hemeczka 17.01.07, 13:16 Dopiero wczoraj odkryłam owe wydawnictwo. Czy warto do niego wysyłać? Czytałam że w środowisku literackim ma wielu przeciwników ale też i sympatyków. Czy ktoś z was do niego wysyłał? Czy w ogóle odpowidają. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skajstop Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 17.01.07, 13:26 To jest komercyjna przybudówka Znaku. Zatem wydaje się sensownym mijscem do słania tam tekstów. Odpowiedz Link
zona_mi Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 17.01.07, 14:04 Moim zdaniem warto. Jak dotąd odpowiedziano mi na każdy list, doczekałam się też recenzji, co nie w każdym wydawnictwie się zdarza. A czym swą niechęć motywują przeciwnicy? Odpowiedz Link
imlardis2 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 17.01.07, 15:25 Ja też wysłałam do Otwartego, tego samego dnia dostałam odpowiedź, że chętnie zapoznają się z tekstem, ale na recenzję będę musiała poczekać co najmniej dwa miesiące, z racji tego, że są zasypywanie propozycjami wydawniczymi. Bardzo to sympatyczne moim zdaniem. No i czekam :) Odpowiedz Link
belinks Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 17.01.07, 17:01 Pisarz Piątek wybrzydzał na jego temat ongiś: czytelnia.onet.pl/2,1355472,0,10833,rozne.html Mam nadzieję, że link zadziała. Do mojego męczonego właśnie czytadła, ono pasowało by jak ulał, myślę, że jak każde nowe wydawnictwo potrzebuje czasu aby okrzepnąć. Odpowiedz Link
skajstop Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 17.01.07, 18:06 Jak zwykle jestem litościwy wobec takich tekstów i ich autorów, tak tym razem powiem, że akurat kolega Piątek sobie vendettę uprawia, bo wystarczy spojrzeć, jak zmienia wydawnictwa niby rękawiczki, i jak sam wykorzystuje przypadki z własnego życia do kreowania się na gwiazdkę medialną, aby nabrać pewnej nieufności do takich bezkompromisowych stwierdzeń. A podtekst krakowskiej rywalizacji WL (gdzie wydawał Piątek, albo i nadal coś wydaje) ze Znakiem o rząd dusz tamtejszych w ogóle nie występuje w jego tekście. Odpowiedz Link
marcin.pietraszek Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 17.01.07, 21:45 hm... ten zlinkowany felieton jest po prostu o niczym... gość coś zjeżdża, ale nie podaje przy tym rzeczowych argumentów, dlaczego to robi. widać, nie lubi otwartego i tyle. a to przecież wystarczający powód, by zjechać każdgo, kogo to wydawnictwo opublikuje :] właśnie w ostatnią niedzielę wysłałem coś swojego do otwartego. podoba mi się to, co napisali na stronie, bo to jedno z nielicznych wydawnictw, które (przynajmniej z tego, co napisane na ich stronie) traktuje piszącego jak klienta, a nie jak petenta. już za to wielki plus, o ile oczywiście zapisy na stronie www mają jakieś przełożenie na postawę osób ją firmujących. Odpowiedz Link
lilith76 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 18.01.07, 15:41 Może on dostał kosza od panny Marty? ;) Odpowiedz Link
donetta Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 18.01.07, 10:00 Mi odpowiedzieli, co powinno być normą we wszystkich wydawnictwach, niech autor napisze gniot, ale i jemu jak sądzę należy sę odpowiedź przez zwykły szacunek. Odpowiedz Link
skajstop Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 18.01.07, 10:20 To, że wydawca powinien odpowiadać, choćby standardowym mailem czy karteluszkiem, to sprawa oczywista, smutne, że niestety nie zawsze tak się dzieje. Odpowiedz Link
gornhard Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 18.01.07, 15:34 Jakieś dwa miesiące temu wysłałem do nich fragement mojego tekstu. Tego samego dnia odpisali mi z podziękowaniem i że będę musiał na ocenę do tekstu trochę poczekać. Oki. Ostatnio napisałem im e-maila by się przypomnieć. Odpisali, że tekstu jeszcze nie przeczytali, ale gdy to zrobią to mi odpiszą. I to było naprawdę miłe, bo rzeczywiście poczułem, że szanują ludzi. A to naprawdę wyjątek. I choćby nie było to największe, najlepsze wydawnictwo, wolałbym już u nich coś wydać niż gdziekolwiek indziej. Ujęli mnie tą zwyczajną <tak rzadko spotykaną> uprzejmością. To nic wielkiego, a naprawdę cieszy :) Odpowiedz Link
belinks Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 18.01.07, 16:31 Pisarz Piątek ma swoje zdanie,a to,że osoby pracujące w wydawnictwie zachowują się w cywilizowany sposób, działa na korzyść tej instytucji i już. Odpowiedz Link
beatanu Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 21.01.07, 13:32 Kilka miesięcy temu podpisałam z "Otwartym" umowę na przekład pewnej powieści. Od samego początku odniosłam bardzo dobre wrażenie. Szybko, sprawnie, z dotrzymaniem terminów, i mejlowo i buzia w buzię. Zziębniętą poczęstowali herbatą, żądną godziwej stawki usatysfakcjonowali (podkreślając: "bo tłumacz musi być zadowolony"), na Boże Narodzenie wysłali życzenia wszystiego itd. To małe rzeczy, a cieszą niezmiernie. Bo nie wszędzie tak to wygląda. Szczególnie cieszy mnie owo dotrzymywanie terminów i danego słowa. Mam nadzieję, że tak dalej będą trzymać :-) Odpowiedz Link
zgryz41 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 12.04.07, 15:07 Ciekawy jestem waszych opinii o Otwartym dzisiaj. Czy nadal są takie entuzjastyczne? Odpowiedz Link
konan11 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 12.04.07, 21:31 odpowiadają. Wysyłać zawsze warto. Pozdrawiam Odpowiedz Link
troppo_bella Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 13.04.07, 07:56 Oooo tak, odpowiadają zawsze od razu, nawet dowcipnie, mailowo, informując, ile jeszcze mają na biurku do przeczytania i dlaczego jeszcze z moim się nie zapoznali. Znam więc stan prac na bieżąco, co nie zmienia faktu, że nadal ani be, ani me nt. tego, co wysłałam. Ostatnio na głowę redaktora pierwszego sita (bo jest ich tam kilku) przypadało ponad dwadzieścia tekstów, jakby kto pytał. Odpowiedz Link
zgryz41 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 13.04.07, 11:54 A mi nie odpowiedzieli. Pytałem, czy tekst do nich dotarł, czy przeczytali, czy mają zamiar go wydrukować, czy może wyrzucili go do kosza i na żaden z tych maili nie otrzymałem odpowiedzi. No to zapytam ich jeszcze, czy mi odpowiedzą. Odpowiedz Link
lucyolejniczak Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 13.04.07, 12:21 Mnie odpowiedzieli od razu i grzecznie. Za pierwszym razem ,że dostali, za drugim, która jestem aktualnie w kolejce...Wynikało z tego, że w ciągu miesiąca przeczytali trzynaście maszynopisów. Biorąc pod uwagę mój numer kolejkowy i średnią miesięczną, nie spodziewam się odpowiedzi wcześniej, niż w połowie przyszłego roku. Ale są mili i sympatyczni :) Odpowiedz Link
kerry_weaver Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 13.04.07, 12:41 Są mili, fajni, normalni, zarówno w korespondencji jak i w bezpośrednich kontaktach. Odpowiedz Link
dr700411 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 17.04.07, 09:50 Wysyłałem. Odpowiedzieli. Nie warto do nich wysyłać. Piszą obraźliwe recenzje (dwuznacznie). OTWARTE wcale nie jest takie otwarte. Szczerze odradzam! Odpowiedz Link
rednawo Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 17.04.07, 11:28 Kto Pana obraził, i w jaki sposób? Proszę o kontakt. Red. Nacz. WO Odpowiedz Link
dr700411 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 19.04.07, 11:38 Szkoda, że skasowałem już tego maila, ale Pan Redaktor, którego nazwiska nie pamiętam, w swojej recenzji, dwuznacznie nazwał mnie idiotą. Kiedy przedstawiłem tekst i recenzję innym redaktorom - z ulgą orzekli, że całe szczęści, iż Biblia jest już wydana drukiem i tenże Pan Redaktor nie musi jej recenzować przed wydaniem. Bo inaczej nigdy nie ujrzałaby światła dziennego, a my doczekalibyśmy się oceny w stylu: "kiepska fabuła, wątek sensacyjny niezbyt dobrze zarysowany, słabe dialogi, cztery różne wersje wydarzeń, marna charakterystyka postaci..." Może i nie jestem Szekspirem, może i krytykować jest najłatwiej, ale wystrzegajcie się (Szefostwo WO) Panów Redaktorów, od recenzji których, osoby trzecie (zupełnie postronne), czują duży niesmak. Pochwalić muszę Pana Artura Mrozowskiego (przepraszam jeżeli przekręciłem nazwisko lub imię, ale jak mówiłem pozbyłem się korespondencji mailowej z WO) - człowiek rzetelny, sumienny i bardzo komunikatywny. Zarówno w rozmowach telefonicznych, jak i w przypadku odpisywania na maile. Odpowiedz Link
troppo_bella Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 18.04.07, 11:04 Oj, dr, ale przynajmniej przeczytali. I recenzję wyemitowali. Zawsze coś. Bo ja miałam wrażenie, że większośc energii nie przeznaczają wcale na czytanie, lecz na dowcipne odpowiadanie na maile z podkreśleniem, ile ich jeszcze roboty czeka. Okropna to męka, czytac z przymusu, tak sądzę. A co do rednawo - ja szybciej czytam niż trzynaście powieści miesięcznie. Jest praca? :-) Odpowiedz Link
anja1 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 18.04.07, 23:07 Poczytałam co nieco różnorodnych tekstów na różnych forach, i... czekam teraz sobie na odpowiedź z WO, bo i ja odważnie wysłałam tekścik. Wysłałam, a dopiero potem doszłam do wniosku, że ten mój tekst do niczego się nie nadaje. Więc przydałby się kubeł zimnej wody i na moją głowę - wtedy może bym czasem pomyślała, co wysyłam. Ale ja się nie obrażam. Poczucie humoru jakieś tam mam. Łatwo też się nie zniechęcam :) Wracając zaś do recenzji różnych tekstów z WO, spotkałam się już z niektórymi odpowiedziami od nich (Was ;) - chyba faktycznie ktoś tam siedzi i myśli, jak wytłumaczyć niektórym, że coś za bardzo przeceniają swoje możliwości. I nie ukrywam, że podziwiam redaktorów za cierpliwość. Czasem po jednej stronie "super tekstu" na forum mija mi ochotka na tę drugą! Chyba sama jeszcze poczekam, zanim zdecyduję się na próbę z debiutem literackim... no, chyba że nagle mnie coś natchnie z góry :P pozdrawiam, a. Odpowiedz Link
belinks Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 19.04.07, 09:54 Ech. Bo to tak jest-to co napisane, jak dobre wino musi trochę poleżakować.Złoszczę się na siebie, że za wolno mi wszystko idzie, ale już wiem, że trzeba wszystko przemyśleć,bo: "co nagle to po diable". Odpowiedz Link
donetta Re: puzzle 19.04.07, 11:26 Przyznaję rację, książka musi dojrzewać w czasie. Ale nie po to, by zupełnie odłożyć ją i o niej zapomnieć( na jakiś czas przyda się, i owszem). Jednak trzeba pracować nad swoim tekstem. Ktoś mógłby zarzucić, że w ten sposób można poprawiać w nieskończoność. Sądzę, że nie. Pisanie powieści przypomina mi układankę z puzzli. Przymierzasz jeden klocek, niby wszystko ok, ale jednak nie pasuje do reszty, więc szukasz dalej, aż znajdziesz ten właściwy. Odpowiedz Link
dr700411 Re: puzzle 19.04.07, 11:46 OK, a redaktorzy/recenzenci powinni być od "wskazywania drogi", a nie od "bicia po karku". Dużo cenniejsze (szczególnie dla początkujących) są uwagi i pomoc, niż deptanie - choćby to były knoty z kosmosu. A jeżeli ktoś ogranicza się do tego, aby TYLKO wyrazić swoją maksymalną dezaprobatę... no to przepraszam Państwa. Bądźmy konstruktywni. Pozdrawiam Odpowiedz Link
skajstop O roli rdaktora w wydawnictwie słówko 19.04.07, 11:59 Mam wrażenie, że mylisz dwa różne typy redaktorowania :) 1. przy ocenie, czy tekst nadaje się do druku, redaktor czy selekcjoner ma przede wszystkim udzielić wydawcy odpowiedzi na to pytanie. Autor nie powinien dostawać odpowiedzi odmownej złośliwej czy niekulturalnej, zgoda, ale to nie oznacza, iż na redaktorze/selekcjonerze ciąży obowiązek wskazywania drogi czy dawania wytycznych, jak poprawić tekst. To autorskie chciejstwo ;p Wielu wydawców ogranicza się do lakonicznej formułki "Dziękujemy, nie skorzystamy". 2. uwagi do tekstu. Te, owszem, redaktor czyni, jednak po przyjęciu tekstu do druku. Zatem mowa tu o ulepszaniu tekstu dla konkretnego, już znalezionego wydawcy przez parę autor - redaktor. Warto o tym rozróżnieniu, zaoszczędzi to wielu frustracji. Odpowiedz Link
dr700411 Re: O roli rdaktora w wydawnictwie słówko 19.04.07, 12:41 Lepsza formułka "Dziękujemy, nie skorzystamy", niż niekulturalne obrzucanie błotem (choćby nie wprost i dwuznacznie). Poza tym ja nie twierdzę, że wskazywanie drogi to "obowiązek" redaktora - wszystko zależy od jego osobistej kultury i... aktualnego samopoczucia. Jak ktoś wstał lewą nogą to pewnie gorzej potem mu się pracuje... a tu jeszcze stos do przeczytania. Czy takie recenzje mogą być w ogóle obiektywne??? Odpowiedz Link
skajstop Re: O roli rdaktora w wydawnictwie słówko 19.04.07, 12:55 Nie ma obiektywnych recenzji, nigdy nie było i nie będzie :-) Tak myślę :) Odpowiedz Link
skajstop Re: O roli rdaktora w wydawnictwie słówko 19.04.07, 13:23 Z zastrzeżeniem, że ja w tej subiektywności nie dostrzegam rzeczy złych. Tyle że recenzje trzeba umieć czytać :) Co więcej, recenzja z założenia nieobiektywna może być bardziej wartościowa niż taka siląca się na obiektywizm ;p Odpowiedz Link
donetta Re: redaktor-autor 19.04.07, 13:03 Z reguły autor dostaje odpowiedź odmowną( bez argumentacji), i co? Nie wie, czy tekst jest tak zły, że nie nadaje się do czytania, czy może tylko ich nie interesuje, bo preferują inny rodzaj literatury? Wskazówki( konstruktywne) byłyby pomocne, ale cóż, mało które wydawnictwo argumentuje swoją odmowę. A jeśli redaktor ma do czynienia z tekstem, który jest ewidentną grafomanią? Jakiej odpowiedzi musiałby udzielić w tym przypadku? Widzisz więc, że żywot zarówno autora jak i redaktora nie jest lekki. Dla mnie kulturą jest to ,że wydawca wogóle odpowie autorowi, pomijam jakieś szczególnie dotkliwe dla autora odpowiedzi. Odpowiedz Link
dr700411 Re: redaktor-autor 19.04.07, 13:10 Jestem tego samego zdania, z tym, że zamiast pisać "... to wcale nie parodia i nie śmieszne, ale raczej idiotyzm. Ale czemu się dziwić - jaki autor, taki tekst.", można by napisać "trzeba by nad tym sporo popracować, bo mija się z założeniami". Nie uważasz? Odpowiedz Link
skajstop Re: redaktor-autor 19.04.07, 13:27 Tylko że w tym tkwi milczące - i błędne, w większości przypadków - założenie, że dla wydawcy liczy się usatysfakcjonowanie autora. Żeby ten wiedział, dlaczego tekst został odrzucony. Tymczasem wydawnictwo to, w większości przypadków, normalna firma rynkowa. Interesuje się tekstami, które zamierza opublikować, a nie tymi, które odrzuciła. Tu jest po prostu zwykła rozbieżność interesów. A czasy misyjne się skończyły ;p Odpowiedz Link
rednawo Re: puzzle 19.04.07, 16:01 Drogi Autorze! Prosiłem o kontakt, a nie dalsze wylewanie żalu na forum (oczywiście masz do tego pełne prawo). Tylko bezpośredni kontakt ze mną (mail wysłany na dres ze strony internetowej) pozwoli mi na zbadanie sprawy. Skąd mam wiedzieć, jaki był tytuł książki, jak nazwyał się autor i kto dostał to do recenzji? Może być tak, że ktoś zachował się źle wobec Ciebie, ale może być tez tak, że Twe pretensje są niezbyt uzasadnione. Proszę o kontakt i pozdrawiam rednawo Odpowiedz Link
mysia73 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 20.04.07, 12:40 A ja wysłałam i mam jak najbardziej pozytywne odczucia. Przede wszystkim odpowiedzieli, przeczytali i dostałam recenzję. A to nieczęsto się zdarza, co potwierdzają liczne wypowiedzi na tym forum. Po drugie: korespondowałam z Panią Redaktor, która napisała recenzję, pozwoliłam sobie na polemikę i udało nam się osiągnąć złoty środek w sposób niezwykle miły i profesjonalny. Po trzecie: wszyscy, z którymi miałam kontakt w WO byli naprawdę życzliwie nastawieni nie tylko do mnie, ale i do świata. Osobisty kontakt nie zmienił mojej opinii, a nawet ją potwierdził. Dla mnie Otwarte jawi się jako bardzo otwarte i gotowe na współpracę. Odpowiedz Link
akala Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 23.04.07, 14:56 Milo sie czyta tyle pozytywow - czekam w takim razie cierpliwie na reakcje WO na moja propozycje... Pierwsze wrazenia z korespondencji tez mialam jak najlepsze, zobaczymy, co dalej. W kazdym razie nastraja optymistycznie. Aha, z doswiadczen z innymi wydawnictwami: zapytanie o zainteresowanie ew. tlumaczeniem wyslalam do 10, odpowiedz przyszla z 5, do tychze 5 wyslalam probke, potwierdzono jej przyjecie i zadeklarowano, ze w przyszlosci "sie przeczyta" w 2 z nich, w tym z WO. Ciekawe, ile napisze, ze im sie podoba :) Odpowiedz Link
lucyolejniczak Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 25.04.07, 10:19 Mysiu, a jak długo czekałaś na odpowiedź? Odpowiedz Link
mysia73 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 25.04.07, 13:35 Po około trzech tygodniach dostałam recenzję, potem była wymiana korespondencji i dyskusja, a potem już "z górki". Wszystko zamknęło się w niecałych dwóch miesiącach. Profesjonalnie, konkretnie, życzliwie, choć nie pobłażliwie (co akurat jest, jak sądzę, z korzyścią dla autora). Odpowiedz Link
lucyolejniczak Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 25.04.07, 20:17 Trzy tygodnie??? No to już nie mam pytań w tej kwestii... Rozumiem, że rozmowy zakończyły się sukcesem? Podejrzewam, że tak i serdecznie Ci Mysiu gratuluję. Odpowiedz Link
mysia73 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 25.04.07, 20:35 Słusznie podejrzewasz... ;) Dziękuję, Lucy :) Odpowiedz Link
szpilka96 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 04.04.18, 18:02 Witam, Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa na dzien dzisiejszy? Odpowiadaja? Odpowiedz Link
diuk25 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 13.06.18, 18:12 Mogę dopisać swoje spostrzeżenie. Wysłałem do nich na początku marca fragment powieści, notkę o autorach i streszczenie. Nie dostałem żadnej odpowiedzi, więc kilka dni temu zapytałem czy coś wiadomo, ktoś czytał itd. Nie dostałem odpowiedzi. Resztę można sobie chyba dopowiedzieć samemu. Odpowiedz Link
zyx12345 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 01.07.18, 22:17 Widocznie ja miałem pecha, ponieważ mi to wydawnictwo na propozycję wydawniczą nie odpowiedziało. Nic, ani słowa. Nie mam do nich specjalnej pretensji, są tacy sami jak inne wydawnictwa. Na 30 odmowę przysłało 5. Pozostałym szkoda było czasu nawet na pół zdania z informacją na nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kociaczek456 Re: Wydawnictwo Otwarte-opinie 04.12.18, 08:55 Myślę, że warto poznać ich kryteria oceny, nie polecam wydawnictwa Nova Res, bardzo się na nich zawiodłam. Odpowiedz Link