bdx65 02.04.06, 11:00 Castorp Huellego przychodzi mi na myśl; A kto jeszcze napisał nie tyle kontynuację, ale jak "w temacie". Chętnie przeczytam taką powieść. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: "Odgrzewany" bohater 02.04.06, 16:04 odgrzano również Dumę i uprzedzenie, tym razem z Georgianą jako główną bohaterką ale niestety, niestety spuśćmy zasłonę milosierdzia... Odpowiedz Link Zgłoś
ave_duce Re: "Odgrzewany" bohater 02.04.06, 16:48 zaba_pelagia napisała: > odgrzano również Dumę i uprzedzenie, tym razem z Georgianą jako główną bohaterk > ą > ale niestety, niestety > spuśćmy zasłonę milosierdzia... Ta zasłona, hmmm, milczenia raczej. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37342&w=37338440 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: "Odgrzewany" bohater 02.04.06, 18:26 Podobno Scarlett O'Harę też tarmosili i niewiele to dało. Odpowiedz Link Zgłoś
enterek221 Re: "Odgrzewany" bohater 04.04.06, 17:07 Jeśli chodzi ci o ,,Scarlett" chyba Agnieszki ripley, to rzeczywiście, tarmoszenie na niewiele się zdało. czytałam raz i więcej razy na pewno nie będę do odgrzewanych bohaterów dorzucam też postacie z ,,Ojca chrzestnego". Widziałam w bibliotece, że ktoś (nie Mario Puzo) napisał ciąg dalszy tej książki Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: "Odgrzewany" bohater 02.04.06, 18:28 Czy "Dwadzieścia lat później" można uważać za odgrzewanie "Trzech muszkieterów"? Wszak dokonał tego sam autor? Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: "Odgrzewany" bohater 03.04.06, 10:21 I to nie tylko "Dwadzieścia lat później". Przed "Dwadzieścia lat później" jest w cyklu krótka książeczka "D'Artagnan" a po - "Wicehrabia de Bragelonne". To chyba nie tyle odgrzewanie, ile wyciąganie ile się da ^_^. Ktoś na tym forum pyta o najsmutniejsze książki - ależ ja się popłakałam przy ostatecznym zakończeniu losów Muszkieterów! (miałam 13 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: "Odgrzewany" bohater 03.04.06, 22:50 Clancy w pewnym momencie powinien opuścić Ryana, a zamiast tego poczynił "Czerwonego królika", bo już i tak się z rzeczywistością rozminął, a gdyby chciał ciągnąc dalej, to pisałby futureskę. No więc cofnął akcję do dni przed zamachem na Papieża i wcisnął w środek akcji biednego Jacka R. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: "Odgrzewany" bohater 04.04.06, 17:11 bardzo duzo. np: Barth - Chimera Barth - The Last Voyage of Somebody the Sailor Nye - Falstaff Nye - Mefostofeles Obawiam sie ze Barth nie byl tlumaczony (tzn wyzej wymienione), Nye byl. Moore: Lamb : The Gospel According to Biff, Christ's Childhood Pal to wlasciwie opowiesc co sie stalo przed 33 rokiem zycia Autora/tytulow nie pamietam: - historia Lazarza po przywroceniu do zycia. - Bylo cos z Robin Hood'em (po slubie z Marion, gdy okazalo sie ze Ryszard taki dobry nie jest) ze dwie wariacje na temat - bardzo duzo wariacji na temat "Wizard of Oz" - rosyjski autor, "Lord of the rings" z punktu widzenia "ciemnych sil" Sartre - Muchy Stoppard - Rosenkrantz i Guildenstern nie zyja Czy miesci sie w kategorii? Bulhakow - Mistrzu Saramago - The Gospel According to Jesus Christ Kzansakis - Ostatnie kuszenie Chrystusa Odpowiedz Link Zgłoś
piterek_82 Re: "Odgrzewany" bohater 04.04.06, 19:09 Może postać Judasza, która wykorzysztali m.in.: Panas ("Ewangelia wg Judasza"), Reznikoff ("Judasz z Iskariotu"), Daniłowski ("Maria Magdalenia"). Odpowiedz Link Zgłoś