maniaczytania 01.11.14, 12:28 ja mam rozgrzebane kilka, jakoś nie mogę złapać nastroju do czytania ... "Lilith" Olgi Rudnickiej "Drugi rodzaj ciszy" Eileen Goudge i te "Rubinowe czółenka" z października ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Co czytamy?- listopad 01.11.14, 13:34 Ja czytam "Pożegnaj się" Lisy Gardner i tą książką zaczynam "znajomość" z książkami tej autorki. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: Co czytamy?- listopad 01.11.14, 18:03 chiara76 napisała: Ja czytam "Pożegnaj się" Lisy Gardner i tą książką zaczynam "znajomość" z książ > kami tej autorki. Jestem ciekawa jak sie dalsza znajomosc potoczy;) Przeczytalam dwie: The Other Daughter i Fear Nothing. I zrobilam sobie notke 'nigdy wiecej L.Gardner!' Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Co czytamy?- listopad 03.11.14, 12:30 pinkink3 napisała: > chiara76 napisała: > Ja czytam "Pożegnaj się" Lisy Gardner i tą książką zaczynam "znajomość" z książ > > kami tej autorki. > > Jestem ciekawa jak sie dalsza znajomosc potoczy;) > Przeczytalam dwie: The Other Daughter i Fear Nothing. > I zrobilam sobie notke 'nigdy wiecej L.Gardner!' poszło gorzej niż się spodziewałam, szczerze mówiąc. Książkę przerwałam, nie będę do niej wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
0mirka2 Re: Co czytamy?- listopad 01.11.14, 14:08 Skończyłam "Ciemno, prawie noc" Joanny Bator, zaczęłam ""Między książkami" Gabrielle Zevin lubimyczytac.pl/ksiazka/225099/miedzy-ksiazkami Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: Co czytamy?- listopad 01.11.14, 14:29 Ja wciagnelam sie w serie "Outlander" (po polsku "Obca") Diany Gabaldon i czytam teraz drugi tom, czyli "Dragonfly in Amber". Rownolegle czytam powiesc "Greenhouse" islandzkiej pisarki Audur Avy Olafsdottir, ale na razie bez zachwytow. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Co czytamy?- listopad 01.11.14, 15:02 Ja też mam wszystko rozgrzebane, a... rozgrzebuję jeszcze więcej. Podjęłam bardzo mocne postanowienie, że nie przeczytam żadnego kryminału dopóki nie skończę następujących: "Smutek tropików" C. Levi-Strauss "Pęknięte miasto. Biesłan" J.Wlazło, Z.Pawlak "Życie seksualne dzikich" B.Malinowski "Kapuściński non-fiction" A.Domosławski i jeszcze ze dwie czy trzy inne... Zawsze czytałam kilka książek jednocześnie - w zależności od nastroju, ale rzadko się tak zdarza, żebym nic nie mogła skończyć. A wszystkie powyższe mnie interesują, gdyby było inaczej odlożyłabym je i zapomniała... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy?- listopad 01.11.14, 15:47 Ja ostatnio chłonę przede wszystkim książki archeologiczne, a rozgrzebane lektury leżą i czekają. Kołakowski i Krystyna Kurczab-Redlich jeszcze od września, oraz "Trzech panów w łódce, nie licząc psa" od października. Kiedyś nie umiałam i nie lubiłam czytać kilku książek naraz, ale widać nadchodząca starość też ma swoje zalety ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: Co czytamy?- listopad 01.11.14, 17:46 eeela napisała: Kiedyś nie umiałam i nie lubiłam czytać kilku książek naraz, ale widać nadchodząca starość też ma > swoje zalety ;-) Tak sie trzeba pocieszac ;) ale u mnie obserwuje odwrotny proces. Kiedys spokojnie przechodzilam w czytaniu od jednej ksiazki do drugiej - mialam je porozkladane w roznych punktach strategicznych domu, otwarte i gotowe do dalszego czytania.- Teraz wole sie jednak przyssac do jednej. I dokonczyc. Ciagle jednak zgromadzony stosik nowych ksiazek najpierw 'nadgryzam': trzy, cztery kartki i oceniam, ktora ksiazka pojdzie na pierwszy ogien. To mi zostalo ze starego obyczaju . Siegam po nastepna wg wczesniejszej oceny i raczej milo mi, kiedy okazuje sie, ze ranking sie nie zgadza i ksiazka z dalszych miejsc, uznana za 'mniej atrakcyjna' okazuje sie ciekawsza niz ta przed nia;) Tak sie bawie sama ze soba;) A z listopadowych lektur: skonczylam dwie ksiazki Ruth Rendall: The Copper Peacock- opowiadania i The Water's Lovely. Opowiadania mnie rozczarowaly choc bardzo lubie te forme. Powiesc czyta sie gladko, napisana jest sprawnie i zajmujaco ale bohaterowie, a zwlaszcza bohaterki mnie nie przekonaly. Malo - rozgniewaly. Takich kretynek przeciez nie ma w realnym swiecie, a nawet jesli sa, to nie chce o nich slyszec! Zaczelam The Abstinence Teacher Toma Perrotty. Chyba bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Co czytamy?- listopad 02.11.14, 07:50 Ciagle jednak zgromadzony stosik nowych ksiazek najpierw 'nadgryzam': trzy, czt > ery kartki i oceniam, ktora ksiazka pojdzie na pierwszy ogien. > To mi zostalo ze starego obyczaju . Siegam po nastepna wg wczesniejszej oceny > i raczej milo mi, kiedy okazuje sie, ze ranking sie nie zgadza i ksiazka z dals > zych miejsc, uznana za 'mniej atrakcyjna' okazuje sie ciekawsza niz ta przed > Mam taki sam zwyczaj :) Szczęśliwie skończyłam jeszcze w październiku Alledne (w końcu była już trochę męcząca) i Bukowskiego (wspaniały), zabieram się za "Wołanie kukułki", z rezerwą, ale w związku z brakiem zdecydowanej ochoty na coś innego, przekonam się wreszcie, jak Rowling pisze dla dorosłych. Wkrótce zacznę "Wnuczkę do orzechów". Szczęśliwie skończyłam Allende (zmęczyła już trochę) i Bukowskiego (wspaniały) w październku Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Co czytamy?- listopad 02.11.14, 07:53 Przepraszam za powtórzenia, myślałam, że skasował mi się ten fragment. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 bedzie czytane- listopad 04.11.14, 18:40 Wczoraj zwloklam z mojej kochanej biblioteki pare tytulow. Poszlam za ciosem: jeszcze nie skonczylam, ale jak narazie jest OK - "The Abstinence Teacher" Perrotty, wiec wzielam jego najnowsza rzecz - "The Leftovers". Podobno zrobili z tego serial na HBO. Az sie boje;) Z nowych dla mnie nazwisk Donna Tartt - "The Little Friend" i "The Goldfinch". Niewiele tytulow ale wszystkie ksiazki grube. I ciezkie, niestety. Elektroniczna wersja kosztuje pare baksow, a ja licho stoje ostatnio. Wiec lekko nie bedzie, zwlaszcza czytajac w lozku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: bedzie czytane- listopad 04.11.14, 21:07 Pinkink, najlepsza książka Donny Tartt to nadal "The Secret History". Polecam bardzo. Mały Przyjaciel mnie rozczarował (pozostawił niedosyt), Goldfinch dobra, ale nie lepsza od Tajemnej Historii. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: bedzie czytane- listopad 05.11.14, 18:23 staua napisała: > Pinkink, najlepsza książka Donny Tartt to nadal "The Secret History". Dzieki za polecenie. Wezme, ale tym razem juz elektroniczna wersje, bo tez widze, ze znow ponad 500 stron. Czemu ja glupia nie pomyslalam o tym wczesniej? Sprawdzilam, ze biblioteka tez ma Tartt w e-wersji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: bedzie czytane- listopad 05.11.14, 18:53 Tak, ona grube książki pisze. Ciekawa jestem Twoich wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: bedzie czytane- listopad 05.11.14, 20:38 staua napisała: >Ciekawa jestem Twoich wrażeń.< Podziele sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.bromski Re: Co czytamy?- listopad 01.11.14, 18:24 Z okazji Dnia Zmarłych naszła mnie taka oto refleksja: czytamy, czytamy, czytamy, a Kostucha przyjdzie i będzie po zawodach. Chciałbym przypomnieć, Szanowni Państwo, że nie żyjemy tak długo, jak żółwie. Jak się czyta, to się zazwyczaj siedzi albo leży. A to skraca życie! Czy warto? Może przynajmniej w listopadzie poluzujmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: Co czytamy?- listopad IP: *.9.175.46.ng.pl 02.11.14, 10:40 ciągle czytam "ŻOnę oficera" Gregory i utwierdzam się w przekonaniu , że żywoty królów wychodzą Phillippie zdecydowanie lepiej, a z wykłą beletrystyka jakoś do mnie nie przemawia w jej wydaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: Co czytamy?- listopad IP: *.9.175.46.ng.pl 02.11.14, 10:40 miało być : zwykła beletrystyka w jej wydaniu"; Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 statuo, i jak? 02.11.14, 14:53 Ja jestem po innej książce tej autorki i trochę rozczarowana byłam jedynie zakończeniem. Ciekawa jestem, jak ta książka, którą czytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: statuo, i jak? 02.11.14, 16:34 Dopiero zaczęłam. Napiszę o wrażeniach za parę dni. A jaką jej książkę Ty czytałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: statuo, i jak? 04.11.14, 20:51 Przeczytałam. Od początku książka mnie wciągnęła, ciekawa historia, różnorodne postacie, bardzo żywe (główna bohaterka bardzo mnie irytowała, ale jest prawdziwa, nie papierowa). Jest to zdecydowanie książka przekazująca pewną ideologię (anty-GMO, ratowanie zagrożonych gatunków roślin) - nie bez przyczyny jest rekomendowana przez Michaela Pollana i Barbarę Kingsolver. Ale są pokazane różne punkty widzenia (i najważniejszy obiektywnie w całej tej sprawie punkt widzenia zagubionych w tym wszystkim rolników z Idaho, którzy walczą o przetrwanie). Obok tego sporo międzyludzkich, rodzinnych i przyjacielskich relacji, wiele typowo amerykańskich postaw. Zdecydowanie mam ochotę na więcej książek Ozeki. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 dziękuję za odpowiedź. 05.11.14, 18:29 Jej książki więc są warte poznania. Mnie się podobała ta, którą czytałam, z tym, że nieco zawiodłam się zakończeniem, w sensie, jakby autorka trochę straciła pomysł na nie pod sam koniec opowieści. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: dziękuję za odpowiedź. 05.11.14, 18:52 Tutaj zakończenie było logicznym dopełnieniem całości, i w pewnym sensie można było się go spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
callypsso Re: Co czytamy?- listopad 02.11.14, 11:23 cos jest na rzeczy z tym rozgrzebaniem, bo i mnie dopadlo... Utknelam po kilkudziesieciu stronach w "Stuleciu" Wessmo, jestem w trakcie "The humans" Haiga, ale to mam na droge do pracy, a czasem sie nie udaje poczytac w pociagu. Poza tym reportaz o Spitsbergenie Ilony Wisniewskiej pt. "Biale" - b. ciekawy, choc momentami denerwuja mnie jej niektore 'wstawki'. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Co czytamy?- listopad 02.11.14, 11:34 Zaczęłam: 1.Michał Bardel "Zbrodnia i wina. Sensacyjny przewodnik po winach świata" Autor trochę się kryguje we wstępie, ale mam nadzieję, że skoro już przebrnęłam przez te podziękowania dla jego żony, córeczki (blabla...), kolegów, koleżanek, redaktorów, to w końcu przeczytam coś ciekawego i dowcipnego, a choćby nawet krew mrożącego w żyłach, o winach świata. 2. Monika Śliwińska "Muzy Młodej Polski. Życie i świat Marii, Zofii i Elizy Pareńskich." Pamiętacie te panienki z Krakowa w "Weselu" Wyspiańskiego? Maryna, Zosia, Haneczka. Maryna i Zosia to panny Pareńskie, uwiecznił je Wyspiański w "Weselu" pod ich własnymi imionami. Zosia została później żoną Boya-Żeleńskiego. Mam do niej szczególny stosunek, bo w licealnym przedstawieniu "Wesela" właśnie Zosię zagrałam :-) Książka pieknie wydana, dużo starych fotografii, i traktuje nie tylko o pannach Pareńskich, ale i o ich rodzinie, a też o rodzinie Żeleńskich, Leszczyńskich... Myślę, że długo się od niej nie oderwę. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Co czytamy?- listopad IP: *.unknown.vectranet.pl 02.11.14, 18:31 Moja listopadowa lista: "Zaginiona" Pilipiuk "Wiatr" Ciszewskiego "Chuć..." Depko i Wanat "Zły wilk" Nele Neuhaus "Apokalipsa Odda" Koontz'a co potem, jeszcze nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
jakas.wesola Re: Co czytamy?- listopad 03.11.14, 15:49 "Gniew" Miłoszewskiego - rewelacja, wciąga... "Księgi Jakubowe" Tokarczuk - pewnie listopad/grudzień:) Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Co czytamy?- listopad 03.11.14, 21:26 I ja "Gniew" właśnie skończyłam - wciąga, owszem, jednak dla mnie mistrzostwem było "Ziarno prawdy". Chyba dobrze, że to ostatni Szacki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pankracy Re: Co czytamy?- listopad IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.14, 21:33 ja aktualnie czytam " Gdy kochają anioły" Dariusza Kunickiego. Najpierw przykuła moją uwagę charakterystyczna głowa anioła z rogiem :)) A teraz lektura książki pochłonęła mnie bez reszty. Jej treść to jakby połączenie Paulo Coleho z Danem Braunem Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy?- listopad 04.11.14, 01:17 Jej treść to jakby połączenie Paulo Coleho z Dane > m Braunem Jezus Mario! ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
ambivalent Re: Co czytamy?- listopad 04.11.14, 11:45 Ja koncze The Thousand Autumns of Jaboc de Zoet i zaczynam Gone with the Wind. Poza tym English for the Natives. W kolejce czeka Mama Muminkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: Co czytamy?- listopad IP: *.9.175.46.ng.pl 04.11.14, 18:49 Zzdroszczę Gone with the wind. Chciałabym móc to przeczytać po raz pierwszy jeszcze raz. Chociaż czytałam w liceum, czyli kilkanaście lat temu i ciekawa jestem, jak teraz bym odebrała. Może wrócę? Odpowiedz Link Zgłoś
ambivalent Re: Co czytamy?- listopad 04.11.14, 19:24 Ale to troche wstyd, ze jeszcze nie przeczytalam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: Co czytamy?- listopad IP: *.9.175.46.ng.pl 04.11.14, 19:44 E tam, od razu wstyd;) jest tle książek "must read", których jeszcze nie przeczytałam, np "100 lat samotności" i jeszcze mam całe życie przed sobą;) a przygody Scarlett i jej przepychanki z Rhettem pamiętam do dziś. Życzę przyjemnej lektury;) Odpowiedz Link Zgłoś
ambivalent Re: Co czytamy?- listopad 04.11.14, 20:25 Jak ja bym chciala jeszcze raz, po raz pierwszy, przeczytac "Sto lat samotnosci"! Ten pierwszy zachwyt taka ksiazka... Nie mozna tego porownac z niczym innym. Teraz to i ja zazdroszcze :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: Co czytamy?- listopad IP: *.9.175.46.ng.pl 04.11.14, 20:58 Cieszę się;) bałam się trochę tej książki, bo czytałam opinie, że nudna, że ciągle te same imiona się gmatwają , że gniot itp. ale mam w biblioteczce i może w końcu się za nią zabiorę i wyrobię sobie własne zdanie? dziękuję za słowa zachęty;) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ambivalent Re: Co czytamy?- listopad 04.11.14, 21:02 A jak juz sie zachwycisz to siegnij po Zycie jest opowiescia. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy?- listopad 04.11.14, 21:33 że cią > gle te same imiona się gmatwają Ja odniosłam wrażenie, że to jest zamierzony efekt ;-) Koło czasu, te sprawy. Czytasz o jednym, myślisz o drugim, trzeci się rodzi, czwarty umiera, wiosna przychodzi po zimie, a jesień po lecie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: Co czytamy?- listopad IP: *.9.175.46.ng.pl 04.11.14, 22:55 zaintrygowałyście mnie tą książką, więc chyba po nią sięgnę niebawem;) Odpowiedz Link Zgłoś
ambivalent Re: Co czytamy?- listopad 19.11.14, 22:16 Zaczelam Gone with the wind :) I nie moge sie oderwac. Chociaz musze powiedziec, ze lapie sie na tym, ze jakos mam mniej zniesmakow (radosne slowotworstwo) co do sytuacji z niewolnikami niz przed zaczeciem ksiazki :) Nie wiem czy to dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
ninek04 Re: Co czytamy?- listopad 04.11.14, 23:12 Gaja Grzegorzewska "Betonowy Pałac"-mocne, gęste,klimatyczne, ale z poczuciem humoru i super realiami mojego Krakówka, polecam.A w kolejce nowa Tokarczuk i "Wszystko, co lśni".E.Catton Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Co czytamy?- listopad 05.11.14, 11:31 Skończyłam "Zasypany" biografia Igora Sypniewskiego, bardzo gorzka. Jak ktoś lubi tematyke futbulową i około to polecam. Skończyłam "Tęsknię za Tobą" Cobena. Czterdzieści pierwszych stron to nuda, potem intrga się rozwija ale literacko to Coben spadl i to bardzo. Zaczynam "Erynie" Krajewskiego, który pasjami mi się podoba. Czekam na "Jedwabnika". Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy?- listopad 05.11.14, 20:09 no dobra, "Drugi rodzaj ciszy" udało mi się skończyć, za wiele do mojego życia nie wniósł ;) "Lilith" już prawie w połowie (zaczęła wciągać), "Rubinowe ..." chwilowo w odstawce, bo zaczęłam "Mroczne serce Hollywood"" - czyta się jak niezły kryminał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy?- listopad 05.11.14, 20:10 Rudnickiej najlepsze są Natalie - nic ich nie przebije :) A "Zacisze 13" czytałam również - niezłe. "Lilith" zupełnie inna - bo na poważnie, ale też dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy?- listopad 07.11.14, 17:32 Helen Dunmore "A Spell of Winter" Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy?- listopad 14.11.14, 16:46 Rabih Alameddine "An Unnecessary Woman". Zaczęłam w samolocie i bardzo mnie wciągnęła, czyta się świetnie. Cały czas mam w myślach Brocha (nick - nie wiem, czy jeszcze zagląda na forum) bo główna bohaterka ma podobny gust literacki do niego... Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy?- listopad 14.11.14, 19:19 "Lilith" też już skończona, "Rubinowe ..." nadal w odstawce ;) w międzyczasie przeczytany "Pan Przypadek i korpoludki", "Mroczne serce Hollywood" w połowie, do tego jeszcze jedna w ramach wyzwania świątecznego "Jedyna taka noc" Nory Roberts. A do tego wszystkiego wczoraj tak tylko, żeby sprawdzić ;) zaczęłam "Klub filmowy Meryl Streep" Mii March i jako że jest cudnym czytadłem dziś pewnie skończę :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzywaprosta Re: Co czytamy?- listopad 16.11.14, 21:51 Czytam "Udawajmy, że to się nie wydarzyło" i mam non stop mieszane uczucia. To się śmieję, to jestem zniesmaczona, to zamyślona... Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Co czytamy?- listopad 18.11.14, 10:29 Listopad to dla mnie miesiac kryminalow. Przeczytalam "Wolanie kukulki" i "Jedwabnika" autorstwa Roberta Galbraitha, a wczoraj skonczylam "Ostatni slad" Charlotte Link. Wszystkie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Colin Firth. Zostać królem". S. Monetti. 18.11.14, 13:26 dosłownie ją męczę, tak jakoś nie idzie. To nie biografia, to istna hagiografia. Dobrze, że zdecydowałam się na jej kupno w promocji na ebook bo inaczej dodatkowo bym się wściekała. Nie polecam, szczerze mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy?- listopad 19.11.14, 18:04 Eleanor Catton, "The Luminaries", którą zarzuciłam, bo musiałam oddać do biblioteki, jak przeczytałam dwie strony (kolejka). Teraz juzż 100 stron,w ciągnęło mnie. I wreszcie rozpakowuję i układam na regałach moje własne książki, które od lata czekały na zakończenie remontu! Odpowiedz Link Zgłoś