Dodaj do ulubionych

Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam sie...

IP: *.pool.mediaWays.net 20.01.05, 15:01
po nie siegnac? Macie takie czy czytacie wszystko co macie pod reka.
Ja czasem ubzduram sobie ze musze miec jakas tam ksiazke, a potem stoi na polce i sie
kurzy. A znow mam w glowie inna ktora musze koniecznie kupic i przeczytac.Albo czasem
dostane jakas ksiazke w prezecie i tez stoi. Czy tez tak macie?Jezeli tak to napiszcie jakie
ksiazki u was w domu czekaja na przeczytanie.
U mnie miedzy innymi:
Dostojewski "Zbrodnia i kara"
Tyrmand "Dziennik 1954"
Kundera"Zycie jest gdzie indziej"
Proust "W strone Swanna"

Obserwuj wątek
    • Gość: Jonathan Strange Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 18:01
      Kiedyś kupiłem wszystkie tomy "W poszukiwaniu (u?)straconego czasu" Prousta. To
      było już jakiś czas temu. Jakoś nie mogę się zmusić do przeczytania ich
      wszystkich, poczytałem sobie pierwszy tom, fragmenty na chybił-trafił innych,
      ale do całości jakoś nie mogę się zabrać.
      • Gość: Milka Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 20.01.05, 19:17
        U mnie leży nieprzeczytane "Z Bagdadu do Stambułu" Maya. Jakoś nie chce mi się
        tego zacząć. Dostałam to kiedyś.
      • Gość: BB Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.wroclaw.mm.pl 26.01.05, 20:40
        Mam masę nieprzeczytanych, które czekają na... nie wiem, lepsze czasy, czs na
        nie. Może sie doczekają. częśc własnych - kupionych - a jako własne - to moga
        poczekać; cześć odziedziczonych - sporo pewnie wartych czytania. Tylko czas,
        kondycja, nastrój jakoś nie pozwala. I juz nie chce wspomniec co sie dzieje w
        domu, jak przychodzi remont i trzeba regał opróżnić( przez lata uzbierało się
        tego ok. 20 m. bieżacych). Smutna rzeczywistość - a lubie czytać.
    • Gość: mika_p Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.c156.petrotel.pl 20.01.05, 20:42
      Jako że męża sobie wzięłam z posagiem w postaci dwóch kartonów książek (między
      innymi), to moje nieczytane są właśnie głównie z tamtych pudełek - trochę o II
      wojnie światowej, trochę fantastyki.
      Nabytki ze wspólnych czasów czytałam wszytskie, a z domu rodzinnego zabrałam
      tylko moje książki. Jedyne, co stoi nieczytane z ostatnich lat, to "W ręku
      Boga" - kontynuacja "Trylogii" Sienkiewicza. Prezent od teściów.
      • Gość: Paweł Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.pul.tke.pl 20.01.05, 21:01
        Ja kilka lat temu kupiłem "Dyplomację" H. Kissingera. Zacząłem czytać i... po 30
        stronach odłożyłem i nie mogę wrócić.
        • Gość: dark.raven Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.ds.ae.wroc.pl 20.01.05, 22:03
          czytalam "W reku Boga" ...ale juz nic z niej nie pamietam
          • Gość: Ewa Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.132.77.83.cust.bluewin.ch 26.01.05, 17:12
            Fantastyczna ksiazka. Warto ja przeczytac tak jak i Dziennik Tyrmanda
        • swimmer84 Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 27.01.05, 00:09
          "Dyplomacja" jest doskonała, przczytaj koniecznie!
    • tuti ja tez, tyrmanda :) 20.01.05, 23:03
      a bralam z antykwariatu wszystko co mi wpadlo.. i stoi, cool :)
      no i francuskie ksiazki wykupuje, tzn po francusku. nie przejde obojetnie jak
      jakas widze :)
    • slunko Ja tez Proust (ten sam) 20.01.05, 23:06
      nawet niedawno kupilam, ale juz w drodze do domu wiedzialam, ze niepredko przeczytam ;-)
      • Gość: mysz Re: Ja tez Proust (ten sam)!!! IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 21.01.05, 12:47
        no niestety ;-(
    • Gość: jaija Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.01.05, 23:58
      Nie po drodze mi na razie z "Braćmi Karamazow", ale to wymaga skupienia, a na
      pewno warto. Nabył mi kiedyś chłopak w antykwariacie "Opowieści nieboszczyka
      Pantofla" Ludwika Sztyrmera i tak, po paru stronach, kurzą się jakoś...
      I nigdy, przenigdy nie sięgnę po książkę, która jest u mnie w domu, ale, na
      szczęście nie jest moja, czyli "Stulecie kłamców" Łysiaka. Kiedy pojawiła się w
      domu, ciekawa, sięgnęłam po nią, po czym, po jakimś kwadransie, z obrzydzeniem
      odłożyłam. Chyba większych kołtuńskich bzdur, do tego jadowitych i wygłaszanych
      ex cathedra, nie czytałam.
    • luciamdb Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 21.01.05, 09:40
      To są książki które po mamie chyba mam ale też nie mogę sie przekonać:
      Giedroyc "Autobiografia" (próbowałam), Gombrowicz "Dziennik 1953-1956" (jeszcze
      nie próbowałam)
    • Gość: gosiaw Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:38
      Cała półka biografii, niektóre przeczytane przez domowników, przeze mnie ani
      jedna w całości.
    • heavenlypeace Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 21.01.05, 19:28
      Nie mogę się zabrać za
      "Osobę i czyn" Karola Wojtyły,
      "Tomasza Manna" Marka Wydmucha
      i "Kobiety morza" Davida Cordingly :(
    • Gość: Szadka Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 21.01.05, 19:56
      Jakos nie mogę się przymierzyć do "Rzeki Tajemnic"
      • Gość: baba Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.acn.waw.pl 21.01.05, 21:18

Wstydze sie, ale od kilku lat stoi u mnie Europa Davisa.
        Boze Igrzysko przeczytalam dosc szybko (jak na ten typ literatury- jednym tchem
        sie przeczytac nie da).
        Przyczyna tego stanu rzeczy jest natury technicznej- tomiszcze imponujace,
        niewygodne, mozna czytac tylko w domu, a ja kiedy zaczne , to czytam wszedzie.
        Caly czas ciesze sie na mysl o tej lekturze (od lat szesciu) i to chyba
        najzabawniejsze jest.
    • iwka_j Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 21.01.05, 21:49
      "Zbrodnia i kara", "w strone swanna", podobnie jak wy:-)
      "Proces"-Kafki(Wstyd!!!),
      "Hanemann"-Chwina
      "Absalom Absalom"-William Faulkner
      itd.:-)
      • kaprysia Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 26.01.05, 14:35
        Ja mam kupione hurtem na targach książki Mayes, te z cyklu o Toskanii i Mayle o
        Prowansji. No próbowałam z siedem razy i nie mogę, zupełnie nie mój typ
        literatury. Muszę komus oddać:)
        • Gość: qwer Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:01
          A ja nie przeczytalem "Michnik walczacy z narodem polskim"
        • biealka Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 27.01.05, 08:24
          Możesz oddać mi, chętnie przeczytam, bo lubię taką pogodną literaturę.
        • Gość: zgrzyt Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.szczecin.mm.pl 27.01.05, 09:11
          Mayle'a poznałam rok temu. Polecam osobom dojrzałym, młodych może znudzić. Jako
          lektura obowiązkowa dla anorektyków i anemików, na czczo czytać się ich nie da.
          Młodszym polecam lekuchne kryminały tegoż autora. Jedne z nielicznych rzeczy z
          tego gatunku, które przeczytałam (poza kanonicznymi: Canon-Doylem, Poem,
          Chastertonem i jedną Christy).
      • biealka Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 27.01.05, 08:21
        Hanneman jest cudowny, przeczytaj koniecznie. Ja nie mogę przebrnąć
        przez "Wojnę fasolową", już kilka razy zaczynałam.
        • czesc_gewara Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 27.01.05, 08:39
          Jest super. Potem sie rozkręca. Są jeszcze następne dwa tomy...:-)
    • pomme Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 26.01.05, 15:34
      U mnie czeka Ulisses bardziej chyba boję sie za nią zabrać...
      • Gość: mol książkowy Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.future-net.pl 27.01.05, 10:54
        Ulisses- 3 podejscia zakończone klęską :) na około 100 stronie
    • marghot Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 26.01.05, 16:26
      leży i czeka na lepsze czasy:
      "Bohema. życie paryskiej cyganerii.." Dana Franka
      "Kuchnia i stół w polskim dworze" Baraniwskiego
      "Nie mogę narzekać" Głowackiego

sama nie wiem dlaczego nei mogę się za nie zabrać...
    • kubissimo Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 26.01.05, 17:28
      ja nie moge sie zabrac za ta nowa sagę Sapkowskiego
      trzy razy podchodzilem i nic :/

poza tym nie ruszylem jeszcze NAJTRUDNIEJ JEST SPOTKAC LILIT, ktora dostalem
      kilka lat temu w prezencie. to podobno swietna ksiazka, ale jakos nie moge sie
      zabrac
      • Gość: mól Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 19:31
        "Ptasiek" Whartona - od dobrych kilki lat leży a właściwie stoi, no i pewnie
        sobie dalej postoi. Poza tym "Pani Dalloway". Kupiłam ją wakacje i
        stwierdziłam, że ksiąki tego typu powinno sie czytać w czasie tzw. jesiennej
        depresji. Minęła druga jesień (i moje depresje ;D)i nic
      • Gość: mol książkowy Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.future-net.pl 27.01.05, 10:57
        Co do Lilit - odpuść wstępny rozdział o rodowodzie Chasydów i przeczytaj go na
        koniec, SUPER KSIĄZKA - nie jest to moze wybitna literatura, ale wciąga :)
    • amerit Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 26.01.05, 19:31
      "Miasto Złocistego Cienia" Tada Williamsa. Zaczęłam to średniej grubości
      tomiszcze ( no, trochę grubsze niż średniej, około 800 stron, ale gorzej
      bywało) już jakiś czas temu, i wiem, że jest dobre. Ale jakoś... nie
      zaiskrzyło. A szkoda.

"Boży Wojownicy" Sapkowskiego. Przez "narrenturm" jeszcze przebrnęłam,
      najgorszy nawet nie był, ale nie kupiłam sobie sequela. Sequel ten dostałam. I
      nie chce mi się usiąść i przemęczyć po raz kolejny przez "Narrenturm" - bo nic
      nie pamiętam, a potem przez "Bożych Wojowników".

"Vademecum Teatromana". Temat ciekawy. Kudliński zrobił co mógł, żeby go
      totalnie położyć. Z przykrością przyznaję, że mu się to udało.
    • Gość: sylwek Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 21:05
      Zalega u mnie Eliza Orzeszkowa w komplecie, nie mam pojęcia skąd się to wzięło.
      Czasem sobie myślę, że dobrze byłoby przeczytać, ale jakoś nie mogę się przemóc.
    • elfhelm kilka książek Hellera 26.01.05, 21:15
      Paragraf 22 jest wybitny.
      Jego kontynuacja jakaś taka mizerna.
      • xeniii Re: kilka książek Hellera 26.01.05, 23:39
        "Lesio " Chmielewskiej( nie moge mimo kilku podejsc) i i klasyka "szkola uczuc"
        Flauberta, "Bracia Karmazow" itd
        • pomme Re: kilka książek Hellera 27.01.05, 09:05
          Z Flobertem to sie nie dziwię, wiem,że klasyka ale jaka nudna. Czytałam bo
          musiałam
          • pomme Re: kilka książek Hellera 27.01.05, 09:06
            Flaubert nie Flobert oczywiście:)
        • Gość: zgrzyt Re: kilka książek Hellera IP: *.szczecin.mm.pl 27.01.05, 09:18
          Też miałam kilka podejść do "Lesia" poleconego przez koleżankę. Początek
          rzeczywiście jest zniechęcający, zwłaszcza gdy się nie jest miłośnikiem
          gatunku. Po paru falstartach i pokonaniu sekwencji "lodowej", poszło jak z
          płatka.
        • niinon Re: kilka książek Hellera 09.02.05, 18:34
          "Szkoła uczuć" - niedawno to przeczytałam. Trochę miejscami przydługawe, ale
          zachęcam! pyszne charakterystyki, niesssamowity opis rewolucji (chyba 1848,
          tak?, zresztą nieważne) charakter Francuzów przedstawiony znakomicie. Obraz,
          jak powstaja złudzenia, jak ludziki sobą nawzajem manipulują.
          no i przede wszystkim - ostatnie dwie strony!!! dla nich było warto.
          niesamowite wrażenie - klucz do obyczajowości i mentalniości XIX
    • Gość: wszystkorozum P Wszystkie czekają na lepsze czasy n/t IP: *.acn.waw.pl 27.01.05, 00:57
    • Gość: karolina Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.man.bydgoszcz.pl 27.01.05, 08:00
      Witam!

Książki Coelho. Przeczytałam tylko jedną (Alchemik) i na resztę nie mam ochoty.
    • czesc_gewara Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 27.01.05, 08:42
      Pynchon - Tęcza grawitacji, Musil - Człowiek bez właściwości (zostały mi 3
      tomy), Proust zostało mi 5 tomów, Szołochow - Cichy Don i Mann - Dr Faustus
    • Gość: zgrzyt Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.szczecin.mm.pl 27.01.05, 08:58
      Też. Co do Tyrmanda, to żałuję , że już przeczytałam, bo nie mam zwyczaju
      czytać wielokrotnie. pyszności!!! Polecam też "Filipa". Proust też
      czeka. "Doktor Faustus" pokonał mnie po 1/3 tekstu (zacięłam się). Kundera w
      latach 80. smakował.. Teraz jakoś mi się nie chce. Wymienionego tytułu nie
      posiadam. Podobnie jest z Ecco. "Imię róży', "Wahadło", różniste zapiski
      pochłonęłąm, natomiast czytając "Wyspę..." utonęłam wraz z jednym z bohaterów i
      nie mogę dokończyć. Czyżby kolejny autor, który mi "przejadł", tak jak o wiele
      lżejszy Wharton po "Franky"m Furbo", choć "Tato ", "stado", "Ptasiek" pobudzały
      apetyt na tego autora. Od tygodni tkwię w na prawdę dobrym "Raju..." Llosy, ale
      ponieważ dokładał mi się do jesienno-zimowej deprechy, to w tak
      zwanym "międzyczasie" przeczytałam parę innych pozycji. Dobrze czytać bez bata
      egzaminacyjnego, to co się chce. Lektur obowiązkowych nie radzę odkładać na
      póżniej, co innego smakuje w każdym wieku, np. Hemigway po trzydziestce (czasem
      później) wydaje się zbyt kabotyński w ostentacyjnym "machoiźmie" itp.
      • sobiepanna Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 27.01.05, 09:32
        Ja mam całe tomy jeszcze do przeczytania i dobrze mi z tym :)
        Z tych, które miały być do połknięcia w jeden wieczór, a stoją - No Logo.

P.S. Nie wiem jak się na to zapatrują Szanowni Forumowicze, ale dla mnie
        prawdziwą tragedią byłoby posiadanie w bibliotetce tylko przeczytanych ksiażek!!!
    • gzt Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 27.01.05, 10:04
      Ja zawsze czekam na ksiazki, które maja się ukazać, lubie serie i przywiązuje
      sie do autorów... więc potem czekam miesiacami aż cos nowego wyjdzie. Zawsze w
      tym samym czasie ukazuje sie kilka z tych tytułów i w ten sposób kupuje od razu
      jakieś 5-6 książek, które przecież "musze mieć" i zawsze jakieś 2 z nich
      czekają na lepsze czasy... na szczęście zazwyczaj sie doczekują :)
      Za to od lat 6 stoi na półce Ulisses, ale tyle sie nasłuchałam ile to trzeba
      wiedzy posiąść, żeby go odczytać w choćby częśći niuansów, ze popadłam chyba w
      kompleksy... i nie mogę zacząć (a czytam dużo i z wykształcenia
      literaturoznawca... ech... a i tak mnie ten tytuł onieśmiela jakoś)
      • Gość: mol książkowy Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.future-net.pl 27.01.05, 11:05
        Ach, a ja skromny nieliteraturoznawaca dostałam wersję bez przypisów i
        tłumaczeń.... i zawsze kończę około 100 strony :(
        Mimo wszechstronnej edukacji nie przebrnęłam jeszcze... choć podobno trzeba :)
        Swoją drogą ile osób chwali się, ze przeczytało a nie przeczytało :)

Mam na pólkach ze 30 książek złupionych z antykwariatów, które czekają na
        lepsze czasy - tzn. aż będę miała czas na czytanie - czasu coraz mniej, ksiązek
        które kupiłam, bo zawsze chciałam przeczytać (i ta okazyjna cena !) coraz
        więcej - ale przynajmniej żyję nadzieją, że je wreszcie w wakacje jakieś
        przeczytam...
        Życie nałogowca :)
      • Gość: lodzianka Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: 194.106.210.* 27.01.05, 11:07
        u mnie stoja dzienniki Sylvii Plath, sama sobie zazyczylam na urodziny..pol
        roku temu :|
        • squonk Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si 27.01.05, 11:36
          u mnie tez dzienniki sylvii zalegaja. sama je sobie kupilam, bo w mlodosci
          szalalam za nia i czytalam wszystko, co wpadlo mi w rece (nawet wierszydla).
          ale chyba z wiekiem fascynacja egzaltacja przechodzi bo mowiac szczerze lepiej
          mi sie czyta wlasne pamietniki z lat cielecych:-)
    • Gość: erniś Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 12:54
      ja popelnilem zakup 3 tomowej powiesci tomasza manna "józef i jego bracia".
      dzis juz nie wiem, co mnie do tego sklonilo. stoja te 3 tomy i smieja sie ze
      mnie.
    • Gość: benedick@o2.pl Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 23:42
      te, ktore uwazam za najwazniejsze:
      1.wszystko Hesse'a
      2.wszystko Gaimana
      3.wszystko Vonneguta
      4.wszystko Topora

<rotfl>
    • Gość: PsiQ Re: Jakie ksiazki macie w domu, a nie chce wam si IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 00:00
      Polecam Zbrodnie i kare!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka