Dodaj do ulubionych

na zdrowie

26.08.05, 02:31
stał w pewnym supermarkecie chłopiec
o nosku przyklejonym do szyby.
patrzył jak pewien pan w fajnej czapce
zabija i patroszy ryby.
za trzy dni znaleźli jego mamę,
która gdzieś straciła głowę.
Obserwuj wątek
    • kati1973 Re: na zdrowie 26.08.05, 11:14
      nie zebym sie czepiala

o nosku przyklejonym do szyby :)
      • ritakavka Re: na zdrowie 26.08.05, 11:40
        i bardzo dobrze, że się pani "czepia" bo to rozwija dyskusję, a chyba takie
        właśnie jest założenie forum.

"o nosku" jest celowo użyte i mam nadzieję, że to widać. jakoś dla mnie lepiej
        brzmi niż "stał w pewnym supermarkecie chłopiec z noskiem przyklejonym do
        szyby", to nawet taki mały żart w tekście.
        • kati1973 Re: na zdrowie 26.08.05, 11:52
          ale to blad a bledow nie powinno sie stosowac a juz w szczegolnosci celowo
          • ritakavka Re: na zdrowie 29.08.05, 01:05
            myli się pani. to błąd użyty po to aby nadać jeszcze wyraźniejszego posmaczku
            absurdu temu wierszowi i dość radykalnie podkreślić jak długo ten chłopiec miał
            nosek przyklejony do szyby (tak, aż "o" sprawiło, że "przyklejenie do szyby"
            stało się cechą własną "noska").

proszę mi też nie zwracać uwagi na to, że gnębię błędy w utworach, a sama je w
            swoich umieszczam. jeśli ktoś wybroni swojego wiersza - zwracam honor. błędy są
            jednakowo wulgarne jak przekleństwa, ale dobrze użyte budują niepowtarzalne
            wrażenie.
            • kati1973 Re: na zdrowie 29.08.05, 10:39
              pozwolę sie nie zgodzić jestem za czytościa języka polskiego

Poezja ma również uczyć ale na pewno nie błedów i coś wnosić
              • ritakavka Re: na zdrowie 31.08.05, 01:19
                czy czuje się pani dojżała poetycko?
                • kati1973 Re: na zdrowie 31.08.05, 09:10
                  nie trzeba byc dojrzalym zeby wiedziec ze sie bledow w dzialech literackich nie
                  robi

nawet na maturze juz tego ucza
                  jesli nie wczesniej :)
                  • kati1973 Re: na zdrowie 31.08.05, 09:11
                    i owszem ale bardziej dojrzała :)
                    • ritakavka Re: na zdrowie 05.09.05, 19:07
                      nie chwyciła pani gagu, no trudno. dlaczego nie jest pani swobodna, wyluzowana
                      tylko zachowuje się jak na lekcji polskiego w podstawówce? wszystko musi być
                      tak, tak i tak bo tak jest napisane w książce. ferdydurke. trochę swobody
                      literackiej, powietrza! moje utwory z całą pewnością nie będą oddane do analizy
                      na maturze więc jestem spokojna. zabawa słowami, hiperbolizacja poprzez pewne
                      zabiegi to nie błąd. poza tym, a niech to! dla pani mogą być błędem.
                      bezsensowna polemika.
                      • kati1973 Re: na zdrowie 06.09.05, 09:27
                        jakos dziwne masz zwyczaje

krytykujesz innych za bledy
                        a sama je popelniajac piszesz o swobodzie

a niektorzy sie zaslaniaja dysleksja :)
                        • ritakavka Re: na zdrowie 09.09.05, 21:03
                          pani na prawdę nadal nie rozumie różnicy między nagminnymi błędami
                          ortograficznymi, a zamierzonymi "błędami" nadającymi pewien walor utworowi?

każdy z nas popełnia błędy, ale jeśli jest się "dys" (absolutnie nie chcę, aby
                          to zabrzmiało nieodpowiednio), to można tekst wkleić do worda który skoryguje
                          błędy. mnie chodzi jedynie o egoistyczną przyjemność czytania, a nie domyślania
                          się o co chodzi. błędy wytykam nie ze złośliwości, ani bynajmniej po to, aby
                          się dowartościować, czy też wywyższyć. chcę pomóc, a doszukuje się w tym pani
                          bóg wie jakiej podłości i zuchwałości.
                          • kati1973 Re: na zdrowie 12.09.05, 21:34
                            tak a ulum tez speacjalnie robil bledy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka