Dodaj do ulubionych

LIPIEC. Co czytacie?

27.06.05, 12:47
Zakladam temat na ten piekny letni miesiac. Co czytacie w lipcu? Oprocz
tytulu i autora byloby milo, jakbyscie naskrobali pare slow odnosnie danej
pozycji ;)
Obserwuj wątek
    • marjanna1 Re: LIPIEC. Co czytacie? 27.06.05, 13:23
      Ja mam zamiar przeczytac "Klub Dantego" Matthew Pearl.
      • edytaimichal klub dantego 06.07.05, 12:42
        ja tez mam taki zamiar, tylko najpierw musze ja kupic :/
        czy ktos moze powiedziec, czy warto?
    • Gość: Bruseczek Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: 193.109.212.* 27.06.05, 14:54
      Na mnie czeka niedokończony Kerouac (po raz piąty)i nowy Harry Potter (już w
      połowie lipca). Oczekuję również na przybycie moich internetowych szaleństw
      (dwa reportaże i jeden instruktaż). Lipiec zapowiada się czytelniczo :)
      • Gość: ilko Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:19
        Graham Masterton "geniusz"

powiedzmy że książka o tym co by było gdyby spełniły się marzenia...mądrość???
    • Gość: Linka Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 18:05
      Nigdy podczas wyboru lektury nie sugeruj.ę się tym, jaki miesiąc właśnie się
      zaczyna. Mam już mniej więcej zaplanowane, co będę czytać w najbliższy,m czasie:
      - "Harry Potter i Zakon Fenixa" Rowling
      - "Absolwenci" Ericha Segala
      - "Seven up" Janet Evanovich
      - "Spotkanie w Bagdadzie" Agathy Christie
      - "Sekret hiszpańskiej pensjonarki" Mendozy
      - "Twierdza szyfrów" Wołoszańskiego
      - "Czekolada" Joanne HArris
      I być może jeszcze coś, na razie jeszcze nie wiem:) pozdrawiam:)
      • Gość: Linka Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 18:13
        Z pewnością sięgnę też po "Anię z Zielonego Wzgórza", po raz setny chyba ;)
        Czytam tę książkę od kilku lat regularnie raz w roku: daje mi ogromne zapasy
        siły, optymizmu i ciepła na cały rok:)
    • Gość: ala Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.radom.pl 27.06.05, 18:29
      6 tomów "Bolesława Chrobrego" Gołubiewa
      • eeela Re: LIPIEC. Co czytacie? 27.06.05, 18:55
        Też odłożyłam na letnie miesiące, moja mama za tym szaleje i nie może się chyba
        doczekać, czy i jakie wrażenie zrobi na mnie :-) A teraz czytam seryjnie
        Pratchetta i Norton, żeby szerzej się zaznajomić z gatunkiem, który twierdzę że
        uwielbiam na podstawie jedynie Tolkiena i Sapkowskiego :-)
    • Gość: a-nn-a Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 23:40
      Karen Blixen - "Pożegnanie z Afryką"
      Pospiszyl - "Ojciec a rozwój dziecka"
      Zazzo - "Przywiązanie"
      Eco - "Imię Róży"
      Marquez - "Sto lat samotności" (niestety dopiero teraz, ale lepiej późno niż
      wcale)

i inne jak tylko skończę te książki

• Gość: valis Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 00:17
      Ja zamierzam przeczytac "Kroki w nieznane", w koncu zaplacilem za 6 tomow 300
      zl!!!
    • icegirl Re: LIPIEC. Co czytacie? 28.06.05, 09:32
      Książki, które już zaczęłam, ale ich czytanie przeciągnie się do lipca:
      - Vanity Fair
      - Chleb na wody płynące
      Dodatkowo planuję kupić sobie Jeżycjadę... i oczywiście ją przeczytać - w
      przypadku niektórych części po raz kolejny.
      - Harry Potter i Książę Półkrwi.
    • Gość: gazela Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 11:21
      skonczylam wlasnie "nieznosna lekkosc bytu" Kundery - goraco polecam, bez
      wzgledu na miesiac :)
      • Gość: abija Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 11:28
        Ja właśnie kończę! Rzeczywiście rewelacja, sięgnęłam po nią po obejrzeniu filmu
        (mojego ulubionego zresztą). W kolejce już czekają "Jednoroczna wdowa" Irvinga
        i "Nędznicy".
    • miawalles Re: LIPIEC. Co czytacie? 28.06.05, 13:54
      zabrałam się za mendozę - oliwkowy labirynt. doczytuję też "misia" i
      opowiadania cortazara:)
      mendozą jestem zachwycona!!! styl pisania, zabawa językiem, słownictwo -
      miodzo!!!
    • sto100 Re: LIPIEC. Co czytacie? 28.06.05, 16:04
      ja juz to kończę,czyli chyba w czerwcu Lato miłości Helen Cross.Dobry temat,
      dobry tytuł na lato.Film jednak lepszy,ale dojrzewanie to wdzięczny temat,i
      chyba szalenie aktualny,dojrzewanie latem biegnie a nie kroczy.W angielskiej
      prozie jest dla mnie coś szczegolnie pociągającego,w tej też,bo co wynika z
      dojrzewania? Zbieranie doświdczeń a one,latem kumulują się i często powodują
      wkraczanie w zupełnie inną nie tylko porę roku,ale czas,dojrzały,co
      uzbieramy,czasem przypadkowo,to potem wciąga nas w ciąg dalszy,nie zawsze wszak
      planowany czy przewidywany.czy rzeczywiście?Czasem?Rzadko?A jednak?
    • Gość: johny_r Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 16:22
      ojj planuje sporo przeczyac... przede wszystkim pelna para pojdzie lektura
      Hrabala :-). wlasnie skonczylem 'Zbyt glosna samotnosc' i jestem pod olbrzymim
      wrazeniem.
      poza tym Czechow, Zajdel i moze Zafon...
    • lalka_01 Re: LIPIEC. Co czytacie? 28.06.05, 16:35
      zostal mi jeszcze "Middlesex" z biblioteki, wlasnie otworzylam, do 5.07 musze
      przeczytac;-)
      na polce czekaja od jakiegos czasu: "Q", "Kys", "Rzecz o smutnych
      dziwkach", "Wiek zelaza" i "Eine Frau in Berlin". Jesli znowu z biblioteki nie
      przyniose stosu to moze cos z tego w lipcu przeczytam...
    • samajuzniewiem Re: LIPIEC. Co czytacie? 28.06.05, 17:48
      Ja się zastanawiam, czy wszystko ze mną w porządku - czytam milion książek na
      raz. Obecnie są to: T. Chevalier "Dziewczyna z perłą", J. Chmielewska "Boczne
      drogi", K. Siesicka "Nie ma z kim tańczyć", J. Gaarder "Świat Zofii", Z.
      Miłoszewski "Domofon" i P. Hedges "Ocean w Iowa". Chyba coś ze mną nie w
      porządku. Ale wszystkie są cudowne. A Wy?
      • sto100 Re: LIPIEC. Co czytacie? 28.06.05, 20:58
        Dużo,ja też czytam zawsze po kilka,ale tera kupiłam sobie właśnie Wszystkie
        języki świata Mentzla i mam zamiar przekonać się,czy rzeczywiście tak dobra jak
        idą recenzje.I postanowiłam skupić się na jednej,potem drugiej, trzeciej,wybrać
        i8nteresujace i skupic się na jednej.Jestem bardzo zmęczona tego lata,
        potrzebuję wypoczynku,skupienia,wyciszenia.Ot takie założenie.Muszę odpocząć,
        czy Wy też tak bardzo jesteście zmęczeni?To ta długa zima,czy ten świat z
        telewizora? A kysz..
        • Gość: damian.d Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 21:29
          W LIPCU MAM ZAMIAR SKĄCZYĆ CZWARTĄ CZĘŚĆ "MROCZNEJ WIEŻY",NASTĘPNIE "PODRÓŻE Z
          HERODOTEM" KAPUŚCIŃSKIEGO I JEŚLI ZDĄŻE TO "JASKINIE FILOZOFÓW" J.C.SOMOZY
        • samajuzniewiem Re: LIPIEC. Co czytacie? 30.06.05, 17:24
          Okropnie jestem zmęczona, zwłaszca z powodu studiów, które chyba rzucę, bo mam
          dość podtapiania się w tym galimatiasie. Psychicznie mam dość, marzę o
          wakacjach,które będą polegały na czytaniu na trawce (mam nadzieję).
    • kromeczka1981 Re: LIPIEC. Co czytacie? 29.06.05, 11:52
      Ostatnio w tym pięknym miesiącu czytałam Danielle Steel "Bettina"
      Romans bo romans ale ciekawy.

--
      www.czytelnia.studioit.pl - forum dobrej książki
    • Gość: eee.mila Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:36
      A na mnie czekaja dwa tomiska "Targowiska próżności", "Stąd do
      wieczności", "Platforma" i Alex Kava - wszystkie trzy jej książeczki :) Już się
      nie mogę doczekać aż zacznę czytać
      • Gość: m Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: 62.3.165.* 30.06.05, 15:42
        Alex Kava napisala juz cztery ksiazeczki:)
    • Gość: łapka_na_muchy 51 zabaw (z) rzeczami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 12:52
      genialne! polecam!
    • bridi Re: LIPIEC. Co czytacie? 30.06.05, 13:41
      Ja juz po "Klubie Dantego", ale na lipiec polecam. To nie tylko kryminał
      ("przepyszny!!!" - choć wobec tego co się tam dzieje, to chyba nie najlepszy
      epitet"), ale i świetnie wplątana w akcje arcyrecenzja "Piekła" Dantego(mnóstwo
      nawiązań do biografii autora i tego utworu).Muszę przyznac, że dopiero "Klub
      Dantego" zachecił mnie do przeczytania w całości "Piekła" - w szkole umierałam
      z nudów.
      • Gość: vesna Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.torun.mm.pl 30.06.05, 15:13
        Zaczęłam teraz "Wahadło Foucaulta" Eco. W planach mam "Targowisko próżności" (na
        razie porwała mi mama), "Kod Leonarda" (do pociągu do Zakopanego; chwilowo w
        rękach brata), "Lochy Watykanu" (jak dojdzie paczka z Allegro), "Lukrecję
        Borgię" (jak wyżej), "Karierę Nikodema Dyzmy" (jak mi mój mężczyzna pozyczy)...
        Ale to i tak podejrzewam już sierpień będzie :) "Klub Dantego" dopisuję do listy
        najbliższych wydatków i planów czytelniczych. Ale się cieszę :) Cały rok przez
        studia i pracę nie miałam za bardzo czasu na czytanie :>
    • Gość: Smakosz Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.icpnet.pl 30.06.05, 15:58
      "Rodzinną Encyklopedię Zdrowia" i "Flaki z nietoperza".
    • kawa_malinowa Re: LIPIEC. Co czytacie? 30.06.05, 17:24
      Anne Appelbaum i "Gułag"- drobnymi kroczkami do przodu
      Sylvia Plath - dzieła zebrane :) na egzamin
      "Słownik chazarski" z pewnymi obawami :)
      • chatka_ Re: LIPIEC. Co czytacie? 30.06.05, 18:28
        W tym roku literatura skandynawska, w ubieglym wydawnictwo Czarne.
        • Gość: eroica Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.05, 14:01
          Wszystkie powieści Mario Puzo z wydawnictwa "Albatros" w serii PI i innych
          autorów wydanych w tej serii.
          Kończę kolekcję z "Gazety Wyborczej" - literatura XX w. no i trzeba zacząć
          kolekcję XIX w.
          • Gość: miabh Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.05, 23:38
            Yann Martel - "Historia rodziny Roccamatio", "Ja"
            Michaił Bułhakow - "Biała gwardia", "Psie serce"
          • Gość: mia Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.05, 08:48
            Jerzy Kosiński - "Pasja"
        • Gość: BDX Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.05, 14:08
          Lion Feuchtwanger - "Żydówka z Toledo". Interesujące, bo islam miał na początku
          inne oblicze; to było wyznanie pełne tolerancji; nawet Żydzi przechodzili na
          islam 80 lat po śmierci Mahometa.
        • Gość: Kasia Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:29
          Hej a co masz zamiar z literatury skandynawskiej, mozesz podrzucic jakies
          tytuly, zwlaszcza chodzi mi o autorow norweskich. z gory dzieki.
          • Gość: Lady J. powiało skandynawią... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 12:57
            przeczytałam i mogę polecić "Kwietniową czarownicę" Majgull Axelsson

i taki fragment na zachętę: "Niektóre wspomnienia trzeba zostawić w spokoju, są
            delikatne jak pajęczyna, nie znoszą ani myśli, ani słów. Trzeba się zadowolić
            tym, że od czasu do czasu pojawią się w nagłym przebłysku świadomości"
    • inblanco Re: LIPIEC. Co czytacie? 02.07.05, 13:22
      U mnie lipiec to podróż w czasie. Przytargałam z biblioteki 3 tomowy cykl
      C.Igguldena o Juliuszu Cezarze. W tej chwili jestem w połowie 2 tomu a na półce czeka również 3 tomowy cykl C.Mccullough o Mariuszu, Sulli i Cezarze.

Dla mnie zwyciążczynią w tym pojedynku (przynajmniej na ten moment) jest bezapelacyjnie Mccullough, której to pierwszy tom przeczytałam w zeszłym roku i nadal jestem pod wrażeniem. Iggulden jest ... no, jak dla mnie zbyt "rozrywkowy". Nie ufam mu w kwestii faktów historycznych, ale jako czytadło sprawdza się znakomicie i z czystym sumieniem mogę polecić.

Jak zdążę, to mam jeszcze w zapasie "Kysia" T.Tołstoj oraz "Dziś wolałabym siebie nie spotkać" H.Muller.
      Pzdr
    • Gość: izzy Re: LIPIEC. Co czytacie? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.07.05, 14:48
      Sillmarilion, nie czytałam więc muszę nadrobić.

--
      www.czytelnia.studioit.pl - forum dobrej książki
    • wdeszczurosne Re: LIPIEC. Co czytacie? 03.07.05, 11:24
      Ja biore sie za oslawiona tu pozycje "Sto lat samotnosci".
      Wroce tez do Basni Andersena.
      No i po 1 czesc Harrego Pottera chyba tez siegne :))))
      • nutta Re: LIPIEC. Co czytacie? 04.07.05, 17:56
        Kupiłam Inną Wenecję Predraga Matvejevića. Ciegawa jestem, jak autor poradzi
        sobie z tym tematem. O Wenecji tyle osób już pisało.
    • kamkap Re: LIPIEC. Co czytacie? 04.07.05, 14:46
      Ja kończę Przygody fryzjera damskiego Mendozy. REWELACJA!!! Na półce czekają
      na mnie 2 pozostałe książeczki tego pana - Sekret hiszpańskiej pensjonarki i
      Oliwkowy labirynt.
      Aha ,i w międzyczasie czytam Kinga, Stukostrachy.
    • basiua Re: LIPIEC. Co czytacie? 04.07.05, 16:20
      "Twierdza" Antoine'a de Saint Exupery, "wspomnienia z domu umarlych"
      Dostojewskiego, tradycyjnie "The Lord of the Rings" Tolkiena oraz-jesli się uda
      zdobyć- "Glóne nurty marksizmu" Kolakowskiego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka