Dodaj do ulubionych

Po co się czyta?

IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 19.03.06, 21:11
Tak się właśnie zastanawiam. Czy to tylko dobra rozrywka? A może sposób
zdobywania wiedzy, forma samokształcenia? Może dla kogoś ma to jakiś inny
wymiar? "Mistyka tekstu"? Czytanie jako modlitwa, akt religijny? Socjalizacja
poprzez czytanie? Resocjalizacja?
A może nałóg? I tak jak każdy nałóg jest ono wysoce "kryminogenne" (pierwszy
raz zapisuję to słowo. Może takiego w ogóle nie ma?) jak narkotyki, itp?
Obserwuj wątek
    • ponurak Re: Po co się czyta? 19.03.06, 21:27
      nie wiem. to tak jakoś samo wchodzi w ręce;)się otwiera, się patrzy, się jest w
      środku. a potem - inny świat. może nawet nie lepszy od najbliższego, ale Słowo
      wciąga...i chce się dalej. choć przecież nie wszystko, pewne rzeczy odrzucaja
      nawet po przekroczeniu połowy książki - nagle jakiś taki "stop" i brak chęci
      powrotu.
      • Gość: Gość Re: Po co się czyta? IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.03.06, 21:48
        Estetyka mówi, że to rodzaj zmysłowej przyjemności-dotykanie i przewracanie
        kartek.
        • ponurak Re: Po co się czyta? 20.03.06, 20:13
          nie wiem, co estetyka na to, ale sam zapach i to specyficzne uczucie
          podniecenia - szczególnie wtedy, gdy czyta się tą wyczekaną książkę - masz
          rację.
      • shiva772 Re: Po co się czyta? 19.03.06, 21:48
        Coś trzeba robić z tym czasem :)
        Życie jest monotonne i nudnawe a dzięki książkom robi się wielowymiarowe.
        Kocham czytać.
        • ponurak Re: Po co się czyta? 21.03.06, 21:17
          kocham żyć!
    • perli czytam 19.03.06, 21:59
      żeby lepiej pisać. Ale nie tylko. Chcę być po prostu oczytanom debilkom.
      • Gość: red Re: czytam IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 19.03.06, 22:09
        A po co pisać? Po co dobrze pisać?
        • perli Re: czytam 19.03.06, 22:35
          njo to jest bardzo proste. Bo bez pisania nie będzie czytania.
    • Gość: red Re: Po co się czyta? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 19.03.06, 22:18
      No właśnie po się czyta i pisze. Moja znajoma powiedziała mi dziś, że ona widzi
      w tym swoim czytaniu i pisaniu klucz do kariery. Jej się wydaje, że dzięki temu
      jej pisaniu i czytaniu to ona zostanie takim kimś kto w telewizji będzie
      rozmawiał ze sławami. I jak to osiągnie to poczuje się wreszcie spełniona i
      przestanie się zadręczać, narzekać, kompleksów się pozbędzie, a dzięki temu
      będzie lepszą matką i żoną, itd.
      • Gość: red Re: Po co się czyta? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 19.03.06, 22:21
        Rozumiecie ona musi czytać (pracowita, obowiązkowa dziewczyna), żeby stać się
        sławą. A sławą musi się stać, żeby normalna być. Czy to jest normalne?
    • braineater Re: Po co się czyta? 19.03.06, 22:36
      nałóg jak każdy inny, najbardziej zblizony bodaj do palenia dżointów. Czytasz
      by sie zrelaksować, by jakies mysli przebiegały po zwojach, by cos sie pod
      kopułą działo, a za leniwy jesteś, by rozpocząć działanie bez bodźca z
      zewnątrz. Na szczęście tak, jak palenie, ziółek najmniej szkodliwy społecznie i
      w sumie więcej radosci dający niz przynoszacy szkody na zdrowiu. Jak poczytasz
      sobie propagandowe teksty o paleniu trawy i w miejsce marichuany podłozysz
      ksiązki, to wyjdzie ci dokładnie to samo:)
      P:)
      braineater ofiara wielu nałogów:)
      • ponurak Re: Po co się czyta? 21.03.06, 21:22
        pewnie masz rację, pewnie nałóg, ale jakiś taki doładowujący horyzont
        rozmyślowy na dłuższy czas. a dżoint? nie wiem, ale pewnie na chwilę tylko.
        braineater (kurde, coś ty za nick wymyslił!) pisz na skrzynke jakby co, ok?
        ofiaro nałogów ty:)
    • Gość: red Re: Po co się czyta? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 19.03.06, 22:50
      A ci wszyscy specjaliści od książki - krytycy, literaturoznawcy, recenzenci
      pism. Po co oni czytają? Po to, żeby utrzymać rodzinę? Zarobić na czynsz,
      ubezpieczenie samochodu, raty za telewizor, wczasy w Chorwacji?
    • Gość: red Re: Po co się czyta? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 19.03.06, 22:53
      a uczniowie? żeby do stać piątkę, czwórkę, trójkę albo chociaż dwójkę i otrzymać
      promocję? Świadectwo maturalne? Dyplom wyższej uczelni pracę?
      • Gość: red Re: Po co się czyta? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 19.03.06, 22:55

a homoseksualiści? Żydzi? Katolicy?
        • Gość: red Re: Po co się czyta? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 19.03.06, 22:56
          a kobiety w ciąży i młodzi ojcowie?
          • Gość: hantia Re: Po co się czyta? IP: *.bulldogdsl.com 19.03.06, 23:25
            czytajac uciekam...chowam sie, nie ma mnie dla reszty...Brzmi to jakos tak
            znajomo...prawda?!TAk banalnie ale chyba tak jest..potrzeba jak kazda inna w
            zyciu.Dla jednych wieksza, o wiekszym znaczeniu, na planie moze pierwszym...nie
            zastanawiajmy sie czy bedziemy lepszymi ojcami dzieki temu czy zarobimy tym na
            chleb powszedni...BA!!!CZy tez kluczem do kariery ma sie to stac...NAsz prywatny
            pie..ik...moze sie dzieki temu powiekszy, stanie sie bogatszy...
            • ponurak Re: Po co się czyta? 21.03.06, 21:25
              a mnie się wydawało zawsze, że czytając, dołączamy do siebie światy innych
              ludzi. zadziwiłaś mnie:)
    • Gość: red Re: Po co się czyta? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 19.03.06, 23:49
      Po co pytam? Bo jakoś mi się już nie chce? Nie chce mi się czytać! Ani to
      rozrywka dla mnie, ani wiadomości nie chce mi się przyswajać nowych. Nawet
      gdybym czytając mógł zarobić na życie to by mi się nie chciało. Przekonuje mnie
      natomiast analogia lektura - ćpanie. Może zaczne się "narkotyzować książkami"?
      • markiz.de.sade Re: Po co się czyta? 19.03.06, 23:52
        Chyba przedawkowałeś. Odwyk zwykle pomaga. ;)
      • Gość: red Re: Po co się czyta? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 19.03.06, 23:55
        Narkotyzować się, czyli przyjmować jak najwięcej, żeby pobudzić się i nie
        przejmować się konsekwencjami nie myśleć o tym co będzie jak sfiksuję. Robić to
        po to żeby sfiksować.
        • bdx65 Re: Po co się czyta? 20.03.06, 07:17
          Baaardzo trudne pytanie...nie znajduję odpowiedzi;
    • Gość: A Re: Po co się czyta? IP: *.igf.fuw.edu.pl 20.03.06, 11:07
      Nałóg. Sposób na oderwanie się od rzeczywistości i relaks. Sposób na nudę. Ale
      też sposób na wykształcenie. Chociażby zasób słownictwa znacznie się poszerza,
      kiedy lektur dużo. No i można bez sprawdzania w słowniku wiedzieć, co znaczy np.
      "poniekąd".
    • zanilk Re: Po co się czyta? 20.03.06, 20:18
      po co czytam?
      na pewno bo lubię. jestem człowiekiem, który rzadko chodzi do kina czy ogląda
      telewizję, bo zawsze jest pochłonięty czytaniem. nałóg? na pewno. zwłaszcza,
      gdy trafia się kilka naprawdę dobrych książek. nie traktowałabym, jako akt
      religijny. czy kształci? nie zawsze, ale bywa.
      • malgosiagosia Re: Po co się czyta? 23.03.06, 16:58
        zanilk napisała: zwłaszcza,
        > gdy trafia się kilka naprawdę dobrych książek.

Jakie ostatnio trafilas?
    • meteorah Re: Po co się czyta? 21.03.06, 14:19
      A po co się oddycha ;)

pozdrawiam tych, którzy bez czytania nie mogliby żyć
      • ponurak Re: Po co się czyta? 21.03.06, 21:26
        ...bo ksiązki są:)
        • dziobakowa Re: Po co się czyta? 01.04.06, 17:23
          to jest dokładnie ta odpowiedź która mi się pierwsza nasunęła. :) na zasadzie: "po co chodzić po górach?" - "bo są". :D
    • sadbuttru3 Re: Po co się czyta? 22.03.06, 18:25
      Ktoś powiedział, że: Można żyć i przeżyć ciekawie życie, ale gdy się czyta
      książki przeżywa sie ich tysiące. Ewentualnie gdy się nie ma mp3-playera i
      trzeba się czymś zając w pociagu.
      • Gość: beza Re: Po co się czyta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 16:44
        ...tysiace książek? To kiedy jest wreszcie czas na życie?
    • Gość: kogo Re: Po co się czyta? IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 01.04.06, 19:59
      aby nie zapomnieć umiejętności
    • Gość: n+ Re: Po co się czyta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 10:28
      po to, zeby nie rozmyc sie w odmetach melancholii.

zludnosc tego celu jest straszliwa, czesto okazuje sie, ze lit. nie pomaga w
      dolkach, a jeszcze bardziej do ziemii przygwozdza.
      • bdx65 Re: Po co się czyta? 02.04.06, 10:57
        już wiem, żeby szybciej usnąć np. choć też nie zawsze;
    • Gość: terry Re: Po co się czyta? IP: *.aster.pl 02.04.06, 12:47
      Tylko i wyłącznie dla przyjemności obcowania z interesującą historią
      opowiedzianą fantastycznym językiem. Nie wyobrażam sobie czytani "żeby
      poszerzyć horyzonty", "bo tak wypada", "odchamię się" itp. Zmuszanie się do
      lektury to głupota. Pewne książki (np. w szkole) trzeba przeczytać, ale
      nudniejdsze z nich i tak ulecą z pamięci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka