Gość: magda IP: 71.194.154.* 15.03.06, 20:52 co polecacie na poczatek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: filomena Re: lysiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 20:53 Innego pisarza. Odpowiedz Link Zgłoś
maximilianna Re: lysiak 15.03.06, 20:55 Nie innego. Jeśli Cię on interesuje warto zajrzeć do google wpisując jego imię i nazwisko. Zależy co chcesz czytać. Powieści, hist"e"ryczne czy sensacyjne, a może coś o sztuce. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: lysiak 15.03.06, 22:46 Statek, Flet z Mandragory, Perfidia, Łysiak Fiction, Kolebka Odpowiedz Link Zgłoś
maximilianna Waldek Łysiak 16.03.06, 00:01 Kolebka Wyspy zaczarowane Szuańska ballada Francuska ścieżka Empirowy pasjans Cesarski poker Perfidia Asfaltowy saloon Szachista Flet z mandragory Frank Lloyd Wright MW Łysiak fiction Wyspy bezludne Konkwista Dobry Napoleoniada Lepszy Milczące psy Najlepszy Statek Malarstwo Białego Człowieka 1 Malarstwo Białego Człowieka 2 Malarstwo Białego Człowieka 3 Malarstwo Białego Człowieka 4 POCZET królów bałwochwalców Malarstwo Białego Człowieka 5 Napoleon fortyfikator Malarstwo Białego Człowieka 6 Cena Malarstwo Białego Człowieka 7 Stulecie kłamców Malarstwo Białego Człowieka 8 Wyspa zaginionych skarbów Kielich Empireum tom I i II Rzeczpospolita kłamców - SALON Ostatnia kohorta Odpowiedz Link Zgłoś
mamablues Re: lysiak 16.03.06, 00:04 Gość portalu: magda napisał(a): > co polecacie na poczatek? Żeby się zdołować - "Empireum". Dopiero w trakcie lektury zdałam sobie sprawę, jak niewiele wiem o książkach, a o bibiliofilstwie - niemal nic:) Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: lysiak 16.03.06, 10:12 Zdecydowanie polecam MW, jeśli chcesz zacząć od wątku o sztuce. Perfidia, jeśli interesują Cię opowiadania sensacyjno - fantastyczne Z historycznym nurtem nie jestem zaznajomiona, bo się tym nie interesuję, więc nic nie polecę. Z moich ulubionych ponadto polecam szczerze: Wyspy zaczarowane i Wyspy bezludne, Odpowiedz Link Zgłoś
daro15 Re: lysiak 16.03.06, 13:46 Wybór duży. W Internecie znajdziesz opisy ksiażek. Polecam, dla odmiany, publicystykę. "Łysiak na łamach 3" i "Salon" (ponad 100 tys. nakładu). Na czasie. Dodam jeszcze, że na podstawie "Perfidii" powstały bodaj 3-4 spektakle TV z H. Talarem w roli głównej. Może po zmianach w TVP ktoś znowu to wznowi. Nie każdy wie, że ostatnio Łysiak miał propozycje występu w TVP, ale odmówił, oświadczając że mieli 16 lat, żeby go zaprosić. Sporadycznie wsytępował w TVN i Polsat. Odpowiedz Link Zgłoś
cytatnik Re: lysiak 16.03.06, 14:00 daro15 napisał: > Wybór duży. W Internecie znajdziesz opisy ksiażek. Polecam, dla odmiany, > publicystykę. "Łysiak na łamach 3" i "Salon" (ponad 100 tys. nakładu). Aha. Czyli wysokość nakładu. To Grochola coś ze 200, a Harry Potter 500 tysięcy. Zdrowsze przy tym, nie tak jadowite :) > Nie każdy wie, że ostatnio Łysiak miał propozycje występu w TVP, ale odmówił, > oświadczając że mieli 16 lat, żeby go zaprosić. Sporadycznie wsytępował w TVN > i Polsat. A jaka rola była do obsadzenia, przepraszam, w tym wystepie? "Pierwszy gończy IV RP"? Właśnie dlatego publicystyki NIE POLECAM :) Odpowiedz Link Zgłoś
daro15 Re: lysiak 16.03.06, 19:55 Dlaczego wspomniałem o nakładzie? Bo bez żadnej reklamy aż 130 tys. zł! Grochola zaś nie osiągnęła 200 tys.!!! Z tego, co widziałem w rankingach, to max. 80 tys. Jeśli Łysiak miał wystąpić w roli "gończego", ale odmówił, to chyba szwankuje Twoja logika. No więc - co to za argument, że "nie polecasz" jego publicystyki? Bo odmowił być "gończym"? Twoja ksenofobia przeszkadza w myśleniu, widać. PS. Łysiak wyraźnie oświadczył, że głosował za Kaczyńskimi, ale to tylko kredyt zaufania. Odtąd będzie patrzył władzy na ręce, jak zresztą każdej. Tak jest zdrowiej. I uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: lysiak 17.03.06, 11:22 Grocholi "Osobowość ćmy" od kwietnia 2005 do końca roku 142.000 Łysiak od stycznia do grudnia 2005 - 102 tys, oczywiście wraz ze sprzedażą od 15.11 do końca 2004 roku może to być łącznie 130.000. Tak więc jak dla mnie idą łeb w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
ksywa Re: lysiak 16.03.06, 15:23 Na początek to chyba lepiej te neutralne w treści, nie? ;-) Hardcore to można sobie zapodać później, albo i nie. Jak beletrystyka to Szachista i Perfidia, bo osławiony Dobry IMO nie wytrzymuje próby czasu, a Konquista ciut za naiwna. Jak o sztuce to rzecz jasna MBC. Jak eseje z podróży to Wyspy zaczarowane i Asfaltowy saloon. Ogólnie IMO im starsza pozycja, tym lepsza. Najnowsze dokonania omijam szerokim łukiem, ale też mają wielbicieli, bo ludzie są różne i różniste;-) Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: lysiak 16.03.06, 16:07 oczywiście, zapomniałam o Asfaltowym... też polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorwas Re: lysiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 21:38 Na początek tylko "Szachista". Odpowiedz Link Zgłoś
tmieti Ja zacząłem od Salonu 17.03.06, 16:11 został mi ostatni rozdział. Książka ciekawa, mocno "spiskowa", dużo cytatów i niepopularnych opinii (np kwestionowanie "równości" ras etc.) myślę że będę kontunuował Łysiaka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś