Dodaj do ulubionych

Zagadki na nowy rok

01.01.17, 21:29
Zeszłoroczne zdechły, to sobie zadam: w jakich okolicznościach JCh cytuje piosenkę Lady Pank?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 01.01.17, 23:40
      W ogóle nie pamiętam czegoś takiego, ale wpisuję się w wątku, żeby dostawac o nim powiadomienia smile
      • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 02.01.17, 07:54
        Spryciula. wink
        • gat45 Re: Zagadki na nowy rok 02.01.17, 09:03
          A kto to jest Lady Pank ?
          • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 02.01.17, 09:22
            No tak, Gata już wtedy w Polsc e nie było. Taki zespół rockowy, bardzo popularny w 1 poł. lat 80. smile
            • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 02.01.17, 18:46
              Balamuk, powiedz chociaż co ona cytuje to może mi się klapka ruszy.
              • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 02.01.17, 19:52
                A może wypiszemy tu co bardziej znane cytaty i coś nam się wspólnie otworzy?

"tańcz, głupia, tańcz"
                "mniej niż zero" ("myślisz może, że więcej coś znaczysz, bo masz rozum, dwie ręce i chęć, twoje miejsce na Ziemi tłumaczy zaliczona matura na pięć")
                "szanuj czas i pieniądz, zęby myj, zbieraj zlom, dobry bądź dla zwierząt, one tez kochac ciebie chcą"
                "mogłaś moją być kryzysową narzeczoną" ("zamiast życzyć mi na pocztówce nie wiadomo skąd - wesołych świąt")

Chyba że cos z Jacka i Placka?
                • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 05.01.17, 12:21
                  Balamuk, pomóż trochę smile
                  • felis2 Re: Zagadki na nowy rok 05.01.17, 12:59
                    Yyy, ja się nie zgłaszam do odpowiedzi, tylko cichutko podpowiadam: możliwe, że chodzi o (nie)boszczyka męża, który na damskiej modzie znał się mniej niż zerooo.
                    Jeśli tak, to zwracam uwagę, że NIE podałam okoliczności cytowania, w związku z czym nie jest to odpowiedź na zagadkę. Zgadywanie nawet mi wychodzi, za to zadawanie nie.
                    • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 08.01.17, 11:28
                      Nie pomagałam, bo mnie nie było. Zresztą, jak widać, wcale nie musiałam, Felis bardzo pięknie i prawidłowo NIE odpowiedziała. big_grin
                      I co teraz, ma ktoś zagadkę pod ręką? smile
                      • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 09.01.17, 19:26
                        To ja zadam, bo właśnie czytam jedną pozycję smile
                        Co należało czytać, żeby wiedzieć dokładnie kim jest głos smile?
                        • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 10.01.17, 16:54
                          Przekrój
                          • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 14.01.17, 17:20
                            Bardzo dobrze, zadawaj smile
    • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 16.01.17, 01:01
      Ile funtów rocznie miała służąca?
      • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 19.01.17, 19:43
        Myślę, że możesz już podpowiadać wink
      • petra1246 Re: Zagadki na nowy rok 11.07.17, 20:28
        Dzień dobry smile Pięć (Wielki Diament t.1.) Pozdrowionka smile)
        • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 12.07.17, 01:37
          Nie pięć, a sześć.
          Ta zagadka jest już rozwiązana smile Obecna jest o puchu. Posortuj sobie wątek od najnowszego smile
    • owsik1 Re: Zagadki na nowy rok 19.01.17, 19:56
      W (Nie)boszczyk mąż
      "Karol znieruchomiał z dłonią na pilocie telewizyj¬nym i coś mu się w środku zaczęło robić, bo ze¬stawienie kosztu kapusty z kosztem strojów Malwiny przerastało jego wytrzymałość matematyczną. Malwina jednak więcej powiedzieć nie zdążyła, w jej plany odzieżowe wdarła się siostrzenica.
      Justynka nie poszła do siebie, została w salonie, z nadzieją, że wuj spełni obietnicę i odpowie teraz na jej poranne pytanie. Chwilowa nieobecność ciotki wzmogła jej nadzieję, ale teraz oto Malwina przy¬stąpiła do akcji i Justynce coś zrobiło się w środku szybciej niż wujowi.
      - Weźmie ciocia najstarszą, tę z szafirów, rzadko noszona i nikt jej dawno nie widział, a do czarnego pasuje, powinna ciocia być częściowo na czarno - rozkazała, zrywając się z fotela. - I od razu pój¬dziemy popatrzeć, bo ja ciocię ubiorę z największą przyjemnością, a wuj się tyle samo zna, co każdy mężczyzna. Mniej niż zero, oo oo oo oo. Idziemy!
      To “oo oo oo oo", znane z popularnego arcydzieła pieśniarskiego, ogłuszyło tak Karola, jak i Malwinę, do tego stopnia, że żadne z nich nie zareagowało ani jednym słowem. Otumaniona Malwina poszła za siostrzenicą, a Karol po chwili odetchnął z ulgą. "
      • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 19.01.17, 20:50
        No i fajnie, teraz nawet niepamiętający mają jasność. wink
        A Mika faktycznie niech podpowie, bo mam wizję służącej, która rocznie przybiera na wadze ileś funtów. Oczywiście bez związku i bez sensu, smile
        • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 19.01.17, 23:10
          Mika podpowiada, że chodzi o funty w sensie waluty.
          • franula Re: Zagadki na nowy rok 20.01.17, 10:04
            Kojarzę o co chodzi
            Wielki Diament
            ta piękna ruda Annabella(?) miała zostać wydana za tego na B (George'a?) co to myślała że wychodzi za bratanka
            a jak się okazało ze ma wyjść za wuja to została zaszantażowana przejściem na inny poziom utrzymania wyrażonym w nikłej liczbie funtów i wyrwało jej się że służąca ma więcej a rodziciele odpowiedzieli że służąca pracuje

ale ile to było? dwa?
            • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 20.01.17, 22:30
              Ta piekna ruda Arabella miała dostawać funta, a służąca więcej, więcej nawet niż dwa smile
              • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 24.01.17, 05:49
                Dobra, to może 5 funtów (tak dla równego rachunku smile)
                • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 24.01.17, 18:04
                  Mam ustalić margines błędu na 17% i uznać, czy ciągnąć dalej i podpowiadać, że rowny rachunek przy 12 miesiącach i skomplikowanym systemie walutowym to da inna liczbę? smile
                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 25.01.17, 04:37
                    Żeby potem nie było pretensji, że zgaduję przy użyciu innych metod niźli przypomnienie sobie treści książki smile, 6 funtów dostawała smile?
                    • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 25.01.17, 19:12
                      Zgadłaś prawidłowo smile)
                      Zadajesz
                      • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 25.01.17, 19:58
                        Ha, matura z matematyki na coś się przydała smile
                        To co wypadło z wazonu?
                        • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 25.01.17, 20:52
                          A'propos matury, znalazłam ostatnio swoje świadectwo. Byłam pewna, że miałam same czworki i piątki, patrzę - a tam: tróje gęsto utkane, średnia 4,0 ledwo. Ech...

A z wazonu wypadł klucz
                          • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 27.01.17, 19:32
                            A miałam zadać pytanie o większość ilość przedmiotów, bo że klucz to wiadomo smile. nie zadał jednak, więc odpowiedź jest prawidłowa.
                            Zadajesz.
                          • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 30.01.17, 19:28
                            Mika smile!!!
                            • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 30.01.17, 22:05
                              Nie śpię, nie śpię. Najpierw szukałam jednej ksiażki, w której był klucz, żeby tak tematycznie poleciec, ale zagadkę zadałam raczej sobie wink Jak już się poddałam i chciałam zadać inną zagadkę, to szukałam jednego zdjęcia, które kiedyś zrobiłam z myślą "prawie jak w książce" - i nawet znalazłam, tylko to "prawie" jest baaardzo duże i chyba by się nie udalo.

No to sobie przypomniałam inny kluczyk, ktory tez wypadl, tak jak twój, tylko już nie z wazonu.
                              Zagadka brzmi: z czego wypadł kluczyk, nazwany przez fałszywą Basieńkię nową paczką dla kacyka?
                              • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 31.01.17, 22:53
                                Ze puszki z herbatą smile
                                • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 31.01.17, 23:56
                                  Oczywiście, że tak
                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 06.02.17, 09:25
                                    SzPP, może coś zadaj ludowi... wink
                                    • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 06.02.17, 21:23
                                      Przywołana do porządku, z aktualnie czytanej lektury zapytuję:
                                      co zginęło z duńskiej pracowni?
                                      • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 06.02.17, 21:36
                                        Ja wiem, ja wiem!
                                        Ale nie powiem, co się tak będziemy same bawić smile
                                        • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 07.02.17, 08:57
                                          Prowokatorka. wink
                                          Zabazgrana płytka lastriko zginęła.
                                          • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 07.02.17, 22:22
                                            Zgadza się smile, teraz Ty. Swoją drogą, zawsze mi się wydawało, że płytka lastryko jest cienka, a tą można było głowę zbirowi rozbić - coś się tutaj nie zgadza, idę do googla.
                                            • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 07.02.17, 23:19
                                              Mnie się kojarzyła rozmiarowo z płytą chodnikową smile
                                              • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 08.02.17, 20:14
                                                Ale wiesz nawet płyta chodnikowa jak jest giętka i elastyczna to krzywdy nie zrobi big_grin. Już sprawdziłam i wiem, że bardziej sobie PCV wyobrażałam niźli lastryko.
                                                • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 09.02.17, 19:17
                                                  O jeżu, giętka i elastyczna płyta chodnikowa... wink Ja miałam wizję czegoś jak płytki podłogowe i zupełnie się nad tym nie zastanawiałam.
                                                  Nawiązuję tematycznie: co zniknęło z warszawskiej pracowni? Oprócz klucza.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 13.02.17, 19:14
                                                    W tej konkretnej pozycji książkowej to jeszcze chustka do nosa, ale oba się były znalazły smile
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 15.02.17, 18:04
                                                    Tego były dwie sztuki, wszyscy się na nie gapili, a potem wcięło. smile
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 19.02.17, 11:25
                                                    I Ty to uważasz za podpowiedź ułatwiającą wink?
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 19.02.17, 12:27
                                                    No a jak? wink
                                                    No dobrze: obie razem wisiały w miejscu widocznym.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 19.02.17, 13:02
                                                    Kartki! Z wynikami sledztwa odnosnie antycypowanego uduszenia Tadeusza!
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 19.02.17, 17:32
                                                    Yesssss!
                                                    Zadawaj. smile
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 19.02.17, 18:44
                                                    Naprawde? (podskakuje).
                                                    Czym kupczył milioner?
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 07:36
                                                    I nikt nie wie czy nikt nie zaglądał był?
                                                  • franula Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 10:33
                                                    nie wie nawet czy dzwoniąsad a co dopiero w którym kościele
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 11:13
                                                    Kupczył, bo handlować mu nie wypadało, biżuterią. I orżnął Teresę, żłób nieoskrobany.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 11:25
                                                    1. Tak, tak! Kupczył bizuterią, kolekcjonował bizuterię i był hobbysta roslinek, udzielał sie w towarzystwach ogrodniczych (fioletową różę wyhodował z nasion).
                                                    2. Nie, to nie on. Orżnął ja jubiler-Włoch (kanadyjski), co jej piescionek z orno naprawiał, spalił koral, wyczyścił oksydowane srebro i ukradł próbę.
                                                    3. Zadajesz!
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 11:36
                                                    A, to odszczekuję. Rzeczywiście, milionerowi kompletnie nie wypadałoby robić takich szwindli.
                                                    Pytanie:
                                                    Kto skakał do basenu z dwóch i pół piętra?
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 11:50
                                                    W celach szlachetnych i ratunkowych facet w białym garniturze?
                                                    Cud, że trafił w tę nędzną odrobinę wody, a nie obok?
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 11:53
                                                    Ratunkowych na pewno, o szlachetności podyskutujemy innym razem smile
                                                    Zadajesz!
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 12:08
                                                    Czego zabroniono mówić w czasie napadu rabunkowego?
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 13:24
                                                    Dzień dobry? smile
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 13:54
                                                    Aha. smile
                                                    Teraz Ty smile
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 21.02.17, 22:15
                                                    Makabra będzie - kto udusił nieślubne dziecko?
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 22.02.17, 10:28
                                                    no, ja tylko wiem, kto nie... sad
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 22.02.17, 20:19
                                                    Pewnie jakaś postać historyczna albo literacka, ale nic nie przychodzi mi do glowy.
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 28.02.17, 14:09
                                                    No to dobra, podpowiadam - zakopano je w ogrodzie, co się później wydało.
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 01.03.17, 13:24
                                                    Dobra, trudno, nie to nie. Piękna ladacznica Błędowska dziecię na boku spłodzone ukatrupiła, małpa wredna. Niech ktoś zadaje.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 01.03.17, 14:37
                                                    W ogóle nie kojarzę zjawiska ukatrupienia potomka, nawet po odpowiedzi (wstyd, wstyd...)
                                                    Postuluje, byś Ty zadała jeszcze raz.
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 01.03.17, 16:43
                                                    Prababcia Matylda pisze w pamiętniku o pannie Dominice i jej rodzinie, i dlaczego Dominika choć Błędowska z Błędowa nie dostanie nic oprócz chleba i dachu nad głową. I że ta piękna ladacznica to była jej przodkini, po której jednakże Dominika urody nie wzięła.
                                                    A pytanie...
                                                    Kto leciał i w biegu wpadł na jajka? Dwie osoby, w dwóch źródłach.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 01.03.17, 17:51
                                                    Jeden to Januszek w "Duchu", sila nieczysta zaszkodzila mu na oczy. Oparl sie o nie na podescie? Szukam drugiego.
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 02.03.17, 08:43
                                                    Dobrze... Jak się do jutra nie zamelduje drugi kandydat a właściwie kandydatka (podpowiedź) do wpadania w jaja, to zadajesz
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 02.03.17, 09:08
                                                    Jeszcze Janka niosła jajo luzem w kieszeni, a potem gwałtownie domagała sie garnuszka - a Gurua próbowała podac jej nocnik. Ale nie wiem, czy to sie kwalifikuje do "wpadania w jaja"
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 02.03.17, 10:14
                                                    Nie, tamta wpadła w jaja z rozpędu. Z Janką sytuacja była niejako odwrotna smile
                                                  • franula Re: Zagadki na nowy rok 03.03.17, 14:00
                                                    Jeszcze jajkami Gurua hipotetyczni usiłowała w obronie własnej załatwić bandziorów którzy szli z przeciwka
                                                    ale że hipotetycznie to chyba niewłaściwa odpowiedź
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 03.03.17, 15:55
                                                    Joanna przy straganie z babą w grochy, ale to nie ona wpadła, ino jaja na nią poleciały, więc pewnie znowu źle...
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 03.03.17, 16:05
                                                    Strasznie dużo tych jaj, a wszystko nie takie...
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 03.03.17, 22:40
                                                    No dobrze, to podpowiem. Dziecko to było, dziewczynka dziesięcioletnia.
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 04.03.17, 22:14
                                                    Przecież to panienka Helena, najstarsza prawnuczka nr1 wpadła w dzenny zbiór jajek i panna Dominika kazała bułki jajeczne piec, bo z kilkudziesięciu sztuk tylko kilka się ostało.
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 05.03.17, 02:07
                                                    Oczywiście! Zadajesz 😀 Co za radość, że przecież ktoś tę drugą osobę zgadł.
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 05.03.17, 02:47
                                                    Zagadka łatwa, w jakich okolicznościach Joanna poznała Diabła?
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 05.03.17, 18:57
                                                    Rany koguta, co ja narobiłam!
                                                    Miało być: W jakich okolicznościach Gurua poznała Diabła? Czy Szanowne uznają tę autokorektę? Pozdrawiam M.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 06.03.17, 07:28
                                                    ad. 2 na dworcu w Piotrkowie, próbując się dowiedzieć jak zejść z peronu gdy zastawiony jest pociągiem smile
                                                    ad. 1 u siebie w pracy, w związku ze zbrodnią popełnioną na Tadeuszu S. instalatorze sanitarnym wink
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 06.03.17, 14:26
                                                    Mistrzostwo świata Szkorbucie, teraz Twoja kolej, zadawaj.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 08.03.17, 23:08
                                                    Wiedziałam, że z czymś zalegam.
                                                    Co stanowić miała znakomitą, żywą atrakcję kraju naszego ojczystego?
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 08.03.17, 23:15
                                                    Walki byków.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki na nowy rok 14.03.17, 22:52
                                                    Oczywista, oczywistość smile
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 15.03.17, 00:39
                                                    Jaką dietę sprzed stu pięćdziesięciu lat stosowała Gurua przez dwa dni, na czym dieta owa polegała i jakie miała (dla Guruy) skutki uboczne?
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 22.03.17, 17:07
                                                    Może by tak podpowiedź? smile
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 22.03.17, 20:04
                                                    Podpowiedź powiadasz...
                                                    Hmm, jakby tu...
                                                    A, Traktat o odchudzaniu się kłania. Pewnie jest także w Autobiografii, bo Gurua lubiła plagiatować samą siebie ( o czym za każdym razem lojalnie informowała).
                                                    A dieta jest prosta niesłychanie, tylko trzeba wziąć 2 tygodnie urlopu! 😘
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 11:55
                                                    Druga podpowiedź - rzeczona dieta została opisana przez Guruę w Traktacie o odchudzaniu na str.58.

Żadnej z Szanownych nie interesują diety, czy do zagadek rzadko zaglądacie? Ja tu nowa, to świeżym okiem patrzę i nawet czasami coś widzę! 😀
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 12:39
                                                    Hmmm. Może po prostu nie lubimy się odchudzać?
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 14:21
                                                    minerwamcg napisała:

> Hmmm. Może po prostu nie lubimy się odchudzać?

Cześć, ja też nie lubię. Odchudzać się nie lubię! Pozdrawiam.
                                                    Ale tytuł wątku nie sugeruje odchudzania, jeno ZAGADKI...
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 12:39
                                                    No dobrze. Bardziej ten skutek uboczny mnie siem przypomniał niż dieta, ale dieta też. To jest dieta "bujana" - jeden dzień tylko wino (mozelskie lub reńskie) i sucharek, drugi dzień surowe warzywa, owoce i soki z nich popijane wodą, żeby pozbyć katza.
                                                    Gurua zastosowała i zlekcewazyła poczynania malarza pokojowego, działającego w jej przedpokoju - i to był skutek uboczny, bo jak rozumiem, działania te były szkodliwe.
                                                    BTW. Taka dieta istnieje. Jest takie dzieło - kompendium wszelakiej wiedzy urodowo/modowo/dietowo/wszelkiej dla kobiet, nazywa się lubimyczytac.pl/ksiazka/132227/badz-zawsze-piekna (osobisty mi znalazł i podarował, ustaliwszy na podstawie moich niejasnych wspomnień z dzieciństwa, o co może chodzić) i tam jest opisana dieta doktora jakiegoś tam - reńskie/mozelskie wina, winogrona, woda i dobry nastrój kuracjuszy. Ale oni siedzą w sanatorium, więc malarze pokojowi im niestraszni.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 12:42
                                                    Znaczy, w tym dniu bez wina mozna jeść insze rzeczy niż tylko roslinność, ale bazowo tylko węglowodany bez soli, co zdaniem Guruy niejadalne jest kompletnie (ryż, makaron, kasza bez soli).
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 14:29
                                                    Berrin, jak boa kocham, masz tę pamięć fotograficzną!
                                                    Toczka w toczkę jak u Guruy, więcej nawet, bo śnurecek do księgi pandoktora podany i słówko wyjaśnienia...
                                                    Gdybym była nauczycielką, postawiłabym 6, nie dwie szóstki! Ponieważ nie jestę, stwierdzam krótko: Zadajesz.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 14:35
                                                    Ok. No to kogo zaślubiono Samsonowi?
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 16:56
                                                    Nie Kasia to była ta koteczka z Upiornego legatu, co do swojej pani wydawała się podobna Joannie? Pańcia jakoś na m, nie Malwina czasem? 🐺😝
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 20:09
                                                    Samsonowi zaslubiono Kasię, tak jest, a pani Malwina była w ten sposob teściową Samsona. Lalce sie wydawały bardzo podobne, tej przyjaciolce Joanny. Zadajesz!
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 27.03.17, 21:10
                                                    Zadawać? Kiej sie stydom!
                                                    (Następny pies Pawłowa.)
                                                    A zagadkę muszę wymyślić, na razie na +/- 60 słucham jazzu, z Ewą i inymi forumowiczami.
                                                    Słucham jazzu a w domu pachnie świeżym chlebem, bom niedawno z piecyka wyjęła.
                                                    Chwilo, trwaj...
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 18:42
                                                    Po jakiej części anatomii (przyodzianej), Marianna Gołkowska poznawała, czy człowiek jest przyzwoity czy wręcz przeciwnie?
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 18:47
                                                    Po nogach? z butami? Jak one były wredne, to cała osoba była wredna, a jak nie, to nie?
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 19:33
                                                    Trafiony - zatopiony!
                                                    Zadajesz.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 19:43
                                                    Ale nie wiem, czy powinnam. Powaznie. Bo ja tej wiadomosci nie mogę do niczego dopasować, w sensie że nie mam pojecia, w jakiej książce to było.
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 20:39
                                                    To co, czekać aż ktoś poda tytuł?
                                                    Zbiłaś mnie z pantałyku, Berrin. Nie bardzo wiem, co neży robić w takiej sytuacji (sytuacja jego mać!).
                                                    Bałamuku, Minerwo, Szkorbuciku, help!

• jottka Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 20:40
                                                    w "Tajemnicy"smile ale to chyba nie Marianna poznawała, tylko jej ciotka?
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 20:47
                                                    Może być że tak. Nowsze Chmielewskie nie zapadły we mnie tak, jak stare. To co? Jottka zadaje?
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 20:51
                                                    Marianna Gołkowska w "Tajemnicy". I nogi, i buty mogły być wredne, wedug mnie Berrin znakomicie podświadomie zapamiętała i zadaje. wink
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 21:24
                                                    Jottko, nie mam przyjemności znać szanownej ciotki Marianny Gołkowskiej, ale słowo honoru daję,
                                                    że rzeczona M.G.osobiście rzuciła okiem na Joannę i na podstawie wyglądu nóg tejże - obutych w cudownej piękności pantofle kanadyjskie - orzekła, że ta ostatnia jest porządnym człowiekiem. Pani M.G.była gospodynią w domu rodziców Kasi narkomanki i opiekowała się dziewczynką od maleńkości.
                                                    No i mam twardy orzech do zgryzienia, nie sądziłam że w bądź co bądź zabawie, można się zetknąć z takim problemem...
                                                    Chyba rzucę monetą, orzeł - Berrin.
                                                    Reszka - Jottka.

Mam nadzieję, że nie stanie sztorcem!
                                                    Rzucam i..
                                                    ...Reszka, prą panstwa!
                                                    Jottka zadaje. 😀😀

• bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 28.03.17, 21:32
                                                    Och, Bałamuku, przepraszam. Zanim ja wydzióbałam odpowiedź na moim telefonie, Szanowne zdążyły już napisać parę postów. Jasne, że Twoje zdanie jest jedynym liczącym się! 😀
                                                  • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 00:46
                                                    Ja sobie pozwolę na wypowiedź w kwestii formalnej.
                                                    O poprawności odpowiedzi decyduje zadający, chyba że się kilka dni nie odzywa, a gremium kolektywnie, jednogłośnie stwierdzi, że to o to chodziło, i zgadujący ma kontynuować zabawę smile
                                                    Nie ma obowiązku podawać pelnej notki bibliograficznej w odpowiedzi. Jak w pytaniu nie ma wymogu podania ksiażki, to się zalicza odpowiedź, nawet jak odpowiadający wróży z fusów, zgaduje albo coś mu dzwoni, ale nie wie w ktorym kościele smile
                                                    W końcu my się tu bawimy!
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 01:02
                                                    Cześć Miko_p, i w najlepszej zabawie mogą się zdarzyć maleńkie nieporozumienia czy wątpliwOSTKI.
                                                    Najważniejsze, żeby nie tracić poczucia humoru i śmiać się z własnych pomyłek, przejęzyczeń czy innych takich.
                                                    Serca wesele rozpromienia oblicze!
                                                    Pozdrawiam wiosennie. 😀😝😘
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 01:07
                                                    Przepraszam Szanowne. Mój telefon zwariował! 😀
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 07:37
                                                    Czyli że ja. Bo mnie zmyliło, że poprzednio to Forumy podawały odpowiedź z odnosnikiem. a ja wogóle mam skłonność do zapamiętywania w taki sposób - fakt jest, kontekstu niet.
                                                    Czego nie wiedział nikt, ale Alicja też nie?
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 11:36
                                                    Gdzie jest list od Edka. Gdzie jest pręt do zasłon. Gdzie jest... - tu wstawić milion rzeczy, które gdzieś zginęły w bałaganie u Alicji.
                                                  • mika_p Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 12:10
                                                    Że Alicja ma dowody na tajemniczą przeszłosć Anity smile
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 12:50
                                                    smile
                                                    Minerwo, zgoda. Chodzi o jeden z takich przedmiotów. Ale był taki moment, kiedy Alicja sama zastanawiała się, czego nikt poza nią nie wie - i doszła do wniosku że tego własnie - ale tego czegoś ona sama nie wie także.
                                                    Podp.- ogródek.
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 13:00
                                                    Cześć, a nie były to jakieś cebulki, sadzonki czy inne takie? To znaczy, zastanawiała się, gdzie je posadziła?
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 13:25
                                                    Tak, to były doniczki z bulwami. Alicja uzna la, ze z pewnoscią nikt nie wie, gdzie jej zakopała, ale po pierwsze ona tez nie wie, a po drugie to chyba nie o tę wiedzę chodzi usiłowaczowi z Allerod.
                                                    Zadajesz.
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 29.03.17, 14:22
                                                    Co było napisane na kopercie z ważną zawartością, którą Melba zostawiła Joannie u jednego takiego, w miejscu gdzie rosły borówki a jej znajoma (Joanny) opalała się pod parasolką?
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 02.04.17, 22:31
                                                    Podpowiadam: mały Suszko, Gucio, skarpetki w żeberka, długopis jako narzędzie morda...
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 13.04.17, 12:52
                                                    Cześć, podpowiedź druga i ostatnia:
                                                    osoby zainteresowane proszone są o otwarcie książki Guruy pt. TAJEMNICA

Jeśli nie chcecie, aby na pamięć Wam zaległo - to nie otwierajcie! 🐞🌺🔕🔆
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 18.04.17, 00:11
                                                    bluzeczka.zamszowa napisała:

> Cześć, podpowiedź druga i ostatnia:
                                                    > osoby zainteresowane proszone są o otwarcie książki Guruy pt. TAJEMNICA

Balamuku, co mam zrobic?
                                                    Zmarnowac taka fajna zagadke?
                                                    A jak na nia odpowiem - sama sobie - to co dalej?
                                                    Zagadki to likwidacji z powodu - brak zainteresowania? -
                                                    - Nie, to nie tu, to przeciez w dowcipie o Salci i Icku bylo...
                                                    W przedwojennym dowcipie, zeby nie wywolac fali protestow,
                                                    mnie sie tyko skojarzylo - no - takie klaskanie w mroku...cy cus...
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 18.04.17, 12:17
                                                    Numer? Telefonu? Którys kolejny, chyba środkowy?
                                                    ale głowy nie dam, tajemnica jakoś we mnie nie zapadła...
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 21.04.17, 02:44
                                                    On - ten numer telefonu byl, cytuje Gurue:
                                                    ...na kopercie jest numer pani pierwszego telefonu, pierwszego, nie srodkowego plus data tego dnia, kiedy widziala mnie pani na ulicy, musi ja pani sobie przypomniec!

Tajemnica - Agencja Praw Autorskich i Wydawnitwo "INTERART" Warszawa 1992
                                                    str.207

Masz genialna pamiec, Berrin.
                                                    Zadajesz!
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 21.04.17, 08:00
                                                    Ok. Jaki stosunek do czego jest niezbędny do pisania kryminałów?
                                                  • franula Re: Zagadki na nowy rok 21.04.17, 22:28
                                                    Luźny stosunek do prac domowych?
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 22.04.17, 07:48
                                                    Zasadniczo to pomaga, ale jednak nie w tym rzecz 😉. Chodzi raczej o cechę wspolną autorczyń, którą Gurua zauważyła z zaskoczeniem i zgrozą.
                                                  • asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 22.04.17, 08:08
                                                    Wstret do mleka?
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 22.04.17, 10:13
                                                    Tak!!!! do gotowanego mleka. Cecha wspólna z Agathą ☺. Zadajesz!
                                                  • asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 22.04.17, 16:39

Slowo "gotowane" jest pewnikiem i dlatego mi sie nie napisalo.

W jaki sposob Alicja nie umiala rozmawiac?
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 25.04.17, 09:30
                                                    Tak jak ja, na stojąco?
                                                  • asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 25.04.17, 11:51
                                                    Tak ja tez.
                                                    Zadajesz siostro.
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 25.04.17, 16:06
                                                    smile
                                                    Czym był myty Czarny Piotruś?
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 25.04.17, 17:29
                                                    Hm. Pastą bhp, olejem, a potem juz tylko wycierany gazetami?
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 25.04.17, 17:52
                                                    Pasty BHP nie udało się załatwić, olej tak, coś jeszcze przed gazetami. wink
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 25.04.17, 21:09
                                                    Mydliny. nie podziałały. Olej. Rozmazał wierzchnią warstwę. Potem był proszek do prania i gorąca woda z garnuszka, potem gazety. Chyba, tak sądzę.
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 06:46
                                                    Ślicznie. Zadajesz. smile
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 08:44
                                                    Jaki zaskakujący, całkowicie nowy i nieużywany przedmiot Gurua wiozła przez liczne granice, tylko jego będąc pewna, że nowy?
                                                  • asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 08:56
                                                    Deske klozetowa w jakims przecudnym kolorze, tylko nie pamietam w jakim.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 09:40
                                                    Blisko. Ale nie deska smile
                                                  • asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 09:52
                                                    to caly kibel byl...?
                                                    teraz przececialy mi w oczach wszystkie najladniejsze klopy swiata i tak, Gurua sobie wiozla jedno cacko. Chyba.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 11:03
                                                    he he he. Owszem, zdaje się, że swego czasu przywiozła sobie zielony sedes. Ale uściślając, chodzi mi o przedmiot (zakres tematyczny wybrałaś bardzo prawidłowo), który wiozła pociągiem i co do którego jako jedynej przewożonej rzeczy miała w pewnej chwili pewność, ze jeszcze nigdy nie był używany. Bezradnie wyjasniała to celnikowi, który zrezygnował potem z dalszych dociekać (ja tez bym zrezygnowała...)
                                                    Podpowiedź - mniejszy niż sedes smile
                                                  • asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 11:41
                                                    Ja tam zadnego nocnika nie pamietam...kapelusz luzem wozila, ale ten byl zawsze w miedzyczasie uzywany.
                                                    Kiedys moja przyjaciolka wiozla sobie sombrerowy kapelusz luzem z Meksyku. Najpierw z hotelu taksowka, autobusem na lotnisko, potem dwie przesiadki na roznych lotniskach swiata i calkiem dobrze jej szlo..dopiero tu w na miejscu juz pod jej domem w taksowce zostawila i juz do niej nie wrocil. Wyjatkowo rozmilowany w sombrerach taksowkarz albo nastepny pasazer jej sie trafil. Zagadke mamy do dzisiaj, kto jej zakosil wieziony przez pol swiata kapelusz.
                                                    Czy ja ten watek wykolejam? Przepraszam.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 12:09
                                                    Nie wykolejasz, tylko dygresjonujesz smile
                                                    Przez pół swiata wiozłam pluszową myszę oraz wazon-rękodzieło fińskiej sztuki ludowej, wysoki na 1,2 m. Było mi o tyle łatwiej, ze z Finlandii do Polski przemieszczaliśmy sie transportem własnym typu jacht, wieć az do Gdyni wazon jechał luksusowo. Potem zaczęły się schody, ale jednak zdrowo dojechał do Warszawy i został wręczony w prezencie. Za to mysza została, bo pozostający na kolejny rejs nasz kolega oświadczył, że nie wyobraża sobie bez niej życia, w już na pewno życia na nocnych wachtach.
                                                    O ile wiem, mysza jeździ tam do tej pory, chociaz warunki i eksploatacja zmieniły ją nieco...

Za to uważam, ze udzieliłaś odpowiedzi prawidłowej, choc w ratach - tak, to był nocnik. Malinowy. Odbiorcą był chyba pierwowzór Maciusia z Upiornego Legatu.
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 12:10
                                                    Więc zadawaj.
                                                  • asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 12:25
                                                    Malinowy nocnik? Ja go nie pamietam i mam zadawac?
                                                    No dobrze.

Co Gurua polecala podac mezczyznie zamiast obiecanych wolowych bitek z kopytkami aby go kompletnie do siebie zniechecic, tak zeby uciekl.
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 30.04.17, 23:11
                                                    I co z tymi bitkami?
                                                  • berrin Re: Zagadki na nowy rok 01.05.17, 13:26
                                                    Pojęcia nie mam...
                                                  • asia.sthm Re: Zagadki na nowy rok 01.05.17, 18:01
                                                    No bo ja pokrecilam, wcale nie bitki tylko schab. Skrerozka, jak widac, utrudnia zycie, bardzo sorry.

No to juz podam cytat z "jak wytrzymac...
                                                    "Zapomnij, ze na obiad mialy byc kopytka ze schabem.. i daj mu mrozony szpinak."

Niech ktos teraz zada, a ja za kare odczekam.
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 01.05.17, 19:30
                                                    Za karę powinnaś dwie kolejne zadać, ale niech ci będzie. wink
                                                    Jaka była rada na zalęgnięte mole?

PS Według mnie do kopytek bitki pasją lepiej...
                                                  • bluzeczka.zamszowa Re: Zagadki na nowy rok 26.04.17, 12:27
                                                    berrin napisału

> Więc zadawaj.
                                                    >
                                                    Cześć, zrozumiałam że kapelusz. był używany z a m i a s t. malinowego
                                                    nocnika.

I Ty Asiu masz wątpliwości, czy Twój post dosyć chmielewski jest?
                                                    Pozdrawiam.
                                                    😘
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 06.05.17, 17:36
                                                    Polubić! Ale dobre miało być też wymtażanie na balkonie w srogą zimę. Na arabskie działało.
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 06.05.17, 17:41
                                                    Wymrażanie, niech cholera weźmie ten telefon!!!
                                                  • balamuk Re: Zagadki na nowy rok 06.05.17, 22:25
                                                    Dokładnie to pokochać, ale szczegółów czepiać się nie będziem. smile
                                                    Zadawaj.
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki na nowy rok 06.05.17, 22:51
                                                    Proste będzie: kto mówił do małżonki per "kochano żono"?
                                                  • franula Re: Zagadki na nowy rok 07.05.17, 19:45
                                                    Miecio?
                                                  • se_nka0 Re: Zagadki na nowy rok