Dodaj do ulubionych

nowości Amercomu

29.08.08, 11:51
Poirot i Marple ponownie w Amercom
Pewnie będą też nowe odcinki, bo Amercom podaje na stronie, że
Poirot: Aktualnie w edycji numer: 1/38 (a poprzednio ukazały się 32
numery)
Marple: Aktualnie w edycji numer: 1/25 (a były 24 numery, w tym 4
nie z Marple)
Obserwuj wątek
    • blue_eyes jest lista - Amercom podaje: 02.09.08, 07:54
      POIROT
      w kolekcji ukażą się:

seria 1
      1. Przygoda kucharki z Clapham / Morderstwo w zaułku.
      2. Przygoda Johnniego Waverly/ Dwadzieścia cztery kosy.
      3. Mieszkanie na trzecim pietrze/ Trójkąt na Rodos.
      4. Zagadka na morzu/Niewiarygodna kradzież.
      5. Król trefl / Sen.

seria 2
      6. Samotny dom (2 części).
      7. Dama w woalce/ Zaginiona kopalnia.
      8. Zagadka z Kornwalii/ Zniknięcie Pana Davenheima.
      9. Podwójny grzech/ Perypetie z tanim mieszkaniem
      10. Porwanie premiera/ Gwiazda zachodu

seria 3
      11. Co masz w swoim ogródeczku?/ Kradzież obligacji za milion USD.
      12. Express do Plymouth/ Gniazdo os.
      13. Tragedia w Marsden Manor/ Podwójny trop.
      14. Tajemnica hiszpańskiego kufra/ Kradzież królewskiego rubinu.
      15. Morderstwo na balu zwycięstwa/ Tajemnica Hunter's Lodge.

seria 4
      16. ABC Morderstwa.
      17. Śmierć w chmurach.
      18. Raz, dwa, zapnij mi but.

seria 5
      19. Przygoda egipskiego grobowca/ Przegrany.
      20. Żółty irys/ Sprawa zaginionego testamentu.
      21. Sprawa włoskiego arystokraty/ Bombonierka.
      22. Lustro nieboszczyka/ Kradzież biżuterii w Grand Metropolitan.

seria 6
      23. Święta Herkulesa-Poirot
      24. Morderstwo na Links.
      25. Entliczek pentliczek.
      26. Niemy świadek.

seria 7
      27. Morderstwo Rogera Ackroyda.
      28. Lord Edgwarde nie żyje.

seria 8
      29. Morderstwo w Mezopotamii.
      30. Zło według słońca.

seria 9
      31. Pięć małych świnek.
      32. Zerwane zaręczyny.
      33. Śmierć nad Nilem.
      34. Niedziela na wsi.

seria 10
      35. Tajemnica Niebieskiego Pociągu.
      36. Po pogrzebie.
      37. Karty na stół.
      38. Pora przypływu

nie chciało mi sie poprawiać błędów w tytułach, przekopiowałam
      tylko. takie na przykład 'zło według słońca' wymiata... ;)
      • dominikjandomin Re: jest lista - Amercom podaje: 02.09.08, 16:32
        Ukażą się? Czyli Amercom robi zwykłą powtórkę? To kiedy będą te nowe odcinki? Za
        3 lata?
      • kindov Re: jest lista - Amercom podaje: 21.10.08, 16:20
        Jednak będzie też wydany nowy, jedenasty już, sezon :)
        "Pani McGinty nie żyje" jest znakomite! Oby i reszta była równie dobra...

W uaktualnionym spisie wciąż brakuje Tajemniczej historii w Styles, ale miejmy
        nadzieję, że to tylko pomyłka.
        • kindov Re: jest lista - Amercom podaje: 24.10.08, 23:43
          No i już się pojawiła Tajemnicza historia w Styles w spisie :)
          Powinna być na przełomie stycznia i lutego - podobnie jak ostatni sezon Miss
          Marple z G. McEwan.

Bardzo jestem ciekaw, jak tez wyszedł najnowszy sezon Miss Marple z Julie
          McKenzie, mam nadzieję, że bardzo dobrze i że Amercom wyda również te cztery
          filmy! :)
    • vix17 Re: nowości Amercomu 11.11.08, 22:31
      Jakie numery aktualnej edycji trzeba kupić, żeby uzupełnić edycję
      poprzednią i nie kupić drugi raz tych samych filmów?
      Pozdr
      vix17
      • kindov Re: nowości Amercomu 13.11.08, 00:32
        Poirot:

z serii 3:
        11. Tajemnicza historia w Styles

seria 4
        17. A.B.C..
        18. Śmierć w chmurach.
        19. Pierwsze, drugie...zapnij mi obuwie.

seria 6
        24. Boże Narodzenie Herkulesa-Poirot
        25. Morderstwo na polu golfowym.
        26. Entliczek pentliczek.
        27. Niemy świadek.

seria 7
        28. Zabójstwo Rogera Ackroyda.
        29. Śmierć lorda Edgware'a.

seria 8
        30. Morderstwo w Mezopotamii.
        31. Zło, które żyje pod słońcem.

seria 11
        40. Pani McGinty nie żyje.
        41. Kot wśród gołębi.
        42. Trzecia lokatorka.
        43. Rendez-vous ze śmiercią.

Miss Marple:

9. "Godzina zero"
        10. "NEMEZIS"
        11. "Próba niewinności"
        12. "Hotel Bertram"

a także, miejmy nadzieję, nowy sezon z Julią McKenzie:
        - Kieszeń pełna żyta
        - Dlaczego nie Evans?
        - Morderstwo to nic trudnego
        -Strzały w Stonygates (z Joan Collins...! :) przynajmniej wg
        www.imdb.com/title/tt1297403/)
        Pozdrawiam!
        • vix17 Re: nowości Amercomu 14.11.08, 15:24
          Bardzo dziękuję za taką pełną odpowiedź,
          ale mam jeszcze kilka pytań:

1. W poprzednim wydaniu w serii Miss Marple filmy "Godzina
          zero", "NEMEZIS", "Próba niewinności", "Hotel Bertram"
          były wydane wersji z Joan Hickson. Czy teraz będą z Geraldine McEwan?

2. W poprzednim wydaniu w serii Poirot był film "Samotny dom". Teraz
          w serii 2 też jest wydany "Samotny dom" 2 CZĘŚCI. Czy te filny się
          różnią? Co oznacza określenia 2 części?

Pozdrawiam
          vix17
          • kindov Re: nowości Amercomu 14.11.08, 18:43
            :)

1. Z Joan Hickson nakręcono 12 odcinków Miss Marple - wg wszystkich 12 powieści
            z tą postacią. Amercom wydał je wszystkie w poprzedniej edycji. Według
            zapowiedzi z ich strony, teraz planują wznowienie i uzupełnienie tylko nowego
            serialu z Miss Marple. Zatem z Joan Hickson ukazało się w Polsce także Nemezis i
            Hotel Bertram, natomiast Godzina zero i Próba niewinności to historie, w których
            nie ma Panny Marple, więc w serialu z Hickson ich nie było. W nowej serii Miss
            Marple kręcą natomiast filmy nie tylko wg powieści z tą bohaterką, ale także wg
            innych książek, w których występuje jakiś inny detektyw.

Ten zapowiadany 3 sezon Miss Marple (4 wymienione przez Ciebie odcinki) dotyczy
            wyłącznie serii z Geraldine McEwan. Wszystkie te filmy były wyświetlane przez
            Hallmark, najbardziej polecam Godzinę zero, potem Próbę niewinności (obie
            ekranizacje są wierne, nie licząc włączenia Panny Marple, ale zrobiono to
            dobrze) i Hotel Bertram (są liczne zmiany, ale da się obejrzeć). Nie polecam
            natomiast Nemezis, która nie ma nic wspólnego z książką - poza tym, że różne
            osoby jadą na wycieczkę. Zmieniono tam wszystko i powstała kompletna bzdura, za
            którą należałoby zamknąć scenarzystę (oczywiście "niezawodnego" Stephena
            Churcheta, który poza naprawdę dobrym Morderstwem na plebanii, udowodnił, że nie
            potrafi napisać scenariusza ekranizacji, tylko z lubością tworzy jakieś
            dziwaczne hybrydy. Chyba mu się wydaje, że jest lepszy od Agathy, ale niestety -
            nie jest).

Mam nadzieję, że wydany będzie też 4. sezon - już nie z Geraldine McEwan, ale z
            Julią McKenzie. Widziałem Kieszeń pełną żyta, napisaną przez Kevina Elyota i jak
            to zwykle z jego ekranizacjami bywa - jest wierna i dobra (mimo pewnych zmian -
            np. nie ma panny Ramsbottom) :) Tyle, że w sumie scenariusz jest bardzo podobny
            do również dość wiernego scenariusza z Joan Hickson, więc miałem chwilami
            wrażenie, że to jest to samo, tylko aktorzy inni... Nawet niektóre sceny są
            niemal identyczne :)

2. Samotny dom w poprzedniej edycji i w tej nowej to ten sam film. A informacja
            o dwóch częściach oznacza tylko to, że film ten był wyświetlany w TV w dwóch
            częściach i w niektórych wydaniach VHS i DVD (angielskich) miał taką samą formę
            - dwóch odcinków.

Przy okazji dodam jeszcze, że ostatnio obejrzałem z 11 sezonu Poirot: Pani
            McGinty nie żyje i bardzo polecam, jest super! Kot wśród gołębi (to nie jest
            jedna z moich ulubionych książek, ale film jest rewelacyjny! Ta angielska
            szkoła, ten klimat, te wnętrza...). Randezvous ze śmiercią - niestety, kiepskie
            :( Wielka szkoda, bo to jedna z moich ulubionych książek. Bardzo dużo zmian i
            choć da się obejrzeć całość, to rozwiązania różnych kwestii takie jak wymyśliła
            Agatha są znacznie lepsze od tych, na które wysilił się scenarzysta... Czeka
            mnie jeszcze Trzecia lokatorka, o której czytałem, że też jest pozmieniana, ale
            mam cichą nadzieję, że jednak nie... Cóż, zobaczymy i przekonamy się :)

Pozdrawiam,
            kindov :)
            • vix17 Re: nowości Amercomu 14.11.08, 21:19
              :-)
              Bardzo dziekuję i serdecznie pozdrawiam
              vix17
              • ladyhawke12 Re: nowości Amercomu 21.11.08, 10:48
                Jest problem z kupieniem, w kioskach nie widzialam, w Emipku tez nie, gdzie wy kupujecie wydania z kolekcji.
                • dziewczynka_pawelka Re: nowości Amercomu 24.11.08, 10:36
                  Czasem widuję w empiku i w Kolporterze. Ale one nie są wydawane tak jak
                  wcześniej, teraz jest sama płytka i dlatego trudniej to dostrzec :)

--
                  Ja jestem zachłanna wspólnego snu, splotu bez tchu, dotyku stóp i czułych gestów...
                  • kadfael Re: nowości Amercomu 30.11.08, 11:45
                    ja sobie zamawiam przesyłke z Amercomu. Nawet szybko przychodzi...
            • qbin2001 Re: nowości Amercomu 13.03.10, 23:25
              Wyczekałem się na Panią McGinty, ale warto było! Świetna ekranizacja. To był
              przemiły wieczór z Poirotem :) Teraz 2 tygodnie przerwy i kolejny oczekiwany :D
              Mam nadzieję, że Amercom dołączy dwa najnowsze Poiroty do listy ;-)
              • nchyb Re: nowości Amercomu 14.03.10, 08:43
                prędzej czy później na pewno dołączy...
            • qbin2001 Re: nowości Amercomu 04.04.10, 23:37
              Trzecia Lokatorka choć trochę pozmieniana bardzo mi się podobała :) Może
              dlatego, że książki nie czytałem już baaaardzo dawno i pamiętam z niej tylko kto
              zabił ;-P

Kota Wśród Gołębi pan kioskarz mi nie zostawił i muszę go gdzieś dokupić (bywam
              u niego raz w miesiącu i nawet nie wiedziałem, że nie zostawili) :(
            • qbin2001 Re: nowości Amercomu 24.04.10, 23:36
              Właśnie nadrobiłem "Kota wśród gołębi". Fan-tas-tycz-na ekranizacja! Jedna z
              najlepszych jak do tej pory (książki kompletnie nie pamiętam, więc nie miałem
              spoilerów). Zostało mi na deser "Rendez-vous ze śmiercią" (jutro seansik), ale
              po opinii kidnova nie spodziewam się rewelacji. Jak to dobrze, że Amercom wyda
              kolejne odcinki. Już się nie mogę doczekać nowej wersji Orient Expressu!
              • nchyb Re: nowości Amercomu 25.04.10, 17:47

> kolejne odcinki. Już się nie mogę doczekać nowej wersji Orient
                Expressu!

ja też!
            • qbin2001 Re: nowości Amercomu 10.05.10, 22:11
              "Przyjdź i zgiń" - całkiem zgrabne (czy te kolumny koło których ginie jedna z
              postaci nie były kilak filmów wcześniej wykorzystane jako zupełnie inne
              miejsce?). "Rendez-vous ze śmiercią" - wizualnie piękne, ale czegoś mi brakowało
              w tym filmie. Ponieważ książek już za bardzo nie pamiętam (czytałem je ostatnio
              parę lat temu) więc nie wypowiem się na temat zgodności z oryginałami ;-) A tak
              przy okazji, ilekroć widziałem Davida Sucheta w jakimś filmie grał jakiegoś
              niemiłego draba - nigdy go nie lubiłem. Ale jako Poirot jest po prostu bezbłędny
              - uwielbiam go. Szkoda, że Agatha nie może zobaczyć go w tej roli, myślę, że
              byłaby zachwycona.
              • nchyb Re: nowości Amercomu 11.05.10, 10:41

> "Przyjdź i zgiń" - całkiem zgrabne (czy te kolumny koło których
                ginie jedna z
                > postaci nie były kilak filmów wcześniej wykorzystane jako zupełnie
                inne
                > miejsce?).

w którym? Bo jakoś nie mogę skojarzyć i mnie to teraz gryzie...
                • qbin2001 Re: nowości Amercomu 16.05.10, 17:06
                  Chyba w Trzeciej lokatorce... O ile dobrze pamiętam jak jedna z bohaterek była
                  śledzona do studia malarza, szła przez plac plac z kolumnami i odniosłem
                  wrażenie, że to ten sam plac...
            • qbin2001 Re: nowości Amercomu 29.05.10, 22:08
              Obejrzałem "Wigilię Wszystkich Świętych" i mimo zmian film jeden z lepszych.
              Bardzo mi się podobał i szczerze polecam! Świetnie zagrany. Czy tylko mi się
              zdaje, czy Suchet z filmu na film jest coraz lepszy?
              • qbin2001 Re: nowości Amercomu 30.05.10, 00:07
                Przy okazji wieczora z Poirotem obejrzałem również "Tragedię w Trzech Aktach".
                Całkiem przyzwoita. Suchet jak zwykle bezbłędny. Sir Charles bardzo grał bardzo
                teatralnie (ale tak chyba miało być). Ciekawa gra światłem. Gdyby nie to, że
                znałem zabójcę podobałoby mi się dużo bardziej. Udana ekranizacja średniej
                książki Christie. No to teraz został tylko Express...
            • qbin2001 Re: nowości Amercomu 20.06.10, 01:13
              No i obejrzałem ostatniego Poirota. Po ponad 20 latach kręcenia serialu
              (uwierzycie, że to już tyle?) doczekaliśmy się na nową ekranizację
              najsłynniejszej chyba książki z Poirotem. Obejrzałem i jestem... zachwycony!
              Mimo zmian w stosunku do powieści, ekranizacja jest jedną z najlepszych. Suchet
              wykonał koronkową robotę i zagrał koncertowo. Reszta obsady również bez zarzutu.
              Realizacja na najwyższym poziomie, miejscami malowniczo piękna.

Myślę, że zarówno Suchet jak i cała pozostała ekipa realizująca, zdawała sobie
              sprawę z wagi ekranizacji tej właśnie powieści. Ta książka to legenda, równie
              legendarny film z 1974 roku (i ten z 2001). Suchet bije Finneya i Molinę na
              głowę i mimo braku "gwiazd" w rolach drugoplanowych ta ekranizacja jest po
              stokroć lepsza.

Odstępstwa od książki nawet nie raziły mnie tak bardzo, a rzekłbym że dodały
              całej historii dodatkowego poziomu. Rozterki Poirota w końcowej części
              wyśmienite i dają podwaliny pod ostatnią sprawę Poirota ("Kurtyna" - obyśmy się
              doczekali ekranizacji!)

Krótko mówiąc ten film w ścisłej czołówce Poirotów - 10/10
    • zoe125 Re: nowości Amercomu 16.02.09, 15:56
      Juz się pogubiłam, bo na stronie Amercomu jest inny szyk wydawanych
      filmów. Pierwszym z tych publikowanych na stronie Amercomu jest
      Tajemnicza Historia w Styles. Mam nadzieję, że nie zrobili dowcipu i
      nie wydali go już...?
      • kindov Re: nowości Amercomu 01.04.09, 13:12
        No i mamy dzisiaj wreszcie Tajemniczą Historię w Styles :)

Za 2 tygodnie (15.04) Morderstwa ABC, a zaraz potem (18.04) Miss Marple: Godzina
        zero
        • kindov Re: nowości Amercomu 17.04.09, 00:06
          Właśnie kupiłem Morderstwa ABC i Godzinę zero. Jakieś dziwaczne tłumaczenia
          tytułów dali, przynajmniej w "gazetkach" i na okładkach: ABC Morderstwa to
          jednak zupełnie coś innego, niż Morderstwa ABC... brzmi, jak instruktaż dla
          morderców. Natomiast tłumaczenie "Towards Zero" jako "Bliskie zeru" wygląda jak
          przepuszczone przez translatora - trafność tego tłumaczenia jest właśnie bliska
          zeru, mimo - a może właśnie z powodu - swej dosłowności. Na szczęście
          (przynajmniej w przypadku Panny Marple, jutro sprawdzę Poirota) w filmie pojawia
          się już właściwe tłumaczenie tytułu :)

Jak zwykle po obejrzeniu filmu wg scenariusza Kevina Elyota chciało mi się
          krzyczeć: dlaczego on nie może pisać wszystkich scenariuszy do Miss Marple i
          Poirota...?!!! Dlaczego producenci wyręczają się jakimiś Stephenami Churchetami,
          którym się zdaje, że są lepsi niż Agatha...? Kevin Elyot, nawet, jeśli wprowadza
          zmiany w fabule, to wszystko ma "ręce i nogi". W tej serii (ostatniej z
          Geraldine McEwan) Godzina zero jest zdecydowanie najlepszą częścią. Na drugim
          miejscu postawiłbym "Próbę niewinności", na trzecim "Hotel Bertram", który da
          się obejrzeć, mimo zupełnie niepotrzebnych zmian w rozwiązaniu intrygi, potem
          jest otchłań zgrozy, a wreszcie na końcu koszmarna Nemezis, oczywiście - jakżeby
          inaczej - wg scenariusza największej zmory serialu Miss Marple - Stephena
          Churcheta. Tę parodię prozy Agathy będziemy mieli okazję nabyć i obejrzeć już za
          miesiąc...
    • aliana Re: nowości Amercomu 17.04.09, 11:53
      Przez dwie godziny latałam po całym mieście i nie znalazłam
      najnowszego Poirota :(
      Mam w zwiazku z tym pytanie czy myślicie że kolejne serie będą
      wydawane tak jak pierwsze dwie w zbiorczych pakietach:
      merlin.pl/Poirot-sezon-2_Renny-Rye/browse/product/2,626604.html
      merlin.pl/Poirot-Box-sezon-1_GM-Distribution/browse/product/2,590811.html
      kto to w ogóle wydaje Amercom, czy jakaś inna firma nie zależnie od
      tego co pojawia się w kiosku?
      • ladyhawke12 Re: nowości Amercomu 12.06.09, 13:02
        Ja właśnie zapłaciłam prenumeratę, można nie koniecznie kolejne numery, i przysłali tez zamowione archiwalne, ktorych prozno bylo szukac w ksiegarniach czy kioskach. Polecam ten sposob.
    • kindov Re: nowości Amercomu 25.06.09, 12:52
      No i proszę, amercom zapowiada, że będą kontynuować wydawanie serii z Panną
      Marple - czyli wkrótce (w sierpniu) pojawi się pierwszy z odcinków z Julią
      MacKenzie, Kieszeń pełna żyta, a potem kolejne - brawo Amercom! :)

amercom.com.pl/strony.php?kod=ml
      • vix17 Re: nowości Amercomu 27.06.09, 21:28
        Czy żaden z zapowiadanych filmów:

13. "Kieszeń pełna żyta" (wersja z Julią McKenzie)
        14. "Strzały w Stonygates" (wersja z Julią McKenzie)
        15. "Morderstwo to nic trudnego" (wersja z Julią McKenzie)
        16. "Dlaczego nie Evans" (wersja z Julią McKenzie)

nie był wydany przez Amercom w poprzedniej serii?

Pozdr
        vix
        • kindov Re: nowości Amercomu 28.06.09, 22:29
          Żaden, bo to jest najnowszy sezon tego serialu, w którym poprzednio rolę Panny
          Marple grała Geraldine MacEwan. Ten właśnie czwarty sezon nie był jeszcze nawet
          w całości emitowany przez brytyjską telewizję, tylko 2 odcinki przez bodajże
          amerykańską i australijską (Kieszeń pełna żyta i Morderstwo to nic trudnego). W
          Anglii cały sezon (wszystkie 4 odcinki) będzie w TV w lipcu.

Natomiast amercom wydał też wcześniej wszystkie filmy (12) z Joan Hickson jako
          Panna Marple (z lat 80-tych) - i w tej serii była oczywiście Kieszeń pełna żyta
          i Strzały w Stonygates. Natomiast nie było w tamtym serialu filmów Morderstwo to
          nic trudnego ani Dlaczego nie Evans, bo książkach, na podstawie których te filmy
          teraz nakręcono, nie ma Panny Marple (a w serii z Joan Hickson były wyłącznie
          ekranizacje wszystkich powieści z Panną Marple).

Amercom wydał też wcześniej starą wersję Dlaczego nie Evans, ale oczywiście
          nakręconą wg książki, więc bez Panny Marple.

W latach osiemdziesiątych nakręcono też (uwspółcześnioną do lat 80tych :)
          ekranizację Morderstwo to nic trudnego - ale oczywiście też bez Panny Marple.
          Natomiast Amercom tego filmu w Polsce nie wydał.
          • kindov Re: nowości Amercomu 10.04.10, 16:54
            amercom.com.pl/strony.php?kod=pn
            Właśnie zajrzałem na stronę amercomu, a tam... super niespodzianka :)
            Najnowsza seria Poirot będzie wydawana już teraz. Super, a w Anglii dopiero
            Tragedia w trzech aktach była wyświetlana w TV (i w Norwegii The Clocks -
            Przyjdź i zgiń) - oba odcinki są świetne! The Clocks wydawało mi się dotąd taką
            sobie powieścią, ale teraz mam o niej zupełnie inne zdanie, przeczytałem ją po
            raz kolejny po obejrzeniu filmu i ze zdumieniem odkryłem, że to świetna książka
            :) Pozostałe dwa filmy jeszcze nigdzie dotąd się nie ukazały - tym bardziej
            brawo Amercom!

Jeszcze tylko 5. sezon Panny Marple (który premierę będzie miał w Stanach w
            telewizji - dopiero za miesiąc pierwszy odcinek) i już będzie super :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka