deirdra 31.08.05, 22:38 urga - ktos czytal ? Jesli tak, to bardzo prosze o napisanie mi, O CZYM te ksiazki sa , gdzie i kiedy dzieje sie akcja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariadna-enta Re: Eugenides "Middlesex" i Coetzee " Mistrz s Pe 01.09.05, 00:39 Jeżeli chodzi o książkę Cootzee "Człowiek z Petersburga" jest to fantazja literacka o incydencie z życia Dostojewskiego. Rzecz jak wskazuje tytuł dzieje się w Petersburgu wXIX w i opowiada o mężczyznie,który przyjeżdża do tego miasta ,aby rozwiązać zagadkę tajemniczej śmierci swojego syna. Okazuje się,że syn należał do jakiejś tajnej organizacji. Książka dosyć mroczna utrzymana w "dostojewskim" stylu.Mnie się podobała,ale nie wiem,czy mój opis Cię zachęcił do przeczytania ,czy wręcz przeciwnie. Drugiej książki niestety nie czytałam. Pozdrawiwm. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Eugenides "Middlesex" i Coetzee " Mistrz s Pe 01.09.05, 04:12 Uzupelniamy sie - bo ja czytalam tylko "Middlesex". A jest to ksiazka o... chlopcu, ktory jest na pozor dziewczynka - a wlasciwie o dziewczynce, ktora jest chlopcem (na szczescie jest to wyjawione juz na pierwszej stronie, wiec nie zdradzam tajemnicy ksiazki). Dzieje sie glownie w USA, w srodowisku greckich imigrantow i bardzo barwnie opisane sa dzieje klanu, jak rowniez objasnione jest, dlaczego ta dziewczynka to chlopiec... Swietna ksiazka i bylo juz kilka watkow na jej temat, sprawdz w wyszukiwarce. Odpowiedz Link Zgłoś