Dodaj do ulubionych

Ksiazki z miejscem/czasem zwiazane

26.05.05, 13:42
Czy pamietacie ksiazki obiektywnie slabe, moze kiepsko napisane, nie
najciekawsze, ale do ktorych macie sentyment w zwiazku z miejscem/czasem,
w ktorym je czytaliscie? Nie chodzi mi o sentyment typu: w 1996 wygralem
osiedlowy konkurs plastyczny i w tym samym czasie kiedy sie o tym
dowiedzialem mialem w reku `XXX' i dlatego wciaz to pamietam. Mysle raczej o
ksiazkach, ktore, chociaz nie najlepiej, to jednak opisywaly stan Waszego
ducha/ciala w rzeczonej chwili.
Uff, chyba troche metnie wyszlo...
Z prosba o wybaczenie (za metnosc),
nienietoperz
Obserwuj wątek
    • Gość: dzikikamien Re: Ksiazki z miejscem/czasem zwiazane IP: 80.55.5.* 26.05.05, 13:59
      jak zaczalem liceum ze znajomymi dorwalismy 'gorace uczynki' jablonskiego-
      dziwaczna opowiastke obyczajowa o gejach, dekadentach , zepsuciu wszytsko w
      realiach poznego prl ... to idelana lektura dla mlodych-zbuntowanych, tym
      barzdiej z prowincjonalnego miasta bez rozrywek ani niczego /dopiero w 4 klasie
      licuem zaplilem trawe, tak tak takie to byly czasy jeszce nie dawno ;] /
      • hrabalek Akunin na wesoło 26.05.05, 23:04
        ..ponieważ w pewnym momencie życia przedziwny splot wypadków spowodował
        skomplikowanie go , a przyczyna tkwiła w iście chaplinowskim, komediowym
        nieporozumieniu,to:

czytany w tymże czasie kryminał Akunina "Azazel" nie umiałam odebrać inaczej
        jak tylko "zabili go i uciekł".
        Wszystkie przedziwne zwroty sytuacji, niesamowite zbiegi okoliczności,
        przewspaniałe sposoby wychodzenia głównego bohatera z opresji- przyprawiały
        mnie o skręty kiszek ze śmiechu, bo i moja sytuacja była całkiem do akuninowej
        podobna.Dzięki Bogu wszystko dobrze się skończyło, szkoda mi tylko ,że może
        Akunina i jego książkę zbyt wesoło potraktowałam.
        Aż się boję sięgnąć po następną Jego książkę,żeby znów sobie i Jemu groteski
        nie "zgotować".
    • nienietoperz Re: Ksiazki z miejscem/czasem zwiazane 27.05.05, 14:28
      Temat przyszedl mi do glowy a propos quasi-dokumentalnej ksiazki napisanej przez
      Angielke (niestety nie pamietam nazwiska autorki ani tytulu ksiazki), a
      dotyczacej podrozy grupy mieszkancow bengalskiej wsi pociagiem przez niemal cale
      Indie. Stuprocentowo polecane do czytania w podrozach pociagowych dluzszych niz
      kilkanascie godzin, i chyba nie do zniesienia w jakichkolwiek innych warunkach.

P.S. A Hrabalkowi dziekuje za uswiadomienie mi, dlaczego Akunin mnie w zadnym
      stopniu nie zauroczyl - po prostu w trakcie lektury `Azazela' nie doswiadczylem
      ani niezwyklych poscigow, zbrodni i podrozy, ani nawet kosmicznych nieporozumien...
      • hrabalek Re: Ksiazki z miejscem/czasem zwiazane 29.05.05, 11:27

...no cóż, jeśli u Akunina w "Azazelu" już na początku książki można wyczuć
        kto mordercą- to pozostało mi tylko potraktować Go(i autora i mordercę na
        wesoło).

..po Akuninie zatęskniłam wreszcie do "starej, dobrej Agaty", która to zawsze
        kojarzyć mi się będzie z wieczorami zimowymi, w które to zaczytywałam się Nią ,
        aż do zamęczenia(samej siebie i Agaty).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka