Dodaj do ulubionych

androgynizm/androgynia

13.10.04, 11:56
szukam książek filozoficznych, antropologicznych, feministycznych, psychologicznych a także beletrystyki na ten temat. znalazłam już ten wątek u Eliadego, V. Woolf ("Orlando"- ale może jeszcze gdzieś w jej twóczości coś na ten temat jest?), S.Bem, O. Tokarczuk ("Dom dzienny, dom nocny"),Imielińskiego ("Przekleństwo Androgyne"), Platona ("Uczta")... Byłabym wdzięczna za jakieś podpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Zdanka Re: androgynizm/androgynia IP: 62.233.181.* 13.10.04, 12:15
      Kiedyś coś o tym pisałam, jakbym poszukała notatek to mogłabym ci podać więcej,
      bo tak na gorąco,to dość trudno ...Niewątpliwie jednak "Mefistofeles i
      Androgyn" Eliadego ma dużą bibliografię, dodam Praza "Zmysły ,smierć , diabeł w
      lit. romantycznej"- tam cały rozdział dotyczący dewaluacji mitu androgynii w
      literaturze modernizmu( vide: Peladan, Gaurier 'Panna de
      Maupin",Lautreamont,itp) , mit androginiczny w "Człowieku bez właściwiości"
      Musila w kontekście kazirodczego związku Agaty i Ulricha (sporo na ten temat u
      Naganowskiego ), "androgynia duchowa" na przykładzie Komornickiej(w
      Transgresje:Osoby (chyba?) Janion oraz w: Kobiety i duch inności,
      Janion ,reszty muszę poszukać.
      Aha,Imieliński pisze o "androgynii" w kontekście transseksualizmu .
      • exilvia Re: androgynizm/androgynia 13.10.04, 12:21
        Zdanko, na Ciebie zawsze można liczyć :)) poszukam tego, co mi wypisałaś :) dziękuję!
      • Gość: Zdanka Re: androgynizm/androgynia IP: 62.233.181.* 13.10.04, 12:24
        POczywiście , większość modernistycznych francuskich,belgijskich i nieco
        angielskich pomysłów tapla się w "androgynii",ale zazwyczaj wykorzystują mit do
        woalowania erotyki i mało tam dobrej literatury (wszelkie koszmarki typu "Pan
        Wenus" Rachilde) ---> mogę ci tego sporo podać, ale problem leży w tym, że są
        naprawdę trudno dostępne, a wiekszość jedynie w oryginale bądź przekładach
        angielskich(dzięki ci Panie za tę łacinę XX-go wieku!) No i są też rzeczy
        dziwne typu, eseje pochwalne na cześć homseksualizmu(agielskie)z przywoływaniem
        Androgyne, jako wzorca ,albo powieści erotyczne, w których kotłowanina ogólna
        odbywa sie pod znakiem "androgynii" ,ale nie wiem, czy o obscena ci chodzi.
        • exilvia Re: androgynizm/androgynia 13.10.04, 12:30
          bardziej niż o beletrystykę chodzi mi o humanistyczne eseje na ten temat. jeszcze nie wiem, w jakim kierunku moja praca na ten temat będzie zmierzać, muszę trochę poczytać i się zdecyduję. na razie muszę wgłębić się w temat - więc wszelkie wskazówki mile widziane :)
    • pierans Re: androgynizm/androgynia 13.10.04, 12:22
      Jeffrey Eugenides "Middlesex"
      • taki.jeden.tetrix Re: androgynizm/androgynia 13.10.04, 13:36
        "Cock & Bull" Willa Selfa (po naszemu "To i owo", kto te tytuły wymyśla...)
        • pieranka Re: androgynizm/androgynia 13.10.04, 13:40
          (Starszy brat tego, co wymyśla polskie tytuły dla zagranicznych filmów...)
          • Gość: Zdanka Re: androgynizm/androgynia IP: 62.233.181.* 13.10.04, 14:01
            A ich ojcem jest gość, który nadał tytuł "Wirujący seks" 'Dirty Dancing':)
      • Gość: Gosc: homie Re: androgynizm/androgynia IP: *.fanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:40
        akurat w middlesex opisywany jest przypadek hermafrodytyzmu(interseksualizm) a
        nie androgini a to zdecydowanie cos innego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka