Dodaj do ulubionych

"Generation P" - Wiktor Pielewin

IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 21:00
Wlasnie lezy przede mną :) jeszcze pachnie drukarnią... Miłego wieczoru :)
Obserwuj wątek
    • jewoczka Re: 02.07.02, 13:22
      i jak?

ja też zaczęłam, jeszcze za wcześnie, żeby coś powiedzieć, ale jestem ciekawa
      wrażeń innych...

e
      • polencjusz Re: 04.07.02, 13:47
        A ja juz skonczylam. To swietna ksiazka, ktora goraco polecam! Pomysl z niedoszlym literatem, ktory od Pasternaka przechodzi do pracy
        w reklamie - genialne! i to sarkastyczno-tragiczne spojrzenie na rzeczywistosc. Kreowanie polityki za pomoca telewizji i komputerow
        sprowadzanych ze Stanow, a za tym wszystkim mityczny "Pizdzielec"!
        Jestem fanem, klekam w podziwie, chce wiecej. Jakies plany wydawnicze, dalsze przeklad
        • Gość: jewoczka Re: IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 15:04
          Słyszałam (ale nie czytałam, więc nie wiem), że jeszcze lepsza jest Żyzń
          nasiekomych (Życie owadów), ale nie przełożona jeszcze.
          A GP czytam, czytam, ale przez ten internet nie mogę dokończyć ;-)
          e
          • Gość: Jacko Re: IP: *.zep.com.pl 08.07.02, 03:38
            c
        • Gość: Magda Re: IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 09:49

następna ksiązka Pielewina w planach WAB-u to "CZapajew i Pustota" , premiera
          na początku przyszłego roku.
    • malaparte Re: 08.07.02, 10:52
      witam,początek mam już za sobą, jest dobrze ,czekam do godz 18 wracam do domu i
      czytam dalej
    • malaparte Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin 24.07.02, 11:41
      witam, właśnie wczoraj skończyłem lekturę, wrażenia mieszane choć warta jednak
      polecenia, szczególnie zakończenie interesujące,przyznam się jednak,że miałem
      nadzieję na nowego Bułchakowa,szukałem obrazu nowej Rosji, Rosjan,
      nie wiem ... może sie jednak mylę ?
      • Gość: Niech Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin IP: 217.197.165.* 24.07.02, 17:59
        To i tak dobrze trafiles, bo w innych Pielewinach wogole nie ma wspolczesnej
        Rosji.
    • ada08 Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin 02.08.02, 07:22
      Przeczytalam na urlopie ....

Sam pomysl ksiazki oparty na tym , ze caly swiat polityki, biznesu itp
      jest jedna Wielką Mistyfikacją - ciekawy, ale chyba niezbyt oryginalny.

Spodobal mi sie jezyk Pielewina i jego sarkastyczny humor :).
      I pierwsze rozdzialy ksiazki :) Nastepne miejscami podobaly mi sie
      a miejscami nuzyly , a nawet czasem irytowaly, ale opis realiow , w jakich
      zyje rosyjska Generacja P , przynajmniej dla mnie, wart czytania. Musze
      jednak powiedziec , ze u Pielewina bardziej spodobalo mi sie ''jak'' pisze, a
      nie ''co'' pisze.

Taka mala probka stylu, zdanie, ktore mnie zachwycilo :)

''...Pewnego razu po wypaleniu bardzo dobrego jointa przypadkowo odkrył
      podstawowe prawo ekonomiczne formacji postsocjalistycznej: pierwotna akumulacja
      kapitału jest w niej równocześnie akumulacją końcową''.

Piękne !!! :)))

No i dedykowanie ksiazki : ''Pamięci klasy średniej'' :)

W sumie, jak sądze, warto przeczytac.

• Gość: qwerty Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.02, 09:54
      wlasnie skonczylem i targaja mna tzw. mieszane uczucia. z jednej strony
      dowcipnie napisane, fragmentarycznie bardzo dobre (spasil mi szczegolnie opis
      robienia biznesu w nowej rosji - bierzemy pozyczke, wynajmujemy biuro, kupujemy
      dzipa i skrzynke smirnoffa, itd...), niektore teksty (parodie reklam?) wprost
      fantastyczne. z drugiej jednak strony meczyly mnie "wow-impulsy analno-oralne",
      nie docierala do mnie cala sfera zwiazana z teoria reklamy (nie wiem czy bylo
      to na serio czy dla jaj - jesli na serio to nudne, jesli dla jaj to malo
      smieszne), naciagana byla fabula - dla mnie malo przekonujaca. ksiazka troche
      (powtarzam: troche) przypominala mi "apokryf aglai" sosnowskiego, z tym
      ze "apokryf" byl lepiej napisany i bardziej spojny.
    • Gość: Daniel Charms Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin IP: 212.106.152.* 04.08.02, 12:35
      Jeżeli ktoś z Państwa charaszo citajet pa ruski to goraco polecam stronę
      literatury rosyjskiej www.lib.ru
      Wejdźcie sobie w link 'sowriemiennaja russkaja proza' a potem w Pielewina.
      Zanjdziecie w plikach tekstowch [w całości!] powiesti Pielewina [Princ
      Gosplana, Omon Ra, Zeltaja strefa] i jego romany [Czapajew i pustota, Zizn
      nasekomych, Pokolenie P, Babylon] oraz opowiadania i artykuły. Wszystko ściąga
      się bardzo szybko.

Szkoda, że swego czasu nie przykładałem się do nauki rosyjskiego.
      Ale wtedy był jeszcze ZSRR i nie było sieci

pozdrawiam
    • jewoczka Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin 04.01.03, 15:02
      pewnie juz sie skonczyla kampania reklamowa Generation P w ksiegarniach itd i
      jestem ciekawa czy jeszcze ktos to czyta i kupuje? dawno nie bylo nowych
      glosow...

Ciekawa jestem jak bedzie z powiescia Czapajew i Pustota, skoro ma wyjsc...
      Wydaje mi sie ze jest trudniejsza do przetlumaczenia, a raczej do zrozumienia w
      Polsce - bo mocno nafaszerowana roznymi rosyjskimi subtelnosciami, wymaga
      troche znajomosci rosyjskiej historii czy chocby dowcipow o Czapajewie... a
      jesli nie wymaga, to w kazdym razie mysle rozne takie drobiazgi wzbogacaja
      odbior

e
      • Gość: ach Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin IP: *.pwradio.pl / 192.168.15.* 05.01.03, 16:09
        ciekawa jestem, jednej rzeczy -czy osoby ktorym podobala sie ta ksiazka
        popadly w zachwyt takze nad samotnoscia w sieci...pytam bo nie wiem czy kupic
        czy nie a tak juz bede wiedziala
    • jotembi Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin 05.01.03, 00:12
      dolne strefy stanów średnich, męcząco efekciarska
      • Gość: Niech Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 00:30
        O qrcze, ty naprawde jestes kwintesencja nudy. Czy twoja menopauza nie trwa juz
        stanowczo za dlugo? Przeciez ty sama siebie zanudzisz na smierc. Oby.
        • jotembi Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin 05.01.03, 01:03
          i po co to?
          cóż, kolejny ignor
          • Gość: Niech Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 01:11
            A na co mi twoj ignor? Daj go calemu forum - o rany, ale se pomarzylem.
            • Gość: deede Re: 'Generation P' - Wiktor Pielewin IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 20:16
              so

Generacja P wybrała Pepsi...ech te słowa mi chyba utkwiły w pamięci
              najbardziej. Myślicie, że ta ksiązka jest nie realna>??oj to głęboko się
              mylicie...Mój brat jada muchomory...a skąd wiecie czy naprawde całą ta
              polityką nie rządzi telewizja?? Jedna z lepszych książek jakie kiedykolwiek
              czytałam... zaskakująca wciagająca, oby więcej takiej literatury...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka