mje77 21.06.05, 14:36 Lubicie czytac? Ponoc biografie znanych osob to najchetniej kupowane ksiazki na swiecie. Co o tym myslicie? czytacie? Jesli tak to czyje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beata_gk Re: Biografie sławnych osób IP: *.ha.pwr.wroc.pl 21.06.05, 16:20 bardzo lubie biografie ... w szczególności "Moulin Rouge" Pierra La Mura - fabularyzowana biografia Toulus'a Lautreca, "Udreka i ekstaza" I. Stona, dobrze czytalao sie tez biografie malarki - impresjonistki Berty Morisot nie pamietam jednak ani tytułu ani autora. No i chyba moja ulubiona autobiografia Agathy Christie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Biografie sławnych osób 21.06.05, 18:26 Biografie pisarek i pisarzy przede wszystkim! Virginia Woolf "Viriginia Woolf i Vanessa Bell. Sekretny układ " Jane Dunn "Kobiety Virginii Woolf" - nie pamiętam autorki Sylvia Plath Erica Wagner "Sylvia Plath i Ted Hughes" - przez pryzmat poezji Kate Moses "Przezimowanie" - fabularyzowane, ale naprawdę dobre Erica Jong - "Strach przed pięćdziesiątką" (autobiografia) Simone de Beauvoire - "Pamiętnik statecznej panienki" "George Sand" Belinda Jack Lubię też książki Joanny Siedleckiej (nie są to typowe biografie): - "Jaśnie panicz" - o Gombrowiczu - "Pan od poezji" o Herbercie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxie77 Re: Biografie sławnych osób IP: 170.134.133.* 21.06.05, 20:22 Tak autobiografia Agathy byla swietna , rowniez ciekawa historia Henryka i jego zon, nie pamietam autora. Poza tym czytam po prostu biografie ludzi ktorych podziwiam i chce wiedziec wiecej o ich zyciu. Lista jest bardzo dluga pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula21 Re: Biografie sławnych osób IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.06.05, 21:33 Ja również czytuję biografie. Najbardziej fascynują mnie wsponienia kobiet które wyszły zamąż za muzułmanów i wyjechały w rodzinne strony małżonka, oraz kobiet wychowywanych w w krajach muzułmańskich. np."Kwiat Pustyni", "Łzy na piasku", "W niewoli Algierskiego prawa". Jeśli ktoś może mi polecić coś z tego rodzaju literatury będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Biografie sławnych osób 21.06.05, 22:15 Czytałam drzewiej namiętnie,malarzy,pisarzy,poetów i wielkich ludzi historii, zwłaszcza starożytnej.Teraz mniej,znowu wróciłam do literatury pięknej.Ale biografie,takie rzetelne,które chcą pokazać człowieka,a jest ich dużo,szalenie cenię.Ostatnio trochę mniej w księgarniach widzę,chciałam coś kupić mojej chorej mamie i nie znalazłam,a ona tele dawnych przeczytała.Może ktoś widział coś nowego i godnego do czytania starszej pani.Bez tych zacięć psychologicznych a pokazujących myśli,czyny i dzieje ludzi,dobrych,mądrych,których zycie przez to nie przemija.Dzięki za pomoc.Jadę do Wawy to kupię zaraz.Do mnie docierają trochę później.Dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś