hrabalek 05.06.05, 13:45 ..ja wyczekuję na nową książkę Pawła Huelle, ostatnia była bodajże "Byłem samotny i szczęśliwy" w 2002(no chyba ,że się mylę), czy Wam też brakuje następnych książek ulubionych autorów, na kogo "wyczekujecie"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sari Re: Wyczekiwanie.... IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 05.06.05, 19:04 Zawsze na następnego Piątka- na szczęście nie każe mi długo czekać Odpowiedz Link Zgłoś
clevera Re: Wyczekiwanie.... 05.06.05, 21:03 Generalnie wyczekuję przekładów literatury rosyjskiej. Czasami nie mogąc się doczekać czytam je w oryginale. Tak było z książką "Kyś" Tatiany Tołstoj i "Życiem owadów" Wiktora Pielewina. Najdłużej czekałam, bo ponad rok na "Czarne na białym" Rubena Galego, bo nie udało mi się kupić oryginału. Teraz czekam na odkrycie w Polsce Ilii Stogoffa, na szczęście mam już jego książkę w oryginale, więc i czekać będzie lżej. Z przekładami jest tak, że nie zawsze wydawnictwo uzna obcego pisarza za godnego ukazania się w Polsce i na niektóre pozycje można się w ogóle nie doczekać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Wyczekiwanie.... 28.06.05, 12:20 ostatnio to był chyba "castorp"???? Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: Wyczekiwanie.... 06.06.05, 08:59 ja czekam na polski przekład "Baroque Cycle" Neala Stephensona czytając pierwszą część, "Quicksilver", w oryginale i bojąc się, że nie będzie chętnych do podjęcia się tłumaczenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libi Re: Wyczekiwanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 09:29 Ja nie mogę się doczekać, kiedy kupię sobie najnowszą książkę A. Veteranyi (już się ukazała). Czekam też na inne pozycje Louise Erdrich (w Polsce wydano tylko dwie jej powieści, a napisała ich więcej), może ktoś je wreszczie przetłumaczy, bo u nas nawet w oryginale dostać się ich nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Wyczekiwanie.... 12.06.05, 23:00 ...na nowego Chwina: www.ksiazka.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=4724 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue.berry Re: Wyczekiwanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 08:54 > ja czekam na polski przekład "Baroque Cycle" Neala Stephensona czytając > pierwszą część, "Quicksilver", w oryginale i bojąc się, że nie będzie chętnych do podjęcia się tłumaczenia ;) na szczescie i chetni do tlumaczenia sie znalezli i do wydania: ))) www.mag.com.pl/index_qr.php?querywar=%BFywe+srebro&x=46&y=13 tlumaczem jest Wojciech Szypuła. tom pierwszy juz jest. i lezy u mnie na polce:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: Wyczekiwanie.... 15.06.05, 07:09 wykopuję wątek :) Gość portalu: blue.berry napisał(a): > > ja czekam na polski przekład "Baroque Cycle" Neala Stephensona czytając > > pierwszą część, "Quicksilver", w oryginale i bojąc się, że nie będzie > chętnych do podjęcia się tłumaczenia ;) > > na szczescie i chetni do tlumaczenia sie znalezli i do wydania: ))) > www.mag.com.pl/index_qr.php?querywar=%BFywe+srebro&x=46&y=13 > tlumaczem jest Wojciech Szypuła. taak, przeczytałam fragment zamieszczony na stronie i nie, nie, nie leży mi. zostaję z oryginałem. btw Mag wydał pierwszy tom w trzech częściach o ile rozumiem, czyli całość będzie sobie liczyć tomów dziewięć hyhy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue.berry Re: Wyczekiwanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 08:39 ano 9 jak dobrze pojdzie:))))) mysle ze takie poszatkowanie wynika z tego ze w polsce latwiej jest namowic ludzi zeby raz na jakis czas kupili cos mniejszego za 25 pln niz raz a dobrze nabyli tomiszcze za 70 pln. zreszta mag ma pewnie w pamieci los Cryptonomicomu ktory nie sprzedawal sie najlepiej i w koncu ladowal na jakis wyprzedazach i tanich ksiazkach (jak zreszta inne pozycje Stephensona). ja nie zdecydowalam sie na oryginal mimo ze juz pare razy palec zawisl mi na klawiszem buy. nieststy strasznie musze wyrywac sobie wolny czas na czytanie i z doswiadczenia wiem ze wyrywanie po angielsku idzie mi o wiele gorzej:)))) poczytam po polsku i zdam relacje:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: Wyczekiwanie.... 13.06.05, 08:59 Ja również z niecierpliwością czekam na nowe książki S.Chwina i B.Hrabala, o których w tym poście i innych była mowa... I wzdycham tęsknie.... :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
daria13 Re: Wyczekiwanie.... 15.06.05, 09:50 Czekam na każdą nową książkę Marqueza i Kundery, ale bardzo mi przykro, że obaj Panowie już dość sędziwi, zwłaszcza ten pierwszy, i nie wiadomo jak długo będzie nam dane cieszyć się ich nowymi pozycjami, ale są to na szczęście pisarze, do których książek można wracać po latach, więc się pocieszam:) Nie mogę tylko zrozumieć, dlaczego nikt nie pokusił się tutaj o rzeczową opinię na temat ostatniej książki Marqueza, wszyscy skupili się na niefortunnym tytule i na jego tłumaczeniu. Mi tłumaczenie akurat się podoba, bo mam wrodzoną niechęć do inwektyw i tego uczę potomstwo, a jak tytuł książki ważnego pisarza będzie zawierał jedną z gorszych inwektyw, to jak im wytłumaczę, że to słowo, którego nie należy używać? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Wyczekiwanie.... 15.06.05, 18:33 tytuł raczej do przyjęcia,tylko,że wydanie już szóste: www.muza.com.pl/ksiazka.asp?idtytul=41236 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linka Re: Wyczekiwanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:04 Najchętniej ożywiłabym Agathę Christie, chętnie przeczytałabym jakiś jej nowy kryminał!!!Ech, szkoda, ze to niemożliwe:(( Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Wyczekiwanie.... 17.06.05, 19:45 1 września Houllebecq wydaje nową książkę, jak widać jego "Możliwość wyspy" da Mu nowe możliwości finansowe- a to ci" piłkarz" z Niego. serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20748,2734007.html Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Wyczekiwanie.... 17.06.05, 19:48 hrabalek napisała: > 1 września Houllebecq wydaje nową książkę, jak widać jego "Możliwość wyspy" da > Mu nowe możliwości finansowe- a to ci" piłkarz" z Niego. > > serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20748,2734007.html > > Houellebecq-oczywiście(zjadłam e- znów przez te truskawki) Odpowiedz Link Zgłoś
maira Re: Wyczekiwanie.... 17.06.05, 20:25 o jejku,ale ucieszyłyscie mnie nową książką Chwina!!Inaczej chyba nauczyłabym się 'Esther' na pamięć;)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Wyczekiwanie.... 17.06.05, 20:27 maira napisała: > o jejku,ale ucieszyłyscie mnie nową książką Chwina!!Inaczej chyba nauczyłabym > się 'Esther' na pamięć;)) > pozdrawiam maira-Ty tak na serio,czy sobie żartujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Wyczekiwanie.... 17.06.05, 22:05 Och,ja tez .Ostatnio wydana została inna, Castorp, to takie urocze, ze użyję tego słowa,przypuszczenia Huelle na temat przeszlości bohatera Czarodziejskiej Góry Tomasza Manna.Stary Gdańsk a właściwie wiecej ulubiony Wrzeszcz.Czekam teraz zatem na nową.I znowu piękny Gdańsk, i ważne sprawy,chociaż codzienne.A Chwin?Zobaczymy,tylko ten temat za bardzo dla politycznie aktualny,koło Osoby.Bo jednak,chociaż sam mówie,że nie.Taka proza jak Pawła Huelle nie zdarza się często.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek O ! będzie nowy... 17.06.05, 23:07 Krajewski! a już myślałam,że zapomniał... www.wab.com.pl/index.php?id=7&bid=395 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: O ! będzie nowy... 18.06.05, 22:57 może to... ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=fut&bid=1529&page=1 Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: O ! będzie nowy... 19.06.05, 22:27 Nie,chyba nie,nie mam czasu sama teraz patrzeć,bo to moje ulubione zajęcie, szukanie w zapowiedziach,ale ta chyba nie. A nie widać gdzieś nowj Joanne Harris?To dobry relaks,aja jestem w tym roku bardzo zmęczona.I też łaknej nowości.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maira Hrabalku! IP: *.weil.com 21.06.05, 17:20 Co do Chwina to nie żartuję-wielbię Go jak żadnego innego pisarza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria13 Re: Hrabalku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:57 Co Wy wszystkie tak z tym Chwinem? Jakiś czas temu zaczęłam Esther i po jakichś 30-40 stronach wymiękłam. I teraz, jak Was czytam, to poważnie się zastanawiam, czy to ja jestem trochę nie tego, czy może w zły czas zaczęłam, bo mnie kompletnie nie wcióngło. Wyjaśnijcie mi proszę, jak krowie na miedzy, co takiego jest w prozie Chwina, czego nie udało mi się poczuć i jak go czytać, żeby dać się zauroczyć:) Pozdrawiam w letnie popołudnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta co takiego jest w prozie Chwina 21.06.05, 20:03 Dario, nawet jeśli Cię Chwin nie zauroczył, to nie znaczy, że jesteś trochę nie tego, cokolwiek by to znaczyło. Ja czytałam Esther ładnych parę lat temu, ale teraz nabrałam znów ochoty i pewnie zaraz sięgnę na półkę, dobrze mi zrobi. Esther jest do smakowania, delektowania się, zachwyca szczegółami i pięknem języka. Mało kto teraz jeszcze tak pisze. Dla mnie jest to język wręcz malarski albo muzyczny, bardzo opisowy, tego we współczesnej prozie nie ma. U Chwina niewiele się dzieje, świat, który on opisuje, jest statyczny, jeśli się toczy, to bardzo powoli. Esther jest jak stara fotografia, starannie zresztą skomponowana, na której czas się zatrzymał. Żeby tego wszystkiego się dosmakować, trzeba zwolnić, co jest trudne, ale daje niezwykłe doznania. I nie dziwię się mairze, że byłaby skłonna nauczyć się Esther na pamięć, bo wtedy smakowanie jest pełniejsze, można do woli odtwarzać najpiękniejsze frazy i delektować się nimi. Niestety, od czasów licealnych, które minęły daaaawno temu, nie zdarzyło mi się nic takiego, nad czym ubolewam, ale dokładnie pamiętam, jakie to uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maira Re: co takiego jest w prozie Chwina IP: *.weil.com 21.06.05, 20:30 Niestety dzisiaj już się dłużej nie wypowiem bo zaraz idę do domu. Uznałam jednak,że coś napiszę bo Chwina zawsze warto polecić choć zgadzam się z aanetą, że jeśli Cię, Dario, nie zauroczył to nie znaczy,że jesteś "trochę nie tego".Zresztą w ogóle nie lubię takiego stanowiska, przecież nie ma żadnego imperatywu zachwycania się tym,co inni lubią! W czasie udawania,że pracuję uznałam,że recenzowanie Esther nie ma sensu. Dla mnie ta książka to czysta metafizyka, nie lubię patosu,ale miałam dreszcze w czasie(wielokrotnej już)lektury. Drugą ważną dla mnie książką jest Haneman, o nim jest mi dużo łatwiej wypowiadać sie i jeśli go nie czytałaś to pozwolę sobie trochę o nim napisać! Ps.Wczoraj ukazała się recenzja "Żony prezydenta" w Newsweeku chyba pióra Bratkowskiego.Nie czytam tego pisma i jego opinie nie są dla mnie jakimś wyznacznikiem,ale chętnie dowiem się co tam o Chwinie napisali! No i miałam się wytłumaczyć w dwóch zdaniach i uciekać do domu,a nadal siedzę...Ale już się żegnam i pozdrawiam ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
uunnii Re: Wyczekiwanie.... 21.06.05, 20:36 A ja czekam na Religie świata. Kuponiki juz dawno wyslalam i co?? Juz mam nawet miejsce na polce... Moze ktos juz dostal?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria13 Re: Chwin IP: *.medical / 80.51.246.* 22.06.05, 13:13 Dziękuję za wypowiedzi na temat Chwina. Mój brak zainteresowania jego prozą mnie samą zadziwił, bo nie należę do osób, dla których w powieści liczy się wartka akcja, obcowanie z literaturą opartą na nastroju i tej metafizyce, o której piszecie jest mi zdecydowanie najbliższa, a tu nic:( Są dwa wujaśnienia tego stanu, albo zabrałam się za Esther w nieodpowiednim momencie, albo mi akurat ta poetyka nie trafiła do przekonania, nie zaiskrzyło między mną a Panem Chwinem;) Ale mam zamiar w przyszłości sprobować dać mu jeszcze jedną szansę:))) Dzięki Waszym opiniom! A propos odpowiednich momentów; leżą u mnie w domu trzy ksiązki: Dukla Stasiuka, sf Douglasa Adamsa, tego od Autostopu przez Galaktykę i powieść Kazuo Ishiguro Kiedy byliśmy sierotami. I właśnie teraz, właśnie w tym momencie największą ochotę mam na Adamsa, choć pozostałe książki są bezsprzecznie lepsze i wartościowsze, ale czasami mam potrzebę przeczytania czegoś lżejszego, jak chyba większość z nas:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Kazuo Ishiguro 22.06.05, 14:56 Mam pytanie o Kiedy byliśmy sierotami, bo jakoś nie wpadło mi w oko, czy to coś bardzo świeżego? Kazuo Ishiguro znam tylko Okruchy dnia, ale bardzo mi się podobały, głównie z powodu takich smaczków, jak np. wysiłek głównego bohatera związany ze sformułowaniem żartobliwej wypowiedzi w celu przypodobania się amerykańskiemu chlebodawcy czy rozmowa "uświadamiająca". Pyszności! Odpowiedz Link Zgłoś
daria13 Re: Kazuo Ishiguro 22.06.05, 15:03 Kiedy byliśmy sierotami i Malarz świata ułudy wydał Prószyński w 2000 roku. W Polsce ukazały się jeszcze Niepocieszony i Pejzaż w kolorze sepii, ale nie dotarłam jeszcze do tego, jakie wydawnictwo i kiedy to wydało. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Kazuo Ishiguro 22.06.05, 16:09 Dziękuję bardzo, rozejrzę się w takim razie, może jeszcze gdzieś znajdę, bo nabrałam ochoty. Wprawdzie zaległości mam wielkie, bo przez moje życie w ostatnim czasie przeszedł tajfun i nie mogę się pozbierać, ale zaczynam się rozkręcać, dzięki forum między innymi. Wielkie dzięki i gorące pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Wyczekiwanie.... 22.06.05, 15:22 Erica Jong "Skok Safony" - siedze i czekam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek "Piękna rupieciarnia" styczeń 2006 22.06.05, 21:10 ..zapowiadana przez Wydawnictwo "Czarne" na styczeń 2006 książka "Piękna rupieciarnia"- będzie wyborem tekstów Bohumila Hrabala , którego to wyboru dokonał Aleksander Kaczorowski i zebrał w tomiku, który nazwał właśnie "Piękna rupieciarnia" . :) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek O! 25.06.05, 23:02 www.ksiazki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2379&Itemid=41 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Jorge Franco 28.06.05, 07:43 ....Isaura zs spluwą w ręku? www.ksiazka.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=4836 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linka Re: Jorge Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 10:38 Czekam na nowe książki Marcina Bruczkowskiego, Ireny Matuszkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
jogardii Re: Wyczekiwanie.... 28.06.05, 12:26 Również czekam na Ericę Jong . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jogardii Re: Wyczekiwanie.... 28.06.05, 12:28 Co do Religii Świata. Podobno Agora ma obowiązek je dosłać do polowy sierpnia. No to czekam... i mam nadzieję, że to nie był żaden blef. Odpowiedz Link Zgłoś
uunnii Re: Wyczekiwanie.... 28.06.05, 19:59 Ja kuponiki wyslalam nawet poleconym, ale bylo to dawno dawno temu i zaczynam sie niecierpliwic. Zastanawiam sie dlatego, czy zbierac kuponiki z literatury... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek O! 08.07.05, 12:51 www.ksiazki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2463&Itemid=41 ..no i okładka piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Sarah Waters :) 08.07.05, 15:35 Plotka poszla w miasto, ze trzecia ksiazka juz niedlugo. Kolezanka uslyszala od tlumaczki! Suuuper! Czekam... Odpowiedz Link Zgłoś