balamuk 01.01.17, 21:29 Zeszłoroczne zdechły, to sobie zadam: w jakich okolicznościach JCh cytuje piosenkę Lady Pank? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 01.01.17, 23:40 W ogóle nie pamiętam czegoś takiego, ale wpisuję się w wątku, żeby dostawac o nim powiadomienia Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 02.01.17, 09:22 No tak, Gata już wtedy w Polsc e nie było. Taki zespół rockowy, bardzo popularny w 1 poł. lat 80. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 02.01.17, 18:46 Balamuk, powiedz chociaż co ona cytuje to może mi się klapka ruszy. Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 02.01.17, 19:52 A może wypiszemy tu co bardziej znane cytaty i coś nam się wspólnie otworzy? "tańcz, głupia, tańcz" "mniej niż zero" ("myślisz może, że więcej coś znaczysz, bo masz rozum, dwie ręce i chęć, twoje miejsce na Ziemi tłumaczy zaliczona matura na pięć") "szanuj czas i pieniądz, zęby myj, zbieraj zlom, dobry bądź dla zwierząt, one tez kochac ciebie chcą" "mogłaś moją być kryzysową narzeczoną" ("zamiast życzyć mi na pocztówce nie wiadomo skąd - wesołych świąt") Chyba że cos z Jacka i Placka? Odpowiedz Link
felis2 Re: Zagadki na nowy rok 05.01.17, 12:59 Yyy, ja się nie zgłaszam do odpowiedzi, tylko cichutko podpowiadam: możliwe, że chodzi o (nie)boszczyka męża, który na damskiej modzie znał się mniej niż zerooo. Jeśli tak, to zwracam uwagę, że NIE podałam okoliczności cytowania, w związku z czym nie jest to odpowiedź na zagadkę. Zgadywanie nawet mi wychodzi, za to zadawanie nie. Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 08.01.17, 11:28 Nie pomagałam, bo mnie nie było. Zresztą, jak widać, wcale nie musiałam, Felis bardzo pięknie i prawidłowo NIE odpowiedziała. I co teraz, ma ktoś zagadkę pod ręką? Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 09.01.17, 19:26 To ja zadam, bo właśnie czytam jedną pozycję Co należało czytać, żeby wiedzieć dokładnie kim jest głos ? Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 19.01.17, 19:43 Myślę, że możesz już podpowiadać Odpowiedz Link
petra1246 Re: Zagadki na nowy rok 11.07.17, 20:28 Dzień dobry Pięć (Wielki Diament t.1.) Pozdrowionka ) Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 12.07.17, 01:37 Nie pięć, a sześć. Ta zagadka jest już rozwiązana Obecna jest o puchu. Posortuj sobie wątek od najnowszego Odpowiedz Link
owsik1 Re: Zagadki na nowy rok 19.01.17, 19:56 W (Nie)boszczyk mąż "Karol znieruchomiał z dłonią na pilocie telewizyj¬nym i coś mu się w środku zaczęło robić, bo ze¬stawienie kosztu kapusty z kosztem strojów Malwiny przerastało jego wytrzymałość matematyczną. Malwina jednak więcej powiedzieć nie zdążyła, w jej plany odzieżowe wdarła się siostrzenica. Justynka nie poszła do siebie, została w salonie, z nadzieją, że wuj spełni obietnicę i odpowie teraz na jej poranne pytanie. Chwilowa nieobecność ciotki wzmogła jej nadzieję, ale teraz oto Malwina przy¬stąpiła do akcji i Justynce coś zrobiło się w środku szybciej niż wujowi. - Weźmie ciocia najstarszą, tę z szafirów, rzadko noszona i nikt jej dawno nie widział, a do czarnego pasuje, powinna ciocia być częściowo na czarno - rozkazała, zrywając się z fotela. - I od razu pój¬dziemy popatrzeć, bo ja ciocię ubiorę z największą przyjemnością, a wuj się tyle samo zna, co każdy mężczyzna. Mniej niż zero, oo oo oo oo. Idziemy! To “oo oo oo oo", znane z popularnego arcydzieła pieśniarskiego, ogłuszyło tak Karola, jak i Malwinę, do tego stopnia, że żadne z nich nie zareagowało ani jednym słowem. Otumaniona Malwina poszła za siostrzenicą, a Karol po chwili odetchnął z ulgą. " Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 19.01.17, 20:50 No i fajnie, teraz nawet niepamiętający mają jasność. A Mika faktycznie niech podpowie, bo mam wizję służącej, która rocznie przybiera na wadze ileś funtów. Oczywiście bez związku i bez sensu, Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 19.01.17, 23:10 Mika podpowiada, że chodzi o funty w sensie waluty. Odpowiedz Link
franula Re: Zagadki na nowy rok 20.01.17, 10:04 Kojarzę o co chodzi Wielki Diament ta piękna ruda Annabella(?) miała zostać wydana za tego na B (George'a?) co to myślała że wychodzi za bratanka a jak się okazało ze ma wyjść za wuja to została zaszantażowana przejściem na inny poziom utrzymania wyrażonym w nikłej liczbie funtów i wyrwało jej się że służąca ma więcej a rodziciele odpowiedzieli że służąca pracuje ale ile to było? dwa? Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 20.01.17, 22:30 Ta piekna ruda Arabella miała dostawać funta, a służąca więcej, więcej nawet niż dwa Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 24.01.17, 05:49 Dobra, to może 5 funtów (tak dla równego rachunku ) Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 24.01.17, 18:04 Mam ustalić margines błędu na 17% i uznać, czy ciągnąć dalej i podpowiadać, że rowny rachunek przy 12 miesiącach i skomplikowanym systemie walutowym to da inna liczbę? Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 25.01.17, 04:37 Żeby potem nie było pretensji, że zgaduję przy użyciu innych metod niźli przypomnienie sobie treści książki , 6 funtów dostawała ? Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 25.01.17, 19:58 Ha, matura z matematyki na coś się przydała To co wypadło z wazonu? Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 25.01.17, 20:52 A'propos matury, znalazłam ostatnio swoje świadectwo. Byłam pewna, że miałam same czworki i piątki, patrzę - a tam: tróje gęsto utkane, średnia 4,0 ledwo. Ech... A z wazonu wypadł klucz Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 27.01.17, 19:32 A miałam zadać pytanie o większość ilość przedmiotów, bo że klucz to wiadomo . nie zadał jednak, więc odpowiedź jest prawidłowa. Zadajesz. Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 30.01.17, 22:05 Nie śpię, nie śpię. Najpierw szukałam jednej ksiażki, w której był klucz, żeby tak tematycznie poleciec, ale zagadkę zadałam raczej sobie Jak już się poddałam i chciałam zadać inną zagadkę, to szukałam jednego zdjęcia, które kiedyś zrobiłam z myślą "prawie jak w książce" - i nawet znalazłam, tylko to "prawie" jest baaardzo duże i chyba by się nie udalo. No to sobie przypomniałam inny kluczyk, ktory tez wypadl, tak jak twój, tylko już nie z wazonu. Zagadka brzmi: z czego wypadł kluczyk, nazwany przez fałszywą Basieńkię nową paczką dla kacyka? Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 06.02.17, 21:23 Przywołana do porządku, z aktualnie czytanej lektury zapytuję: co zginęło z duńskiej pracowni? Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 06.02.17, 21:36 Ja wiem, ja wiem! Ale nie powiem, co się tak będziemy same bawić Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 07.02.17, 08:57 Prowokatorka. Zabazgrana płytka lastriko zginęła. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 07.02.17, 22:22 Zgadza się , teraz Ty. Swoją drogą, zawsze mi się wydawało, że płytka lastryko jest cienka, a tą można było głowę zbirowi rozbić - coś się tutaj nie zgadza, idę do googla. Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 07.02.17, 23:19 Mnie się kojarzyła rozmiarowo z płytą chodnikową Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 08.02.17, 20:14 Ale wiesz nawet płyta chodnikowa jak jest giętka i elastyczna to krzywdy nie zrobi . Już sprawdziłam i wiem, że bardziej sobie PCV wyobrażałam niźli lastryko. Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 09.02.17, 19:17 O jeżu, giętka i elastyczna płyta chodnikowa... Ja miałam wizję czegoś jak płytki podłogowe i zupełnie się nad tym nie zastanawiałam. Nawiązuję tematycznie: co zniknęło z warszawskiej pracowni? Oprócz klucza. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 13.02.17, 19:14 W tej konkretnej pozycji książkowej to jeszcze chustka do nosa, ale oba się były znalazły Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 15.02.17, 18:04 Tego były dwie sztuki, wszyscy się na nie gapili, a potem wcięło. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 19.02.17, 11:25 I Ty to uważasz za podpowiedź ułatwiającą ? Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 19.02.17, 12:27 No a jak? No dobrze: obie razem wisiały w miejscu widocznym. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 19.02.17, 13:02 Kartki! Z wynikami sledztwa odnosnie antycypowanego uduszenia Tadeusza! Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 19.02.17, 18:44 Naprawde? (podskakuje). Czym kupczył milioner? Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 07:36 I nikt nie wie czy nikt nie zaglądał był? Odpowiedz Link
franula Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 10:33 nie wie nawet czy dzwonią a co dopiero w którym kościele Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 11:13 Kupczył, bo handlować mu nie wypadało, biżuterią. I orżnął Teresę, żłób nieoskrobany. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 11:25 1. Tak, tak! Kupczył bizuterią, kolekcjonował bizuterię i był hobbysta roslinek, udzielał sie w towarzystwach ogrodniczych (fioletową różę wyhodował z nasion). 2. Nie, to nie on. Orżnął ja jubiler-Włoch (kanadyjski), co jej piescionek z orno naprawiał, spalił koral, wyczyścił oksydowane srebro i ukradł próbę. 3. Zadajesz! Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 11:36 A, to odszczekuję. Rzeczywiście, milionerowi kompletnie nie wypadałoby robić takich szwindli. Pytanie: Kto skakał do basenu z dwóch i pół piętra? Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 11:50 W celach szlachetnych i ratunkowych facet w białym garniturze? Cud, że trafił w tę nędzną odrobinę wody, a nie obok? Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 11:53 Ratunkowych na pewno, o szlachetności podyskutujemy innym razem Zadajesz! Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 12:08 Czego zabroniono mówić w czasie napadu rabunkowego? Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 22:15 Makabra będzie - kto udusił nieślubne dziecko? Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 22.02.17, 20:19 Pewnie jakaś postać historyczna albo literacka, ale nic nie przychodzi mi do glowy. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 28.02.17, 14:09 No to dobra, podpowiadam - zakopano je w ogrodzie, co się później wydało. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 01.03.17, 13:24 Dobra, trudno, nie to nie. Piękna ladacznica Błędowska dziecię na boku spłodzone ukatrupiła, małpa wredna. Niech ktoś zadaje. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 01.03.17, 14:37 W ogóle nie kojarzę zjawiska ukatrupienia potomka, nawet po odpowiedzi (wstyd, wstyd...) Postuluje, byś Ty zadała jeszcze raz. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 01.03.17, 16:43 Prababcia Matylda pisze w pamiętniku o pannie Dominice i jej rodzinie, i dlaczego Dominika choć Błędowska z Błędowa nie dostanie nic oprócz chleba i dachu nad głową. I że ta piękna ladacznica to była jej przodkini, po której jednakże Dominika urody nie wzięła. A pytanie... Kto leciał i w biegu wpadł na jajka? Dwie osoby, w dwóch źródłach. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 01.03.17, 17:51 Jeden to Januszek w "Duchu", sila nieczysta zaszkodzila mu na oczy. Oparl sie o nie na podescie? Szukam drugiego. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 02.03.17, 08:43 Dobrze... Jak się do jutra nie zamelduje drugi kandydat a właściwie kandydatka (podpowiedź) do wpadania w jaja, to zadajesz Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 02.03.17, 09:08 Jeszcze Janka niosła jajo luzem w kieszeni, a potem gwałtownie domagała sie garnuszka - a Gurua próbowała podac jej nocnik. Ale nie wiem, czy to sie kwalifikuje do "wpadania w jaja" Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 02.03.17, 10:14 Nie, tamta wpadła w jaja z rozpędu. Z Janką sytuacja była niejako odwrotna Odpowiedz Link
franula Re: Zagadki na nowy rok 03.03.17, 14:00 Jeszcze jajkami Gurua hipotetyczni usiłowała w obronie własnej załatwić bandziorów którzy szli z przeciwka ale że hipotetycznie to chyba niewłaściwa odpowiedź Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 03.03.17, 15:55 Joanna przy straganie z babą w grochy, ale to nie ona wpadła, ino jaja na nią poleciały, więc pewnie znowu źle... Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 03.03.17, 16:05 Strasznie dużo tych jaj, a wszystko nie takie... Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 03.03.17, 22:40 No dobrze, to podpowiem. Dziecko to było, dziewczynka dziesięcioletnia. Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 04.03.17, 22:14 Przecież to panienka Helena, najstarsza prawnuczka nr1 wpadła w dzenny zbiór jajek i panna Dominika kazała bułki jajeczne piec, bo z kilkudziesięciu sztuk tylko kilka się ostało. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 05.03.17, 02:07 Oczywiście! Zadajesz 😀 Co za radość, że przecież ktoś tę drugą osobę zgadł. Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 05.03.17, 02:47 Zagadka łatwa, w jakich okolicznościach Joanna poznała Diabła? Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 05.03.17, 18:57 Rany koguta, co ja narobiłam! Miało być: W jakich okolicznościach Gurua poznała Diabła? Czy Szanowne uznają tę autokorektę? Pozdrawiam M. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 06.03.17, 07:28 ad. 2 na dworcu w Piotrkowie, próbując się dowiedzieć jak zejść z peronu gdy zastawiony jest pociągiem ad. 1 u siebie w pracy, w związku ze zbrodnią popełnioną na Tadeuszu S. instalatorze sanitarnym Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 06.03.17, 14:26 Mistrzostwo świata Szkorbucie, teraz Twoja kolej, zadawaj. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 08.03.17, 23:08 Wiedziałam, że z czymś zalegam. Co stanowić miała znakomitą, żywą atrakcję kraju naszego ojczystego? Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 15.03.17, 00:39 Jaką dietę sprzed stu pięćdziesięciu lat stosowała Gurua przez dwa dni, na czym dieta owa polegała i jakie miała (dla Guruy) skutki uboczne? Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 22.03.17, 20:04 Podpowiedź powiadasz... Hmm, jakby tu... A, Traktat o odchudzaniu się kłania. Pewnie jest także w Autobiografii, bo Gurua lubiła plagiatować samą siebie ( o czym za każdym razem lojalnie informowała). A dieta jest prosta niesłychanie, tylko trzeba wziąć 2 tygodnie urlopu! 😘 Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 11:55 Druga podpowiedź - rzeczona dieta została opisana przez Guruę w Traktacie o odchudzaniu na str.58. Żadnej z Szanownych nie interesują diety, czy do zagadek rzadko zaglądacie? Ja tu nowa, to świeżym okiem patrzę i nawet czasami coś widzę! 😀 Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 12:39 Hmmm. Może po prostu nie lubimy się odchudzać? Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 14:21 minerwamcg napisała: > Hmmm. Może po prostu nie lubimy się odchudzać? Cześć, ja też nie lubię. Odchudzać się nie lubię! Pozdrawiam. Ale tytuł wątku nie sugeruje odchudzania, jeno ZAGADKI... Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 12:39 No dobrze. Bardziej ten skutek uboczny mnie siem przypomniał niż dieta, ale dieta też. To jest dieta "bujana" - jeden dzień tylko wino (mozelskie lub reńskie) i sucharek, drugi dzień surowe warzywa, owoce i soki z nich popijane wodą, żeby pozbyć katza. Gurua zastosowała i zlekcewazyła poczynania malarza pokojowego, działającego w jej przedpokoju - i to był skutek uboczny, bo jak rozumiem, działania te były szkodliwe. BTW. Taka dieta istnieje. Jest takie dzieło - kompendium wszelakiej wiedzy urodowo/modowo/dietowo/wszelkiej dla kobiet, nazywa się lubimyczytac.pl/ksiazka/132227/badz-zawsze-piekna (osobisty mi znalazł i podarował, ustaliwszy na podstawie moich niejasnych wspomnień z dzieciństwa, o co może chodzić) i tam jest opisana dieta doktora jakiegoś tam - reńskie/mozelskie wina, winogrona, woda i dobry nastrój kuracjuszy. Ale oni siedzą w sanatorium, więc malarze pokojowi im niestraszni. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 12:42 Znaczy, w tym dniu bez wina mozna jeść insze rzeczy niż tylko roslinność, ale bazowo tylko węglowodany bez soli, co zdaniem Guruy niejadalne jest kompletnie (ryż, makaron, kasza bez soli). Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 14:29 Berrin, jak boa kocham, masz tę pamięć fotograficzną! Toczka w toczkę jak u Guruy, więcej nawet, bo śnurecek do księgi pandoktora podany i słówko wyjaśnienia... Gdybym była nauczycielką, postawiłabym 6, nie dwie szóstki! Ponieważ nie jestę, stwierdzam krótko: Zadajesz. Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 16:56 Nie Kasia to była ta koteczka z Upiornego legatu, co do swojej pani wydawała się podobna Joannie? Pańcia jakoś na m, nie Malwina czasem? 🐺😝 Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 20:09 Samsonowi zaslubiono Kasię, tak jest, a pani Malwina była w ten sposob teściową Samsona. Lalce sie wydawały bardzo podobne, tej przyjaciolce Joanny. Zadajesz! Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 21:10 Zadawać? Kiej sie stydom! (Następny pies Pawłowa.) A zagadkę muszę wymyślić, na razie na +/- 60 słucham jazzu, z Ewą i inymi forumowiczami. Słucham jazzu a w domu pachnie świeżym chlebem, bom niedawno z piecyka wyjęła. Chwilo, trwaj... Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 18:42 Po jakiej części anatomii (przyodzianej), Marianna Gołkowska poznawała, czy człowiek jest przyzwoity czy wręcz przeciwnie? Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 18:47 Po nogach? z butami? Jak one były wredne, to cała osoba była wredna, a jak nie, to nie? Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 19:33 Trafiony - zatopiony! Zadajesz. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 19:43 Ale nie wiem, czy powinnam. Powaznie. Bo ja tej wiadomosci nie mogę do niczego dopasować, w sensie że nie mam pojecia, w jakiej książce to było. Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 20:39 To co, czekać aż ktoś poda tytuł? Zbiłaś mnie z pantałyku, Berrin. Nie bardzo wiem, co neży robić w takiej sytuacji (sytuacja jego mać!). Bałamuku, Minerwo, Szkorbuciku, help! Odpowiedz Link
jottka Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 20:40 w "Tajemnicy" ale to chyba nie Marianna poznawała, tylko jej ciotka? Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 20:47 Może być że tak. Nowsze Chmielewskie nie zapadły we mnie tak, jak stare. To co? Jottka zadaje? Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 20:51 Marianna Gołkowska w "Tajemnicy". I nogi, i buty mogły być wredne, wedug mnie Berrin znakomicie podświadomie zapamiętała i zadaje. Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 21:24 Jottko, nie mam przyjemności znać szanownej ciotki Marianny Gołkowskiej, ale słowo honoru daję, że rzeczona M.G.osobiście rzuciła okiem na Joannę i na podstawie wyglądu nóg tejże - obutych w cudownej piękności pantofle kanadyjskie - orzekła, że ta ostatnia jest porządnym człowiekiem. Pani M.G.była gospodynią w domu rodziców Kasi narkomanki i opiekowała się dziewczynką od maleńkości. No i mam twardy orzech do zgryzienia, nie sądziłam że w bądź co bądź zabawie, można się zetknąć z takim problemem... Chyba rzucę monetą, orzeł - Berrin. Reszka - Jottka. Mam nadzieję, że nie stanie sztorcem! Rzucam i.. ...Reszka, prą panstwa! Jottka zadaje. 😀😀 Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 21:32 Och, Bałamuku, przepraszam. Zanim ja wydzióbałam odpowiedź na moim telefonie, Szanowne zdążyły już napisać parę postów. Jasne, że Twoje zdanie jest jedynym liczącym się! 😀 Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 00:46 Ja sobie pozwolę na wypowiedź w kwestii formalnej. O poprawności odpowiedzi decyduje zadający, chyba że się kilka dni nie odzywa, a gremium kolektywnie, jednogłośnie stwierdzi, że to o to chodziło, i zgadujący ma kontynuować zabawę Nie ma obowiązku podawać pelnej notki bibliograficznej w odpowiedzi. Jak w pytaniu nie ma wymogu podania ksiażki, to się zalicza odpowiedź, nawet jak odpowiadający wróży z fusów, zgaduje albo coś mu dzwoni, ale nie wie w ktorym kościele W końcu my się tu bawimy! Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 01:02 Cześć Miko_p, i w najlepszej zabawie mogą się zdarzyć maleńkie nieporozumienia czy wątpliwOSTKI. Najważniejsze, żeby nie tracić poczucia humoru i śmiać się z własnych pomyłek, przejęzyczeń czy innych takich. Serca wesele rozpromienia oblicze! Pozdrawiam wiosennie. 😀😝😘 Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 01:07 Przepraszam Szanowne. Mój telefon zwariował! 😀 Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 07:37 Czyli że ja. Bo mnie zmyliło, że poprzednio to Forumy podawały odpowiedź z odnosnikiem. a ja wogóle mam skłonność do zapamiętywania w taki sposób - fakt jest, kontekstu niet. Czego nie wiedział nikt, ale Alicja też nie? Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 11:36 Gdzie jest list od Edka. Gdzie jest pręt do zasłon. Gdzie jest... - tu wstawić milion rzeczy, które gdzieś zginęły w bałaganie u Alicji. Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 12:10 Że Alicja ma dowody na tajemniczą przeszłosć Anity Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 12:50 Minerwo, zgoda. Chodzi o jeden z takich przedmiotów. Ale był taki moment, kiedy Alicja sama zastanawiała się, czego nikt poza nią nie wie - i doszła do wniosku że tego własnie - ale tego czegoś ona sama nie wie także. Podp.- ogródek. Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 13:00 Cześć, a nie były to jakieś cebulki, sadzonki czy inne takie? To znaczy, zastanawiała się, gdzie je posadziła? Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 13:25 Tak, to były doniczki z bulwami. Alicja uzna la, ze z pewnoscią nikt nie wie, gdzie jej zakopała, ale po pierwsze ona tez nie wie, a po drugie to chyba nie o tę wiedzę chodzi usiłowaczowi z Allerod. Zadajesz. Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 14:22 Co było napisane na kopercie z ważną zawartością, którą Melba zostawiła Joannie u jednego takiego, w miejscu gdzie rosły borówki a jej znajoma (Joanny) opalała się pod parasolką? Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 02.04.17, 22:31 Podpowiadam: mały Suszko, Gucio, skarpetki w żeberka, długopis jako narzędzie morda... Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 13.04.17, 12:52 Cześć, podpowiedź druga i ostatnia: osoby zainteresowane proszone są o otwarcie książki Guruy pt. TAJEMNICA Jeśli nie chcecie, aby na pamięć Wam zaległo - to nie otwierajcie! 🐞🌺🔕🔆 Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 18.04.17, 00:11 bluzeczka.zamszowa napisała: > Cześć, podpowiedź druga i ostatnia: > osoby zainteresowane proszone są o otwarcie książki Guruy pt. TAJEMNICA Balamuku, co mam zrobic? Zmarnowac taka fajna zagadke? A jak na nia odpowiem - sama sobie - to co dalej? Zagadki to likwidacji z powodu - brak zainteresowania? - - Nie, to nie tu, to przeciez w dowcipie o Salci i Icku bylo... W przedwojennym dowcipie, zeby nie wywolac fali protestow, mnie sie tyko skojarzylo - no - takie klaskanie w mroku...cy cus... Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 18.04.17, 12:17 Numer? Telefonu? Którys kolejny, chyba środkowy? ale głowy nie dam, tajemnica jakoś we mnie nie zapadła... Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 21.04.17, 02:44 On - ten numer telefonu byl, cytuje Gurue: ...na kopercie jest numer pani pierwszego telefonu, pierwszego, nie srodkowego plus data tego dnia, kiedy widziala mnie pani na ulicy, musi ja pani sobie przypomniec! Tajemnica - Agencja Praw Autorskich i Wydawnitwo "INTERART" Warszawa 1992 str.207 Masz genialna pamiec, Berrin. Zadajesz! Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 21.04.17, 08:00 Ok. Jaki stosunek do czego jest niezbędny do pisania kryminałów? Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 22.04.17, 07:48 Zasadniczo to pomaga, ale jednak nie w tym rzecz 😉. Chodzi raczej o cechę wspolną autorczyń, którą Gurua zauważyła z zaskoczeniem i zgrozą. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 22.04.17, 10:13 Tak!!!! do gotowanego mleka. Cecha wspólna z Agathą ☺. Zadajesz! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 22.04.17, 16:39 Slowo "gotowane" jest pewnikiem i dlatego mi sie nie napisalo. W jaki sposob Alicja nie umiala rozmawiac? Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 25.04.17, 17:29 Hm. Pastą bhp, olejem, a potem juz tylko wycierany gazetami? Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 25.04.17, 17:52 Pasty BHP nie udało się załatwić, olej tak, coś jeszcze przed gazetami. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 25.04.17, 21:09 Mydliny. nie podziałały. Olej. Rozmazał wierzchnią warstwę. Potem był proszek do prania i gorąca woda z garnuszka, potem gazety. Chyba, tak sądzę. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 08:44 Jaki zaskakujący, całkowicie nowy i nieużywany przedmiot Gurua wiozła przez liczne granice, tylko jego będąc pewna, że nowy? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 08:56 Deske klozetowa w jakims przecudnym kolorze, tylko nie pamietam w jakim. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 09:52 to caly kibel byl...? teraz przececialy mi w oczach wszystkie najladniejsze klopy swiata i tak, Gurua sobie wiozla jedno cacko. Chyba. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 11:03 he he he. Owszem, zdaje się, że swego czasu przywiozła sobie zielony sedes. Ale uściślając, chodzi mi o przedmiot (zakres tematyczny wybrałaś bardzo prawidłowo), który wiozła pociągiem i co do którego jako jedynej przewożonej rzeczy miała w pewnej chwili pewność, ze jeszcze nigdy nie był używany. Bezradnie wyjasniała to celnikowi, który zrezygnował potem z dalszych dociekać (ja tez bym zrezygnowała...) Podpowiedź - mniejszy niż sedes Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 11:41 Ja tam zadnego nocnika nie pamietam...kapelusz luzem wozila, ale ten byl zawsze w miedzyczasie uzywany. Kiedys moja przyjaciolka wiozla sobie sombrerowy kapelusz luzem z Meksyku. Najpierw z hotelu taksowka, autobusem na lotnisko, potem dwie przesiadki na roznych lotniskach swiata i calkiem dobrze jej szlo..dopiero tu w na miejscu juz pod jej domem w taksowce zostawila i juz do niej nie wrocil. Wyjatkowo rozmilowany w sombrerach taksowkarz albo nastepny pasazer jej sie trafil. Zagadke mamy do dzisiaj, kto jej zakosil wieziony przez pol swiata kapelusz. Czy ja ten watek wykolejam? Przepraszam. Odpowiedz Link
berrin Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 12:09 Nie wykolejasz, tylko dygresjonujesz Przez pół swiata wiozłam pluszową myszę oraz wazon-rękodzieło fińskiej sztuki ludowej, wysoki na 1,2 m. Było mi o tyle łatwiej, ze z Finlandii do Polski przemieszczaliśmy sie transportem własnym typu jacht, wieć az do Gdyni wazon jechał luksusowo. Potem zaczęły się schody, ale jednak zdrowo dojechał do Warszawy i został wręczony w prezencie. Za to mysza została, bo pozostający na kolejny rejs nasz kolega oświadczył, że nie wyobraża sobie bez niej życia, w już na pewno życia na nocnych wachtach. O ile wiem, mysza jeździ tam do tej pory, chociaz warunki i eksploatacja zmieniły ją nieco... Za to uważam, ze udzieliłaś odpowiedzi prawidłowej, choc w ratach - tak, to był nocnik. Malinowy. Odbiorcą był chyba pierwowzór Maciusia z Upiornego Legatu. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 12:25 Malinowy nocnik? Ja go nie pamietam i mam zadawac? No dobrze. Co Gurua polecala podac mezczyznie zamiast obiecanych wolowych bitek z kopytkami aby go kompletnie do siebie zniechecic, tak zeby uciekl. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 01.05.17, 18:01 No bo ja pokrecilam, wcale nie bitki tylko schab. Skrerozka, jak widac, utrudnia zycie, bardzo sorry. No to juz podam cytat z "jak wytrzymac... "Zapomnij, ze na obiad mialy byc kopytka ze schabem.. i daj mu mrozony szpinak." Niech ktos teraz zada, a ja za kare odczekam. Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 01.05.17, 19:30 Za karę powinnaś dwie kolejne zadać, ale niech ci będzie. Jaka była rada na zalęgnięte mole? PS Według mnie do kopytek bitki pasją lepiej... Odpowiedz Link
bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 12:27 berrin napisału > Więc zadawaj. > Cześć, zrozumiałam że kapelusz. był używany z a m i a s t. malinowego nocnika. I Ty Asiu masz wątpliwości, czy Twój post dosyć chmielewski jest? Pozdrawiam. 😘 Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 06.05.17, 17:36 Polubić! Ale dobre miało być też wymtażanie na balkonie w srogą zimę. Na arabskie działało. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 06.05.17, 17:41 Wymrażanie, niech cholera weźmie ten telefon!!! Odpowiedz Link
balamuk Re: Zagadki na nowy rok 06.05.17, 22:25 Dokładnie to pokochać, ale szczegółów czepiać się nie będziem. Zadawaj. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 06.05.17, 22:51 Proste będzie: kto mówił do małżonki per "kochano żono"? Odpowiedz Link