knura 05.11.05, 17:52 Co trzeba i wypada ;) przeczytać z fantastyki? Nie mam zielonego pojęcia o tym gatunku :( Znam tylko Herberta F. i Zajdela :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
formaprzetrwalnikowa Re: Fantastyka 05.11.05, 21:57 nie wiem, co wypada - wiem, co mi się podobało: Dick (to klasyka SF, wiec pewnie 'wypada'), Gibson (klasyka cyberpunka), Strugaccy, 'Fundacja'- Asimova. Wielu pewnie wpisałoby Lema, bo to klasyka i wypada, ale mnie ten typ pisania nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj24 Re: Fantastyka 05.11.05, 21:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=31479571 polecam jeszcze Martina , ale za jednym zamachem podpowiadam najlepsze ksiazki:) Sprobuj jeszcze Adamsa Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Fantastyka 06.11.05, 18:12 mikolaj24 napisał: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=31479571 No to akurat jest modelowy przykład tego, co należy unikać w fantastyce... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj24 Re: Fantastyka 06.11.05, 20:04 vanin napisał: > mikolaj24 napisał: > > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=31479571 > > No to akurat jest modelowy przykład tego, co należy unikać w fantastyce... > hmm, czemu?Jestem amatorem .Prosze o uzasadnienie , bo nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Fantastyka 06.11.05, 23:28 Dlatego, że to kiepsko napisane książki, z trywialnymi, żeby nie powiedzieć prostackimi charakterami i prostymi pisanymi nierzadko na jedno kopyto fabułami, przy których myślenie to grzech. Zachęcanie do czytania takich pozycji, to wg mnie najprostszy sposób żeby kogoś zrazić do fantastyki i utrwalić go w przekonaniu, że to literatura dla fanów "krasnoludków". Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj24 Re: Fantastyka 07.11.05, 14:32 vanin napisał: > Dlatego, że to kiepsko napisane książki, z trywialnymi, żeby nie powiedzieć > prostackimi charakterami i prostymi pisanymi nierzadko na jedno kopyto fabułami > , > przy których myślenie to grzech. > Zachęcanie do czytania takich pozycji, to wg mnie najprostszy sposób żeby kogoś > zrazić do fantastyki i utrwalić go w przekonaniu, że to literatura dla fanów > "krasnoludków". > hmm... ta seria jednak ma bardzo ciekawe i rozbudowane charaktery jak wspomniany przeze mnie Raistlin Majere. Naprawde polecam chociaz zainteresowac sie opiniami o tej ksiazce i jej streszczeniem/opisem . Ocena ksiazki bez czytania jest troche bezsensowna. Dragonlance to wspaniala seria fantasy z dosyc rozbudowana fabula i watkami pobocznymi. Nie jest to byle jakie fantasy. Saga Martina jest natomiast jedna z najlepszych serii fantasy pod wzgledem skomplikowania charaktetrow bohaterow . Szanuje Twoje zdanie , jednak w tym przypadku sie z Toba nie zgodze. A jakie ksiazki polecilbys? Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Fantastyka 29.11.05, 18:39 Hehe, ja jestem wielką fanką Dragonlance, ale wyrafinowaną fantastyką to bym jej nie nazwała. Tam się aż roi od takich kwiatków jak "i on zarzucił swoje elfie szaty na swoje elfie plecy i swym elfim spojrzeniem potoczył po zebranych" :-) Acz i tak kocham Raistlina, Sturma i Fizbana :-) Piórko... A czytałeś "Bramę śmierci"? Też mi się podobała :-) Ale rzeczywiście na początek może coś ambitniejszego... Na przykład moim zdaniem świetny był "Johnatan Strange i Pan Norrel". Taka fantastyka, ale w realiach, doskonałe charaktery a przy tym, moim zdaniem, dość straszna i raczej okrutna. Taka, jaka powinna być porządna baśń :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue.berry Re: Fantastyka IP: *.aster.pl 05.11.05, 22:23 ani trzeba ani wypada:) ale mozna: Ursula Le Guin (wlasciwie wszystko ale mozna zaczac od cyklu Ziemiomorze - zarowno fanstasy jak i sf) O.S Card - Gra Endera (a jak sie spodoba to dalsze czesci - sf) Opowiesc o Alvinie Stworcy (a jak sie spodoba to dalsze czesci - trudno sklasyfikowac) oraz inne (glownie s-f) Terry Pratchett - Swiat Dysku (fantasy) Anne McCaffrey - cykl o Statkach, Pegazy i in. (s-f) Neal Stephenson (jesli spodoba sie Gibson) - Zamiec i Diamentowy Wiek (cyberpunk) Walter Miller - Kantyk dla Lebibowitza (s-f) Nancy Kres - trylogia Zebracza (s-f) wspomniany wyzej Dick, Asimov, Strugaccy (s-f) z polskiego podworka Andrzej Sapkowski - cykl o Wiedzminie czyli opowiadania i saga (fantasy) i dlugo jeszcze mozna by wymieniac:))) jest taka ksizaka Sapkowskiego - Rekopis znaleziony w smoczej jaskini Kompedium wieszy o lit. fantasy - tam jest wymieniony kanon fantasy - 85 pozycji (z czegow eikszosc to trylogie lub cykle) - takze jest w czym wybierac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
p_w_k Re: Fantastyka 06.11.05, 16:30 > Znam tylko Herberta F. i Zajdela :/ Całkiem przyzwoity początek :) A ja do tego, co powiedzieli przedmówcy, dorzuciłabym jeszcze np. Glena Cooka i jego cykl o "Czarnej Kompanii" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Fantastyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 17:23 ja dodałabym jeszcze "Nigdziebądź" i "amerykańskich bogów" Neila Gaimana Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Fantastyka 06.11.05, 19:02 Jeśli już uważasz , że coś wypada przeczytać ... Nie znam się na współczesnej fantastyce , ale myślę , że łatwiej oceniać gdy się ma solidne podstawy : Ćapek - R.U.R. , Inwazja jaszczurów ... G.H.Wells - Wojna światów ( ale mnie sie nie podobało ), Wyspa doktora Moreau Obowiązkowo Strugaccy Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Fantastyka 07.11.05, 16:07 25 lat temu przedstawiłbym długą listę, teraz, poza Herbertem i Wellesem pamiętam, że to były w większości rosyjskie nazwiska ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cichom22 Re: Fantastyka 07.11.05, 18:16 Czy mi się tylko wydaje, czy nikt w tym wątku nie wspomniał nazwiska Tolkiena??? C. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj24 Re: Fantastyka 07.11.05, 19:55 cichom22 napisał: > Czy mi się tylko wydaje, czy nikt w tym wątku nie wspomniał nazwiska Tolkiena?? > ? > C. to oczywiste;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cichom22 Re: Fantastyka 07.11.05, 21:12 To prawda, że oczywiste... Niemniej parę propozycji podanych przez przedmówców było równie oczywistych, a jednak o nich powiedzeli. Autor wątku, jako oczywistości wymienił jedynie Herberta i Zajdla ;) C. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: Fantastyka 08.11.05, 07:54 a ja jestem za oczywistym (?) oddzieleniem s-f(science-fiction= fantastyka naukowa) od fantasy. tolkien to fantasy, podobie jak sapokowski i ursula leguin (ale nie wszystko). uważam, ze te dwa gatunki, choć przez jakiś czas traktowane jak 'z jednego wora' odeszły od siebie tak daleko, że nie ma sensu dłuzej ich w tym samym worze trzymać - i ja jestem dowodem na to: bardzo lubię s-f a niecierpię fantasy. ;) czyzby stało się tak, bo w popularnym uzyciu terminu 'fantastyka' zaniedbuje się drugi człon nazwy- 'naukowa'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hę? Re: Fantastyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:48 Nikt nie wsponial o "Mgłach Avalonu" Zimmer Bradley, a szkoda. O polskich autorach cos tez zapomnieli... Wypada znać Dukaja,Ziemiańskiego,Białołęcką, Brzezińską, Wolskiego, Pilipiuka-z przymrózeniem oka, no i Sapkowskiego oczywiście. Warto zobaczyć od czego zaczynał nasz jakże powazny pan publicysta Ziemiański i skonfrontowac z jego newsweekowymi wypocinami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misielinek Re: Fantastyka IP: *.server.ntli.net 29.11.05, 12:08 Koniecznie Pratchetta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosomak Re: Fantastyka IP: 82.160.104.* 29.11.05, 18:02 Obowiązkowo rosjanie: A. i B.Strugaccy, A.Grin, K.Bułyczow, I.Warszawski, A.Bieliajew itd. Ktoś kto nie czytał Strugackich nie ma prawa wypowiadać się na temat fantastyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tito Re: Fantastyka IP: *.chello.pl 30.11.05, 17:26 Ale niektórych rzeczy z tych które "trzeba" nie można strawić, na szczęście fantastyka jest wielka, zawsze można znaleźć jakiś odrębny nurt i drążyć go w nieskończoność, w ogóle nie zahaczając o to co należy i nic nie tracąc przy tym. Warto Nivena, Sawyera, Resnicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: No przecież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 13:05 jest jeszcze Lem i Asimov pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woloduch1 Re: No przecież IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.12.05, 00:25 Jeszcze kilka nazwisk. Przede wszystkim - Sir Arthur C. Clarke. Ponadto: Ray Bradbury, Fredrick Brown, A. E. Van Vogt, Robert Silverberg, Brian W. Aldiss, Fritz Leiber, Bob Shaw, Harry Harrison, Fred Hoyle, Jacek Sawaszkiewicz, Witold Zegalski, Krzysztof Borun, Andrzej Trepka, Konrad Fialkowski, A. Wisniewski-Snerg. To by bylo na poczatek. Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link Zgłoś