ola_kow 04.07.06, 13:13 Tak jak w poprzednim wątku zaczynamy od roślin. W opowiadaniu "Co masz w swoim ogródeczku" dowód zbrodni został ukryty w ogrodzie. Gdzie jeszcze tak było? Pozdrawiam gorąco Ola Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meduza7 Re: ZAGADKI - seria XXIV 05.07.06, 00:05 jeśli chodzi o dowód w postaci zakopanych zwłok, to np. w "Nemezis". Ale przypuszczam, że raczej co innego mialaś na myśli ;) Odpowiedz Link
bazylkai Re: ZAGADKI - seria XXIV 05.07.06, 09:27 4.50 z Paddington - tam był duuuży ogród! Odpowiedz Link
ola_kow Re: ZAGADKI - seria XXIV 05.07.06, 10:05 Chodzi mi o takie samo wykorzystanie dekoracji ogrodowych jak w tamtym opowiadaniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ancza7 Re: ZAGADKI - seria XXIV 06.07.06, 22:35 Z dekoracji ogrodowych to mi się glorieta kojarzy, ale tam były zwłoki - też dowód? A w innym ogrodzie rosły: digitalis razem z szałwią. Jeszcze w innym znaleziono słoik z trucizną, ale ten to już z żadną dekoracją nic wspólnego nie miał. Odpowiedz Link
ola_kow Podpowiedź mała 07.07.06, 00:20 Tajemnicze przedmioty ukryto w miniaturowym ogródku przedstawiającym Morze Martwe... Ola Odpowiedz Link
ancza7 Re: ZAGADKI - seria XXIV 07.07.06, 00:23 Uff! Mam! "Morderstwo w Boże Narodzenie" - diamenty ukryte przez mordercę (nie będę zdradzać kto nim był!) w kamiennej misie w ogrodzie, przedstawiajacej Morze Martwe. Dobranoc Ancza Odpowiedz Link
ancza7 ZAGADKI - seria XXIV - Nowa! 07.07.06, 07:46 Ale wcale nie korzystałam z podpowiedzi, jeżeli to kogoś interesuje! Widzę, że jest dobrze, więc zadaję nową zagadkę: Kto rozwiązał pewien problem, ponieważ usłyszł jak ktoś inny posługuje się jego nazwiskiem? Odpowiedz Link
damian.pisula Re: ZAGADKI - seria XXIV - Nowa! 07.07.06, 15:49 Sam Parker Pyne w "Wyroczni delfickiej" :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ancza7 Re: ZAGADKI - seria XXIV - Nowa! 07.07.06, 16:32 Jaaaasne! Daj coś trudnego Damian, bo strasznie nudno jest chorować przy takim upale. Pozdrawiam Ancza Odpowiedz Link
ola_kow Re: ZAGADKI - seria XXIV 07.07.06, 13:33 Ktoś ostatnio życzył sobie tej powieści na ochłodzenie, a tu zagadka rozgrzała umysły. Gratulacje! Odpowiedz Link
damian.pisula Re: ZAGADKI - seria XXIV 07.07.06, 16:52 Cholmondeley-Marjoribanks! Tym pięknym i jakże oryginalnym imieniem ochrzczone zostało pewne zwierzątko. Co to było za zwierzę oraz w jakim utworze się pojawiło? P.S. Ancza- współczuje choroby, no i mam nadzieję że zagadka do łatwych nie należy ;) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
bazylkai Re: ZAGADKI - seria XXIV 07.07.06, 21:22 Pamiętasz naszą wiewiórkę? Tę ze złamaną łapką? Oczywiście, że pamiętam. Miała jakieś dziwaczne imię. Nie mogę sobie przypomnieć. — Cholmondeley–Marjoribanks! " Niedziela na wsi" - a rozmawiała Henrietta i Edward Odpowiedz Link
bazylkai Nowa zagadka - weselne dzwony 07.07.06, 21:29 "4.50 z Paddington" kończy się, panna Marple wie z kim zaręczy sie(a nawet weselne dzwony słyszy) Lucy Eyelesbarrow a wy jak myślicie ! Odpowiedz Link
damian.pisula Tak! 07.07.06, 23:09 Odpowiedź prawidłowa i fajnie, że już zadałaś nową zagadkę :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
sowca Re: Tak! 12.07.06, 22:25 Co tu taki zastój? wszyscy wyjechali na wakacje czy co? :) mysle, ze Lucy zaręczy się z Bryanem Eastleyem :p Odpowiedz Link
sowca Re: Tak! 13.07.06, 23:08 Kto pracował (bądź był współwłaścicielem, nie pamiętam dokładnie) w salonie "Piękna Sabrina"? Kto zgadnie, neich odrazu zada zagadkę, bo przez kilka dni będę nieobecna :( Odpowiedz Link
ancza7 Następna będzie za chwilę! 14.07.06, 09:50 Valerie Hobhouse, "Entliczek-Pentliczek" Odpowiedz Link
ancza7 Re: Następna będzie za chwilę! Już jest. 14.07.06, 13:00 Bardzo dobrze Ancza! Możesz sobie pozwolic na następną zagadkę :)) Ofiara była leworęczna i to naprowadziło Poirota na właściwe rozwiązanie. Gdzie to było? Może jest więcej takich utworów Agathy? Przychodzi mi na myśl tylko jeden, ale im więcej znajdziecie, tym lepiej. Ancza Odpowiedz Link
damian.pisula Odp 15.07.06, 09:47 Chodzi zapewne o "Morderstwo w zaułku". Niestety z innych utworów również nic mi nie przychodzi na myśl :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ancza7 Re: Odp 15.07.06, 11:22 Właśnie o to mi chodziło! Może więcej nie ma? Jak ktoś coś sobie przypomni w międzyczasie to proszę tu zamieścić, a tymczasem Damianie zadaj nową zagadkę. Pozdrawiam Ancza Odpowiedz Link
damian.pisula Nowa zagadka 15.07.06, 13:27 "Karton małych perłowych guziczków, kwadratowy kawałek szorstkiej dzianiny oraz skrawek papieru, na którym wypisano cały rząd dużych liter E." Gdzie znajdowały się te przedmioty oraz kto je odkrył? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Nowa zagadka 15.07.06, 14:00 Inspektor Battle odkrył te przedmioty w sekretnym przejściu w rezydencji Chimneys. Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa zagadka 15.07.06, 15:37 Oczywiście, odpowiedź jest prawidłowa. Czekamy na nową zagadkę. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
tom_beresford A new clue 15.07.06, 19:06 W jakiej powieści na prawdę naprowadził detektywa m.in. numer obuwia? Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: A new clue 16.07.06, 07:09 tom_beresford napisał: > W jakiej powieści na prawdę naprowadził detektywa m.in. numer obuwia? "pierwsze drugie... zapnij mi obuwie" pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: ZAGADKI - seria XXIV 16.07.06, 07:12 W jakiej powieści pewna dziewczyna zginęła głównie dlatego, że złamała obcas? pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
ancza7 Re: ZAGADKI - seria XXIV 16.07.06, 07:53 Strasznie trudno zapamiętać co już było:)) To już było. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12250&w=42229100&wv.x=2&a=43750295 Pozdrawiam Ancza Odpowiedz Link
nchyb Re: ZAGADKI - seria XXIV 16.07.06, 10:02 Ancza, no to zgadłaś prawidłową odpowiedź, więc zadawaj nową zagadkę :-) Odpowiedz Link
ancza7 Re: ZAGADKI - seria XXIV 16.07.06, 10:46 No nie! Czekamy na ulfa! Pozdrawiam Ancza Odpowiedz Link
nchyb Re: ZAGADKI - seria XXIV 16.07.06, 11:13 ok, no to uzbrajamiy się w cierpliwość. Ulfie, do dzieła... :-) Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: ZAGADKI - seria XXIV 16.07.06, 13:46 po pierwsze przepraszam za zadanie zagadki, ktora juz byla. po drugie nie zdolalem jeszcze przeczytac wszystkich zadanych zagadek, ale jezeli sie do tego zabiore, to i do jutra nie zadam nowej :)) wiec pozostaje mi liczyc, ze o to jeszcze nikt nie pytal: pozostane przy "przyjdz i zgin" - jaka monete odnalezli w ogrodzie pewni dwaj mlodzi mieszkancy ulicy wilbraham crescent i pod ktorym numerem mieszkali? pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: ZAGADKI - seria XXIV 17.07.06, 11:14 > pozostane przy "przyjdz i zgin" - jaka monete odnalezli w ogrodzie pewni dwaj > mlodzi mieszkancy ulicy wilbraham crescent i pod ktorym numerem mieszkali? czyzby jakis problem z udzieleniem prawidlowej odpowiedzi? potrzebna podpowiedz? pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: ZAGADKI - seria XXIV 17.07.06, 20:31 jasne. byl to czeski halerz. a Ted i Bill Ramsey, ktorzy go znalezli mieszkali pod numerem 62, ale to juz mniej wazne. zaliczam zagadke i prosze o nastepna. pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
aga764 Re: ZAGADKI - seria XXIV 18.07.06, 18:57 Gdzie Herkules Poirot znalazł kimono tajemniczej kobiety? (ależ to brzmi) Dla ułatwienia-to książka ,,Morderstwo w Orient Expressie" Odpowiedz Link
nchyb Nowa zagadka... 20.07.06, 14:44 jest ciepło, myśleć mi się nie za bardzo chce, więc zagadka prościutka, z latem związana... w pewnym ciepłym miejscu Hercules wakacje spędzał. Nie szukał nowych spraw, sprawa sama go znalazła. Pewna narzeczona, która narzeczoną nie była, dziurawy kapelusz, spadający obraz... W odpowiedzi wystarczy tytuł książki i nazwisko narzeczonej i nienarzeczonej... :-) Z uwagi na to, że jutro jadę na wakacje, o ile dziś niklt nie odpowie (nie z braku wiedzy, ale niechęci zasiadania do komputera :-)), jeżeli ktoś odpowie, z pełną świadomością dobrej odpowiedzi - proszę nie czekać na potwierdzenie, ale zadawać nową zagadkę. Bo jak mnie nie będzie, to nie potwierdzę. :-) A robię odwyk od komputera i czas jakiś mnie nie będzie... Pozdrawiam agatkomaniaków :-) Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Nowa zagadka... 20.07.06, 15:00 "samotny dom" magdala buckley ale nie napisze czy to narzeczona, czy nie narzeczona, bo to juz bylby spoiler :) pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
bazylkai Re: Nowa zagadka... 20.07.06, 15:08 "Samotny dom" Nick Buckley, Madzia Buckley Odpowiedz Link
nchyb Re: Nowa zagadka... 20.07.06, 15:31 he, he, oboje byliście dobrzy, ale to Ulf jednak o 8 minut był szybszy. Więc czekamy na nową zagadkę, może się jeszcze przed wyjazdem załapię :-) Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Nowa zagadka 20.07.06, 17:14 Nie powinno być bardzo trudne... Poproszę o imię i nazwisko bohatera, którego różne osoby opisywały m.in. jako osobę oddaną, bezinteresowną, prostoduszną; inne jako osobę łatwowierną, głupią, pozbawioną zimnej krwi bądź rozumu; jeszcze inne jako osobę zahukaną i nadwrażliwą [...]; kelner nazwał tego kogoś w ogóle "osobą" i nawet pies tego kogoś lekceważył. pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Nowa zagadka 22.07.06, 15:27 odpowiedź prawidłowa. poproszę o kolejną zagadkę. pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka 23.07.06, 01:01 W zyrafie, jak wiadomo, mozna ukryc wiele ciekawych rzeczy...Jak, na przyklad, diamenty :) Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Nowa zagadka 23.07.06, 14:07 Właśnie! Żyrafy to bardzo pożyteczne zwierzątka:) Sowca teraz Twoja kolej! Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka 23.07.06, 22:37 Myslalam, myslalam i wymyslilam. Co łączy Felicity i Caroline Marthę? Odpowiedz Link
aga764 Re: Nowa zagadka 24.07.06, 15:07 Siostra panny Felicity Lemon (bo to o nią chodzi?) po mężu nazywała się Hubbard Tak jak pani Caroline Martha... Odpowiedz Link
aga764 Re: Dobrze! 25.07.06, 15:40 Jak nazywała się książka,którą pisarka Salome Otterboune podarowała Herkulesowi Poirot w ,,Śmierci na Nilu"? Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Nowa zagadka 27.07.06, 07:51 W "Morderstwie na polu golfowym" Poirot się z kimś założył. Proszę podać z kim, co było przedmiotem zakładu i co było jego stawką? UWAGA: Będę honorował tylko pełne odpowiedzi i zgodne z ksiązką Agaty Christie, nie zaś z jej ekranizacją, w której wystąpiły różnice co do szczegółów tegoż zakładu. pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
bazylkai Re: Nowa zagadka 27.07.06, 10:16 Poirot założyL się z Monsieur Giraud o pięćset franków, że znajdzie zabójcę monsieur Renaulda wcześniej niż on. Ja też przygotowałam zagadke z tej powieści ale zostawię ją na później. Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Nowa zagadka 27.07.06, 10:37 szybko i bezbłędnie. gratuluję :) czekamy na następną zagadkę pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
bazylkai Nowa zagadka 27.07.06, 17:48 Kto ukradł bransoletkę ze szmaragdów i diamentów( dla ułatwienia - w Londynie). Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka 28.07.06, 00:49 Elwira Blake, przez pewien czas mieszkająca w Hotelu Bertram?:) Odpowiedz Link
bazylkai Re: Nowa zagadka 28.07.06, 10:28 OK, teraz Twoja kolej. Pozdrowienia dla Agatomaniaków! Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa zagadka 28.07.06, 12:24 Niech pomysle. Moze tak : w jakim szpitalu pracowala Amy Leatheran, zanim wyjechala na Bliski Wschod? (mam nadzeje, ze dobrze zapamiętałam nazwisko:P) Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Nowa zagadka 28.07.06, 13:11 o ile dobrze pamiętam był to szpital św. krzysztofa w londynie (st. christopher's hospital) pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: ZAGADKI - seria XXIV 28.07.06, 19:18 Wracam do pytań "roślinnych". Jakie kwiaty najbardziej lubi J.J. Afflick? Poproszę nie tylko o ich kolor, ale przynajmniej dwa gatunki. pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
sonyanna Re: ZAGADKI - seria XXIV 28.07.06, 19:29 Jackie lubi najbardziej żonkile, jaskry i pantofelniki. Osobiście lubię śnieżyce w grupie i różyczki Sonie :D Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: ZAGADKI - seria XXIV 28.07.06, 20:23 rozbrzmiała burza oklasków. podniosły się głosy "brawo, brawo"!! czekamy na następną zagadkę pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
sonyanna Re: ZAGADKI - seria XXIV 28.07.06, 20:36 Ach, dziękuję! Kwiaty można składać do mojego osobistego ochroniarza;) Zagadka: Które z akcesoriów krawieckich zdekonspirowało pewnego mordercę? Odpowiedz Link
bazylkai Nowa- ZAGADKI - seria XXIV 29.07.06, 14:10 W jakiej powiesci wystepują bilźniaczki, i kto sie w jednej z nich zakochał Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Nowa- ZAGADKI - seria XXIV 29.07.06, 14:27 Alistair Ravenscroft ożenił się z Molly, która miała siostrę bliźniaczkę, w "Słonie mają dobrą pamięć". Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Nowa- ZAGADKI - seria XXIV 29.07.06, 15:01 "morderstwo na polu golfowym" bliźniaczki bella i dulcie duveen w dulcie "kopciuszku" zakochał się hastings, a w belli jack renauld pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
bazylkai Re: Nowa- ZAGADKI - seria XXIV 30.07.06, 23:37 "bliźniaczki bella i dulcie duveen" o tych biźniaczkach myślałam, tak że ulf daj zagadkę. Pozdro Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Nowa zagadka 31.07.06, 07:34 Zatem coś prostego... W jakiej miejscowości pracowała Katarzyna Grey przed otrzymaniem spadku, który pozwolił jej udać się na francuską riwierę? pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa zagadka 31.07.06, 10:03 W St Mary Maed, ale to było zupełnie inne St Mary Mead :)) Panna Marple tam nie mieszkała. Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Nowa zagadka 31.07.06, 10:05 odpowiedz prawidlowa, wiec prosimyo następna zagadkę pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
ancza7 Krzyżówka? 31.07.06, 11:06 Cieszę się, że jeszcze przed wyjazdem mogę zadać zagadkę - rozwiązujcie szybko! Nowa zagadka jest taka: W jakiej powieści panna Marple wpadła na rozwiązanie problemu tajemniczych morderstw rozwiązując krzyżówkę? Odpowiedz Link
sowca Re: Krzyżówka? 31.07.06, 20:54 Przyznaje, ze nie jestem pewna, ale czy chodiz o "4:50 z Paddington"? zdaje sie, ze tam cos bylo z krzyzowka, chyba ze slowem "tokaj"? ale glowy nie dam:) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Krzyżówka? 31.07.06, 22:22 Oczywiście! "Tontina - tokaj, zawsze mi się mylą te dwa słowa". A krzyżówka była z Times'a. Zadawaj następną! A ja życzę przyjemnego odgadywania i do zobaczenia (?) we wrześniu. Ancza Odpowiedz Link
sowca Re: Krzyżówka? 01.08.06, 12:36 :D Mysle, ze dosc prosta zagadka: Dlaczego Audrey Strange tak często (by nie powiedziec bez przerwy) nosila kolczyki? Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Krzyżówka? 01.08.06, 14:34 Od razu przyznaje się, że "Godzinę zero" czytałem tylko po angielsku, a nie ręcze za dokładność swojego rozumienia... :) Audrey Strange została jako dziecko zraniona w ucho, rana musiała być zszyta i została po niej niewielka blizna. A ona nie znosi tej skazy. pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
sowca Re: Krzyżówka? 01.08.06, 18:50 mniej wiecej tak :) z tego, co pamietam, ugryzł ją pies (biedaczka) kolej na Twoja zagadke;) Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Nowa zagadka 02.08.06, 07:51 Agatha Christie kilkakrotnie w swoich książkach w usta swoich bohaterów wkłada słowa, które zdają się być jej własnymi przekonaniami. Tak jest między innymi, gdy pisze, iż mordercami często bywają ludzie spokojni, niepozorni, których nikt nigdy o mordercze skłonności by nie posądzał. Swoje twierdzenia często popiera podając przykłady realnie istniejących "zbrodniarzy". Przynajmniej dwukrotnie, w dwóch różnych powieściach, przywołuje nazwisko pewnej spokojnej, religijnej, miłej starej panny z USA, która została oskarżona o brutalne zabójstwo swojego ojca i macochy, dokonane w 1892 roku. Jakkolwiek owa stara panna została w postępowaniu sądowym uniewinniona, to do dziś większość "znawców tematu" nie wierzy w jej niewinność. Zdaje się, że również i Agatha Christie była skłonna wierzyć w jej winę. Proszę podać nazwisko owej starej panny i napisać jakiego użyto narzędzia zbrodni przy popełnieniu bestialskiego morderstwia, o które ją oskarżono. A ponieważ Agatha Christie lubiła dziecęce rymowanki, to miłym bonusem, ale nie niezbędnym do zaliczenia zagadki, będzie przytoczenie popularnej rymowanki, która została ułożona po zabójstwie i która wiąże osobę owej starej panny z tymże mordem. pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
aga764 Re: Nowa zagadka 02.08.06, 13:12 Czy chodzi o Lizzie Borden? To zabójstwo z 1892 roku,ale nie pamiętam,czy ona była starą panną...Jeśli o nią chodzi,to narzędziem zbrodni była siekiera. Wierszyka nie pamiętam. Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Nowa zagadka 02.08.06, 13:35 Lizzie Borden took an axe And gave her mother forty whacks. And when she saw what she had done, She gave her father forty-one. Odpowiedź prawidłowa, poproszę o kolejną zagadkę pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
bazylkai Re: Nowa zagadka 02.08.06, 15:51 Ulf, Lizzie Borden w momencie morderstwa miała 32 lata - co z niej a stara panna! Chyba,że ty masz 16 lat to 32 lata to juz zgrzybiały wiek. Odpowiedz Link
ulf_thorwaldsen Re: Nowa zagadka 02.08.06, 16:50 Wiem, że miała 32 lata, ale w 1892 roku taki wiek oznaczał głębokie staropanieństwo :) A jeżeli odnosić to do mnie, to mam 31 lat i od 7 lat jestem żonaty, więc z mojego punktu widzenia też była starą panną ;) Poza tym we wszystkich opracowaniach anglojęzycznych określa się ją jako 'spinster', więc tylko utrzymałem nomenklaturę. Oczywiście że Lizzie nie była taką 'spinster' jak Jane Marple, ale jednak była :) pozdrawiam ulf Odpowiedz Link
aga764 Re: Nowa zagadka 03.08.06, 11:42 No to teraz moja zagadka... Czym była Rozkoszna Śmierć? Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Nowa zagadka 03.08.06, 12:24 Rozkoszna Śmierć to ciasto robione przez Mitzi w "Morderstwie odbędzie się..." Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Nowa zagadka 03.08.06, 19:50 Proszę podać imię i nazwisko oraz nazwę utworu, w którym pewna pani była bardzo zdeterminowana do tego, by jak najszybciej schudnąć. Odpowiedz Link
tom_beresford Podpowiedź 05.08.06, 09:56 Widzę, że jak na razie nikt nie zgadł. Daję więc podpowiedź: chodzi o utwór z Beresfordami. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Podpowiedź 07.08.06, 11:51 Beresfordów bardzo lubię, choć rzadko 'ich' czytam. A czy to nie chodzi o samą Tuppence/Prudence-Cowley-(później)-Beresford i względy finansowe, czyli po prostu brak kasy na cokolwiek? bo nic innego nie kojarzę... Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Podpowiedź 07.08.06, 11:53 skleroza - w Tajemniczym Przeciwniku oczywiście Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Podpowiedź 08.08.06, 21:53 Niestety nie. Nie sądziłem, że moja zagadka zada tyle trudu agathomaniakom i to po takiej podpowiedzi. Chodziło o Maurice Leigh Gordon, czyli Hermione Crane z odpowiadania "Zaginiona dama" z tomu "Śledztwo na cztery ręce". Ponieważ tylko Blue Eyes dała jakąkolwiek odpowiedź, to proszę wobec tego o zadanie zagadki. Odpowiedz Link