Dodaj do ulubionych

Jaka to ksiązka help :-)

IP: *.up.wroc.pl 25.04.18, 13:05
Mam jedną książkę z której pamiętam urywki ale nie pamiętam ani tytułu ani autora...
Pisana z perspektywy dziewczynki (chyba najmłodszej z rodzeństwa - jakoś może 8 letniej...?) przedwojenna rodzina....ojciec dość surowy, i tam w domu w pewnym momencie zamurowują okno żeby więcej ściany było i matka mówi że nie wolno bo taki przesąd jest że jak się tak zrobi to ktoś umrze...i umiera ten ojciec...kurcze nic więcej nie pamiętam ale fajnie opisane zycie rodzinne przed wojną....
Obserwuj wątek
    • Gość: Benia Re: Jaka to ksiązka help :-) IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.18, 12:25
      To zapewne "Marianna" Anny Kamieńskiej
      • lena36 Re: Jaka to ksiązka help :-) 07.05.18, 12:50
        Kurczę tak, tak, chyba tak!!!! dziękuję! :-)
      • anapaa Re: Jaka to ksiązka help :-) 08.05.18, 10:01
        tak, to! ;) zdecydowanie - perspektywa dziecka jest niesamowita w tej książce!
    • morgusia Re: Jaka to ksiązka help :-) 15.08.18, 18:53
      Prosze o pomoc, byla to ksiazka mojego dziecinstwa, a wiec ponad czterdziesci lat temu. Chlopiec, ktorego brat zmarl, zostaje sam w mieszkaniu podczas ferii (albo wakacji) Przypadkowo dotyka gwozdzia pod lozkiem i staje sie malutki.
      Spotyka tez chopczyka ktory jest rowniez malutki (jak palec).
      Nasz bohater moze, za pomoca gwozdzia, stawac sie duzy albo maly. Jego maly nowy przyjaciel, nie. Czy moze ktos wie co to za ksiazka ?
      • agnieszka_azj Re: Jaka to ksiązka help :-) 15.08.18, 21:42
        Kojarzy mi się z "Nilsem Paluszkiem" Astrid Lindgren, ale głowy nie dam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka