Gość: zuza IP: *.chello.pl 18.12.02, 13:59 Ja czytałam "Słoneczniki" i "Paladynów" Snopkiewicz ze sto razy. "Dzieci z Bulerbyn" (to trochę wcześniej) ze sześć, "Sto lat samotności" dwa razy. Czy są takie książki do których wracacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 18.12.02, 16:45 Tak się składa, że taki temat nie tylko już był, ale jest to największy wątek tego forum. Do dzisiaj 209 postów: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=151&w=679668 Miłego czytania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.12.02, 20:27 No to co, że był? Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 18.12.02, 22:19 To nie dla Ciebie był ten link, tylko dla tych, których to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.12.02, 16:36 reptar napisał: > To nie dla Ciebie był ten link, tylko dla tych, których to interesuje. Może właśnie dlatego, że mnie interesuje napisałam to, co napisałam. Nie widzę nic złego we wskrzeszeniu pomysłu. Pozdrawiam Cię, to miło przeczytać taki życzliwy komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: 5.1R2D* / *.net195-132-237.noos.fr 18.12.02, 20:54 a co sklania cie do powtornego czytania paladynow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Paladyni IP: 62.233.139.* 19.12.02, 16:22 przede wszystkim to że jest to kontynuacja przygód Lilki ze "Słoneczników", wraz z Lilką dorosłam i ja, więc bliższe mi są przeżycia i rozterki tej starszej , poza tym klimat książki, i to jak wspaniale jest napisana, nie zmieniłabym ani jednego słowa, tamte czasy...mnie niestety nie dane było żyć wtedy, ale porywają mnie opisy studenckiego życia w Polsce Ludowej, ZMP, i to, jak często z humorem podchodzono do absurdów tamtych czasów, no i wreszcie miłość Remigiusza i Lilki- piękna książka (niestety jakiś czas temu zgubiłam swój egzemplarz i nie mogę zakupić nowego :((( ) Odpowiedz Link Zgłoś
dmf Re: Paladyni 19.12.02, 22:11 Zajrzyj do Merlina: www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=98194&zet=762er57jG1CHq6kXs1JNKNng0Y2S5C&ret=wys16494693 książka "Palladyni" dostępna jest od niedawna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Paladyni IP: *.chello.pl 20.12.02, 09:39 dziekuję pięknie za informację- już zamówiłam/ pozdrawiasy świąteczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Paladyni IP: 62.233.139.* 06.01.03, 17:00 ... dostałam i przeczytałam po raz enty:)) w moim starym wydaniu, pamiętam dobrze nie było z 10 stron wstępu- wynurzeń na różne tematy- myślę że nie podobały się ówczesnej cenzurze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetris Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.drw.zabki.net.pl / 192.168.41.* 19.12.02, 19:52 książką, którą czytałem największą ilość razy byli... "Czterej pancerni i pies". I gdzieś mam wasze opinie... Dla tych co nie czytali dodam, że książka jest znacznie lepsza od filmu. Czytałem ją tyle razy, że mnie nie zagniecie z wiedzy o 4 tankistach i sobace :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.kutno.mediaclub.pl 19.12.02, 21:31 przed wszystkim "Pana Tadeusza" Odpowiedz Link Zgłoś
agat_ka Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 20.12.02, 12:59 Sto lat samotnosci (Marquez) - trudno ucwycic wszytstkie smaczki po jednorazowej lekturze Gra w klasy (Cortazar) - wiadomo, dlaczego, moznaby w nieskonczonosc to skladac Sloneczniki (Snopkiewicz) - polubilam bohaterke i stala sie dla mnie pocieszycielka w trudnych chwilach Odpowiedz Link Zgłoś
marcinuss Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 20.12.02, 12:59 "Mikołajki", Niziurskiego -"Osobliwe przypadki Cymeona Maksymalnego", Mrożka - "Ucieczka na poludnie" i opowiadania. Hellera - par. 22, Haska -Przygody dobrego wojaka Szwejka. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annA Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.uea.org / 192.0.0.* 20.12.02, 17:40 A ja mam inne pytanie czy zdarza Wam sie czytac te same ksiazki w roznych jezykach? co wtedy bardziej amakuje - przeklad czy orginal? Czy staracie sie kompletowac ulubione ksiazki w jezykach ktore znacie, rozumiecie? pozdrawiam annA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.abo.wanadoo.fr 26.12.02, 17:58 Gość portalu: annA napisał(a): > A ja mam inne pytanie czy zdarza Wam sie czytac te same ksiazki w roznych > jezykach? co wtedy bardziej amakuje - przeklad czy orginal? Czy staracie sie > kompletowac ulubione ksiazki w jezykach ktore znacie, rozumiecie? > pozdrawiam > annA Po pierwsze, czytalem juz wiele razy i jeszcze bede czytal Brunona Schulza. Po drugie, jak dotychczas zawsze bylem rozczarowany przekladami ksiazek, ktore czytalem najpierw w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
inesita Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 23.12.02, 02:18 Słoneczniki - też, jak większośc kobietek w pewnym wieku :) Dzień Szkala - Ici Szakal śniło mi się po nocach :) I wiele wiele innych, bo ja jestem nałogowym *czytaczem* i nie zasnę, jezeli nie poczytam chociaz 15 minut :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raszefka Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: OSET:* / 192.168.0.* 23.12.02, 09:53 Kiedy byłam małą dziewczynką i miałam dużo czasu na czytanie książek, byłam wierną fanką L.M.Montgomery. Serię o Emilce przeczytałam siedem razy, powieści o Ani jeszcze więcej (taki np "Wymarzony dom" pobił wszelkie rekordy - ponad 20 ;P ). Teraz jestem mądrzejsza, ale mam mniej czasu i mogę sobie tylko stworzyć listę pobożnych życzeń, na której znalazłyby się książki do powtórki, skoro nawet żeby poczytać nowości, muszę sobie snu odejmować. Chętnie wróciłabym do "Marii i Magdaleny", "Dziennika Serafiny". Co do tej ostatniej książki, już straciłam nadzieję, że ją kiedykolwiek znajdę :((((( Moja mama nie ma zwyczaju czytać po dwa razy tego samego. Dla jednej, najpiękniejszej książki zrobiła wyjątek - dla "Sławy i chwały". A ja właśnie z tego samego powodu drugi raz tego nie przeczytam. Boję się, że coś stracę :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemsw Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 23.12.02, 13:45 Tylko "Dzieci z Bullerbyn" (jedno l?), bo jeszcze wtedy nie wiedziałem jak dużo jest książek na świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 25.12.02, 16:26 "Mistrza i Małgorzatę" Za każdym razem pokładam się ze śmiechu :-) "Sto lat samotności" - zgadzam się, za pierwszym razem, ani za drugim, nie wyłapie się wszystkiego, a nawet czytając czwarty raz coś potrafi zaskoczyć... Tylko mi nie mówcie, że nieuważnie czytam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jotembi Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 26.12.02, 18:26 lot nad kukułczym gniazdem (w oryginale, lepiej mi się czyta) my dzieci z dworca zoo (aż dziwne, ale jest w tej książce coś, co mnie do niej przyciąga) stare konwickie (hehe, ładnie to brzmi... zwierzoczłekoupiór i inne z tego okresu, co jakiś czas do nich wracam) lśnienie i smętarz dla zwierzaków kinga (za każdym razem boję się tak samo, dziwne) paragraf 22 oczywiście wszystkie felietony słonimskiego, było tego parę zbiorów wydanych po wojnie handmaid's tale margaret atwood (też wolę oryginał, chociaż przekład jest bardzo dobry) i pewno jeszcze kilka, w tej chwili nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 27.12.02, 12:26 Przede wszystkim "Wzgórze Błękitnego Snu" Igora Neverly - czytam od przodu, od tyłu i na wyrywki. Książka ma jakieś 15 lat, więc składa sie z pojedynczych kartek włożonych w okładkę. Poza tym co jakiś czas wracam do różnych fragmentów Remarque'a, Jane Austen i Karen Blixen - zależnie od nastroju. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia100 Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 07.01.03, 09:50 kicia7 napisała: > Przede wszystkim "Wzgórze Błękitnego Snu" Igora Neverly - czytam od przodu, od > tyłu i na wyrywki. Książka ma jakieś 15 lat, więc składa sie z pojedynczych > kartek włożonych w okładkę. Poza tym co jakiś czas wracam do różnych fragmentów > > Remarque'a, Jane Austen i Karen Blixen - zależnie od nastroju. No właśnie, jakieś osoby już się zachwycały na forum Wzgórzem Błękitnego Snu i pod ich wpływem wypożyczyłam sobie. Przeczytałam już dwie trzecie i jeszcze nie wiem co was tak ujęło. Owszem, czyta sie nieźle, ale życiorysy działaczy socjalistycznych zaczęłam w pewnym momencie omijać bo już nie zdzierżyłam:) Proszę, napisz co sprawia, że tak bardzo lubisz tę książkeę i wciąż do niej wracasz. Chciałabym poznać inne spojrzenie na nią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.chello.pl 07.01.03, 22:20 ja w domu, po rodzicach chyba jeszcze, mam "pamiątkę z celulozy" neverly'ego (chyba dobrze pamiętam że to jego)- nie mogłam strawić tego socrealistycznego bełkotu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofia Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.244.81.224.Dial1.Washington2.Level3.net 25.01.03, 00:12 Gość portalu: zuza napisał(a): > ja w domu, po rodzicach chyba jeszcze, mam "pamiątkę z celulozy" neverly'ego > (chyba dobrze pamiętam że to jego)- nie mogłam strawić tego socrealistycznego > bełkotu... Ja Pamiatke z Celulozy musialam przeczytac w siodmej klasie jako lekture - to byl moj czytelniczy horror wszechczasow! Brrr. Jak milo ze ktos tez tego nie trawi (wiadomo, celuloza..) Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 08.01.03, 10:31 konwalia100 napisała: > No właśnie, jakieś osoby już się zachwycały na forum Wzgórzem Błękitnego Snu i > pod ich wpływem wypożyczyłam sobie. Przeczytałam już dwie trzecie i jeszcze > nie wiem co was tak ujęło. Owszem, czyta sie nieźle, ale życiorysy działaczy > socjalistycznych zaczęłam w pewnym momencie omijać bo już nie zdzierżyłam:) > Proszę, napisz co sprawia, że tak bardzo lubisz tę książkeę i wciąż do niej > wracasz. Chciałabym poznać inne spojrzenie na nią... Jak dla mnie to jest bardzo piękna książka o miłości i przyjaźni. Również o przyjaźni z psami (owszem, mam psa). Dużo w niej drobiazgowych opisów miejsc i przedmiotów, a ja to brdzo lubię. Jeden z moich ulubionych fragmentów to ten o błękitnych kafelkach; czyż to nie piękne - w środku Syberii marzyc o piecu z holenderskich kafelków i w końcu go sobie zbudować. Też bym taki chciała.I podobają mi sie opisy przyrody!!! A niektóre życiorysy sa istotnie niestrawne, bynajmniej do nich nie wracam. Odpowiedz Link Zgłoś
dafpos Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 07.01.03, 22:56 Dziecięciem bedąc "Dzieci z Bullerbyn" coś około legion razy. Obecnie "pochłaniam" dość sporo literatury i żal i straconych chwil na powtórki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magurka Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 08.01.03, 14:27 Mewa Richarda Bacha, cala seria L.M. Montgomery, Siesicka Zapalka na zakrecie, oczywiscie paragraf22... mam cala sterte ksiazek, ktore jeszcze na mnie czekaja i nie moga sie doczekac, az je dorwe w swoje lapki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.03, 18:19 Niestety, moją cechą jest czytanie książek po kilka razy. Napisałam ":niestety", bo lubię swoje książki (skoro do nich wracam i to często) i to mnie rujnuje (finansowo i czasowo) do przesady, ale już się z tym dawno pogodziłam. A moje absolutne rekordy? To te co wyniosłam z dzieciństwa i wczesnego "nastolactwa": "Bułeczka", "Chłopak na opak", "Uwaga czarny parasol", "Kłamczucha", "Mitologia" (naprawdę!) i absolutny rekordzista: "Dzieci z Bullerbyn". Czy wiecie, że dziś, jako osoba od wielu lat pełnoletnia, potrafię nadal po nie sięgać? Wiele jest prawdy w tym, że: - człowiek na starość dziecinnieje; - tak naprawdę wszyscy jesteśmy dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? 09.01.03, 19:15 Saga Hornblowerowska Forestera Lem - ale tylko powieści,jego pseudofilozofia jest nie do strawienia Vonnegut, ale tylko wczesne powieści, np Rzeżnia No 5 , Kocia Kołyska Bunsch - cały Gołubiew - Bolesław Chrobry Trylogia Kossak Szczucka - Krzyżowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ML Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.acn.pl 09.01.03, 20:35 Za dziecięcia: z 5 razy Dzieci z Bulerbyn i W pustyni i puszczy, z 10 razy Godzinę pąsowej róży, z 20 razy Winnetou, Mikołajka na okrągło jak chcę się pośmiać a teraz nie mam czasu wracać do książek chociaż bardzo bym chciała. za dużo książek, które chcę przeczytać a za mało czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielka Re: Jakie ksia˛z˙ki czytalis´cie po kilka razy? IP: *.york.ac.uk / 172.16.1.* 12.01.03, 18:03 wlasnie, Konwickiego sa rzeczy, ktore naprawde wiele razy przeczytalam, hehe, i w czasie wakacji swiatecznych czytalam przez ramie "Mala apokalipse" po francusku, ofiarowana pewnemu blizniemu, calkiem zacnie przelutmaczona, no, procz pieknego wiersza o tym , jak to "dzien za dniem..." itp, wiecie o co chodzi. Co do konfrontacji oryginal-tlumaczenie, to rzecz jasna, potem sie czlowiek oswaja z oryginalem (gdy najpierw czyta tlumaczenie), i rzeczywiscie, trudno potem wrocic do polskiej wersji, chyba, ze to wlasnie z rytmem slow polskich kojarzy wam sie dany utwor - to mam akurat z Shakespearem Baranczaka, moze dlatego tez, ze blizszy jako taki jest mi Baranczak niz Shakespeare, tedy i jemu ufam bardziej. klaniam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekoladka Mikołajek IP: proxy / *.koszalin.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 00:47 Tą książkę mogę czytać nawet 1000 razy i zawsze sie śmieję to co że to jest książka dla dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100krotka Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.asm.bellsouth.net 13.01.03, 01:52 Angela's Ashes i 'Tis (Frank McCourt), Pan Tadeusz Chlopi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza mikołajek IP: *.chello.pl 13.01.03, 16:25 kto go napisał? wstyd przyznać, ale za dzieciństwa nie natrafiłam :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: mikołajek IP: *.chello.pl 13.01.03, 16:39 muminki są debest,najbardziej lubię małą mi, ale co z mikołajkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plo Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: 4.2.* / *.gdynia.mm.pl 13.01.03, 16:41 żadnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.kamir.com.pl 13.01.03, 16:55 Żartując odpowiedziałbym że "Anatomię" Bochenka. I jeszcze pare innych cegieł. Ale "Anatomie" pamietam najlepiej. A poza tym to wracam z przyjemnościa do Dostojewskiego, Prousta no poezje rozmaitych autorów. Wiersze naprawde dobrze czyta sie po raz kolejny a najlepiej jak sie je pamieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.unitel.com.pl 15.01.03, 07:36 Było ich kilka, ale w tej chwili pamiętam dwie, które czytałam więcej niż dwa, trzy razy: Kraina Chichów Jonathana Carrolla Zwariowana łódka Farleya Mowata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 15.01.03, 11:01 Przeważnie są to książki terapeutyczne - Musierowicz znam prawie na pamięć, co ujmuje mi dużo radości czytania .Ileż można sie śmaić z pisanek pomalowanych przez Bobcia w bakterie i hitlera? Poza tym " Emilki" - Montgomery . Z nieterapeutycznych : "Chłopi " Reymonta, " Schodami w górę , schodami w dół" Choromańskiego ( och, ta Dragina Łucka!!!!), " Miłość w czasach zarazy" Marqeza, " Maria i Magdalena" - Mam to samo co z Musierowicz - zmeczenia materiału, "Wiersze " Tuwima...............duuużo tego ,cały pociąg.. A Mikołajka napisał Sempe, rysował Gościnny - czyli spółka Sempe & Gościnny ( jak byłam mała , to myślałam , że Sempe to imie a Gościnny to nazwisko:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza dziękuję ryża małpo IP: *.chello.pl 16.01.03, 13:09 ...za informacje an temat mikołajka/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol_K Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: 62.233.233.* 16.01.03, 21:09 Tove Jansson (Muminki), A.A. Milne (Kubusie Puchatki), Edith Nesbit, Mark Twain i London. Poza tym Nienacki, Niziurski, Broszkiewicz, Chmielewska, etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 22:26 Marcez nie do pobicia .Chciałoby się czytać bez końca.Aco powiecie na Singera? Przeczytałam wszystko niektóre rzeczy po kilka razy i rozpaczam że już nic nie napisze.No i pewnie będziecie się śmiać ale w kółko wracam do Nocy i dni ido Chłopów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.chello.pl 17.01.03, 22:56 fascynację Singerem swego czasu przechodził mój tato, chyba się zainteresuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maks Re: "Paragraf 22" - Heller'a 5 razy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 17:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofia Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.244.81.224.Dial1.Washington2.Level3.net 25.01.03, 00:17 Mistrz i Malgorzata Wichrowe Wzgorza Treny kochanowskiego Lolita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Jakie książki czytaliście po kilka razy? IP: *.delcom.pl / 192.168.0.* 25.01.03, 23:51 Tak, Mistrz i Małgorzata to jest to - 2 razy. Oprócz tego Zbrodnia i kara - 3 razy i Rewizora 2 razy. Odpowiedz Link Zgłoś