Dodaj do ulubionych

Nietypowa prośba

IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 11:08
Czy koś może polecić mi ksiązkę ,która pomogłaby mi wyjść z dołku
psychicznego po "fatalnym zauroczeniu" spowodowanym jedynie moim poczuciem
samotności.Zakończyłam to ,ale czuję się beznadziejnie.MOże jest jakaś
książka która podtrzymałaby mnie na duchu.MOże być psychologiczna,może to być
też powieść.OBOJĘTNE!!!
Obserwuj wątek
    • martolka Re: Nietypowa prośba 30.09.02, 11:45
      Współczuję. Ale chcesz na temat samotności, relacji itp. czy np. coś
      rozweselającego - bo jak tak to były wątki, nawet niedawno, gdzie wymieniono
      pełno książek na poprawie humoru.
      • Gość: faustyna1 Re: Nietypowa prośba IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 13:07
        Nie chodzi o coś rozweselającego,ale przedstawiającego podobny problem.Coś ,co
        pozwoli mi pomyśleć: "JEśli o tym piszą to znaczy ,że nie ja sama mam taki
        problem".I jak już pisałam może to być powieść jak również jakiś poradnik
        psychologiczny.POwiem szczerze ,że na coś wesołego nie miałabym siły!
    • Gość: faustyna1 Re: Nikt nie zna takiej książki??? IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 19:56
      Ludzie!Tak na WAs liczyłam!!!
      • Gość: gaga Re: Nikt nie zna takiej książki??? IP: *.pool80116.interbusiness.it 01.10.02, 20:13
        Przeczytaj Wzgorze Blekitnego Snu Newerlego, ta ksiazka zawsze daje mi
        nadzieje, troche wycisza i uspokaja. Nie jest wprost o milosci, ale o dziwnej
        samotnosci, pokorze, naturze i wlasnie nadziei.

Gaga
        • kicia7 Re: Nikt nie zna takiej książki??? 02.10.02, 12:22
          Gość portalu: gaga napisał(a):

> Przeczytaj Wzgorze Blekitnego Snu Newerlego, ta ksiazka zawsze daje mi
          > nadzieje, troche wycisza i uspokaja. Nie jest wprost o milosci, ale o dziwnej
          > samotnosci, pokorze, naturze i wlasnie nadziei.
          >
          > Gaga

Podpisuję sie pod tym rękami i nogami. "Wzgórze..." jest dobre na
          wszystko.Czytam je sobie kolejno i na wyrywki przy każdej okazji. I
          strrrrrrrrasznie sie cieszę, że jeszcze ktos to czyta.
    • Gość: Jan Re: Nietypowa prośba IP: *.hispeed.ch 02.10.02, 00:22
      Nie wiem... Może Coelho "Alchemik" albo "Weronika postanawia umrzeć". On
      zaczyna się powtarzać i bywa za ezoteryczny. ale te dwie mi się podobały i
      dodały ducha.

A może zabierz się za coś? Ludziom, którzy myślą, że już nic ich nie czeka,
      mówię: "Ucz się japońskiego". To zajmuje dużo czasu, a potem sprawia
      satysfakcję ;-)

A może zupełnie z innej beczki: zadzwoń do znajomej(-ego), której nie widziałaś
      od miesięcy. Może jest też w dołku i czeka na Twój telefon, ale krępuje się
      zadzwonić, bo jest w dołku.
      Zrób coś dla kogoś, pomóż w przeprowadzce...

A w ogóle to nie jesteś sama, masz za sobą rzesze ;-) forumowiczów.
      • martolka Re: Nietypowa prośba 02.10.02, 11:12
        Gość portalu: Jan napisał(a):

> A może zabierz się za coś? Ludziom, którzy myślą, że już nic ich nie czeka,
        > mówię: "Ucz się japońskiego". To zajmuje dużo czasu, a potem sprawia
        > satysfakcję ;-)
        >
        > A może zupełnie z innej beczki: zadzwoń do znajomej(-ego), której nie
        widziałaś
        >
        > od miesięcy. Może jest też w dołku i czeka na Twój telefon, ale krępuje się
        > zadzwonić, bo jest w dołku.
        > Zrób coś dla kogoś, pomóż w przeprowadzce...
        >
        > A w ogóle to nie jesteś sama, masz za sobą rzesze ;-) forumowiczów.

ładnie to napisałeś, podoba mi się takie podejście do życia
    • Gość: ryża małpa Re: Nietypowa prośba IP: *.lublin.mm.pl 02.10.02, 08:02
      Oooo.. na takie smutki najlepsza jest " Miłość w czasach zarazy " Marqeza.
      Warto!!!!
    • fibin Re: Nietypowa prośba 02.10.02, 08:11
      Przychodzi mi do głowy również Alchemik Coelho.
      Czytaj i rób to, co najbardziej lubisz:)
      Zajrzyj do naszego kącika poezji i napisz wierszyk taki z głębi serca i duszy:)
      To naprawdę pomaga:)
      • Gość: Monika Re: Nietypowa prośba IP: *.pol.lublin.pl 02.10.02, 10:27
        "Kobiety, które kochają za bardzo i myślą, że mogą ich zmienić". Tytuł może
        niedokładny, ale cytuję z pamięci. Autorki (Amerykanki) nie pamiętam - jutro
        mogę podać jej nazwisko. Mnie pomogło dosyć! Taki poradnik amerykański, ale
        dobry, są analizy i przykłady. Pytaj w księgarniach, były wznowienia.
        A z powieści - polecam Ci cykl Krystyny Nepomuckiej "Małżeństwo niedoskonałe".
    • ignatz Re: Nietypowa prośba 02.10.02, 10:43
      "W dniu urodzin Wandy June" Vonneguta - może nie na temat, ale książka wyciąga z dołka.
    • homohedonistus Re: Nietypowa prośba 02.10.02, 11:30
      Historia Berena i Luthien "Silmarillion" J.R.R.TOLKIEN
    • misiunia2 Re: Nietypowa prośba 02.10.02, 20:03
      A ja polecam poczytanie Dziennika Bridget Jones, Malgorzaty Musierowicz,
      Chmielewskiej lub Ani z Zielonego Wzgorza (niekoniecznie 1. czesc - sa tez
      inne). Moze to banalne ksiazki, ale pomagaja. Nie zmuszaja do myslenia i
      ROZmyslania a skutecznie zabijaja czas i daja mily relaks :) Do tego winko lub
      dobry drink, cos pysznego do jedzenia i juz!:) Sprobuj! Aha! I KONIECZNIE
      napisz jak poszlo! Serdecznie pozdrawiam!:) MISIUNIA
      • Gość: znawca Re: Nietypowa prośba IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 21:14
        CHODŻMY RAZEM JOSIE emlyn REES TEŻ BANAŁ ale rozluzuje cię napewno ,ciekawe
        czy ktoś to czytał ?
        • Gość: Kawka Re: Nietypowa prośba IP: *.avamex.krakow.pl 03.10.02, 23:07
          Swego czasu pewna znajoma(znajdująca się w psychicznym dołku) poprosiła mnie o
          pożyczenie jakiejś ksiązki"potwornie smutnej i przygnębiającej ".Widząc moje
          zdumienie wyjaśniła,że czytanie o dramatach innych osób pomaga jej zwalczyć
          własne przygnębienie i daje pocieszenie ; myśląc o poważniejszych problemach
          innych ludzi,pomniejsza własne,a współczując innym - przestaje użalać się nad
          sobą.Może jest to skuteczny rodzaj terapii,ja jednak wole inną.I dlatego
          polecam Ci piękne ,wzruszające ,a jednoczesnie ze spora dawka humoru książki :
          Mc Cullough C.-"Tim" , Malpass E. - "Od siódmej rano" i Lurie A.- "Sprawy
          zagraniczne"Pozdrawiam.I może jeszcze :"...do serca przytul psa,weż na kolana
          kota..."
        • misiunia2 Re: Nietypowa prośba 04.10.02, 08:30
          Sa dwie czesci tej ksiazki. Czytalam i lubie :-)
    • Gość: Konwalia Re: Nietypowa prośba IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 04.10.02, 10:51
      Zdecydowanie popieram "Alchemika"! Dla mnie to zupełnie co innego niż "Weronika
      postanawia umrzeć". Weronika raczej mnie zdołowała, a Alchemik pomaga uwierzyć
      w siebie i w sens swojego życia.
      Poza tym polecam "Samotność w sieci" Janusza Wiśniewskiego. Na mnie ta książka
      wywarła niesamowite wrażenie (pod jej wpływem m.in. zaczęłam czytać wszystko co
      się da o biologii molekularnej:)).
      Pewnie się przy niej poryczysz, ale to cię "oczyści" i może dojdziesz do
      wniosku, że ten Twój obiekt westchnień nie jest wart Twych cierpień, skoro być
      może na świecie są tacy faceci jak bohater książki...

A w aptece znajdziesz Deprim - mi kiedyś pomógł!
      Pozdrawiam ciepło
      • Gość: faustyna1 Re: Nietypowa prośba IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 04.10.02, 14:41
        Dzięki za te wszystkie propozycje.Na pewno przeczytam wszystkie te książki
        oprócz tych ,które już kiedyś czytałam jak np."Weronika postanawia umrzeć"
        czy "Samotność w sieci".Obie bardzo mi się podobały choć nie byłam wtedy
        jeszcze w takim stanie jak teraz.Ale zadatki na takie cierpienie chyba już
        miałam i dlatego bohaterowie tych książek stali się dla mnie bliscy,utożsamiłam
        się z nimi. CZekam na dalsze propozycje!
    • kaplanka Re: Nietypowa prośba 04.10.02, 14:57
      polecam Dorote Terakowska "Tam gdzie spadaja Anioly"...
      warto sie zastanowic... :)
    • noico Re: Nietypowa prośba 04.10.02, 16:42

Może "Toksyczna miłość" Pia Mellody. Ja jej nie czytałam, bo wydawała mi sie
      głupia, ale może Ty spróbujesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka