak właśnie jest - co nie umniejsza jej wartości. Dla mnie słowo " kicz " nie
              ma jednoznacznie negatywnego zabarwienia, sam w sobie kicz nie jest ani dobry
              ani zły.
        • bobofruit99 Re: Co to jest kicz? 29.08.04, 18:02
          Głowię się już parę lat nad rozróżnieniem formy i treści, parę pozycji na ten
          temat przeczytałem i nie sądziłem, że znajdę osobę, która mi to ostatecznie
          wyłoży, ale wnosząc po Twojej rozbudowanej wypowiedzi, śmiem sądzić, że moje
          męki już się kończą, bo spotkałem właściwą osobę; więc pytam: co to znaczy
          'przerost formy nad treścią'?
    • joanka0 Re: Co to jest kicz? 28.08.04, 18:25
      Ja oceniam sztukę raczej w kategoriach moralnych. Ważnym wyznacznikiem wartości
      książki, filmu itd. jest też dla mnie prawda czy raczej prawdziwość sztuki.
      To , co szczere, dobre nie może być kiczem, choćby pozornie przez swoją
      cukierkowość, tkliwość kicz przypominało. A ze szczerością w sztuce wiąże się
      według mnie inna kwestia-indywidualizm, świeżość w podejściu do tworzenia, gdyż
      to oznacza ,że nie tworzy się masowo , dla "wszystkich" (czyli dla celów
      komercyjnych) lecz z potrzeby wewnętrznej, z chęci podzielenia się naprawdę
      najlepszą stroną naszej osobowości .
    • braineater Re: Co to jest kicz? 28.08.04, 20:13
      Kilka uwago kiczu - H. Brocha
      K. Capek - jak zapamietam tytuł tej ksiązki to będę wielki:) - w każdym razie
      zaczyna się od "Marsjasz..."
      Dunin - Papierowy bandyta
      w tych tekstach znajdziesz kilka poręcznych definicji kiczu
      a dla mnie osobiście kiczowaty jest każdy tekst (w rozumieniu semiotycznym:),
      który pod osłoną sztuki próbuje lansować jakiekolwiek idee
      Pozdrowienia:)
    • Gość: kryske Re: Co to jest kicz? IP: *.telia.com 28.08.04, 21:08
      kiedy przewidujesz kazdy krok bohaterow po przeczytaniu 5 stron. Slaba
      stylistyka, stereotypy.
    • Gość: vovin Re: Co to jest kicz? IP: *.arkada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.04, 14:38
      Twórczość Paulo Coelho - wzorcowy kicz.
    • braineater mały test 29.08.04, 21:02
      bez nagród i odpowiedzi - a w dodatku z nieco innej dziedziny niż literatura:)
      zajrzyjcie na stronkę www.photo.net - zakładka gallery, critics ranking,
      ustawcie selekcję na period 'all' i by 'aesthetic' i spróbujcie zdecydować co z
      tej strony jest kiczem a co arcydziełem...gwarantuję dużą ilość zabawy & wrażeń.
      • bobofruit99 Re: mały test 29.08.04, 21:50
        Widziałem około 200 z tych zdjęć - ogromna większość to kicz, za wyjątkiem kilku
        zaskakujących portretów o wyrazistym punctum (sorry za tautologię) i paru zdjęć
        przedstawiających owady i sport, które potrafię odbierać wyłącznie informacyjnie
        - pod względem estetycznym są obojętne.
        pzdr
      • bobofruit99 Re: mały test 29.08.04, 21:58
        Doprawdy sprawiłeś mi niezłą zabawę - mam na myśli jedną fotę. Proponuję
        publiczną dyskusję nad następującym zdjęciem:
        www.photo.net/photodb/photo?photo_id=2373600
        • braineater Re: mały test 29.08.04, 22:56
          jak dla mnie jedno z najlepszych portretowych zdjęć na tej stronce, w jednym
          ujęciu gromadzące wszystkie możliwe stereotypy narosłe przy panu Jerzym...coś
          mogłem wyczuć że zwróci uwagę:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka