Dodaj do ulubionych

Morderstwa w Midsomer

04.10.05, 16:27
A Caroline Graham i tak jest najlepsza smile W telewizji zaczęli pokazywać nowe odcinki "Morderstw w Midsomer", a ja zabrałem się za lekturę książek cyklu będącego podstawą scenariuszy kilku pierwszych części. Graham napisała ich póki co siedem. Pierwszą w roku 1987, ostatnią przed rokiem. Serial jest rewelacyjny moim zdaniem, ale książki - te przynajmniej, które już ukończyłem - są co najmniej równie dobre.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 05.10.05, 07:37
      Ojej, nie wiedziałam, że to na podstawie książki. Będę szukać, Midsamer to mój
      ukochany serial na Halmarku. Dzięki stokrotne za info. Nie da się ukryć, że ten
      naiwniutki sierżant Troy jest taki milutki. A barnabyego nie da się nie lubić.
      W nowych odcinkach chyba Troya nie ma?
      • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 05.10.05, 12:29
        Troy wyjechał na "nową placówkę" - awansował. Pojawił się Scott. Do pięt mu nie sięga, moim zdaniem. Zresztą te nowe odcinki są gorsze, tak sądzę. Ale po lekturze literackich oryginałów stosunek do Troya może ulec lekkiej zmianie smile
        • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 05.10.05, 13:59
          A czy po polsku coś wyszło? Bo w necie coś nic znaleźć nie mogę sad
          • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 05.10.05, 14:26
            No, nie wyszło jeszcze, ale co się upiecze, to nie uciecze! Właśnie dlatego czytam, żeby wkrótce było po polsku. I praca bawi mnie jak nigdy.
            • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 05.10.05, 14:35
              Rozumiem, że jesteś tłumaczem/tłumaczką?
              No to czytaj, czytaj jak najprędzej i tłumacz, byle szybko smile
              • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 05.10.05, 14:46
                Poprawiam tłumaczy, jak jest co poprawiać. Ale lektura tym razem tak wciąga, że trudno się skupić na pracy.
                Przy okazji dziękuję za wykład na sąsiednim forum o wstawianiu takich linków jak ten na dole smile Zapraszam na mojego nowo otwartego bloga.
                • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 05.10.05, 14:50
                  Nie ma za co smile
                  A jak Ty to wogóle znalazłeś?
                  • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 05.10.05, 15:15
                    Co znalazłem? Ten wykład o technice wstawiania linków? Tak jakoś przez przypadek trafiłem, przedzierajac się przez wpisy na forach kryminalnych...
                    • staua Re: Morderstwa w Midsomer 06.10.05, 18:50
                      Czy mozesz podac kolejnosc ksiazek? Ktora jest pierwsza?
                      • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 06.10.05, 19:26
                        Szczegóły na blogu, do którego link jest poniżej. Zapraszam.
                        • staua Re: Morderstwa w Midsomer 11.10.05, 01:07
                          Znalazlam ekranizacje, zabiore sie za ogladanie w przyszly weekend!
                          Dzieki za wskazowke do bloga!
                          • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 11.10.05, 10:05
                            Dla mnie Halmark przesadza, za późno nadaje i na razie bez powtrórek (albo mam
                            zastój w mózgu i znaleźć nie potrafię). Dlatego niecierpliwie czekam na
                            książkowe wersje. Kazisi, apeluję - redaguj i popędzaj tłumaczy. Popędzaj smile!!!
                            • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 11.10.05, 10:58
                              Witaj nchyb. Rzeczywiście polityka Hallmarku jest oburzająca smile zwłaszcza jak ktoś nie ma magnetowidu. Jedynem pocieszeniem było dla mnie to, że starsze odcinki widziałem kilkakrotnie, a nowe nie są tak dobre. Myślałem tak do wczoraj, bo ostatni odcinek był znakomity.
                              Tłumaczy popędzać nie muszę, bo wszyscy są tekstami zachwyceni (co nie zdarza się zbyt często) - nie mogą się wręcz oderwać od pracy i proszą o jeszcze smile A więc już całkiem niedługo...
                              • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 11.10.05, 11:08
                                Kazisi, a zdradzisz tajemnicę, jakie to wydawnictwo szykuje się do wydania tych
                                wyczekiwanych przeze mnie ( i nie tylko mnie - w domu już moja mama się
                                zapowiedziała w kolejce!) tomików?
                                • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 11.10.05, 11:18
                                  No, nie chciałem, żeby to była zbyt jawna reklama, ale skoro pytasz, to odpowiem: GWP. Trochę to może zaskakujące, bo to wydawnictwo naukowe, ale od pewnego czasu rozszerza swą ofertę (por. "Wyspa" Huxleya - znakomita utopia autora świetnej antyutopii).
                          • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 11.10.05, 11:08
                            staua napisała:

> Dzieki za wskazowke do bloga!

Bardzo proszę. I namawiam do częstego odwiedzania go, będę miał ostrogę do intensywniejszej pracy nad nim.
                            • staua Re: Morderstwa w Midsomer 11.10.05, 17:23
                              OK smile
                              Sama bede miala dostep raczej do oryginalow, ale kibicuje Ci!
                              Ekranizacje tez znalazlam na DVD - Hallmarku nie mam. Chyba w weekend zrobie sobie maraton -
                              zalezy, ile uda mi sie wypozyczyc naraz.
                              • kasiulek1976 Re: Morderstwa w Midsomer 11.10.05, 22:39
                                Wspaniale, ze w koncu te ksiazki beda po polsku!!!!!!!! Poszukuje ich od dawna.
                                Po polsku nie ma, a w wersji angielskiej nie udalo mi sie dostac. Zapewniam
                                Szanowne Wydawnistwo, ze ja na pewno zakupie te ksiazkismile
                                • pani.kien Re: Morderstwa w Midsomer 12.10.05, 19:48
                                  ja się też z tego powodu bardzo cieszęsmile)) Midsomer to świetna zabawa. Oglądam film "od zawsze" i zachwyca mnie Barnaby. Ma wszystko, czego rasowy detektyw potrzebuje - odrobinę dziwactw, cięty język, ciekawe hobby i przyzwyczajenia. Nie jest to typ Poirota ani Akuninowski romantyczny Fandorin, ma klasę jedyną w swoim rodzaju. Poza tym ta angielska atmosfera... very britishsmile
                                  • kaye Dni i godziny emisji? 15.10.05, 17:51
                                    A kiedy dokładnie można zobaczyć serial, gdyż jeszcze sie nie natknęłam na nowe
                                    odcinki?
                                    • kazisi Re: Dni i godziny emisji? 18.10.05, 20:49
                                      kaye napisała:

> A kiedy dokładnie można zobaczyć serial, gdyż jeszcze sie nie natknęłam na nowe
                                      >
                                      > odcinki?

W poniedziałki na Hallmarku o 22.45, więc niestety kolejny odcinek właśnie straciłaś. Ale pewnie powtórzą, bo ta stacja dość często emituje seriale, do których ma prawa.
                                      • kaye Re: Dni i godziny emisji? 19.10.05, 20:58
                                        Pora rzeczywiście mało korzystna...
                                  • kazs Re: Morderstwa w Midsomer 17.10.05, 19:32
                                    Fandorin też ma swój urok...
      • niziel Re: Morderstwa w Midsomer 01.11.05, 00:33
        UWIELBIAM MIDSOMER!! Po wakacjach nowe odcinki, bo od 4 lat to leciały
        powtórki wink
        Oglądam z babcią...obie uwielbiamy kryminały, szczególnie angielskie, zbieram
        Wielkich detektywów ~ POIROT'a wink
        Pozdrawiam kryminałomaniaków! wink
        • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 01.11.05, 13:22
          niziel napisała:

> UWIELBIAM MIDSOMER!!

Skoro tak, to zapraszam na blog:

Morderstwa w Midsomer

ps Gratuluję wytrzymałości, minutę po skończonym późno w nocy odcinku usiąść do kompa, żeby wyrazić swój zachwyt, to jest coś! Babcia też ogląda do końca? smile Ja już przysypiam o tej porze. Pozdrawiam
          • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 02.11.05, 09:33
            Ja próbowałam obejrzeć we poniedziałek, ten klimat, ta angioelskość
            prowincji... Barnaby i reszta. Wiem, zę warto. Naprawdę - starałam się wytrwać -
            nie wyszło. I to nie tylko dlatego, że Troya zabrakło smile
            • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 02.11.05, 13:16
              A rzeczywiście było warto, bo scenarzyści jakby posłuchali niektórych osób
              skarżących się między innymi na tym forum, że jest zbyt wiele trupów i zbyt
              horrorowo: było tylko jedno morderstwo, a klimat jak we wczesnych odcinkach z
              Troyem właśnie. I kilka scen przekomicznych (Czy to ciasto zrobiła pani Barnaby?
              - Nie zrobiłbym ci tego).
              • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 02.11.05, 18:06
                aż nie śmiem pytać, kto trupa w wodzie umieścił, wprost pod łódki, ale mam
                nadzieję, że jeszcze te nowe odcinki o w miarę normalnej porze powtórzą!
                • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 02.11.05, 18:55
                  nchyb napisała:

> aż nie śmiem pytać, kto trupa w wodzie umieścił, wprost pod łódki, ale mam
                  > nadzieję, że jeszcze te nowe odcinki o w miarę normalnej porze powtórzą!

A ja już na to nie liczę. Hallmark to telewizja familijna całą gębą, drastycznych scen przed dziesiatą nie pokażą.
    • nchyb Jaki tytuł? 25.10.05, 13:51
      Kazisi, zetknęłam się z info, ze już na początku listopada ma być! Ja się
      grzecznie pytam, jaki to tytuł będzie, bo muszę szukać!!!
      • kazisi Re: Jaki tytuł? 25.10.05, 16:57
        Śpieszę wyjaśnić, że nie na początku listopada, ale gdzieś w jego połowie, pierwsze dwie książki powinny znaleźć się w "dobrych księgarniach". Będą to "Zabójstwa w Badger's Drift" i "Pisane krwią". Lada moment zacznie się drukowanie. Szczegóły i uroczyste odliczanie proponuję śledzić na:
    • staua Re: Morderstwa w Midsomer 02.11.05, 22:29
      Obejrzalam cztery odcinki, czytam trzecia ksiazke (nie pokrywaly sie z serialem). Troche mnie czasem
      denerwuja manieryzmy autorki, np. w jednej z ksiazek uzywala kilka razy na stronie slowa "daft"
      opisujac nim bardzo duzo zachowan. Mam tez zastrzezenia co do korekty (mam ksiazki z biblioteki i
      ktos nawet wysilil sie na zrobienie poprawek w jednej, bylo ich sporo).
      Intrygi jednak sa bez zarzutu, tak samo jak charaktery postaci i cale Midsomer County! Teraz czytam
      "Ghost in the Machine" i troche mnie meczylo dojscie do morderstwa, ktoe zdarzylo sie chyba w
      polowie ksiazki (ale tlo bylo bardzo ciekawe, wiec nie zaluje)
      Pozdrawiam!
      • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 03.11.05, 09:55
        staua napisała:

> Mam tez zastrzezenia co do korekty (mam ksia
        > zki z biblioteki i
        > ktos nawet wysilil sie na zrobienie poprawek w jednej, bylo ich sporo).

Podkreślmy, że Staua czyta wydanie angielskie (?), polskie - mam nadzieję będzie pod tym względem lepsze smile

> Intrygi jednak sa bez zarzutu, tak samo jak charaktery postaci i cale Midsomer
        > County!

Graham jest w tworzeniu postaci i tła prawdziwą mistrzynią - zgadzasz się, Stauo?

>Teraz czytam "Ghost in the Machine" i troche mnie meczylo dojscie do morderstwa, ktoe zdarzy
        > lo sie chyba w
        > polowie ksiazki (ale tlo bylo bardzo ciekawe, wiec nie zaluje)

Ten zarzut słyszałem już kilkakrotnie. Powieść jest dłuższa niż wcześniejsze (też przecież niekrótkie), i na wkroczenie Barnaby'ego do akcji nieco trzeba poczekać. Ale te kilkaset stron wciąga jak angielskie mokradło.

> Pozdrawiam!

I ja też pozdrawiam, i czekam na wrażenia z lektury kolejnych części.
        • staua Re: Morderstwa w Midsomer 03.11.05, 16:24
          Oczywiscie, czytalam angielskie wydanie, polskie na pewno bedzie lepsze! To kwestia starannosci,
          podejrzewam, ze tam wydawano te ksiazki w wielkim pospiechu.
          Wczoraj skonczylam "Ghost..." - rzeczywiscie, wciagnelo mnie strasznie, ciekawe rozwiazanie, postaci
          tak swietne, ze mialam wobec nich wiele uczuc takich, jak wobec rzeczywistych osob (strasznie, ale to
          strasznie zirytowala mnie Polly Lawson).
          Pozostale, ktore czytalam to "Faithful unto Death" (fajny tytul - na poczatku myslalam, ze chodzi w nim
          o Alana, ale okazalo sie zupelnie inaczej) i "A Place of Safety". Strasznie mi sie podobaja te stare
          posiadlosci...
          Dzis zaczynam "Written in Blood". Napisze, jak skoncze, nie powinno potrwac dlugo smile
          Pozdrawiam!
          • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 03.11.05, 19:52
            Polskie wydanie OCZYWIŚCIE będzie lepsze. "Faithful unto Death" - to jest problem, bo polskie tłumaczenie trochę ułatwa czytelnikowi zadanie smile Co do posiadłości, czy zajrzałaś na tę stronkę z fotkami Joan Street, której namiary umieściłem na blogu? - miód! Twoje wcześniejsze narzekania na "Ghost..." pokrywają się z tym, co usłyszałem od jednej z tłumaczek, ale myślę, że to jedna z lepszych książek cyklu. Jest w niej to, co mi najbardziej podoba się u Graham - szczegółowe i niezwykle smakowite przedtawienie tła obyczajowego i psychologicznego (ach, ci pokręcenie Angole!). Miłej lektury życzę, kaz
            ps "Pisane krwią" już wkrótce po polsku, ha smile
            • staua Re: Morderstwa w Midsomer 04.11.05, 00:56
              Zajrzalam, bardzo fajna. Nie moge tylko znalezc mapy (wiem, ze jest na DVD z filmami). Moze
              wiesz,czy gdzies jest?
              W ogole, to chcialam Ci podziekowac za wzbudzenie mojego zainteresowania C. G. (chociaz czytam
              jakos prawie od konca serii smile). Bardzo sie ciesze, ze poznalam jej ksiazki! Szkoda, ze jest ich tylko
              siedem...
              • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 04.11.05, 10:26
                O mapie nic nie wiem, nic nie słyszałem. Mapa Midsomer?
                Prócz Morderstw w Midsomer są jeszcze dwa inne jej kryminały, które właśnie się tłumaczą smile
                • staua Re: Morderstwa w Midsomer 04.11.05, 18:33
                  Tak, mapa Midsomer, na DVD jest jako extra.
                  Kazisi, przepraszam, ze tak ciagne i czepiam sie moze, ale chcialam jeszcze napisac, ze inna mala,
                  irytujaca rzecza u C. G. jest powtarzanie niektorych szczegolow, nieistotnych dla akcji, ale istotnych dla
                  klimatu, np. w dwoch czy trzech ksiazkach powtarza sie stwierdzenie, ze czyjas tam babcia/ciocia
                  mowila "Nevert trust a man without a bottom", poza tym tatuaz na gardle z napisem "CUT HERE"
                  pojawia sie w "Ghost>>>" i "Written in Blood"... takie male niedorobki. Zauwazyles to?
                  Nawiasem mowiac, "Written in Blood" rozwija sie bardzo ciekawie, nie moge sie oderwac i nawet
                  wzielam sobie ksiazke do pracy zamiast lunchu!
                  Jeden z tych innych kryminalow chyba widzialam w bibliotece. Dobre sa?
                  • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 05.11.05, 14:33
                    Złego słowa o C. G. nie powiem, chyba rozumiesz, że nie mogę smile
                    "The envy of the stranger" i "Murder at Madingley Grange" są nieco inne niz kolejne części Morderstw, ale swój urok mają. Zostaw je na koniec swej przygody z Graham.
                    A "Pisane krwią" to jeden z moich ulubionych tytułów serii. Lekko, choć znacząco różni się od tego, co pokazano w odpowiednim odcinku serialu. Lektura nie powinna więc przeszkodzić ci w obejrzeniu go z płyty, jeśli masz taką możliwość. Czeka cię zaskoczenie.
    • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 10.11.05, 10:27
      Został tydzień!
      • kasiulek1976 Re: Morderstwa w Midsomer 16.11.05, 01:39
        Jest juz wsrod zapowiedzi!:
        ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=7842
        ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=69034
        • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 16.11.05, 07:47
          Ja chcę je już mieć!!!
          • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 16.11.05, 12:07
            nchyb napisała:

> Ja chcę je już mieć!!!

Ja też nie mogę się doczekać. Maszyny pracują pełną parą, jak zapewnia pani z drukarni. Jeszcze trochę...
            • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 16.11.05, 13:35
              czy to już jutro?

Przy okazji, wiesz może, jak acena będzie księgarniana?
              • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 17.11.05, 16:54
                nchyb napisała:

> czy to już jutro?
                >
                > Przy okazji, wiesz może, jak acena będzie księgarniana

ceny wydrukowane na książkach to 25,90 i 29,90.
        • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 16.11.05, 12:37
          kasiulek1976 napisała:

> Jest juz wsrod zapowiedzi!:
          > ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=7842
          > ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=69034

Tamże drobne początkowe fragmenty smile
          • jottka mam pytanie 16.11.05, 12:53
            czy to dostosowanie sie do koncepcji wirtualnej polski, czy też samo wydawnictwo
            uważa, że tłumacz to byt nieistniejący, książka po polsku sama sie napisała?sad

no a już cytowanie fragmentów książki bez info, kto też to tłumaczył, to co
            najmniej niestosowne - pomijam fakt, że klient lubi wiedzieć, kto co tłumaczył,
            bo często od tego uzależnia swą decyzję o zakupie
            • kazisi Re: mam pytanie 16.11.05, 14:09
              jottka napisała:

> czy to dostosowanie sie do koncepcji wirtualnej polski, czy też samo wydawnictw
              > o
              > uważa, że tłumacz to byt nieistniejący, książka po polsku sama sie napisała?sad
              >
              > no a już cytowanie fragmentów książki bez info, kto też to tłumaczył, to co
              > najmniej niestosowne - pomijam fakt, że klient lubi wiedzieć, kto co tłumaczył,
              > bo często od tego uzależnia swą decyzję o zakupie

Masz absolutną rację! Wygląda jednak na to, że w Katalogu książek WP zabrakło miejsca na tłumacza. Spieszę jednak poinformować, że my z naszych tłumaczy jesteśmy dumni i wcale nie staramy się ich ukryć smile "Zabójstwa w Badger's Drift" przełożyła Pani Anna Sawicka-Chrapkowicz, a "Pisane krwią" Pani Ewa Jusewicz-Kalter i obie wykonały swą pracę znakomicie.
              • jottka Re: mam pytanie 16.11.05, 14:45
                kazisi napisał:

> Wygląda jednak na to, że w Katalogu książek WP zabrakło miejsca na tłumacza.

no to jako wydawnictwo powinniście zwrócić uwagę portalowi - po pierwsze prawo
                autorskie obowiązuje, po drugie klienci mogą was zelżyć za ukrywanie istotnej
                informacji handlowej

z tego, co zauważyłam, wp przewiduje rubrykę 'tłumaczenia' (choć nie wiem, co
                zamierza tam wstawiać), tyle że jest ona nieaktywna
                • kazisi Re: mam pytanie 16.11.05, 15:11
                  jottka napisała:

> no to jako wydawnictwo powinniście zwrócić uwagę portalowi

Już to zrobiliśmy. W innych miejscach informacja o tłumaczach jest podana, np.: www.esensja.pl/ksiazka/ksiazki/obiekt.html?rodzaj_obiektu=2&idobiektu=1766
                  • kasiulek1976 Re: mam pytanie 16.11.05, 16:07
                    Kazisi, a kiedy dokladnie ksiazeczki beda w ksiegarniach? Nie moge sie juz
                    doczekac. Szczegolnie, ze od jakiegos czasu nie mam Hallmarku i nie moge wersji
                    filmowej ogladac...
                    • kazisi Re: mam pytanie 16.11.05, 16:31
                      Ostatnie odcinki serialu tracą na impecie, moim zdaniem, więc nie masz co żałować (aż tak bardzo). A co do premiery książkowej... hm... 17 listopada (a więc jutro!) książki mają wyjść z drukarni. Do księgarni trafią więc w przyszłym tygodniu. Jeszcze chwila cierpliwości smile
                      • kasiulek1976 Re: mam pytanie 16.11.05, 20:17
                        Do przyszlego tygodnia jakos moze wytrzymamsmile
                        Dziekuje za wiadomosc i pozdrawiam serdecznie,
                        K.
    • nchyb Czy to już dziś? 17.11.05, 07:48
      Czyżbym doczekała do 17.11? Zaraz po pracy biegnę do księgarni, ciekawe, czy w
      empiku będą?
      • kazisi Re: Czy to już dziś? 17.11.05, 10:56
        nchyb, strasznie mnie cieszy, że ktoś poza mną tak niecierpliwie czeka na te książki, ale zachowajmy zimną krew. jak pisałem wczoraj, dziś książki wychodzą z drukarni, a w ksiągarniach będą zapewne w przyszłym tygodniu. Proponuję też zajrzeć w weekend na strony sklepu www.gwp.pl, może, powtarzam, może będzie tam jakaś niespodzianka smile
        • nchyb Re: Czy to już dziś? 17.11.05, 11:13
          kazisi, już na Twoim blogu wyczytałam i się strasznie smutno zmartwiłam... A w
          weekend nie mam dostępu do kompa, ja się tak nie bawię sad(
          • kazisi Re: Czy to już dziś? 17.11.05, 15:50
            No to jeśli nie możesz przyjechać do wydawnictwa smile, musisz jakoś wytrzymać te kilka dni. Jakiś dobry trunek i stary kryminał może ci w tym pomóc.
            • patekku1 Re: Czy to już dziś? 18.11.05, 07:30
              Cóż za miła niespodzianka! Rozejrzę się w Empiku przy okazji.
              • kazisi Re: Czy to już dziś? 18.11.05, 10:28
                Książki pojawiły się w Merlinie!
                • nchyb Re: Czy to już dziś? 18.11.05, 10:53
                  no tak, ale termin realizacji kilka dni, czyli jeszcze nie mają, a czekają.
                  Czyli jednak szybciej wyjdzie poczekać i w poniedziałek w księgarni szukać...
                  • kazisi Re: Czy to już dziś? 18.11.05, 11:37
                    W Warszawie książki już są w magazynie, więc Merlin nie będzie miał problemów ze ściagnięciem ich i wysłaniem w ciągu tych zapowiadanych 5 dni. My, nad morzem, musimy jeszcze chwilkę poczekać, mają dziś dowieść smile
                    • nchyb Re: Czy to już dziś? 18.11.05, 11:46
                      to ciekawe, kiedy do Szczecina dowiozą
                      • kazisi Re: Czy to już dziś? 18.11.05, 11:58
                        Myślę, że dopiero w poniedziałek mogą się pojawić w niektórych księgarniach, w tych, do których zdąży zawitać nasz przedstawiciel. Naprawdę mi przykro z tego powodu smile
                        • kasiulek1976 Re: Czy to już dziś? - JA JUZ MAM!!!! 18.11.05, 17:37
                          Ja juz mam!!!!!!!!!!Nabylam w ksiegarni MID w podziemiach pod Centralnym
                          (Warszawa). Nie moge doczekac sie wieczoru, kiedy to zamierzam oddac sie
                          calkowicie lekturze.
                          Pozdrawiam serdecznie,
                          Kasiulek
                          • kazisi Re: Czy to już dziś? - JA JUZ MAM!!!! 19.11.05, 12:08
                            A którą kupiłaś? A jak ci się podoba? A ja wciąż czekam...
                            • kasiulek1976 Re: Czy to już dziś? - JA JUZ MAM!!!! 19.11.05, 21:54
                              Kupilam obie. Czytam Zabojstwa w Badger's Drift i podoba mi sie BARDZO!!!!!!!!!!!!!
                              • kazisi Re: Czy to już dziś? - JA JUZ MAM!!!! 20.11.05, 13:21
                                kasiulek1976 napisała:

> Kupilam obie. Czytam Zabojstwa w Badger's Drift i podoba mi sie BARDZO!!!!!!!!!
                                > !!!!

Za tę pierwszą króciutka recenzję należy ci sie chyba jakaś nagroda smile
                                • kasiulek1976 Re: Czy to już dziś? - JA JUZ MAM!!!! 21.11.05, 10:44
                                  Nie mam nic przeciwko temusmile

Ksiazke przeczytalam, czyta sie doskonale, z przyjemnoscia zabiore sie do
                                  drugiej. Przyznac tylko musze, ze rozwiazanie baaaardzo ponure...

Pozdrawiam serdecznie
                                  • kazisi Re: Czy to już dziś? - JA JUZ MAM!!!! 21.11.05, 12:46
                                    kasiulek1976 napisała:

> Nie mam nic przeciwko temusmile

załatwione, o kolejną część nie musisz się martwić, nie będziesz musiała szukać jej w księgarniach smile
                                    • k_jasinska Re: Czy to już dziś? - JA JUZ MAM!!!! 21.11.05, 20:57
                                      Naprawde? To ciesze sie bardzo bardzo i dziekuje!
                                      Serdecznie pozdrawiam i oddalam sie, aby zatopic sie w Pisane krwia...
                                      • kasiulek1976 Re: Czy to już dziś? - JA JUZ MAM!!!! 21.11.05, 20:58
                                        przepraszam, powyzsza wypowiedz byla oczywiscie moja tj. Kasiulka1976 - tylko
                                        pod innym nickiem....
                      • kazisi Re: Czy to już dziś? 21.11.05, 15:12
                        nchyb napisała:

> to ciekawe, kiedy do Szczecina dowiozą

Trzymam kciuki, żebyś już dziś mogła zatopić się w lekturze smile
                        • nchyb Re: Czy to już dziś? 22.11.05, 07:16
                          Wczaroaj do późnego wieczora obchodziłam szczecińskie księgarnie, i te sieciowe
                          typu empik matras i te małe prywatne. Jeszcze nie było sad

W empiku pani była zabawna, powiedziała - była ale się skończyła z miesiąc
                          temu, na mój tekst, że to nowość, odparła, że ona wie lepiej smile

Dziś będę szukać od nowa, może gdzieś dowieźli...
                          • kasiulek1976 Re: Czy to już dziś? 22.11.05, 18:04
                            Oj, to widze, ze ja naprawde mialam szczescie (w tej ksiegarni czesto ksiazki sa
                            bardzo szybko). Zycze jak najszybszego uwienczenia poszukiwan powodzeniem!
                            • kazisi Re: Czy to już dziś? 23.11.05, 11:15
                              kasiulek1976, doszedł mail z wydawnictwa?
                              A jak tam lektura drugiej powieści? Jesteś chyba jedyną osobą na tym forum, której udało się zdobyć ksiażki, więc opowiadaj o wrażeniach, opowiadaj...
                          • chiara76 Re: Czy to już dziś? 22.11.05, 18:14
                            nchyb napisała:

> W empiku pani była zabawna, powiedziała - była ale się skończyła z miesiąc
                            > temu, na mój tekst, że to nowość, odparła, że ona wie lepiej smile
                            >
                            nie no, jak dla mnie to historia miesiącawink hehe, niezłe ....cóż za "wiedza"...
    • nchyb Ciągle nie ma :-((( 23.11.05, 07:08
      Ja się tak nie bawię!!!
      Czy Szczecin to taka prawwdziwa pustynia kulturalno-książkowa???
      • kazisi Re: Ciągle nie ma :-((( 23.11.05, 11:17
        Staram się dowiedzieć, czy książki są już w szczecińskich księgarniach. W Trójmieście jeszcze nie. Oszaleć można sad
        • kazisi Re: Ciągle nie ma :-((( 23.11.05, 11:41
          normalnie jaja, kurierzy posiali książki
          • nchyb Re: Ciągle nie ma :-((( 23.11.05, 11:43
            albo się w nich tak zaczytali, że mają w nosie resztę czytelników smile
            • kazisi Re: Ciągle nie ma :-((( 23.11.05, 11:50
              nchyb napisała:

> albo się w nich tak zaczytali, że mają w nosie resztę czytelników smile

to wielce prawdopodobna teoria!
              • kasiulek1976 Re: Ciągle nie ma :-((( 23.11.05, 13:47
                Kazisi,
                maila dostalam i wlasnie na niego odpowiedzialam! Dziekuje!!!!!!!!!!!!!!
                Ja czytam juz druga ksiazke, czyta sie rewelacyjnie, ale przyznaje, ze az glupio
                mi sie na ten temat wypowiadac, skoro jestem jedyna osoba, ktorej udalo sie te
                ksiazki nabyc. Jedyna na tym forum, notabene, bowiem zakupu musialo dokonac
                wiecej osob - wczoraj przechodzilam obok tej ksiegarni, w ktorej ksiazki
                kupilam, zerknelam i stwierdzilam, ze ksiazeczek juz nie ma.... (chyba, ze
                gdzies przelozyli, nie mialam czasu dokladnie sprawdzac, ale wydaje mi sie, ze
                nie ma....).
                Serdecznie pozdrawiam i zycze wszystkim, aby ksiazki dotarly do ksiegarn jak
                najszybciej!
                • kazisi Re: Ciągle nie ma :-((( 23.11.05, 13:56
                  Kurcze, ktoś pomyśli, że jesteś naszą tajną współpracownicą, tak dobrze piszesz o powieściach Graham. Ale jak sami przeczytają, to przekonają się, że inaczej nie można smile
                  • nchyb Re: Ciągle nie ma :-((( 23.11.05, 14:03
                    my tak nie uważamy, my po prostu myślimy, że jesteście sadystami w zmowie, co
                    to sami czytają, innym nie dają i jeszcze z tego się cieszą smile
                    • kazisi Re: Ciągle nie ma :-((( 23.11.05, 14:10
                      sami? no właśnie, czy ktoś poza kasiulkiem1976 zdobył juz którąś z powieści Graham? gdzie?
    • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 23.11.05, 18:01
      Znalazły się!
      • nchyb NIE MA! 24.11.05, 07:24
        > Znalazły się!
        Gdzie się znalazły? W Szczeicinie dalej nie ma, ani w sieciowych typu Matras,
        Kolporter Empik, ani w malutkich. Takie Ossolineum inne książki GWP ma, a
        Midsamer nie. Ja się tak nie bawię!!!
        • kazisi Re: NIE MA! 24.11.05, 09:25
          już się nie martw
          • nchyb Re: NIE MA! 24.11.05, 09:43
            ja się nie martwię, ja cierpię, bo ja chcę CZYTAĆ!!! Czytać, czytać, czytać...
            • kazisi Re: NIE MA! 24.11.05, 10:02
              odbierz maila
              • nchyb Re: NIE MA! 24.11.05, 10:58
                odebrałam smile
              • kazs Re: NIE MA! 24.11.05, 18:27
                Święty Mikołaj?
                • kazisi Re: NIE MA! 24.11.05, 22:59
                  kazs napisał:

> Święty Mikołaj?

coś w tym stylu smile
                  • carollcat Kupiłam! 25.11.05, 21:48
                    Ale nie w empiku, tylko w małej ksiegarence...
                    • kazisi Re: Kupiłam! 25.11.05, 22:58
                      A gdzie? W jakiej miejscowości?
                      A poza wszystkim cieszę się, że założycielka forum przyłączyła się do nas smile Czekam na wrazenia. Pozdrawiam, kaz
                      • carollcat Re: Kupiłam! 26.11.05, 12:01
                        W Krakowie.
                        • kazisi Re: Kupiłam! 26.11.05, 12:24
                          No to miłej lektury życzę i liczę, że podzielisz sie wrażeniami.
    • kazs Re: Morderstwa w Midsomer 25.11.05, 22:32
      Dziękuję kazisi, mam już obie!
      • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 25.11.05, 23:45
        Miłej lektury
        • kris67 Re: Morderstwa w Midsomer 27.11.05, 23:01
          od kilku dni zawzięcie przeczesuję księgarnie w całej okolicy (Śląsk), ale
          nigdzie ani widu, ani słychu.W końcu poszedłem po rozum do głowy i zamówiłem w
          wydawnictwie, zresztą po całkiem dobrej cenie. Teraz niecierpliwie oczekuję na
          przesyłkę
          • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 29.11.05, 11:02
            Prawda że cena dobra całkiem?! Mam nadzieję, że książki dotrą wreszcie i do Zabrza, i na cały Śląsk. Pozdrawiam, kaz
            • nchyb Re: Morderstwa w Midsomer 29.11.05, 11:34
              a w Szczecinie wczxoraj jeszcze nie było...

Ale ja JUŻ MAM!!!
              • kasiulek1976 Re: Morderstwa w Midsomer 30.11.05, 00:45
                Ja skonczylam Pisane krwia i podtrzymuje swoj wczesniejszy poglad, ze ksiazki
                C.Graham sa rewelacyjne. Sa to dokladnie takie kryminaly, jakie lubie - z
                szerokim tlem obyczajowym (szczegolnie lubie, gdy w kryminalach jest mowa o
                zyciu osobistym policjantow/milicjantow, stad moja duza sympatia do ksiazek np.
                Donny Leon), no i ta angielska wies... I watek kryminalny wciagajacy... Juz nie
                moge doczekac sie trzeciej czesci.
                Pozdrawiam serdecznie.
            • patekku1 Re: Morderstwa w Midsomer 05.12.05, 14:51
              Cena baaardzo dobra smile
              Jestem w trakcie - i jak na razie bardzo mi się podoba...
              • kazisi Re: Morderstwa w Midsomer 05.12.05, 15:44
                patekku1 napisała:

> Cena baaardzo dobra smile
                > Jestem w trakcie - i jak na razie bardzo mi się podoba...

Mam nadzieję, że będzie Ci się podobać do końca.
                ps Daję słowo, wpis petekku1 nie jest płatną reklamą smile
                • patekku1 Re: Morderstwa w Midsomer 06.12.05, 08:56
                  kazisi napisał:

> Mam nadzieję, że będzie Ci się podobać do końca.
                  > ps Daję słowo, wpis petekku1 nie jest płatną reklamą smile

big_grinDD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka